Lukuisia syyttömiä tuomitaan joka vuosi väärien silminnäkijätunnistusten perusteella. Esimerkiksi Yhdysvalloissa väärät tunnistukset ovat johtaneet pahimmillaan jopa kuolemantuomioihin.
Modernien DNA-analyysien kehittyminen on paljastanut, että valtaosa vääristä tuomioista perustuu ainakin osittain silminnäkijöiden tekemiin virheellisiin tunnistuksiin.
Vuonna 1992 perustetun Innocence Projectin avulla 349 ihmistä on tähän mennessä vapautettu syytteestä Yhdysvalloissa uusien DNA-tutkimusmenetelmien ansiosta. 71 prosentin kohdalla väärä tuomio perustui ainakin osittain silminnäkijän tekemään virheelliseen tunnistukseen.
Myös Suomessa silminnäkijähavainnot ratkaisevat vuosittain useita rikoksia. Vaikka silminnäkijähavainnot ovat usein muistinvaraisia eikä niiden luotettavuutta ole voinut määrittää tieteellisesti, niillä on edelleen merkittävä rooli oikeusprosesseissa ympäri maailman.
Tiedekeskus Heurekassa voi osallistua suomalaistutkimuksen tekemiseen, joka haluaa selvittää luotettavan silminnäkijätunnistuksen rajat, joihin voitaisiin jatkossa nojata oikeusprosesseissa ympäri maailman. Tutkimus on jännittävä, sillä vastaavaa tutkimusta ei ole koskaan aikaisemmin tehty.
Testissä kävijät pääsevät eläytymään silminnäkijän rooliin ja kokeilemaan omaa havainnointikykyään tunnistamalla ja analysoimalla koehenkilöitä livetilanteessa eri etäisyyksiltä. Testissä tehdään samankaltainen digitaalinen kuvantunnistus, mitä poliisi käyttää epäiltyjen tunnistamisessa.
"Jo aiempien tulosten perusteella tiedetään, että tunnistustarkkuus huononee 50 metrin jälkeen, mutta tarkkoja raja-arvoja ei ole vielä määritetty. Heurekassa havainnoinnin testirata on yli sata metriä. Tiedekeskuksesta tavoitamme hyvin myös lapset, joiden tekemät tunnistukset ovat meille erityisen arvokkaita”, kertoo Åbo Akademin tutkija Thomas Nyman tiedotteessa.
Silminnäkijä-testiin pääsee osallistumaan Heurekan tiedepuisto Galileissa 29. heinäkuuta asti, pääsylipun hinnalla.