Mielikuva itämaisesta ravintolasta on jokaiselle tuttu: tilat ovat ahtaat, sinivalkoiset posliiniastiat lojuvat epämääräisissä pinoissa tiskin takana, ruokalistassa on rasvaläikkiä ja koko ravintolassa haisee vähän turhankin autenttiselle.
Onneksi on Tamarin. Aurakadulla keskustassa sijaitseva ravintola on tänä keväänä mukana SYÖ-viikoilla kolmatta kertaa.
Kympillä Tamarinista saa minkä tahansa pääruoan kanalla tai tofulla. Valinnanvaraa riittää, sillä listalta löytyy esimerkiksi pad thaita, massaman currya, panaeng currya ja punajuuricurrya.
Siis hetkonen, currya punajuurista? Kyllä vain.
“Se on tosi söpö annos, ihan pinkki. Sopii naisille”, yrittäjä Wansika Wilamad vitsailee.
Ja miksei miehillekin, nimittäin punajuuricurry on herkullista. Kotimaisten juuresten lisäksi kookosliemen maustavat kantarellit, pähkinät ja sipuli.
“Toiset haluavat hieman makeampaa currya. Kotimaisten raaka-aineiden käyttäminen on tärkeää, Wilamad toteaa.
Perinteisempiäkin Thaimaan herkkuja listalta toki löytyy. Vihreän curryn vieressä komeilee kolme chilin kuvaa. Se on Wilamadin suosikkiannos.
“Vihreässä curryssa kuuluu olla potkua. Syödessä pitää tulla vähän hiki”, Wilamad nauraa.
Wilamad toivoo, että SYÖ-viikot innostavat turkulaisia kokeilemaan jotain uutta. Tamarinissa ruokailleet Esme Kaislakari ja Inke Koskinen pistäytyivät sisään nähtyään kadulla mainoksen kympin annoksista.
Kaislakarin ja Koskisen mielestä Turun ravintolatarjonta on todella hyvä, ja SYÖ-viikoilla kynnys ruokailla ennalta tuntemattomissa ravintoloissa madaltuu.
“Turussa on paljon etnisiä ravintoloita sekä paljon tasokkaita ja hieman edullisempiakin paikkoja. Lisää kahviloita pitäisi kyllä olla”, Koskinen sanoo.
Tällä kertaa nuorten naisten lautasille päätyi panaeng currya, joka oli molempien mieleen. Tyhjät lautaset häviävät nuorten naisten pöydästä alta aikayksikön. Perinteisiin thaiasuihin pukeutuneet tarjoilijat hyörivät ruokasalissa.
“Kymppi on kyllä todella kohtuullinen hinta”, Kaislakari toteaa.