Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on liikunta.

Hedelmät ja sopiva paino lisäävät hedelmällisyyttä

Terveelliset elämäntavat tukevat myös äitien mielenterveyttä.
Terveelliset elämäntavat tukevat myös äitien mielenterveyttä.

Pikaruokaa syövillä naisilla on vaikeuksia tulla raskaaksi.

Tuoreen tutkimuksen mukaan monta kertaa viikossa hampurilaisia, ranskalaisia ja pizzaa syövien naisten on selvästi muita hankalampaa tulla raskaaksi. Kolme hedelmää päivässä syövien naisten on taas selvästi keskimääräistä helpompi hedelmöittyä.

Elämäntapojen on jo kauan tiedetty vaikuttavan lastensaantiin. Tupakointi ja lihavuus heikentävät raskaaksi tulemista.

Nyt 5 598 naisen tutkimuksessa Australiassa, Uudessa Seelannissa, Irlannissa ja Britanniassa on osoitettu äidiksi haluavien nauttiman ravinnon laadun ja hedelmöittymisen välinen yhteys.

Jos haluaa tulla raskaaksi, kannattaa jättää roskaruoka pois ruokavaliosta ja alkaa syödä hedelmiä. Terveellinen, suositusten mukainen ruokavalio ja yksi hedelmä jokaisen pääaterian yhteydessä tai välipalaksi parantaa hedelmällisyyttä reippaasti.

Jotkut tutkijat ovat epäilleet sekundaarisen lapsettomuuden lisääntyneen. Ensimmäisen lapsen jälkeen raskaaksi tulo ei enää onnistukaan. Olisiko yhtenä syynä äitien ylipaino?

Tuoreen kotimaisen väitöskirjan mukaan naiset alkavat vähentää liikuntaa jo raskausaikana, eivätkä liikuntatottumukset yleensä palaa ennalleen.

Äitien ei kannattaisi tutkijoiden mukaan luopua liikunnasta. Useimmille odottaville äideille liikunta on terveellistä ja vauvan hyvinvointia edistävää.

Äitien ei ole pakko olla lihavia. Jokin perheiden elämäntavoissa ja kulttuurissamme saattaa edesauttaa äitien fyysistä passiivisuutta. On usein vain tahdon kysymys järjestää elämä terveellisemmäksi ja energisemmäksi.

Pari hedelmää päivässä ja lenkille ovat hyviä ohjeita kaikille lapsille ja aikuisille.


Liikunta ja erektio  3

Suomalaistutkijat ovat kyseenalaistaneet joitakin urologian todeksi luultuja uskomuksia erektio-ongelmista. Åbo Akademin tutkijat Daniel Ventus ja Patrick Jern ovat löytäneet erektiohäiriöiden ja liikunnan välillä sen kaltaista korrelaatiota, että heidän mukaansa jatkossa on syytä tutkia entistä tarkemmin, josko liikunnalla voitaisiin tehokkaasti hoitaa erektio-ongelmia.

Monien erektiovaikeuksien on luultu olevan pysyviä, elinikäisiä. Esimerkiksi ennenaikaisen siemensyöksyn on ajateltu olevan synnynnäinen hormonitoimintaan liittyvä häiriö. Suomalaisessa pitkittäistutkimuksessa on kuitenkin löydetty merkkejä siitä, ettei kaikkia häiriöitä vielä ymmärretä täysin. Lähes puolet ”elinikäisen” ennenaikaisen siemensyöksyn diagnoosin saaneista miehistä oli myöhemmin päässyt eroon ongelmastaan. Diagnostiikassa on siis ongelmia.

Miten elintavat vaikuttavat ennenaikaiseen siemensyöksyyn? Alkoholinkäyttö, paino ja liikuntatottumukset voivat vaikuttaa ennenaikaiseen laukeamiseen ja erilaisiin muihin erektiohäiriöihin. Vahvin yhteys löytyi liikunnan ja nopean siemensyöksyn välillä. Kärsivätkö hätäisestä laukeamisesta eniten liikuntaa karttavat miehet? Åbo Akademin tutkimuksessa on käytetty suomalaisaineistoa.

Tarkempia tutkimustuloksia odotellessa kannattaa ehkä lähteä lenkille ja salille. Liiallinen urheilu ja etenkin vääränlaisen kemian käyttö rokottavat mieskuntoa. Sopiva paino, kohtuullinen päihteidenkäyttö, tupakoinnin välttäminen, hyvä ruokavalio ja säännöllinen liikunta ovat parhaita keinoja ennaltaehkäistä ja hoitaa jo alkanutta erektiohäiriötä. Erilaiset erektio-ongelmiin kehitetyt lääkkeet aiheuttavat lähes aina ikäviä sivuvaikutuksia. Osa lääkkeistä voi jopa aiheuttaa vaaraa terveydelle. Liikkuminen on lähes ilmaista ja sivuvaikutukset ovat hyvät.

Daniel Ventus & Patrick Jern: Lifestyle Factors and Premature Ejaculation: Are Physical Exercise, Alcohol Consumption, and Body Mass Index Associated With Premature Ejaculation and Comorbid Erectile Problems? The Journal of Sexual Medicine. October 2016.

Daniel Ventus, Mari Ristilä, Annika Gunst, Antti Kärnä, Stefan Arver, Juhana Piha & Patrick Jern: A Longitudinal Analysis of Premature Ejaculation Symptoms Raises Concern Regarding the Appropriateness of a ”Lifelong” Subtype. European Urology Focus. February 2016.


Erektioliikuntaa terveille miehille  19

Erektio-ongelmia pidetään vähän liikkuvien vanhojen plösöjen vaivana. Tutkijatkin ovat keskittäneet erektiointressinsä iäkkäiden ja/ tai sairaiden tarkkailuun.

Aiemman tutkimuksen perusteella tiedetään, että keski-ikäisillä miehillä liikunnan lisääminen korreloi vahvasti parantuneiden erektioiden kanssa.

Joukko tutkijoita päätti ottaa selvää 18-40 -vuotiaiden terveiden miesten liikuntatottumusten vaikutuksesta seksielämään.

Tutkittavien ryhmästä rankattiin pois sairaat ja erektio-ongelmaiset. Jäljelle jääneet terveet miehet jaettiin kahteen ryhmään: vähän liikkuviin (treenivaikutus alle 1400 kaloria viikossa) ja paljon liikkuviin (yli 1400 kcal/ vko). Miehet täyttivät liikuntakyselyn lisäksi kansainvälisen erektio-funktio-testin.

Reilu kolmannes kuului epäaktiiviseen ryhmään ja loput liikunnallisiin. (Tutkittavat eivät taida vastata normaalia miesjoukkoa, jos vain kolmannes ei treenaa paljon.)

(Liikunta-aktiivisuuden raja-arvo alkoi kummastuttaa. Olen huomannut puolen tunnin kuntopyörällä ajon polttavan vain pienen määrän kaloreita. Kysyin asiasta paremmin tietävältä. 1400 kilokaloria viikossa kuluttavan liikunnan määrä ei ole ihan vähäinen. Tämän tehon saavuttamiseksi joutuu rehkimään rankasti, ja monta kertaa viikossa.)

Epäaktiivisilla huomattiin toimintahäiriöitä seuraavilla seksuaalisuuden alueilla: erektiot, orgasmit, yhdyntätyytyväisyys ja kokonaistyytyväisyys. "Flegmaattisten" ja urheilullisten välillä ei sen sijaan huomattu eroa seksuaalisen halukkuuden määrässä.

Tutkijat tiivistävät tulokset näin: fyysinen aktiivisuus on kiinteästi yhteydessä parempiin seksuaalitoimintoihin nuorilla terveillä miehillä. Tutkijaryhmän mielestä jatkotutkimusta kyseisten miesten liikuntatottumusten pitkäaikaisvaikutuksista seksuaaliterveyteen tarvitaan. Ehkä sitä ei kannata jäädä odottelemaan.

Täällä voit testata oman treeni-intensiteettisi: http://ffp.uku.fi/cgi-bin/energynet03/energycosts.pl

The Journal of Sexual Medicine, Feb 2012