Valvira ja Poliisihallitus osoittavat tiedotteessaan huolensa Ravintolapäivän ravintoloiden alkoholitarjoilun suhteen. Huolenpidon ykköspointtina on se, että luvaton alkoholin anniskelu ja myynti antaa nuorille väärän viestin siitä, että juhlintaan ja hauskanpitoon tarvitaan aina alkoholia.
Asian voi kääntää myös täysin päälaelleen. Suomalaisen alkoholikulttuurin suurin ongelma taitaa olla se, että viinalla pitää vetää aina pää täyteen. Alkoholia ei nähdä osana ruokakulttuuria samaan tapaan kuin monissa muissa maissa.
Ravintolapäivän ravintoloissa anniskeltavan alkoholin voi nähdä kehittävän suomalaista juomakulttuuria juuri oikeaan suuntaan: alkoholi voi olla oleellinen osa laadukasta ruokailua, sen sijaan, että se kuuluisi nautittavaksi pelkästään dokausreissujen yhteydessä. Miten ravintoloiden ruokailun yhteydessä tarjoiltava alkoholi välittää kuvaa siitä, että alkoholi kuuluu kaikkeen juhlintaan ja hauskanpitoon?
On vaikea nähdä, että Ravintolapäivän ravintoloissa vietettäisiin hurjia juottajaisia, joista asiakkaat poistuvat ympäripäissään.
Ravintolapäivä rikkoo monia säännöksiä, mutta alkoholilain rikkominen pakotti viranomaiset ottamaan asiaan kantaa. On hienoa, että tapahtuman on annettu elää ja olla olemassa, vaikka se onkin vaatinut viranomaisilta sormien läpi katsomista.
Pop up-ravintolat elävöittävät kaupunkikulttuuria ja säädöksiä rikottaessa lipsutaan kansalaistottelemattomuuden puolelle. Toivottavasti tottelemattomuus jatkuu, ja toivottavasti Ravintolapäivänä marraskuun 19. päivä ei nähdä ylilyöntejä viranomaisten eikä pop up-ravintolanpitäjien taholta.
8 kommenttia
Nautinnollista_Ravintolapaivaa
9.11.2011 16:22
Ravintolapäivästä on innostuttu juuri sen takia, kun se on ensimmäinen "rieha" Suomessa, jossa alkoholilla ei ole keskeinen rooli.
Vastaa kommenttiinRavintolapäivän alkoholinkäyttö liittyy nimenomaan ruokailuun, ja juuri tällaista alkoholinkäyttöä tulisi lapsille esitellä! Näin he oppisivat oikean suhtautumisen alkoholiin.
Itse aion valmistaa taas ruokaa Ravintolapäivänä, ja tarjota sen yhteydessä siihen kuuluvia juomia, joista toiset sisältävät alkoholia.
Toivotan hyvää Ravintolapäivää kaikille, myös ravintoloitsijoille, kannattaa käydä tutustumassa, voitte saada hyviä inspiraatioita!
Vastaa kommenttiin
tiukkistati
9.11.2011 18:44
Jojoo. Ymmärrän tämän kivan eurooppalaisen tavan. Toisaalta on ihan naurettavaa väittää, etteikö alkoholin nauttiminen/ tarjoilu lisäisi viinan himoa. Juuri näin siinä käy. Kaikkihan muka menevät "yhdelle", mutta harvalla se siihen jää. Ja moni juo muutamankin pullon sitä hienoa viiniä ruokailun yhteydessä. Tissuttelu on kivaa, mutta myös se alkoholisoi ennen pitkää.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
shiwan8
9.11.2011 18:57
Niin, kun ongelma on aina kaikenlainen absolutismi, oli kyse sitten joka kerta korkkauksesta sammumiseen juomisesta tai siitä, ettei juo ollenkaan. Toistaiseksi fiksuin vastaan tullut skenaario on ollut se, että nuorille työnnetään saunassa se 1 saunakalja käteen siinä vaiheessa kun vanhemman arvion mukaan ikä riittää. Sama pätee sellaisiin ruokalajeihin joiden yhteydessä on ollut tapana juoda lasi viiniä. Tämä antaa mahdollsuuden tutustua alkoholiin nautintoaineena terveessä mittakaavassa fanaattisten ääripäitten sijasta.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
tiukkistati
10.11.2011 10:29
Onnellisimmat ihmiset eivät koskaan ole niitä fanaatikkoja. Kuulun siihen väestönosaan, jolle on jo pienenä syötetty aikuisten herkkuruokaa hienoilla päivällisillä ja keskieurooppalaiseen tapaan tarjoiltu myös hieman viiniä ja shampanjaa (alaikäisenä). Kaikkien mielestä tämä on oikea tapa lähestyä asiaa, sivistyneesti. Kuinka ollakaan, kun alkoholitutkijat ovat sitten asiaan perehtyneet, ovat he huomanneett, että aikaisin kotona aloitettu hyväksyvä alkoholikulttuuri ja -tarjoilu ei johdakaan sivistyneeseen eurooppalaiseen juomakulttuuriin, vaan keskimäärin isompiin alkoholiongelmiin. Eli ken nuorena aloittaa, hän paljon ryyppää.
Suomessa suomenruotsalaiset yhtyvät helposti ruotsalaisten Suomi-pilkkaan. Suomalaiset juoppohullut puukkotappelijat eivät osaa juoda viinaa oikein. Tosiasiassa asiat ovat toisin. Tunnen todella monta suomenruotsalaista rapajuoppoa. He ovat "sivistyneitä" juoppoja, joiden maksakirroosia hoidetaan eiransairaaloissa ja jotka sivistyneesti oksentavat etelähelsinkiläisille silkkimatoille.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
10.11.2011 11:16
Absolutismi on alkoholiongelma sekin. Turha sitä on yrittää kiistää. Ja alkoholitutkijat ovat yksi fanaatikkojen alaryhmä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
10.11.2011 11:19
Jos kieltolailla ja täysin kielteisellä suhtautumisella alkoholiin (á la tiukkistati) saataisiin suhtautuminen alkoholiin luontevaksi, kieltolaki olisi voimassa edelleen.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
xys
11.11.2011 04:37
Muuten ok..mutta ravintolapäivä ja laadukasta ruokailua? Erilaista joo..
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
bldn
13.11.2011 19:26
Niinpäniin, kommenttiin #5 on helppo yhtyä. Absolutismi (sanan todellisessa merkityksessä) taitaakin itse asiassa olla alkoholiongelmista kaikkein suurin - mutta ei absolutistille itselleen, vaan kaikille muille.
Kirjoitan tämän siis omakohtaisesta kokemuksesta. Päätin 15-vuotiaana - siis kohta 18 vuotta sitten - kumpaakaan kokeilematta pysyä erossa viinasta ja tupakasta, ja tuo päätös on pitänyt. Ja tulee pitämäänkin.
Käytännön ongelmiakin tästä on tullut. Esimerkiksi erään vanhan kaverini hääkutsun yhteydessä pyydettiin ilmoittamaan tulijoiden määrä sekä mahdolliset erityisruokavaliot. Ilmoitin että tulen yksin, ja että erityisruokavaliota ei ole - mutta erityisjuomavalio kyllä; en näet käytä alkoholia missään muodossa enkä pienintäkään pisaraa.
Hääjuhlien jatkoilla tulikin sitten vastaan ongelma. Perinteinen shamppanjalasi - mutta kas kummaa, alkoholitonta vaihtoehtoa ei ollut lainkaan tarjolla. Sama toistui jonkin aikaa myöhemmin toisissakin hääjuhlissa. Otin molemmissa tapauksissa lasin "näön vuoksi", jotta kuviin ei jää ihmeteltäväksi yhtä henkilöä jolta lasi puuttuu. Shamppanjat sen sijaan päätyivät ihan muualle kuin suuhuni...
Olen myös osallistunut joihinkin virallisempiin tapahtumiin, ja yllättynyt suuresti siitä että absolutismia tai omalla autolla paikalle tulemista ei huomioida lainkaan. Pitäisikö työasioissa kokoustamisen päätteeksi todellakin ajaa rattijuopumusrajaa hipoen takaisin kotiin? Ei kiitos. Pidän mieluummin auton ehjänä ja itseni sekä muut tiellä liikkujat terveenä.
Kaveriporukalle absolutismi on ollut myöskin vaikea pala. Vielä muutamia vuosia sitten mökille mukaan kysyttiin minuakin, mutta kun satuin tiedustelemaan onko mökillä tarkoitus pelkästään kännätä vai pitää hauskaa alkoholia kohtuullisesti käyttäen, menevät useimmat kaverit varsin hiljaiseksi. Tästä tiedän että tavoite on kännääminen, joten vastaan suoraan "ei kiitos".
Kohtuukäytössä tai pienessä hiprakassa ei ole mitään ongelmaa, mutta jos tavoite on pelkkä kännääminen, minua ei mökille tarvita. Paitsi korkeintaan vahtimaan vauvoja vahinkojen varalta, koska olisin ainoa selväpäinen. Ei kiitos. Ei todellakaan kiinnosta. Varsinkaan kun siitä ei mitään makseta. 100€/tunti voisi ehkä kääntää pääni, mikäli minulle lisäksi vuokrataan omaan käyttöön naapurimökki jotta ei tarvitse nukkua samojen seinien sisällä kymmenen umpikännisen kanssa helvetillisessä vanhan viinan katkussa.
Eli kyllä, absolutismi voi olla lähes ylipääsemätön ongelma, mutta vain juhlien tai tilaisuuksien järjestäjille - ja absolutistin kavereille. Minulle se ei ole ongelma.
Kännätköön kaverit ja muut ihmiset ihan rauhassa - minä pysyn mieluummin vaikka yksin kotona - tai ehkäpä kutsun toisen raittiuteen kykenevän ihmisen seurakseni.
Hyvä kirja (yksin) tai keskinkertainenkin leffa (pienellä porukalla) höyryävän kuuman cappuccinon kera on vaan paljon parempaa viihdettä kuin pelkkä ryyppäämisen vierestä katsominen.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin