Tähdenlennon tiellä

Miksi kotimainen kokkikaksikko tarjoaa pohjoismaista fine diningia Barcelonassa?

Roudan Matti Romppasella ja Tero Siltasella on duunikokemusta myös kolmen Michelin-tähden Fat Duckista, Gordon Ramsaysta ja Akelarresta.
Roudan Matti Romppasella ja Tero Siltasella on duunikokemusta myös kolmen Michelin-tähden Fat Duckista, Gordon Ramsaysta ja Akelarresta.

Katujen kulmissa on pieniä baareja ja Dolce & Gabbanaa myyviä putiikkeja. Liikkeiden peltiovet on vuorattu graffiteilla ja epäilyttävä teinijengi hengaa puistossa. Tervetuloa Barcelonan hehkutetulle homoalueelle, Gayxampleen.

Kulmilla sijaitsee myös syksyllä 2007 Chez Dominiquesta lähteneiden 27-vuotiaiden kokkien Matti Romppasen ja Tero Siltasen skandiravintola Routa. Eero Aarnion Tuplakupla valaisee juuri 1-vuotisjuhlia viettäneen ravintolan eteistilaa. 25-paikkaisen ravintolan pöydillä kiiluvat Hackmanin aterimet. Taustalla soi Husky Rescue sekä DJPP:n ja Vilunki 3000:n Uusi Fantasia-yhtye. Lautasella on kotimaisia sieniä, ohraa, siianmätiä ja suklaata. Jopa tarjoilija on suomalainen (huono asia, jos ei ole tottunut varomaan ulkomailla ravintoloissa kieltään haukkuessaan ruokaa). Kielen kurissa pitäminen ei tuottanut elokuisena tiistai-iltana ongelmia. Ruoassa ei ollut valittamista.

"Hitaasti on lähtenyt käyntiin, maailmantalous potkii vastaan. Viikonloppuisin on usein täyttä, mutta on arki-iltoja, jolloin ei tule ketään", toteaa suolaisista annoksista vastaava Romppanen.

Routa on kerännyt kuitenkin jo yli 70 paikallista lehtijuttua. Ei ihme, onhan kyseessä Barcelonan ainoa skandinaavinen fine dining -ravintola.

"On täällä ruotsalainen baari, josta saa lohikeittoa. Ei mitään yhteistä ruokiemme kanssa", toteaa jälkiruoat hoitava Siltanen.

Yksikään Routaan tullut asiakas ei ole kuulemma pettynyt ruokaan tai palveluun.

"Eräs paikallinen sanoi asuneensa Ruotsissa 1960-luvulla. Hän tuli kokeilemaan, onko ruoka parantunut. Oli se", Romppanen kertoo.

"Eikä moni tiedä skandinaavisesta keittiöstä mitään."

Mutta miksi lähteä Barcelonaan?

"Ravintolan perustaminen Helsinkiin olisi ollut liian helppoa. Hyvä paikka ei pysty saamaan samanlaista markkina-arvoa kuin täällä."

Tyhmempikin tajuaa, että tähti kiiluu Romppasen ja Siltasen silmissä.

"Viimeistään ensi vuonna. Suomessa tällaista ei saanut sanoa. Suututimme kommentillamme monen kokin ja tarjoilijan", Romppanen toteaa.

"Ruokamme maistuu paremmalta kuin monissa tähtipaikoissa."

Kieltämättä, paahdettu jänis ja jänisbolognese tähtianiskastikkeella tai Roudan suklaa popcorn-jäätelöllä toimii mallikkaasti.

"Monet kokit yrittävät väkisin käyttää raaka-aineita, joihin taidot eivät riitä. Meillä ei tarjoilla variksenjalkoja."

Ainekset ovat yksinkertaisia, mutta työ tarkkaa kahden keittiönatsin komennossa.

"Kun pystyy ylläpitämään kuria, kokonaisuus toimii paremmin myös keittiössä."

Mutta ei skandiruoan lähetystyö ilmaista ole. Esimerkiksi remonttihommia riitti aiemmin samoissa tiloissa toimineen kuubalaisen ravintolan jälkeen.

"Tiskikoneen päälle oli liimaantunut Coca Cola -kori, jonka sai irti vain sorkkaraudalla. Pöydälle oli jäänyt pariksi viikoksi lämpimään laatikollinen kanankoipia sekä 200 Thursday Gay Nights -flyeria."

"En ollut aiemmin nähnyt pakastinta, joka oli homeessa", lisää Siltanen.

Myöhemmin Romppanen lähettää sähköpostia ravintoloitsijan arjesta:

"Vesiboileri räjähti viikko sitten viikonloppuna, vedet lattialle, oikosulku sähköihin ja kaikki pimeäksi, ruoat pilalla, perussettiä, heh."

Routa, Enric Granados 10 Barcelona http://www.restaurant-routa.com

Roudan suomi-show

  • Oiva Toikan lintu joka pöydässä
  • Arabian astiastot
  • Iittalan Essence-viinilasit
  • Hackmanin Swing-aterimet
  • Jaurin teräskannut ja kermakot
  • Aalto-tuikkukipot

3 kommenttia

kaikkea sitä kuulee

8.1.2010 02:42

Mitä vitun järkeä on avata suomalainen keppana-baari homokorttelissa Barcelonassa? Kuvien perusteella sieltä ei saa edes makkaraperunoita.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Lukihärö

8.1.2010 10:22

Jaah, no ei tuo nyt kovin keppanabaarilta vaikuttanut, vaan kunnon ruokapaikalta...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Johtoporras

8.10.2011 20:52

Mentiin suurten odotuksin ruokailemaan. Olihan kyseessä fine dining paikka. Mutta pettymys suuri, kun tarjoilija neito ei oikein ollutkaan kartalla. Harmi sinänsä, ruokailu loppui ennen kuin alkoikaan. Eikä
suomalaisilla ollut mitään halua hoitaa
hommaa kunnialla loppuun?!
Asiakas reklamaation hoito ihan hukassa?
Miss

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi