Suhteet & seksi

Näytetään kirjoitukset kesäkuulta 2010.

Nainen hoitaa pokauksen  18

Miehet joskus voivottelevat, kuinka joutuvat tekemään kaiken työn pokailussa. Väite on evoluutiopsykologien mielestä höpöä. Kosiomenoja ohjaa nainen.

Labra- ja sinkkubaaritutkimuksissa havaittiin, että yli 70 prosentissa tapauksia nainen tekee aloitteen. Esimerkiksi baaritiskillä naisen ja miehen välinen keskustelu alkaa yleensä vasta kun nainen on ensin vilkaissut miestä.

Naisten lähettämät viestit ovat niin hienovaraisia, ettei suurin osa paikalla olijoista huomaa naisen tehneen mitään. Usein mies itsekin luulee olevansa aloitteen tekijä. Kun tilanteita tsekattiin nauhalta, huomasivat tutkijat, että mies ei juuri koskaan lähesty naista, ellei tämä ole antanut miehelle merkkiä.

Nainen ei tietenkään ota riskiä siitä, että muut luulisivat hänen pokailevan miehiä. Miehen antamat pakit olisivat myös liian suuri julkinen häpeä. Mies joutuu siis tekemään ensimmäisen siirron. Nainen ei metsästettävää esittäessään kuitenkaan halua, että kuka tahansa random-urpo vie hyvät mahikset paikan ihanimpaan äijään. Naisen täytyy siis megahienolla tilanteen manipulaatiolla junailla asiat omaksi hyväkseen.

Tutustuminen ei etene, ellei nainen osoita kiinnostusta. Katseet, huulten mutristelu, hiusten heiluttelu, hymyt, kiusoittelu, nauraminen, ryhti (hyvä, miestä kohti kurottava) ja keskustelukumppanin koskettelu kertovat naisen olevan mieltynyt kyseiseen urokseen.

Itse asiassa eleet vaikuttavat kosiskelun etenemiseen enemmän kuin ulkonäkö. Kaunis nainen voi jäädä ilman. Nainen lähettää kaiken aikaa viestejä, joilla nopeuttaa, hidastaa tai lopettaa miehen etenemisen.

Kulttuuriantropologinen tutkimus aihepiirin tiimoilta onnistuu missä tahansa, missä mies voi kohdata naisen. Siis baariin (tai tanssilavoille) luonto-ohjelmaa seuraamaan.


Rumempi sisko  6

Oletko törmännyt hyvännäköiseen joka pitää itseään rumana? Syy voi olla siskon tai veljen. Lapsena saatu leima on vaikea pestä pois.

Kuntoutuspsykologi Pia Kaulio ja psykologian tohtori Hanna Svennevig ovat tutkineet sisarusten vaikutusta elämään. Se on massiivinen.

Sisarukset ”jakavat” usein persoonallisuuden piirteet roolittaen jonkun fiksuksi, toisen luovaksi jne. Joskus tämä johtaa sen ”toiseksi fiksuimman” alisuorittamiseen. Perheessä syntyy arvojärjestys kauneuden, musikaalisuuden tai matemaattisen kyvykkyyden mukaan.

Kauniit lapset saavat enemmän huomiota ja haleja.

Ulkonäöstään alemmuutta tuntenut lapsi voi kokea itsensä rumaksi tai lihavaksi koko elämänsä, perusteetta. Kauniita pidetään mukavina, älykkäinä, itsenäisinä ja suosittuina.

Tutkimusten mukaan itsensä vähemmän viehättäviksi tunteneet naiset haluavat kompensoida alitajuntaan juuttunutta ulkonäköhäpeää monin tavoin: menestys, kosmetiikka ja kalliit vaatteet hautaavat riittämättömyyden tunteet. Vaarana on juuttua älykkään, hauskan tai rohkean rooliin.

”Fiksu” sisko voi perhe- ja sukujuhlissa tuntea olevansa mitättömyys ”kauniin” siskon rinnalla. Vaikka fiksu olisi väitellyt tohtoriksi ja menestynyt työelämässä, voi viehättävän sisaren tapaaminen viedä kaiken ilon omista saavutuksista.

Kateus voi pilata sisarussuhteen. Toisen hyvästä ei osata iloita. Onni kätketään. Vahvat reaktiot asioihin aikuisena kumpuavat usein lapsuuden haavoista. Rakentavasti kateellinen yrittää tsempata elämässä eteenpäin, haluamatta tuhota toisen onnea. Sisaruus on rakkauden koulu.

Pia Kaulio & Hanna Svennevig: Sisaruus. Rakkautta, vihaa, kateutta. Minerva 2006.


Vapaaehtoisesti lapseton  22

Hesarin juttu ilman lapsia elelevistä aikuisista toi mieleen yhden baariväittelyn. Tuttuni väitti, että oikeasti kaikki ihmiset haluavat lapsia. Ainakin kaikki naiset. Muu on valhetta ja petosta. Olin jyrkästi eri mieltä. Sanoin tavanneeni ihmisiä, jotka eivät todellakaan halua omia lapsia.

Nainen (sosiaalipsykologi muuten) nauroi ivallisesti ja sanoi lapsista kieltäytyvien pettävän itseään tai huijaavan muita.
- Syvällä sisimmässään kaikki haluavat lapsen.

”Kaikki miehet haluavat pojan” sai jo raivon partaalle. Ehkä monet, mahdollisesti useimmat, mutta eivät KAIKKI vaadi poikaa jälkeläiseksi tullakseen onnelliseksi. Moni tytärten isä on hyvin tyytyväinen elämäänsä. Tai lapseton.

Hermostun heti kun joku väittää kaikkien haluavan sitä ja kaikkien ajattelevan näin. Omaa maailmankatsomusta ei vain voi syöttää kaikille. Ja ”luonnonlainkin” rikkoo aina joku friikki tai rohkea.

Miksi ihminen ei saa olla haluamatta lapsia? Varmaan iso osa teininä lapsettomiksi aikovista muuttaa mielensä myöhemmin. Vauvakuume iskee, traumat paranevat, oikea löytyy, ympäristön paine käy liian suureksi, ehkäisy pettää...

On turhaa päättää 19-vuotiaana loppuelämän raamit ja mielipiteet ja yrittää pitää niistä kiinni. Elämään kannattaa suhtautua avoimin mielin. Katsomusasioista ei kuitenkaan tarvitse käydä julkista huutokauppaa kaikissa kassajonoissa tai rippijuhlissa. Oma asia.

Vapaaehtoiseen lapsettomuuteen liitetyt pinnalliset kommentit, kuten Hesarin ”ilman lapsia ehtii kynsistudioon” ovat typeriä. Eihän kukaan yleensä vaihda tärkeää ihmissuhdetta harrastukseen. Kevyet perustelut johtuvat vain siitä, ettei enemmistöstä poikkeavia ratkaisuja hyväksytä millään. Lopulta lapseton, omistusasunnoton tai parisuhteeton joutuu väittämään muille haluavansa lukea Hesaria rauhassa ja siksi on ilman.


Miehen sydänsuru  11

Rakkausasioissa herkempi sukupuoli on mies. Nuorten miesten väitetään haluavan vain seksiä. Vaikka se olisikin mielessä joka kolmas minuutti, etsii suuri osa nuorista miehistä naisesta ensisijaisesti läheisyyttä ja kumppanuutta, rakkautta ja helliä tunteita.

Tytöt oppivat kahdenkeskisissä vastavuoroisissa ja keskustelevissa ystävyyssuhteissaan neuvottelemaan ja hienotunteiseen asioiden junailuun. Nuorten miesten kilpailuhenkiset suhteet opettavat tilanteiden hallintaan ja johtoaseman ottoon. Parisuhteessa naisten oppima strategia on ylivoimainen. Monissa tutkimuksissa on ilmennyt, että nuoret naiset hallitsevat parisuhdetta.

Miehet pettyvät rakkaudessa usein naisia rajummin. Miehellä rakastumisen intensiteetti on voimakas. Yhdysvaltalaistutkimuksissa miehet kertovat olleensa useammin rakastuneita kuin naiset. Miehet ovat naisiin verrattuna partnerista riippuvaisempia ja hylätyksi tullessaan reagoivat voimakkaammin. Naiset lopettavat suhteen useammin ja toipuvat siitä nopeammin kuin miehet. Naiset myös menevät miehiä useammin rakkaudettomaan liittoon.

Nuorten miesten keskushermosto on kypsymättömämpi kuin naisilla. Kova rakkaussuru kaipaa ulospääsyä vihaisesta kehosta, mutta kulttuurissamme ei jakseta katsella itkua tihrustavaa miestä kovin pitkään. Nuorimies vetää pään täyteen, ajaa kovaa prätkällä tai autolla, hyppää korkealta sillalta matalaan jokeen, kiipeää kerrostalon katolle ja huutaa maailmalle.

Ei millään pahalla. Jakella oli vaan söpömmät silmät.
Nuoret naiset eivät aina tiedä mitä tekevät.

Lähteenä: Jari Sinkkonen: Nuoruusikä, WSOY 2010.