Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on Kondomi.

Pahimmat ehkäisyn hutiloijat  3

Tasan eivät käy seksuaaliterveydenhoidon lahjat. Vain peruskoulun käyneet naiset saavat koulutettuja naisia paljon useammin klamydian. Ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneisiin naisiin verrattuna tartuntoja on perusasteen varaan jääneillä naisilla lähes viisinkertainen määrä!

Tiedot perustuvat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Kansallinen syntymäkohortti 1987 -tutkimukseen, jossa on seurattu suomalaisviranomaisten rekistereitä vakoillen kaikkia 1987 syntyneitä noin 60 000 lasta sikiökaudelta vuoden 2012 loppuun asti.

Peruskoulutason naisista 22,3 prosentilla oli diagnosoitu klamydiainfektio 25 ikävuoteen mennessä, kun esimerkiksi alemman korkeakoulututkinnon suorittaneista vain 8,7 ja ylemmän akateemisen tutkinnon lukeneista 4,6 prosenttia oli saanut klamydian.

Peruskoulututkintoon opintonsa päättäneet naiset tekivät myös paljon raskaudenkeskeytyksiä. Lähes kolmannes (30,6 %) oli tehnyt abortin, kun korkeakoulututkinnon suorittaneista naisista vain muutama prosentti joutui tekemään raskaudenkeskeytyksen.

Korkeakouluissa opiskelevat naiset eivät mitenkään sankoin joukoin harrasta selibaattia, joten ainoa selitys sukupuolitautien ja ei-toivottujen raskauksien onnistuneelle välttelylle on pidemmälle opiskelevien naisten muita parempi ehkäisytaito. Akateemisella uralla olevat naiset saattavat myös valita seksikumppaninsa paremmin, ja ehkä he myös pysyvät saman kumppanin kanssa pidempään.

Vain peruskoulun käyneet naiset synnyttävät nuorena lapsia. 25-vuotiaana jo lähes joka toinen oli äiti (44,4 %), kun ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneista vain viitisen prosenttia oli synnyttänyt lapsen. (Akateemiset naiset ovat tuoreimpien tietojen valossa lykänneet lastentekoa entistä vanhemmalle iälle, mikä voi johtaa yhä useamman koulutetun parin lapsettomuuteen. Vähemmän koulutusta hankkineiden teiniraskaudet eivät kuitenkaan ole viranomaisten toivoma suuntaus.)

Tutkijat toivovat entistä tehokkaampaa seksuaaliterveyskasvatusta peruskouluun. Moni aloittaa sukupuolielämän jo ennen yläasteen seksivalistusta, ja osa nuorista ei jatka opintoja lainkaan peruskoulun päätettyään.

Tällaisen tilastotiedon valossa vaikuttaa siltä, etteivät kaikki tiedä, että klamydian ja raskauden välttämiseksi on keksitty helppo ratkaisu: kondomi. Niitä myydään esimerkiksi kaikissa ruokakaupoissa ja apteekeissa. Myös naiset voivat ostaa niitä.

Suomi nuorten kasvuympäristönä. 25 vuoden seuranta vuonna 1987 Suomessa syntyneistä nuorista aikuisista. Raportti 9/2016. Nuorisotutkimusseura ry, Nuorisotutkimusverkosto ja THL.


Suojaako yksiavioisuus seksitaudeilta?  3

Monogaamisen parisuhteen ajatellaan suojaavan ihmisen seksuaaliterveyttä. Jos jollakulla on monta seksipartneria hän on varmaan auttamattomasti holtiton käytökseltään?

Ennakkoluulo moniavioisuutta kohtaan ei ole välttämättä kovin hyvin perusteltua. Monissa tutkimuksissa on huomattu ns. yksiavioisten petollisuus.

Yhdysvaltalaistutkimuksessa selvitettiin yksiavioisessa suhteessa elävien ja useamman seksipartnerin pitäjien seksikäyttäytymistä ja seksuaaliterveyttä. 556 ihmistä vastasi kyselyyn, jossa piti kertoa onko yksiavioinen vai ei, kuinka monta seksikumppania on ollut, käyttääkö kondomia eri suhteissa, miten usein käy sukupuolitautitesteissä, ja mitä tauteja on sairastanut.

Vastaajista noin kaksi kolmesta ilmoitti olevansa yksiavioisessa parisuhteessa ja noin kolmannes harrasti useampia seksisuhteita niin että kumppanit olivat näin yhdessä sopineet.

Monogaamisilla oli ollut vähemmän seksikumppaneita elämänsä aikana kuin ei-monogaamisilla. Useita (sovitusti samanaikaisia) seksikumppaneita pitävät käyttävät useammin kondomia sekä pääasiallisen seksikumppaninsa että muiden seksikumppaneidensa kanssa kuin yksiavioisessa parisuhteessa elävät. Moniavioiset käyvät yksiavioisia useammin sukupuolitautitesteissä, mutta heidän sairastavuutensa on suurin piirtein samalla tasolla yksiavioisten kanssa.

Yksiavioisista noin neljännes ilmoitti pettävänsä/ pettäneensä kumppaniaan. Suurin osa pettäjistä ei kertonut seksisuhteestaan vakikumppanilleen. Monogaamiset käyttävät monikumppaneisuutta harrastavia harvemmin kondomia.

Avoimesti ei-monogaamiset ottivat tässä tutkimuksessa yksiavioisia paremmin huomioon sekä oman että partnerinsa seksuaaliterveyden.

Kumpi ryhmä on vastuullisempi ja moraalisesti korkealla tasolla? Ei ainakaan muka-yksiavioinen sarjapettäjä, joka tyhmyyksissään jättää käyttämättä kondomia satunnaisen kumppaninsa kanssa. Jos haluat seksiä monen kanssa, kerro siitä rehellisesti kaikille seksikumppaneillesi.

J.K. Tässä moniavioisuus on ymmärretty seksuaalikäyttäytymisen muotona. Se ei siis viittaa siihen, että ihminen olisi naimisissa tai avoliitossa monen kumppanin kanssa.

Lehmiller, J.J. (2015), A Comparison of Sexual Health History and Practices Among Monogamous and Consensually Nonmonogamous Sexual Partners. Journal of Sexual Medicine, 12: 2022-2028. doi: 10.1111/jsm.12987


Kuinka todennäköistä on saada sukupuolitauti?  12

E-pillerit eivät suojaa sukupuolitaudeilta. Moni ajattelee lasten ehkäisyn riittävän.

Seksitaudit aiheuttavat mm. syöpää, lapsettomuutta, kudostuhoa, ihottumaa, kipua, kutinaa, rahanmenoa ja vaivaa.

Miten ison riskin ottaa, jos ei käytä kondomia satunnaisessa seksissä?

Terveyskirjaston mukaan Suomen yleisimmät sukupuolitaudit ovat klamydia, kondylooma ja sukuelinherpes.

Uusia klamydiatartuntoja ilmoitetaan noin 13 200 vuodessa, mutta oikea sairastumismäärä arvioidaan paljon isommaksi. Moni on taudin kantaja tietämättään, tai ei pelkuruuttaan uskalla mennä testeihin.

Kaksi kolmasosaa uusista klamydiatartunnoista löydetään alle 25-vuotiailta. 15-25 -vuotiaista noin joka kahdeskymmenes on taudin kantaja.

Kondylooman saannin riski on vielä suurempi. Kondylooman eli visvasyylän aiheuttaa papilloomavirus, jonka saa arviolta kolmannes nuorista aikuisista.

Sukuelinherpeksen, eli herpes simplex kakkosen, saa noin neljännes.

Yleisimpien tautien lisäksi riskinä ovat kuppa, tippuri, HIV ja pari muuta harvinaista sairautta.

Näin siis Suomessa.

PubMedin mukaan maailman yleisin seksitauti on papilloomavirus (HPV). Siksi useimmat Euroopan maat tarjoavat nykyään rokotteen sitä vastaan, mutta vain tytöille. Miksi poikia ei rokoteta?

PubMed- ja Embase- julkaisuista tehty meta-analyysi paljastaa Pohjois-, Etelä- ja Länsi-Euroopan tautiriskin. (Itä-Euroopasta ei ole saatavilla tilastotietoa.)

Normaaliväestössä eurooppalaisista miehistä 12,4 prosenttia on saanut HPV-tartunnan. Riskikäyttäytyjien ryhmässä tartunnan on saanut 30,9 prosenttia.

Suomalaiset nuoret aikuiset vaikuttavat tässä suhteessa aika pahalta riskiryhmältä.

Paras keino välttää sukupuolitauteja on selibaatti ja halailu. Jos seksiä harrastetaan suulla ja genitaaleilla, on aina olemassa tartuntariski. Tällöin suojaavin väline on kondomi, joka pidetään päällä koko yhdynnän ajan. Liukuvoide parantaa sen kestävyyttä.

Kondominkin käyttäjät voivat saada kondylooman tai sukuelinherpeksen suojaamattomien alueiden ulkopuolelta.

Jotkut taudinkantajat ovat oireettomia.

Seksin myöhään aloittavat ja hyvin valikoivat ihmiset ovat tietysti pienemmässä riskissä kuin varhain aloittavat ja useita kumppaneita hamstraavat.

Aina tartuntavaara ei näy päällepäin. Hyvin viehättävän näköiset ihmiset voivat olla vaarallisia.


Käyttäkää kondomia!  8

Joka toinen haastattelemani seksologi tai pariterapeutti pyytää minua laittamaan juttuun muistutuksen käyttää kondomia. Kehotus ei ole oikein sopinut tekstien asiayhteyteen, joten sanon sen nyt.

Huolehtikaa toisistanne. Panostakaa omaan ja toisen terveyteen. Miettikää tätä asiaa ennen kuin tekee mieli harrastaa seksiä.

THL:n kouluterveyskyselyn mukaan reilu kolmannes pääkaupunkiseudun ammattikoulua käyvän ekan ja tokan vuoden opiskelijoista on käyttänyt jälkiehkäisyä. Amistytöistä kuusi prosenttia on päätynyt jälkiehkäisyyn jopa vähintään kolme kertaa. Siis ehkäisystä ei ole huolehdittu ollenkaan. Sana ehkäisy tarkoittaa etukäteen asiasta huolehtimista. Arvostakaa itseänne enemmän, naiset.

(Lukiossa jälkiehkäisyluvut ovat vähän pienemmät: ekan ja tokan vuoden tytöistä joka viides on käyttänyt. Peruskoulussa jälkipillerin on ottanut viimeisen luokan tytöistä vajaa kymmenen prosenttia.)

14-15 -vuotiaista tytöistä neljännes luulee, ettei ekalla kerralla voi tulla raskaaksi. Ettekö te kuuntele siellä terveystiedon tunnilla?

Suomessa yhä useampi pari kärsii perheenperustamisvaiheessa lapsettomuudesta. Yksi syy on vanhemmiksi haluavien iässä: lapsentekoon ryhdytään biologian kannalta turhan myöhään. Valitettavan monella syy löytyy nuorena saadussa sukupuolitaudissa. Rakastakaa toisianne, käyttäkää kortsua.

Terveisin täti terveysneuvoja