Viime vuonna Kamppiin avattu Pobre toi filippiiniläisen keittiön antimet suomalaisten ulottuville raikkaalla ja modernilla tavalla.
Pobren ravintoloitsijoiden toinen ravintola Paisano on edeltäjäänsä isompi ja monipuolisempi. Perinteisen alku-, pää- ja jälkiruokajaottelun sijaan listalta löytyy toistakymmentä jaettavaa annosta, joita voi yhdistellä mielensä mukaan.
Menun hahmottelu aloitettiin kaksi kuukautta ennen ravintolan avaamista, ja se on suunniteltu sopimaan monenlaisiin tarpeisiin. Syötävää löytyy niin keskitien kulkijoille kuin rohkeammillekin kokeilijoille. Myös kasvisruokailijat on huomioitu useammallakin vegaanisella annoksella.
Menun eksoottisimmasta päästä ovat sopivan tulisen etikkaliemen kera tarjoiltavat grillatut mustekalarenkaat sekä pikkelöidyillä porkkanoilla höystetty naudankieli.
Grillissä kypsyvät makeassa kastikkeessa marinoidut kanavartaat, porsaan ribsit sekä tikkareina tarjoiltavat kokonaiset jättikatkaravut. Grillattu munakoiso maistuu pähkinäisen kastikkeen kera.
Kalaa on saatavana niin cevichenä kuin kypsennettynäkin, naudan entrecote tarjoillaan raakakypsytettynä.
Erinomainen hinta-laatusuhde
Raaka-aineista iso osa hankitaan läheltä: kana ja naudanliha tulevat Kuopiosta, kalat Ahvenanmaalta. Hämmästyttävää onkin laatuun nähden edullinen hintataso: suurin osa annoksista maksaa vain noin 7 euroa, kalleimmat 14.
"Salaisuus on siinä, että me käytämme edullisempia ruhonosia, ei mitään sisäfileetä. Käytämme tunteja keittiössä siihen, että edullisista aineksista saadaan irti hyviä makuja. Kaikki tehdään käsityönä", kertoo keittiöpäällikkö Dwight Dumale.
Annoksissa maistuvat filippiiniläiset perusmaut: viinietikka, soijakastike, valkosipuli, inkivääri, sipuli, chili ja calamansi-sitrushedelmä. Annoksia yhdistelemällä muodostuu uusia makuelämyksiä, ja se kuuluu asiaan.
"Menun idea on, että kaikki maut tukevat toisiaan", Dumale sanoo.
Paisanossa kyse on kokonaisuudesta. Illallinen ei ole vain ruokailua, vaan kokonaisvaltainen elämys, joka on joka kerralla erilainen.
Parhaan kokemuksen saa, kun tulee isolla porukalla ja maistelee yhdessä läpi vaikka koko menun. Pienemmällä porukalla jaettavia annoksia kannattaa tilata 2-3 per henkilö. Kun annoksia on useita, ne tuodaan pöytiin muutamassa erässä.
Perinteisiä makuja modernisoituna
Jokainen annos on saanut inspiraationsa jostain perinteisestä filippiiniläisestä ruokalajista, mutta toteutuksessa on hyödynnetty moderneja kansainvälisiä tekniikoita. Siitä huolimatta maut ovat filippiiniläistä ruokakulttuuria tuntevalle tunnistettavia.
"Emme halua tehdä annoksia liian autenttiseen tyyliin, vaan teemme ne omalla tavallamme. Kokkaamme ilman rajoitteita", keittiömestari Paul Tello sanoo.
"Haluamme esitellä filippiiniläistä ruokakulttuuria modernilla tavalla ja nostaa sen uudelle tasolle", tarkentaa ravintolapäällikkö Justine Caoibes.
Modernit otteet näkyvät myös jälkiruoissa, joissa maistuvat calamansi sekä suomalaisille eksoottinen liilaa bataattia muistuttava ube.
Paisanoon mahtuu myös baaritiski, jossa cocktailit myötäilevät menun makumaailmoja. Juomissa on hyödynnetty muun muassa kookosta, riisimaitoa ja calamansia. Ravintolalla on myös oma calamansilla maustettu IPA sekä viinilista, jolle mahtuu niin alkuviinejä kuin klassisempiakin vaihtoehtoja.
Paisano, Korkeavuorenkatu 45