Pääkaupunkiseudun ravintolakenttä on jatkuvassa muutoksessa; ravintoloita avautuu ja sulkeutuu tiuhaan tahtiin. Vaikka vaihtuvuus on suurta, tietyt paikkansa vakiinnuttaneet ravintolat nauttivat suurta suosiota vuodesta toiseen.
Tuttujen ja turvallisten, uudempien ja vähän vanhempien klassikkoravintoloiden suosio näkyy myös TableOnline suosittelee -listauksessa. Asiakkaiden arvioihin perustuvan listauksen kärjessä on nähty viime vuosina tuttuja nimiä, kuten vuonna Atelje Finne (avattu 2007), Spis (2012), BasBas (2015) ja Vinkkeli (2016).
Listalle ovat yltäneet myös huhtikuussa 10 vuotta täyttävät ravintolat Ragu ja Passio.
LUE LISÄÄ: Suosikkiravintola jo 10 vuotta! Tämä on vuodesta toiseen ylistetyn Ragun salaisuus
Näitä ravintoloita yhdistää oma ääni, josta on pidetty kiinni vakaasti. Ravintolat eivät ole lähteneet juoksemaan trendien perässä, vaan luottavat oman konseptinsa ja tekemisensä kantavan. Ja nehän ovat kantaneet.
Sunnuntaisin palveleva fine dining -ravintola on harvinaisuus
Vuodesta toiseen upeita makuelämyksiä asiakkailleen tarjoileva ravintola Passio avasi ovensa vuonna 2014 keskelle kovaa kilpailua yleisön ja asiakkaiden huomiosta.
Savonlinnasta Helsinkiin muuttaneet ravintoloitsijat Jussi Hukkanen ja Jesse Vottonen päättivät keskittyä tekemään parhaansa ja rakentaa konseptin, joka pitäisi ravintolan trendeistä vapaana ja aina ajankohtaisena.
Passion menestys perustuu sesongeittain vaihtuvaan yllätysmenuun, mikä on paitsi synnyttänyt positiivisia kokemuksia, myös saanut asiakkaat palaamaan yhä uudelleen yllätettäväksi.
”Usein kuulee, että ihmiset joutuvat tekemään liikaa vaikeita päätöksiä. Meille ravintolan perustaminen Helsinkiin oli varmasti yksi, ja mietimme myös miten helpottaa asiakkaitamme päätöksenteossa", kertoo salista ja Passion juomista vastaava Hukkanen.
"Konseptiksemme kiteytyi yllätysmenu, eli me päätämme, mitä asiakkaille tarjotaan. He eivät tiedä mitä pöytään tulee ja me otamme vastuun siitä, että kaikki keittiöstä nouseva on varmasti hyvää. Savosta tulleina luotimme myös rennon tunnelman voimaan."
Toisin kuin monet muut fine dining -ravintolat, myös sunnuntaisin palveleva Passio nousi heti ensimmäisenä toimintavuotenaan Suomen Michelin-listalle, jossa se piti paikkansa koronaan saakka.
Kestävä konsepti ja kannattava liiketoimintaidea kannattelivat ravintolaa yli haastavien aikojen, eikä suuria muutoksia ole luvassa lähitukevaisuudessakaan.
“Emme ole trendiravintola, mutta toki maailman ja arvojen muuttuminen näkyy annoksissamme. Jokainen osaa paistaa pihvin, mutta kasvikset ja haastavammat ruhonosat ovat niitä, missä kekseliäisyys ja keittotaito mitataan. Yllätykseen perustuva konseptimme antaakin vapaat kädet kokeilla lähes mitä vain”, Passion keittiömestari Vottonen kertoo.
Vottonen myöntää, että muutaman kerran asiakkaiden suhtautuminen erikoisempiin yllätyksiin on aiheuttanut perhosia vatsan pohjaan.
”Kanta-asiakkaiden määrästä ja asiakkaiden lähettämistä joulukorteista päätellen maaliin on useimmin osuttu. Uskoisin, että meille on myös valikoitunut parhaimmat ja ennakkoluulottomimmat asiakkaat, jotka ovat valmiita kokeilemaan jotain uutta. Keittäjälle suurin nautinto on tyytyväinen asiakas, ja meille he ovat mahdollistaneet nyt jo vuosikymmenen toiminnan erittäin tuulisella alalla.”