Mahan täydeltä alkuruokia – Söderissä ei pääruokia tarvita

Lotten Lindborg-Suhonen vaihtoi Piece N Loven pizzat pieniin jaettaviin annoksiin.

Kun pöytä on täynnä pieniä alkuruokia, pääruokaa ei tarvita.
Kun pöytä on täynnä pieniä alkuruokia, pääruokaa ei tarvita. Kuva: Söder

Uudenmaankadun Piece N Love sulki ovensa pysyvästi helmikuussa. Tilalle on avattu alkuruokiin ja jälkiruokiin keskittyvä Söder.

Ravintoloitsijana toimii edelleen Lotten Lindborg-Suhonen, joka päätyi ravintola-alalle osallistuttuaan MasterChefiin viisi vuotta sitten.

Kun Lotten oli perustamassa ensimmäistä ravintolaansa, hänen ystävänsä varoittelivat, että siihen hullunmyllyyn ei kannata lähteä. Hän ei uskonut, vaan avasi ensin kesäravintolan Hernesaareen kahdeksi vuodeksi. Sen jälkeen oli pizzaravintola Piece N Loven aika, ja nyt hän esittelee ylpeänä uutta luomustaan, ravintola Söderiä.

Lotten Lindborg-Suhonen sijoittui MasterChefissä kolmanneksi ja ajautui sitä kautta ravintola-alalle.
Lotten Lindborg-Suhonen sijoittui MasterChefissä kolmanneksi ja ajautui sitä kautta ravintola-alalle. Kuva: Söder

Vaikka työ on raskasta, se myös antaa paljon.

“Kun talo on täynnä ja huomaat miten ihmiset nauttii ja kuinka sun ruuat tekee ihmiset iloiseksi, siitä tulee niin hyvä fiilis. Kaikki se taustalla oleva stressi unohtuu heti”, Lotten sanoo.

Pöytä täyteen alkuruokia

Söderissä pääpaino on alkuruoissa ja jälkkäreissä. Itse asiassa pääruokia ei listalta löydy lainkaan.

Se juontaa juurensa siitä, että Lotten on tapana tilata ravintoloissa usein pelkkiä alkuruokia ja hän huomasi monen muunkin toimivan niin. Kun pieniä annoksia on riittävän paljon, pääruokaa ei tarvita.

“Voi vaan istua rauhassa ja maistella eri makuja”, hän sanoo.

“Jos syö yhden annoksen, niin on yksi hyvä makuelämys, mutta tässä voi olla vaikka viisi tai seitsemänkin hyvää makuelämystä.”

Söderin tartarissa on rapeita sellerisipsejä.
Söderin tartarissa on rapeita sellerisipsejä. Kuva: Söder

Annokset sopivat hyvin niin jaettavaksi kuin yksin syötäväksi ja niitä voi tilata kerralla pöydän täyteen tai vaikka yksi kerrallaan oman fiiliksen mukaan.

Selkeitä makuja

Maut Lotten haluaa pitää selkeinä.

“Haluan, että raaka-aineet tulevat esille. Annokset on täynnä makua, mutta ei kikkailla liikaa.“

Pääkokki Oliver Lauronen on erikoistunut skandinaavisiin makuihin ja raaka-aineisiin, mutta keittiössä ollaan avoimia myös kansainvälisille vaikutteille. Monet raaka-aineista tulevat Lotten kotiseudulta Porvoosta.

Selleriannoksessa on kokonaisena paahdettua selleriä, selleripyreetä sekä veriappelsiinivinaigrettea.
Selleriannoksessa on kokonaisena paahdettua selleriä, selleripyreetä sekä veriappelsiinivinaigrettea. Kuva: Söder

Lista on lyhyt, mutta monipuolinen. On kotimaisia juureksia, juustoja, marinoitua portobelloa, hummeriliemellä höystettyä kalaa ja herneitä, possunkylkeä ja pikkeleitä sekä sellerisipsillä varustettu versio klassisesta tartarista. Erilaisia annoksia on yhdeksän, jälkiruokia viisi.

Lista vaihtuu neljästi vuodessa, mutta saattaapa sekaan jäädä pysyvämminkin muutamia suosikkiannoksia, mikäli kysyntää riittää.

Alkuviineistä arvoviineihin

Viinilistalla on trendikkäitä alkuviinejä, mutta myös klassisempia vaihtoehtoja. Todellisille viinihifistelijöille tarjolla on “musta kirja”, jonka käsin kirjoitetuilla sivuilla on valikoima harvinaisempia pulloja. Arvokkaampien viinien kohdalla Lotten on halunnut pitää katteet maltillisina, jottei yksittäisen pullon hinta nousisi liian korkeaksi.

Söderin valikoimasta löytyy myös ruotsalaispanimo Södran oluita.
Söderin valikoimasta löytyy myös ruotsalaispanimo Södran oluita. Kuva: Kaisa Paavilainen

Drinkkilista on pidetty suppeana ja klassikkopainotteisena.

“Meillä on jazz-musiikkia ja sellainen retrofiilis, niin halusin että se heijastuu jotenkin myös juomissa. Me ei kikkailla niissäkään, pidetään linja selkeänä.”

Kesäksi kadulle aukeaa myös 40-paikkainen parklet-terassi.

Söder, Uudenmaankatu 9

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi