Filippiiniläinen ruokakulttuuri on kiinnostava kombinaatio, jossa lähialueiden vaikutteet sekoittuvat paikallisiin makuihin. Paljon vaikutteita tulee myös Espanjasta, joka hallitsi Filippiinejä yli 300 vuoden ajan.
Suomessa filippiiniläisiä ravintoloita on vasta kourallinen: modernisoituja filippiiniläisiä makuja tarjoavat Pobre ja Paisano, fuusioaasialainen Sentro, Hietalahden hallin Kamalig sekä filippiiniläisillä ja espanjalaisilla vaikutteilla leikittelevä tapasbaari Platito.
Uusin tulokas filippiiniläisravintoloiden joukossa on Kainan, joka avautui Isoon Omenaan kesällä.
Kainanin tarjonta perustuu perinteisiin filippiiniläisiin koti- ja katuruokiin. Annokset ovat ronskeja ja konstailemattomia, ja maut halutaan pitää mahdollisimman autenttisina. Siksi keittiössä työskentelee vain filippiiniläisiä kokkeja.
“Meille on tullut filippiiniläisiä asiakkaita Lappeenrannasta ja Oulustakin asti syömään, ja he ovat ottaneet meidät oikein hyvin vastaan”, kertoo ravintoloitsija Anders Ståhlberg.
Kainanissa on myös Suomen ensimmäinen filippiiniläinen buffet, josta löytyy päivittäin 9–10 erilaista lämmintä ruokaa sekä pieni salaattipöytä. Iltaisin ja viikonloppuisin pöytään katetaan vieläkin monipuolisempi valikoima filippiiniläisiä herkkuja jälkiruokineen.
Suuret annokset sopivat jaettaviksi
Tyypillisesti filippiiniläinen ruoka ei ole kovin tulista. Mausteina käytetään suomalaisillekin tuttuja makuja, kuten pippuria, valkosipulia, inkivääriä, soijaa ja etikkaa. Hapokkuutta annoksiin tuo myös paikallinen sitrushedelmä calamansi.
“On myös alueita, joissa syödään tulisempaakin ruokaa, ja täälläkin aika moni kaipaa pikkuisen tulisempaa ruokaa, joten olemme joutuneet tuunaamaan niin, että joka päivä olisi ainakin joku annos, joka on vähän tulisempi.”
Annokset ovat tuhteja ja proteiinipitoisia. Lihaa ja kanaa käytetään runsaasti, mutta listalta löytyy myös kala- ja kasvisruokia. Suuret annokset soveltuvat hyvin myös jaettavaksi, ja se onkin filippiiniläisille perinteinen tapa syödä.
Kainanin a la carte -listalle on poimittu kattava valikoima filippiiniläisten suosikkiruokia. Tarjolla on muun muassa sihisevältä pannulta tarjoiltavia paistettuja ruokia, grillattuja bbq-vartaita ja kanaa sekä hitaasti haudutettuja liharuokia ja muhennoksia.
Sisig sihisee SYÖ!-viikoilla
Kainan on mukana syksyn SYÖ!-viikoilla, jolloin tarjoutuu loistava tilaisuus maistella filippiiniläisiä annoksia kympillä. 4.–17.10.2019 tarjouksessa on muun muassa sihisevä sizzling sisig, joka on sekoitus rapeaksi paistettuja porsaanlihapaloja, sipulia, kananmunaa, chiliä ja kirpeää calamansia.
Sisigistä on tarjolla myös veganisoitu versio, jossa porsaanlihan tilalla on rapeaksi paistettua tofua.
Kolmas tarjousannos on kana inasal eli soijalla, etikalla, sokerilla, valkosipulilla ja inkiväärillä maustettua kanaa papaijapikkelssin kera. Kaikki annokset tarjoillaan riisin kera.
Tarjoukset voimassa SYÖ!-viikkojen ajan 4.–17.10.2019. Tsekkaa kaikki SYÖ!-viikkojen tarjoukset ja joinaa Voitolla SYÖhön Facebookissa!
Kainan, Kauppakeskus Iso Omena, 1. kerros, Piispansilta 11, Espoo