Ravintolan pyörittämisessä on entistä enemmän kyse vastuullisuudesta. Vastuullisuus ei tarkoita ravintoloille päälle liimattua leimaa tai ostettua sertifikaattia, sillä eettinen ravintolatoiminta vaatii monipuolista näkemystä ja ajassa kiinni pysymistä.
SYÖ!-viikot on Suomen suurin ravintolatapahtuma ja kympillä syöminen hauskaa ja helppoa ravintolasyömistä mahdollisimman matalalla kynnyksellä. SYÖmisen pitää olla myös vastuullista.
Laadimme ravintoloiden eettiset ohjeet, koska haluamme, että kampanjan asiakkaat voivat nauttia hyvillä mielin mittavasta tarjonnasta. Niissä otetaan huomioon asiakkaan arvostus, työyhteisön hyvinvointi ja ympäristönäkökulmat. (Lue eettinen ohjeistus jutun lopussa)
Case Nepal
Helsingin Sanomat kertoi keväällä Helsingin nepalilaisten ravintoloiden laajamittaisista väärinkäytöksistä selvityksessään ja kannusti meitäkin pohtimaan SYÖ!:n vastuullisuuskysymyksiä. SYÖ!-viikkojen annokset oli julkaistu paria päivää ennen Hesarin uutista ja mukana oli tutusti useampia nepalilaisia ravintoloita.
Syntyi keskustelu siitä, miten reagoisimme varsin monisyiseen asiaan. Vaikka meillä on täysi oikeus päättää kumppaneistamme, emme voineet kategorisesti kieltää nepalilaisia ravintoloita osallistumasta. Se olisi törkeää etnistä profilointia, eikä ongelmien laajuudesta ollut varmuutta Hesarin mittavankaan selvityksen perusteella.
Järkytyimme Hesarin artikkelin tiedoista ja olemme pahoillamme niiden ihmisten puolesta, joita väärinkäytökset koskevat. Viime kädessä tuomion antaa kuitenkin Suomen oikeuslaitos.
“Me SYÖ!-taustatiimissä pidämme tärkeänä, että ravintoloissa kunnioitetaan työntekijöiden oikeuksia, mutta myös sitä, ettei ravintoloita tuomita tai boikotoida huhupuheiden perusteella. Pelissä on useiden ihmisten elinkeino ja kyse on ennen kaikkea viranomaisasiasta”, kirjoitimme tuolloin kannanotossamme aiheeseen.
Ravintoloiden määrä ei saa olla itseisarvo
Vaikka suoraviivaiset vaikutusmahdollisuudet ravintoloiden vastuullisuuden suhteen ovat vähissä, voimme pistää painetta ravintoloiden suuntaan vaatimalla heitä sitoutumaan SYÖ!-viikkojen eettisiin ohjeisiin.
Voimme olla aktiivisia viestiessä aiheesta niin ravintoloiden kuin yleisön suuntaan. Voimme seurata tilannetta ja havaitessamme väärinkäytöksiä voimme viime kädessä evätä pääsyn kampanjaan eettisiin ohjeisiin vedoten.
Emme tietenkään ole mikään ravintola-alan poliisi, mutta koemme olevamme osaltamme rakentamassa parempaa ja kestävämpää ravintolakulttuuria. Rakastamme sitä, että Helsinki pursuaa ravintoloita, mutta ravintoloiden lukumäärä tai asiakkaalle näkyvä laatu eivät voi olla itseisarvoja, jos toiminta ei kestä tarkastelua vastuullisuuden näkökulmasta.
Ravintoloiden vastuullisuuteen kiinnitetään nykyisin huomiota useissa eri paikoissa. Esimerkiksi Flow Festivalilla on ravintoloilleen monipuoliset ohjeistukset, joissa otetaan kantaa etenkin ympäristökysymyksiin. Uusi pohjoismainen ravintolaopas 360° Eat Guide puolestaan pisteyttää ruoan, juoman ja palvelun tason lisäksi ravintolan vastuullisuuden.
Onneksi ravintolat ovat ymmärtäneet vastuullisuuden merkityksen itsekin. Ravintolakenttä on etulinjassa kehittämässä esimerkiksi ympäristön näkökulmasta kestävämpää ruokakulttuuria ja ratkaisuja hävikkiin. Kasvisruoka näkyy vahvasti etenkin ravintolakentän huipulla. Kuten muutkin trendit, nyt huippuravintoloissa vastuullisuuden eteen tehtävä työ tulee valumaan ajan myötä osaksi laajempaa ruokakulttuuria ja kotikokkailua.
City tuottaa laadukasta sisältöä kaupunkikulttuurista ja ravintoloista täysin ilmaiseksi ihmisille. Koska haluamme, että juttumme tavoittaa mahdollisimman monet, toivomme että seuraat sosiaalisen median kanavia ja tilaisit uutiskirjeemme. Kiitos, että olet lukijamme!