Liikunta ja erektio

  • Mirja Wuokko

Suomalaistutkijat ovat kyseenalaistaneet joitakin urologian todeksi luultuja uskomuksia erektio-ongelmista. Åbo Akademin tutkijat Daniel Ventus ja Patrick Jern ovat löytäneet erektiohäiriöiden ja liikunnan välillä sen kaltaista korrelaatiota, että heidän mukaansa jatkossa on syytä tutkia entistä tarkemmin, josko liikunnalla voitaisiin tehokkaasti hoitaa erektio-ongelmia.

Monien erektiovaikeuksien on luultu olevan pysyviä, elinikäisiä. Esimerkiksi ennenaikaisen siemensyöksyn on ajateltu olevan synnynnäinen hormonitoimintaan liittyvä häiriö. Suomalaisessa pitkittäistutkimuksessa on kuitenkin löydetty merkkejä siitä, ettei kaikkia häiriöitä vielä ymmärretä täysin. Lähes puolet ”elinikäisen” ennenaikaisen siemensyöksyn diagnoosin saaneista miehistä oli myöhemmin päässyt eroon ongelmastaan. Diagnostiikassa on siis ongelmia.

Miten elintavat vaikuttavat ennenaikaiseen siemensyöksyyn? Alkoholinkäyttö, paino ja liikuntatottumukset voivat vaikuttaa ennenaikaiseen laukeamiseen ja erilaisiin muihin erektiohäiriöihin. Vahvin yhteys löytyi liikunnan ja nopean siemensyöksyn välillä. Kärsivätkö hätäisestä laukeamisesta eniten liikuntaa karttavat miehet? Åbo Akademin tutkimuksessa on käytetty suomalaisaineistoa.

Tarkempia tutkimustuloksia odotellessa kannattaa ehkä lähteä lenkille ja salille. Liiallinen urheilu ja etenkin vääränlaisen kemian käyttö rokottavat mieskuntoa. Sopiva paino, kohtuullinen päihteidenkäyttö, tupakoinnin välttäminen, hyvä ruokavalio ja säännöllinen liikunta ovat parhaita keinoja ennaltaehkäistä ja hoitaa jo alkanutta erektiohäiriötä. Erilaiset erektio-ongelmiin kehitetyt lääkkeet aiheuttavat lähes aina ikäviä sivuvaikutuksia. Osa lääkkeistä voi jopa aiheuttaa vaaraa terveydelle. Liikkuminen on lähes ilmaista ja sivuvaikutukset ovat hyvät.

Daniel Ventus & Patrick Jern: Lifestyle Factors and Premature Ejaculation: Are Physical Exercise, Alcohol Consumption, and Body Mass Index Associated With Premature Ejaculation and Comorbid Erectile Problems? The Journal of Sexual Medicine. October 2016.

Daniel Ventus, Mari Ristilä, Annika Gunst, Antti Kärnä, Stefan Arver, Juhana Piha & Patrick Jern: A Longitudinal Analysis of Premature Ejaculation Symptoms Raises Concern Regarding the Appropriateness of a ”Lifelong” Subtype. European Urology Focus. February 2016.

3 kommenttia

Waka Wanha

19.10.2016 22:05

Tuohon nopeaan (ja kenties ennenaikaiseenkin ejekulaatioon) ainakin yksi syy on suuri hinku ja kiima. Kun on niin malttamaton ja tuntuu niin helvetin hyvältä, niin myös tulee nopeasti. Tällaiseen vaivaan auttaa ikääntyminen.
Sen sijaan tuo urheilu tuskin auttaa, muuta kuin yleiskuntoon, jaksaa painaa, mutta tuskin enemmän kuin tekee mieli. Tosin voihan sitä homman hoitaa vaikka ei niin olisikaan innostusta. Vanhemmiten tämäkin jää harvemmalle.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

26.10.2016 20:01

Mites, millaista tietoa saadaan aktiivisesti liikkuvien terveiden naisten ja muiden naisten keskinäisistä eroista halukkuuden ja orgasmiherkkyyden osalta?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mirja Wuokko

27.10.2016 10:38

Luin Duodecimin artikkelia naisten halukkuudesta ja lääketieteen tutkijat ovat hieman ihmeissään aiheesta. Naisten seksuaalisuutta on perinteisesti tutkittu vähemmän kuin miesten. Kaikenlaisia uskomuksia, luuloja ja tarinoita siitä sen sijaan liikkuu hirmuisia määriä.

Naisten hormonitoimintaa on toki hankalaa tutkia, koska se vaihtelee päivittäin. Androgeenista on jonkin verran hyötyä halukkuudessa, mutta liika on liikaa, ja kova salitreeni vähentää naisilla halukkuutta.

Terveet elämäntavat ja normaalipaino edistävät (seksuaalista) hyvinvointia kaikilla. Kirjoitin aiheesta kesällä: https://www.city.fi/blogit/7/emilia+vuorisalmen+rakkauden+hormonibuustaus/131978.

Pitäisikö jonkun vedota Turun yliopistoon, ja pyytää tutkimaan myös naisia?

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi