Virhehavainnot ovat pelottavan yleisiä silminnäkijätunnistuksissa

Heurekan Silminnäkijä-testi paljasti havaintojen epäluotettavuuden – Professori: "Vain hieman parempia tuloksia kuin arvaamalla".

Kuva: Lulu / fotolia

Tiedekeskus Heurekan kävijöillä oli heinäkuun aikana mahdollisuus osallistua Silminnäkijä-testiin, jossa tutkittiin luotettavan silminnäkijätunnistuksen etäisyyksiä. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää luotettavan silminnäkijätunnistuksen rajat, joihin voitaisiin jatkossa nojata oikeusprosesseissa ympäri maailman.

Testiin osallistui neljän viikon aikana yhteensä 1640 kävijää. Ahkerimmin tutkimukseen osallistuivat lapset, mutta mukana oli myös muutamia yli 80-vuotiaita osallistujia. 60 prosenttia osallistujista oli naisia.

Testi vahvistaa, että silminnäkijätunnistuksiin liittyy suuri virhemahdollisuus, arvioi tutkimusryhmässä työskentelevä Åbo Akademin professori Pekka Santtila tiedotteessa.

Osallistujille esitettiin lyhyesti neljä eri etäisyyden päässä olevaa henkilöä. Etäisyydet vaihtelivat 5 ja 110 metrin välillä. Jokaisen henkilön jälkeen osallistujille näytettiin kahdeksan valokuvaa, joissa esitetty henkilö joko oli tai ei ollut mukana. 

Kun etäisyys koehenkilöön oli 5–10 metriä, 55 prosenttia testin tehneistä valitsi oikean henkilön kahdeksan valokuvan joukosta. Kun etäisyys koehenkilöön kasvoi, myös virheellisiä havaintoja tehtiin enemmän. Esimerkiksi 50 metrin päästä tehdyt tunnistukset olivat oikeita vain 19 prosentilla osallistujista.

"Tämä on vain hieman parempi tulos kuin mihin pelkkä arvaus johtaisi. Arvaamalla osallistujien olisi tullut saada 12,5 prosenttia eli yhden kahdeksasta oikein."

Tyypillisimmin testin tehneet tunnistivat vain yhden henkilön neljästä oikein. Sadan metrin päässä ollutta henkilöä osallistujat eivät pystyneet enää tunnistamaan.

Tutkimusryhmä jatkaa nyt tulosten tarkempaa analysointia. Tutkijat selvittävät muun muassa osallistujien iän, näkökyvyn ja tunnistusvarmuuden yhteyttä heidän tunnistuskykyynsä. Tulokset julkaistaan myöhemmin kansainvälisissä tiedelehdissä.

Lue myös: Silminnäkijähavainnot johtavat pelottavan usein vääriin tuomioihin 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi