Viime vuosina itse tekemisestä on tullut suosittua, ja tähän nosteeseen osuu Helsingin kaupunginkirjaston uusi palvelu Kaupunkiverstas. Se avautuu Lasipalatsin Kohtaamispaikalle entisten palvelujen rinnalle 25. lokakuuta. Kaupunkiverstas on matalan kynnyksen työtila, jossa kaikki voivat kokeilla mm. 3D-tulostinta, vinyylileikkuria, 3D-jyrsintä, grafiikkatyöpistettä, multimediakoneita jne. Kaupunkiverstas tarjoaa mahdollisuuden viettää päivän suunnittelijana, tai värkätä jotakin pientä itseä inspiroivaa.
Kaupunkiverstas on keskustakirjaston osallistuvan budjetoinnin pilottiprojekti, kaupunkilaisten itsensä suunnittelemaa toimintaa. Kirjaston makerspace-tilaa on kehitelty eteenpäin yhdessä kaupunkilaisten kanssa myös edelläkäyttäjä-työpajassa.
Kaupunkiverstaalla voi toteuttaa jotakin sellaista, jota ei vielä ole edes olemassa. Tai olla kekseliäs tekemällä parannuksia ja korjauksia johonkin rakkaaseen tarve-esineeseen – puuttuvan lenkin tai osan voi tulostaa vaikka 3D-tulostimella. Vinyylileikkurilla on helppo valmistaa mm. itse suunniteltuja tarroja tai kangaspainatuksia. Grafiikkatyöpisteen piirtopöydän avulla taas voi luoda ideansa kuviksi – jos inspiraatio iskee, on mahdollista tehdä vaikka oma sarjakuva ja antaa siitä kopio kirjaston kokoelmaan.
Kaupunkiverstaalle voi tulla testaamaan ideoita käytännössä tai tekemään vaikka uniikkia designia – ovet ovat avoinna niin pienyrittäjille, harrastajille tai muuten vain uteliaille kokeilijoille.
Yhteisöjen yhteinen Kaupunkiverstas
Kaupunkiverstas on paitsi tila, myös väline, alusta ja julkaisukanava kaupunkilaisten yksilöllisille ja erilaisten kollektiivien tekemiselle. Se tarjoaa monipuolisia tekemisen mahdollisuuksia juuri sinulle, teille, värkkäysringille, avoimen datan intoilijoille, kaveriporukoille, digitaalisten kädentaitojen harjoittajille, tekijäyhteisöille. Jo ennen virallisia avajaisia Kaupunkiverstas on järjestänyt erilaisia työpajasarjoja yhdessä kumppanien kanssa. Omia sisältöjään Kaupunkiverstaalle ovat tuoneet mm. muotoilijat, luovien alojen yrittäjien verkostot, Prototype Helsinki ja Repair Cafe. Kaupunkiverstaalle on siis haluttu luoda paitsi hyvät puitteet tekemiselle, myös tunnelmaa, jonka avulla mahdollisimman moni värkkääjä löytää hengenheimolaisia, tekijöiden verkostoja ja yhteistyömahdollisuuksia.
Parhaista aikaansaannoksista on aina kiva kertoa myös kaverille. Itse tehtyjä luovia tuotoksia voi jakaa Kaupunkiverstaan verkkosivujen kautta sosiaaliseen mediaan. Kaupunkiverstaan sivuilla voi myös oppia vertaisilta, sillä sinne tallennetaan aikaansaannosten tee-se-itse-ohjeet. Verkkosivuilta löytää helposti myös tarkemmat esittelyt tiloista ja laitteista, sekä ohjeita monenlaisiin tilanteisiin. Kaikessa tekemisessä, tuunaamisessa ja testaamisessa asiakkaita auttaa Kaupunkiverstaan osaava henkilökunta, joka on paitsi ottanut haltuunsa uudet palvelut ja laitteet, myös valmentautunut opastamaan niitä.
Digitaalinen kulttuuri on jokamiehenoikeus
Kaupunkiverstas on eräänlainen light-versio kirjastoja kansainvälisesti puhuttavasta maker-kulttuurista ja makerspacesta.
”Värkkäystila sopii kirjastoon, koska kirjasto on helposti lähestyttävä paikka tulla opiskelemaan, opettelemaan ja kokeilemaan uusia asioita ja teknologioita, jotka eivät vielä ole kaikkien ulottuvilla. Aikoinaan monet saivat mm. ensikosketuksen internetiin kirjastoissa. Haluamme jatkossakin avata ihmisille väyliä digitaalisten luomistyökalujen äärelle ja demokratisoida tekemistä”, sanoo Kaupunkiverstaan esimies Lotta Muurinen.
”Uskon, että vuonna 2020 yhä useammat tekevät ja haluavat tehdä asioita itse. Tärkeintä ei ole itse teknologia, vaan se, mitä sillä saa aikaan”, korostaa Muurinen.
Kaupunkiverstas, Lasipalatsi
Mannerheimintie 22-24, 2. krs.
avoinna ma-pe klo 9-18, la-su suljettu
Lue lisää:
Kaupunkiverstas.fi (beta)