Uudenmaankadun Piece N Love sulki ovensa pysyvästi helmikuussa. Tilalle on avattu alkuruokiin ja jälkiruokiin keskittyvä Söder.
Ravintoloitsijana toimii edelleen Lotten Lindborg-Suhonen, joka päätyi ravintola-alalle osallistuttuaan MasterChefiin viisi vuotta sitten.
Kun Lotten oli perustamassa ensimmäistä ravintolaansa, hänen ystävänsä varoittelivat, että siihen hullunmyllyyn ei kannata lähteä. Hän ei uskonut, vaan avasi ensin kesäravintolan Hernesaareen kahdeksi vuodeksi. Sen jälkeen oli pizzaravintola Piece N Loven aika, ja nyt hän esittelee ylpeänä uutta luomustaan, ravintola Söderiä.
Vaikka työ on raskasta, se myös antaa paljon.
“Kun talo on täynnä ja huomaat miten ihmiset nauttii ja kuinka sun ruuat tekee ihmiset iloiseksi, siitä tulee niin hyvä fiilis. Kaikki se taustalla oleva stressi unohtuu heti”, Lotten sanoo.
Pöytä täyteen alkuruokia
Söderissä pääpaino on alkuruoissa ja jälkkäreissä. Itse asiassa pääruokia ei listalta löydy lainkaan.
Se juontaa juurensa siitä, että Lotten on tapana tilata ravintoloissa usein pelkkiä alkuruokia ja hän huomasi monen muunkin toimivan niin. Kun pieniä annoksia on riittävän paljon, pääruokaa ei tarvita.
“Voi vaan istua rauhassa ja maistella eri makuja”, hän sanoo.
“Jos syö yhden annoksen, niin on yksi hyvä makuelämys, mutta tässä voi olla vaikka viisi tai seitsemänkin hyvää makuelämystä.”
Annokset sopivat hyvin niin jaettavaksi kuin yksin syötäväksi ja niitä voi tilata kerralla pöydän täyteen tai vaikka yksi kerrallaan oman fiiliksen mukaan.
Selkeitä makuja
Maut Lotten haluaa pitää selkeinä.
“Haluan, että raaka-aineet tulevat esille. Annokset on täynnä makua, mutta ei kikkailla liikaa.“
Pääkokki Oliver Lauronen on erikoistunut skandinaavisiin makuihin ja raaka-aineisiin, mutta keittiössä ollaan avoimia myös kansainvälisille vaikutteille. Monet raaka-aineista tulevat Lotten kotiseudulta Porvoosta.
Lista on lyhyt, mutta monipuolinen. On kotimaisia juureksia, juustoja, marinoitua portobelloa, hummeriliemellä höystettyä kalaa ja herneitä, possunkylkeä ja pikkeleitä sekä sellerisipsillä varustettu versio klassisesta tartarista. Erilaisia annoksia on yhdeksän, jälkiruokia viisi.
Lista vaihtuu neljästi vuodessa, mutta saattaapa sekaan jäädä pysyvämminkin muutamia suosikkiannoksia, mikäli kysyntää riittää.
Alkuviineistä arvoviineihin
Viinilistalla on trendikkäitä alkuviinejä, mutta myös klassisempia vaihtoehtoja. Todellisille viinihifistelijöille tarjolla on “musta kirja”, jonka käsin kirjoitetuilla sivuilla on valikoima harvinaisempia pulloja. Arvokkaampien viinien kohdalla Lotten on halunnut pitää katteet maltillisina, jottei yksittäisen pullon hinta nousisi liian korkeaksi.
Drinkkilista on pidetty suppeana ja klassikkopainotteisena.
“Meillä on jazz-musiikkia ja sellainen retrofiilis, niin halusin että se heijastuu jotenkin myös juomissa. Me ei kikkailla niissäkään, pidetään linja selkeänä.”
Kesäksi kadulle aukeaa myös 40-paikkainen parklet-terassi.
Söder, Uudenmaankatu 9