Hämeentien ja Sturenkadun vilkkaaseen risteykseen on ilmestynyt sympaattinen ja kotoisan oloinen tapasbaari Platito.
Tiskin takana seisoo Arzel Henson, filippiiniläissyntyinen ravintoloitsija, joka muutti Suomeen 14-vuotiaana. 19-vuotiaana hän aloitti työt ravintola-alalla ja nyt hän tarjoilee kehittelemiään espanjalais-filippiiniläisiä pinchoja omassa tapasbaarissaan Vallilassa.
Platito on Hensonin silmäterä. Pieni kortteliravintola, jonka konseptin hän on luonut aina reseptiikasta ja juomavalikoimasta sisustukseen asti. Seinillä on Hensonin suosikkimuusikoiden julisteita, taustalla soivat hänen lempibiisinsä.
“Samanlaista konseptia ei ole muualla”, Henson sanoo esitellessään ruokalistan tarjontaa.
Menun kulmakivenä ovat espanjalaisten pintxojen tyyppiset pincho-leivät, joiden päälle on tarjolla niin espanjalaisia kuin filippiiniläisiäkin täytteitä. Mukana on myös suomalaisia makuja kylmäsavulohen ja saaristolaisleivän muodossa.
Kolmen euron pinchoja filippiiniläisellä twistillä
Pinchot on hinnoiteltu silmiinpistävän edullisesti, noin kolmen euron tietämille.
“En ole yrittänyt tehdä tästä mitään rahasampoa, vaan tämä on rakkaudella tehty paikka”, Henson sanoo.
Pincholistalta löytyy valikoima klassisia espanjalaisia makuja Serranon kinkusta mustekalaan ja anjovikseen. ’Brusketta’ sen sijaan on saanut filippiiniläistä twistiä, kun tomaattisalsaan on lisätty mangoa ja korianteria.
Pinchojen päältä löytyy myös filippiiniläisen keittiön tyypillisimpiä makuja: Sisig pitää sisällään limellä maustettuja ja rapeaksi paistettuja porsaanlihapaloja. Vege adobo puolestaan on kookosetikassa ja soijakastikkeessa marinoiduista siitakesienistä ja tofusta valmistettu kasvismuunnelma perinteisestä filippiiniläisestä pataruoasta.
Isompaan nälkään ja jaettavaksi sopii myös 15 euron tapas-lajitelma, josta on saatavilla sekä espanjalainen että filippiiniläinen versio.
Kinilawia, longanisaa ja Manila-olutta
Pinchojen lisäksi tarjolla on filippiiniläisiä erikoisuuksia kuten kinilawia. Kinilaw on filippiiniläinen versio cevichestä: limetillä ja kookosetikalla kypsytettyjä jättikatkarapuja ja mustekalaa.
Listalta löytyy myös bao pan -höyrysämpylöitä, joiden täytteeksi voi valita filippiiniläistä longaniza-makkaraa tai kanaa. Tarjolla on myös muutama jälkiruoka sekä juustolautanen.
Henson on valinnut myös juomahyllyynsä sellaisia makuja, joita ei aivan joka paikassa ole saatavilla. Talon oluena on filippiiniläisten suosikkiolut San Miguel, mutta kaapista löytyy myös saman panimon Manila-olutta sekä japanilaista espresso stouttia.
Viinivalikoimaan Henson on valinnut vain täyteläisiä viinejä, joista hän itsekin pitää. Itse asiassa koko ruoka- ja juomalista on rakentunut pitkälti Hensonin omien makumieltymysten mukaan.
“En myy täällä mitään, mitä en itsekin söisi tai joisi”, hän sanoo.
Hensonilla on ilmeisen hyvä maku, sillä asiakkaita on riittänyt, vaikka Platito on ollut virallisesti auki vasta reilun viikon. Sana on kiirinyt naapurustossa niin, että ensimmäisenä lauantaina väkeä riitti ruuhkaksi asti.
Platito, Hämeentie 94
Juttua korjattu 12.1. klo 21.58 Platito on Hämeentien ja Sturenkadun kulmassa, ei Mäkelänkadun.