Ravintolatutka on Cityn ja TableOnlinen yhteinen juttusarja, jossa esitellään kiinnostavia ruokia helsinkiläisissä ravintoloissa. Sarjan viidennessä osassa tutustutaan japanilaiseen ruokaan. Lue myös muut osat: 4 erilaista tartaria, 5 kuumaa talvijuomaa, 3 gluteenitonta jälkkäriä ja 5 herkullista cocktailia.
Pohjoisella Hesperiankadulla on hillitty japanilaisravintola, joka on monen kaupunkilaisen suosikki. Ravintola Umeshu avattiin vuonna 2008, ja se on siitä lähtien ollut helsinkiläisten japanilaisravintoloiden parhaimmistoa. Sen salaisuus piilee raaka-aineiden kunnioituksessa ja yksinkertaisuudessa. Eikä siitäkään ole haittaa, että listalta löytyy monipuolista syötävää.
“Uskon, että suurin sushibuumi on ohi”, arvioi Umeshun ravintolapäällikkö Jaana Valtonen.
Hän on oikeassa. Japanilaisissa ravintoloissa syödään paljon muutakin kuin sushia. Ja nykyisin brittiläisen gastropubi- ja espanjalaisen tapaskulttuurin japanilainen vastine, izakaya, on yhä suositumpaa myös meillä.
Izakaya on japanilainen pubiravintola, jossa tarjoillaan sekä juomaa että ruokaa, ja jonka tunnistaa ulkopuolella roikkuvista punaisista lyhdyistä. Suomessa viime vuosina yleistynyt izakaya-kulttuuri saattaa muuttaa monen käsityksen japanilaisesta ruoasta.
“Izakayassa voi olla ihan mitä vaan tarjolla”, kertoo Umeshun keittiömestari Toni Munde, joka on ollut mukana ravintolan syntyajoista asti.
“Olen syönyt jopa pizzaa sellaisessa.”
Umeshun listan yksi mielenkiintoisimmista annoksista on izakaya-listalta löytyvä okonomiyaki – japanilainen herkku, jota kutsutaan milloin munakkaaksi, milloin pannukakuksi ja joskus juuri pizzaksi. Se on vihanneksilla täytetty, kastikkeilla valeltu, lohdullisen pehmeä ja syntisen maukas herkkupala, joka ei ainakaan asiaan vihkiytymättömän suussa maistu perinteiseltä Japanilta.
“Meillä okonomiyaki on tehty tattiliemeen kalaliemen sijaan, vastauksena kasvavaan kasvisruokabuumiin. Keittiössä on kiva leikitellä ja muokata klassikoita oman näköisiksi”, kertoo Munde.
Alkoholi on osa izakaya-kulttuuria, mutta Umeshussa ruoka on silti ykkönen.
“Toivoisin, että syömistä ja juomista yhdistettäisiin enemmän, ettei sen tarvitsisi olla joko tai”, Munde sanoo.
Vaikka ravintolasta saa paljon muutakin, maistuu sushi Umeshun asiakkaille edelleen. Hyvän sushin salaisuus on tuore kala ja laadukas sushiriisi. Yksinkertaisuus on valttia myös sushissa, eikä listaa uusita vain uusimisen vuoksi, vaan suosikeista pidetään kiinni. Laatu ja tuoreus on kaikki kaikessa: kaikkia kaloja ei ole järkeä tuoda toiselta puolelta maailmaa, kun paikallisissakin raaka-aineissa löytyy. Toisaalta Umeshussa tarjoillaan ylpeänä Tokionlahdelta tuotua keltapyrstöpiikkimakrillia aina silloin, kun sitä saadaan. Ankeriaasta ja tonnikalasta on luovuttu eettisistä syistä.
“Sushissa emme kikkaile, vaikka muissa annoksissa onkin leikkisyyttä”, Valtonen sanoo.
Ja mitä tulevaisuudessa?
“Luulen, että pöydissä valmistettava ruoka yleistyy”, Valtonen sanoo ja hymyilee merkitsevästi.
Ravintola Umeshu, Pohjoinen Hesperiankatu 15.
1 kommentti
kääpä
31.12.2017 10:11
Erinomainen ruoka, mutta kortilla maksettaessa asiakkaalle esitettävä juomarahapyyntö on asiakasta loukkaava, varsinkin kun ollaan japanilaisessa ravintolassa. Japanissa nimittäin juomarahan antamista pidetään suoranaisena loukkauksena. Ei tällaista alentavaa ja kiusallista kulttuuria Suomeen!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin