Viina-ale

Viina halpenee Alkossa ja kulmakaupassa, mutta ravintolassa se ei näy. Mitä siitä seuraa?

Ensi vuoden alussa alkaa monessa kaupassa ale, myös Alkossa. Viinat ja väkevät viinit halpenevat kolmanneksen, olut kymmeneksen ja viini vaivaiset kolme prosenttia.

Ravintolassa hinnanalennus ei näy, koska raaka-aineen osuus hinnasta on pieni. Tuopin hinta muodostuu vuokrakuluista, työvoimakustannuksista ja alkoholin tukkumyyntihinnasta ja verosta. Kolmanneslitran kolmostuopissa alennusvara on 17 senttiä, 12 cl:n viinilasissa taas kolme senttiä. Alennusvara edellyttää, että hinnat laskevat myös alkoholitukussa. Alennusvaran syö lähes kokonaan ravintolatyöntekijöiden vuoden alusta saamat parin prosentin palkankorotukset.

Koskaan ei ole kotona juominen ollut näin halpaa verrattuna ravintoloihin.

Miten tässä näin kävi?

Ravintolakulttuurin nousu ja tuho

Suomalainen, tai pitäisikö sanoa helsinkiläinen, ravintolakulttuuri syntyi vasta 1990-luvulla. Silloin kuoriutuivat Uudenmaankatu, bar-hopping ja uudet etniset. Yökerhoista tuli todellisia yökerhoja, kun niihin ei enää tultu kello seitsemältä norkumaan ja odottamaan pilkun tuikahtamista kello puoli kahdelta. Liikkuakin lasin kanssa jo sai. Ravintolakulttuuri jäi kuitenkin valitettavasti vain pienen, mutta kasvavan piirin, lähinnä suurten kaupunkien keskustassa asuvien etuoikeudeksi.

Jos nyt suomalaiset jäävät joukolla viettämään koti-iltoja kossun kanssa, voi orastavalle todelliselle ravintolakulttuurille sanoa tack och adjö. Vai mitä kuvittelette, että baareille tapahtuu, jos pohjat otetaan kotona ja yökerhoon mennään umpitunnelissa?

Tälläkin hetkellä suurin osa alkoholista kulutetaan kotona, ja kotikulututuksen osuus on viime vuosina vain kasvanut. Vain harvat käyvät eurooppalaiseen tapaan ensin syömässä ja sivussa vähän juomassakin. Aloitusbaarit uupuvat Suomesta lähes kokonaan. Ja jos joku sellaisen rohkenee perustaa, kaatuu paikka pikapikaa, ravintola Pravda on tästä surullinen esimerkki.

Aloitusbaarit eivät kannata, saahan siideriä kiskasta yhdeksään asti.

Yökerholaisia

Suomalaisen ravintola on yökerho. Eikä Suomen virallinen yökerhoyrittäjä Sedu Koskinen pelkää yökerhojen jäävän ilman asiakkaita alesesonkinakaan.

"Ravintolaan tullaan hakemaan elämyksiä ja seuraa; naiset tulevat iskemään miehiä, miehet naisia. Eikä yökerhoissa muutenkaan käy ihmisiä, joille hinta on tärkein tekijä."

Myös Royal Ravintoloiden toimitusjohtaja Kasperi Saari on rauhallinen.

"Bisnesasiakkaat käyvät yhä ravintolassa. Enkä usko, että ulkona-syöjätkään vähenevät. Perhejuhlia järjestetään vähän enemmän vuokratiloissa, kun juhliin on voitu tuoda ulkomailta edulliset viinat. Samoin bailuravintoloihin ale voi ainakin hetkellisesti vaikuttaa, pohjia otetaan enemmän."

Sen sijaan Koffin ravintoloista vastaava Pentti Vuorisalo pelkää, että asiakaskato tulee kattamaan lähes kaikki ravintolat, joissa olutta tarjoillaan.

"Pohjia otetaan enemmän ja ravintoloihin tullaan myöhemmin. Moni asiakas pettyy, koska alennukset ravintoloissa ovat niin vähäisiä."

Halvan viinan perässä ovat usein nuoret ja kaljakuppiloiden asiakkaat. Sedu Koskinen uskoo, että hintahulina syö kaljakuppiloiden, kioskien, kauppojen ja aloitusbaarien tuloja.

"Etenkin rehellisten olutbaariyrittäjien. Viron- tuonnin vapautuminen helpottaa harmaan talouden yrittäjien toimintaa. Viinaa on entistä helpompi myydä verottajan ohi. Jotkut ravintoloitsijat palkkaavat kavereitaan hakemaan viinaa."

Harmaalle taloudelle, ns. kahden euron tuoppi -paikoille, Viron viina on henkireikä. Alkoholin salakuljetus Virosta on keskusrikospoliisin mukaan rikollisjärjestöille hyvä bisnes.

Myös suomalaista ravintola-alan yrittäjien virallista edustajaa pelottaa eniten viinaralli Virosta. Kun Virosta tulee ensi vuoden vappuna EU:n jäsen, suomalaiset voivat tuoda lähes rajattomasti viinaa, 200 litraa alkoholia, omaan käyttöön.

"Ja kun suomalaiset siirtyvät Viroon, he ostavat sieltä myös palveluja sekä elektroniikkaa ynnä muuta", pelkää Hotelli- ja Ravintolaliiton Timo Lappi.

Puoli miljoonaa raahaajaa

"Koko veroale olisi pitänyt jättää väliin ja katsoa mitä tapahtuu", väittää Koskinen. Hän ei usko, toisin kuin oma liitto, että Virosta viinaa raahaavat ovat laaturavintoloiden ystäviä. Raahauskohderyhmää houkuttelee kahden euron tuoppitarjoukset, ja heille viina saattaa muutenkin olla ongelma. Suomen Gallupin mukaan 650 000 suomalaista ilmoitti tuovansa puolet alkoholistaan ulkomailta, mikäli viinan hinta pysyisi Suomessa samana. Todennäköisesti luvuissa oli myös paljon uhoa. Käsi ylös se, joka voi kuvitella itsensä raahaamassa lastillista laadutonta viinaa kerran vuodessa!

Hotelli- ja Ravintolaliiton mielestä alkoholin veroale oli kuitenkin välttämätön Virontuonnin estämiseksi. Liitto pelkäsi jopa 4000 työvuoden katoamista. Panimoliiton mielestä veroalennus ei ollut riittävä. Siellä pelätään yhä olutrallia Virosta: se vaikuttaa liiton pahimpien skenaarioiden mukaan myös ravintolakäyttöön.

"Pohjia otetaan enemmän kotona."

Oma koti kullan kallis -alkoholipolitiikka

"Nyt hallituksen alkoholipolitiikka kannustaa eristäytymään ja juomaan kotona. Paljon parempi on juoda valvotuissa olosuhteissa", valittaa Koskinen.

Ravintola-alan ykkösnimet vannovat valvottujen olosuhteiden puolesta. Siksi ravintolassa on parempi juoda. Mutta mitä he valvonnalla tarkoittavat?

Yksi: Humalaisille ei tarjoilla. Baarimikkojen on tunnettava alkoholilaki ja sen määritelmä humaltuneesta. Humaltuneet saavat joko passituksen ulos tai jäävettä, kunnosta riippuen. Tuotevalvontakeskuksen virkamiehet tekevät aika ajoin ratsioita ravintoloihin. Myös asiakkaiden päihtymistila tarkistetaan. Jos tuotevalvontakeskus ei ole tyytyväinen näkemäänsä, ravintola saa huomautuksen. Kun huomautuksia tulee riittävästi, lähtevät luvat.

Kaksi: Kaikkien tutkimusten mukaan alkoholin korkea hinta on ainoa selkeä kulutusta vähentävä tekijä. Halpa hinta innostaa juomaan. Hyvä todiste tästä ovat ilmaisen viinan bileet: oi tuota tungosta ja järjetöntä humalatilaa. Ravintolassa tulee juotua vähemmän: jokaista lasia on jonotettava ja jokainen lasi maksaa enemmän kuin pari pulloa Virossa.

Kolme: Kaikki hauska loppuu aikanaan, myös viina. Kun ravintolan pilkku lyö, loppuu tarjoilu ja alkaa kotimatka. Toki kotona voi aina järjestää jatkot, jos on ollut kaukaa viisas ja hankkinut kaappinsa täyteen. Mutta suurin osa täyskaapillisistakin pihtaa ja päättää olla antamatta viimeistään siinä vaiheessa, kun edulliset tuotteet pitäisi kitata 40 kaverin kurkusta alas.

EU:n vastaisku

Saattaa olla, että veroalesta tulee lyhytaikainen ilo. Nuorison ja nuorten aikuisten humalahakuinen juominen on yleistynyt Euroopassa. Se on jo niin yleistä, että asiaan on kiinnitetty EU-tasolla huomiota.

"En yhtään ihmettelisi, jos unioni joskus tulevaisuudessa päättäisi yhteisestä kohtuullisen korkeasta alkoholiverosta terveyspoliittisin perustein", toteaa dosentti Peter Eriksson Kansanterveyslaitokselta.

Kunnes EU tulee apuun, joutuu hallitus keksimään muita suitsia suomalaisten juopottelua hillitsemään. Vanhasen vahakabinetti on suunnitellut alkoholihaittojen vähentämiseksi ravintoloiden aukioloaikojen lyhentämistä. Ravintola-alan mielestä rajoitus kohdistuisi väärään kohderyhmään: yökerhoasiakkaisiin, ei ongelmakäyttäjiin.

Silloin viina-alekin purisi ravintoloihin olan takaa. Lyhennetyt tunnit tarkoittaisivat, että yökerhoon tultaisiin myöhempään ja vastapainoksi lähdettäisiin aikaisemmin. Jatkotunnit näkyvät ravintoloiden kassanauhoissa. Suuren helsinkiläisen ravintolaketjun perjantain tuotoista 80 prosenttia tehtiin kello 02–03.30.

Suomen Hotelli- ja ravintolaliitto on arvioinut, että yhden tunnin leikkaaminen vähentäisi alalta

1 000 työvuotta, toinen tunti lisää, niin häviäisi myös toinen mokoma. Nyt ravintola-alalla kuluu 54 000 työvuotta.

Ja leikkaus vähentäisi myös valtion verotuloja. Kun baarimikko sekoittaa juoman lasiin, on valtiolle tullut tuloja alkoholiverosta, arvonlisäverosta ja mikon palkasta. Koska paukun hinnasta vain pieni osa muodostuu kansantalouttamme ja terveydenhuoltojärjestelmäämme kuormittavasta alkoholista, saa valtio alkoholinmyynnistä ihan puhdasta tuloa. Siis sellaista, joka ei mene alkoholihaittojen hoitoon.

Ennen kaikkea ravintolat eivät olisi enää viihtymispaikkoja. Siellä käytäisiin kauheassa tuiskeessa tsekkaamassa, onko narikkaan jäänyt sopivannäköistä seuraa.

Hallituksen esitys alkoholiveron alentamisesta on tällä hetkellä eduskunnassa valiokuntakäsittelyssä. Se käsitellään eduskunnassa joulukuun alussa. Alkoholivero alennee 1.3. 2004.

Ravintoloiden alennusvara

Ravintoloiden alennusvara alkoholin hinnanalennuksen jälkeen.

4 cl viinaa 47 senttiä
12 cl viiniä 3 senttiä
0,33 l III-tuoppi 17 senttiä

Viina-ale puree ravintoloihin

Vaikuttaako vähittäiskaupan viina-ale ravintolakulutukseesi?

Vähentää merkittävästi... 4%
Vähentää.................25%
Ei vaikuta...............68%
Lisää.................... 3%

Vaikuttaako Viron tuonnin vapautuminen ravintolakulutukseesi?

Vähentää merkittävästi... 5%
Vähentää.................16%
Ei vaikuta...............78%
Lisää.................... 0%

Onko hinnalla väliä?

"Ei ravintolaan pelkästään juomaan mennä, eli eipä tuo juuri vaikuta. Halpaahan viina ei Suomessa ole missään..."
Mies, 24

"Juon todella harvoin ravintolassa niin paljon kuin haluaisin. Kun ajattelee, että saman juoman saisi kotona vähintään kaksi kertaa halvemmalla, juomaa ei osta ravintolassa. Tämän takia baariin tulee lähdettyä aina vaan myöhemmin. Lisäksi ravintoloissa on pitkät jonot sekä tiskeille että vessaan."
Nainen, 21

"Parin oluen jälkeen velatkin muuttuu saataviksi, eikä sillä ole mitään väliä, mitä se tuoppi siinä tiskillä maksaa."
Mies, 31

"Eihän ravintolaan mennessä pointti ole juominen, vaan hyvä seura!"
Nainen, 23

"En juo muutenkaan paljoa... Joten hinnat eivät vaikuta."
Nainen, 31

"Viinan hinta ei juuri vaikuta juomiseeni. Ei siksi, että olisi millä mällätä, vaan siksi, että juon niin vähän ja harvoin, että en silloin viitsi hinnoista nitkuttaa."
Nainen, 26

"Periaatteessa juon kotona, koska se on halvempaa, mutta humalatilassa baarissa on ihan sama, mitä drinksu maksaa. Seuraavana aamuna on taskunpohjalla muutama kolikko."
Nainen, 27

"Kalliin hinnan takia pääasiassa juon ravintolassa vähemmän, mutta joskus saatan jättää drinkin ostamisen väliin törkeiden jonojen takia."
Nainen, 24

"Jos lähden ravintolaan juomaan, silloin myös juon siellä, vaikka viina olisikin hyvin kallista. Jos taas päätän ottaa kunnon pohjat ja tissutella baarissa, sitten teen niin. Toisin sanoen, vero-ale vaikuttaa todennäköisesti niin, että otan useimmin kunnon pohjat kotona."
Mies, 19

"Humalassa raflan hinnat ei tunnu missään, ja jonossakin törmää uusiin ihmisiin."
Nainen, 20

Näin Suomi juo

Suomalainen juo 9,3 litraa 100-prosenttista alkoholia vuodessa.

Nuorten tyttöjen humalajuominen on kaksinkertaistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Helsingissä 17 prosenttia naisista on alkoholin suurkuluttajia.

Alkoholilla oli osuutta asiaan 40 prosentissa alle 50-vuotiaiden miesten kuolemantapauksissa. Naisilla 15 prosentissa. Ryhmässä on enemmän huonosti kuin hyvin koulutettuja.

Korkeasti koulutetut juovat useammin, mutta kerralla vähemmän.

Alkoholin kulutus korreloi sen haittojen kanssa: mitä suurempi kokonaiskulutus, sen enemmän suurkuluttajia. Kulutuksen kaksinkertaistuessa haitat nelinkertaistuvat.

Ainoat alkoholin kulutukseen vaikuttavat tiettävät tekijät ovat hinta ja saatavuus.

21 kommenttia

Miig

20.11.2003 19:30

Kiintoisa artikkeli, mutta harmi, etta paatoimittajan viestista on siirretty subjektiivisuus tahankin artikkeliin.

'Käsi ylös se, joka voi kuvitella itsensä raahaamassa lastillista laadutonta viinaa kerran vuodessa!' En ymmarra miksi moista viestia yritetaan tuoda esille - Virosta voi ostaa ihan niita samoja alkoholijuomia mita myydaan Suomessa tai muualla maailmassa. Fiksu hakee halvemmalla, typera voi tukea veronkantoa. Keski-Euroopassa asuvana jaan usein Suomen matkoilla kaipaamaan alkoholin harmittoman hyvaksyttya asemaa - ostaminen ei ole sen kummoisempi tapahtuma kun maito&leipa, joten miksi siita taytyisi tehda jotain erikoista; esim. maksamalla siita keinotekoisista syista johtuen jarjettomia summia.

Hinnan alennus on kaikin puolin vain hyvaksi; riskikuluttaja kykenee juomaan vain so much ja ostanee sossurahoillaan edelleen saman verran viinaa. Parhaassa tapauksessa yli jaaneesta rahasta riittaa jopa vaatteisiin ja saippuaan.

M

ps. miksi Suomessa ravintoloissa saa edelleen maksaa melko korkeita (erityisesti Hki, jossa kiinnostavin yoelama elaa) summia alkoholista - nakyvat muuallakin, 'kalliissakin' maisssa, parjaavan alemmilla hinnoilla + sita myoten onnistuvan myos saamaan 'aloittelu kohderyhman' liikkeelle.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Nolottaa

21.11.2003 13:31

NS kalliissakin maissa ihmiset osaavat kayttaa alkoholia. Harvassa maassa alkoholin kaytto on yhta kamalaa kun suomessa. Ja ala kasita vaarin, olen 27 vutoais tytto, en uskovainen ja mielellani kayn ulkona kavereiden kanssa alkoholia nauttien. Valitettavasti vaan se oksettava naky kuten 14-vuotiaasta alkaen rakakannissa heiluen mihin ikaluokkaan vaan, ihmiset suomessa keskimaarin eivat osaa kayttaa alkoholia. Siina mielessa mielestani hintoja voisi nostaa niin kauan etta jos on varaa juoda, voi opetella juomaan sivistyneesti. Niin ja asun itse ulkomailla joten ehka naen asian eri tavalla. Mutta noloa on kun ihmiset ympari eurooppaa eivat tieda mitaan muuta suomesta kun etta ihmisilla ei ole mitaan rajaa viinan vedossa (miehet, naiset, lapset). Valitettavaa ja noloa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Miig

22.11.2003 02:21

Toki ulkomaalaisten tiedossa, ne jotka yleensa Suomea hieman tuntevat, etta Suomessa viinaa juodaan eri tavalla kuin esim. Keski-Euroopassa. Kuinka ollakaan, tama ei kuitenkaan rajoitu vain Suomen 'sivistymattomaan juomiseen' - sama mielikuva kattaa niin Ita-Euroopan itaiset maat, kuin Skandinavian ja Venajan. Venajasta puhuttaessa katetaan yleensa myos sen etelaiset siirtomaat. Eli kyse ei ole niinkaan meidan yksityisesta paheesta, vaan historian ja sita myoten laajan kulttuurin yksi piirre.

Kullakin kulttuurilla eri tavat; ei etela-eurooppalaisia veloiteta ylimaaraista sen takia, etta heidan valinpitamaton suhtautuminen alkoholi (+muut) vis-a-vis autolla ajaminen aiheuttaa huolia. Valitettavasti taitaa olla Suomen paisuneen julkisen hallinnon kulujen kattamista.. puhumattakaan siita, etta syrjakylien holtiton alkoholin kanssa latraaminen antaa syyn pitaa hintoja korkealla myos muiden kansalaisten kohdalla.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Miig

22.11.2003 02:29

ps. en ole havainnut suurtakaan kaytannon eroa nuorten/nuorten aikuisten alkoholin kaytossa Suomi vs. muut Euroopan maat (muista maanosista ei ole riittavasti kokemusta arvioitavaksi asti) valilla. Juhliessa vauhtiaine maistuu reilusti muuallakin ja silloin talloin ahkera juhlija vasahtaa..

Lienee vain Suomen urbaaneja legendoja ja hapean tunteen kannattelua, samaa sarjaa kuin terveydenhoidon k.a. parempi taso. Ja katso, vastahan uusi kysely paljasti, etta vanhat olettamukset eivat muutu (Suomessa ollaan eri tyytyvaisia terveydenhoitoon - kysyppa alan ammattilaisilta viimeisen 15-20 vuoden muutoksista). Lieneekohan itanaapurimmekin aina ja ikuisesti vihollinen?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jepjepjep

22.11.2003 16:59

Luulis sitä olevan hallituksella muutakin tekemistä ku miettiä miten jengi juo ja mitä se on ihan sama mitä se maksaa ne juo ketkä juo ja ketkä ei ni ei !
Mitäköhän vanhanen ja muut urpot kelaa et jos viina halpenee ni kaikki alkaa dokaa ihan järjettömästi koska se nyt vaan on niin halpaa ja jättää duunit/koulut väliin eikös joo eiköhän se piikki tulis siit et porukkal ois varaa duunaa baarikaappei himaan yms. ettei aina tartte miettii et mitäs kivoi paukkui tost leijonast tänään tekis ! Henk. koht mielipide lopettakaa toi ärsyttävä paapominen kyl meil viel omatkin aivot toimii !
Ainii ja kannabis laillisex nii ja prostituutio ni saatais niistäkin veromarkat ettei menis itähezuille !
Rauhaa ja rakkautta !

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

penaaaaahh

22.11.2003 20:42

juon pohjat kämpillä ja kapakassa muutaman kaljan. piheys kunniaan!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

elegance

23.11.2003 00:27

Ei kai alkon- ja baarien hintojen erolla ole kovin paljon merkitystä. Onhan esim. Saksassakin kaupoissa viina todella paljon halvempaa kuin baareissa. Ainakin kun itse kävin saksassa niin huomasin että baareissa alkoholijuomien hinnat ovat suurinpiirtein samaa luokkaa kuin suomessa, jotkut olivat halvempia, jotkut kalliimpia. Silti kauppojen hinnat olivat järkyttävän alhaisia Alkon hintoihin verrattuna... Ja käsittääkseni Saksassa baareilla ei ole erityisesti mitään suurempia taloudellisia vaikeuksia. Tai no, what the fuck do I know...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

neo1234

23.11.2003 14:39

Vaikka "kaikkien tutkimusten mukaan alkoholin korkea hinta on ainoa selkea kulutusta vahentava tekija", silti en ole missaan muualla Euroopassa nahnyt niin paljon humalaisia, puliukkoja ja muita orveltajia kuin kalliin alkoholin Suomessa... Kumma juttu...

Suomen alkoholipolitiikan logiikan mukaan eniten alkoholisteja pitaisi loytya halvimpien alkoholien maista. Miksi nain ei kuitenkaan ole? Metsaan mennaan, niin etta puut rytisee...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Liisuuuuukka

25.11.2003 13:54

En mahemmin juo korkintaan otanseurassa tai kun tarjotaan. Nuorempana kyllä tuli miheni kanssa juotua ja käytyä Ravintoloissa. Silloin oli miehillä Puku pakko ja naisetkin pukeutuivat hameisiin.Nykyisin niihin pääsee asussa kuin asussa ei mitään väliä vaikka tulisi verkkareissa.
Joskus ostan kaupasta sauna juomaa paripulloa siideriä tai lonkeroa ,joten eipä se hinta kovin paljoa vaikuta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ennen

25.11.2003 14:06

Kyllä nykyisin aletaankäyttämään viinaa ja muita paljon nuorempina kuin ennen. Nykysin voi nuoretkin ostaa alkkoholijuomia eikä kysellä liikoja henkilö korttia kun meikataanitsensä paljon vanhemman näköiseksi.T akaisin viinakortti ja kunnon ravintolat portsareineen,kuten oli enne esim Ravintola ORSO JOTA EI ENÄÄ OLE OLLUT MONIIN VUOSIIN, EIKÄ MONIA MUITAKAAN.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

mjoo

25.11.2003 23:52

Alkoholipitoiset juomat ovat baareissa yksinkertaisesti sikamaisen kalliita.

Hinnanpudotus -> lisää asiakkaita
-> lisää tuottoa baareille

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

EvilS

26.11.2003 14:12

Missä näkyy tuotevalvontakeskuksen valvonta. Esim. kaupungin eräässä ykköspaikassa silminnähden päihtyneille anniskellaan esim. lauantaisin iltapäivällä, jolloin henkilökunnan luulisi kiinnittävän huomioita edes johonkin. Häirikköjä ei ole kukaan poistamassa, koska portsaria ei ole/näy. Laseja ei kerätä pöydästä. Perjantai ja lauantai-iltaisin on niin suuri tungos, että luulisi Karpolla jälleen olevan asiaa. Kuka viitsii laittautua hienoksi ja mennä nauttimaan tyylikkäästi drinkin, kun ympärillä porot tönii ja tuuppii? Ehkä ravintoloitsijat heräisivät kiinnittämään huomioita muuhunkin kuin volyymimyyntiin, jos joku keskeinen paikka menettäisi luvat anniskeluvirheiden vuoksi. Niitä tapahtuu, kaikkialla, joten viranomaisella on valinnanvaraa. 04:äään auki olevien paikkojen tasoa voisi ainakin valvoa tehokkaammin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

viinaralli

27.11.2003 01:09

Viinaa on virosta pystyny tuomaan niin paljon, kun haluaa jo vuosia. Mulla ainakaan oo ollu mitään vaikeuksia asian kanssa. Kymmenen pulloo kerrallaan, millon mitäkin.Hinnanalennuksen jälkeen, ero viron viinan ja suomi viinan välillä on niin pieni etten rahtaa enään pullookaan, jossei oo joku erikoistapaus.
On vuosien saatossa viinavarasto kasvanu aikamoiseksi, koska en kuulu niihin ihmisiin jotka tissuttelis kotona tai vetäsin pohjat ennen ravintolaan lähtöä...pari paukkua ja mittari alle.Eikä se mun kohdalla tule muuttumaan miksikään vaikka hinnat aleeneekin vähittäismyynnissä tai virosta saa tuoda enemmän.
Ravintolaan tullaan hakemaan kokemuksia,elämyksiä ja seuraa. Ne ravintolat jotka panostavat palveluun ja henkilökunnan ammattitaitoon tulevat pärjäämään kilpailussa vähittäiskauppaa ja kilpailijoitaan vastaan.
Tutkimuksien mukaan ravintolaa valittaessa 60% riippuu palvelun tasosta,20% miljööstä,10% mielipide johtajista, ja ainoastaan 10% hinnoista.
Yökerhot ja keskustojen kapakat tulee pärjäämään suurelta osin vaikka ravintolahintoja ei pystytä muuttamaan kun muutaman prosentin alaspäin...Lähiöissä alkaa pudotuspeli, jossa suurin häviäjä on "renki", kun omistajan on entistä enemmän tartuttava kaljahanaan kiinni. palveluiden alv:a tullaan ravintoloiden osalta pudottamaan 22%-->17% kahden vuoden sisällä, mikäli halutaan ravintola-alan työpaikat säilyttää.
Ja sinulle joka moralisoit sitä, että kapakat on liian täynnä ja mölysiä 01-03.30...80% jatko-aika paikoista tekee pe ja la öinä tuloksensa tuona aikana ja alku-illasta sekä viikolla ne on auki palvelun vuoksi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

viskisieppo

27.11.2003 01:16

ohan muuallakin maailmassa ravintoloiden hintataso huomattavasti korkeempi, kun lähimarketissa. Saat kaupasta pullon olutta 1€ ja meet viereiseen kuppilaan niin se on 3€. suomessa vaan mennään samaan!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

da_goof

27.11.2003 08:15

niin siis että mitenkä keskari pullon hinta tipahtaa kymmeneksen eli siis 14 centtii vai ja samalla 0.33 tuopin hinta tipahtaa 17 centtiä jos käsitin ihan väärin jutun tuon (_!_) jotenka raflassa han tipahtaa
hinta noin suunnilleen enemmän kuin lähikaupassa

jos ei ihan väärin laskelmoinut pienellä humalattomalla pääällä

(__!__)
/ /\ \

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

EvilS

27.11.2003 15:39

Minä ainakin kritisoin sitä, että osa keskustan paikoista (kaikki) ovat liian täynnä pe-la öisin, joten vastaan. Jokaiselle on varmaan selvää, että silloin tehdään tiliä. Minua asiakkaana ei vain kiinnosta, että tili tehdään minun viihtyvyyteni kustannuksella. Jos ko. paikat ovat viikolla auki vain palvelun vuoksi niin ei se minulta sympatiaa saa. Tottakai asiakas valitsee ja menee sinne missä on viihtyisintä. Bisnes on bisnestä, mutta kukaan ei halua olla lypsylehmä. Missä on alan yrittäjien riskinottokyky ja mielikuvitus? Tyhmällekin on selvää, että ei viitsi vaivautua paikkaan, jossa ei ole mitään poikkeavaa tarjottavaa. Kyllä nykyisellä kloonilinjalla saadaa keskustassa paikka kuin paikka täyteen pe-la iltaisin. Sen verran vilinää ja seuraa hakevia, 18 - 27 vuotiaita pääkaupunkiseudulta aina löytyy.

Ei kande ihmetellä jos viikolla seinät kumisee tyhjyyttään. Kun mennään volyymimyynnin ehdoilla, paikan vetovoimakin syntyy volyymista ja sitähän ei su-to tule koskaan olemaan. Kun koko yritysidea on viritetty volyymin maksimoinnin ympärille se näkyy paikassa ja henkilökunnassa myös silloin kun paikassa on ns. liikaa tyhjää tilaa. Sitä saa mitä tilaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Dimos

28.11.2003 18:19

Pari kommenttia ulkomailta tahan keskusteluun.

Aloitusbaarit eivat kannata Suomessa, koska juhlimiskulttuuri ja tuhlaamiskulttuuri puuttuu.

Hintataso Suomessa ei trendiravintoloissa ole paatahuimaava. Pullo sampanjaa on samoissa hinnoissa kuin Brysselissa. Paljon halvempi kuin Pariisissa tai Ateenassa, jossa pullo viskia yokerhossa maksaa 120-160 euroa, mutta jonka neljan hengen seurue lahes saannonmukaisesti tilaa poydan yokerhosta varatessaan. Brysselissa puteli vodkaa maksaa 80-120 euroa.

Drinkkien hinnat ulkomailla vaihtelevat Lontoon 10-15 punnan, Ateenan 10-12 euron, Pariisin 10-15 euron, Brysselin 6-12 euron valilla. Idea on siina, etta juhliessa juhlitaan tanaan, huomisesta ei huolta. Suomessa on aina huoli kaikesta.

Ja kaikkialla sita kanniin tullaan. Suomessa ikava kylla nuorempana ja rummemmin kuin ulkomailla, mutta kylla minun ulkomaiset kaverini ovat nuoruuden paivina kontanneet klubeista katukivetyksille oksentamaan ja makaamaan, kotimaasta riippumatta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Miig

29.11.2003 15:55

Samppiksen hintoja on turha vertailla ja vetaa siita johtopaatoksia, silla ne lienevat kuitenkin juomien vahemmisto ja hinnat valittu aika arbitrary. Lisaksi 'trendi'-paikoissa, joissa samppis yleensa liikkuu hinnalla ei luonnollisestikaan ole merkitysta. Itse pidan kuitenkin siita, etta se tarjoillaan ilmaiseksi. Maksamisen upeus tehnee onnelliseksi lahinna ne joilla ei siihen oikeasti ole varaa.

Mita tulee paikan valintaan - luonnollisesti hinnat eivat ole tarkein tekija. Sita en vaittaisikaan; kyse on mielestani vain siita, etta miksi yleensakaan Suomessa maksetaan alkoholista liikaa. Ystaville tarjoaminenkin siita vain karsii. Lisaksi jos ihmetellaan aloituskulttuurin puutetta? Se tulee puuttumaan niin kauan kun aloittaminen on kallista - karahvit punaviinia, olut, margarita etc. -pitcherit puuttuvat. Ja kulttuuri kylla syntyy - on turha sanoa, etta suomalaiset ovat tietynlaisia ja se olisi lopullista. Kauniisti on se viininkin kulutus lahtenyt nousuun vakiviinojen kustannuksella ihan viime vuosina.

ps. Suomessa surkean karakteerittomasta keskioluesta maksetaan tosiaan se 1e/kpl kaupassa. Jarjetonta. Keski-Euroopassa lahdetaan perusoluesta 4-5e/kori, ns. maailmanoluet, esim. Heineken maksaa 9e/kori, 6e/kori tarjouksessa. Kaupassa halpaa, baarissa toki kalliimpaa, mutta jarjellisissa hinnoissa. Miksi siis maksammekaan sen mita Suomessa maksamme..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

EvilS

1.12.2003 09:37

Tässä ravintoalat ei kannata/ juomien hinnat on liian kovat/ ihmiset ei tule baareille - keskustelussa on muutamia kummia piirteitä tosiaan. Ulkomailla tosiaan hinnat on myös kovia. Esim. Madridissa, jossa yöelämä on tunnetusti vilkasta, ruokapaikat ja alkuillan baarit ovat kutakuinkin Helsingin hinnoissa, väkeä kuitenkin liikku ja elintaso ei liene keskimäärin korkeampi.

Sitten tämä ravintoloiden jatkuva ruikutus kannattamattomuudesta! Pistäkää hanskat tiskiin ja siirtykää vaikka kännykä bisnekseen. Helsingissä on esim. pari kahvilaa, jotka ovat olleet pystyssä vuosia. Mitenkäs ne pysyy pystyssä? Tuskin ihan omistajan rakkaudesta kahvilakulttuuriin?

Oisko nyt niin, että ravintolayrittäjät jahtaavat satumaisia tuloja Studio 54 faabeleiden innoittamana ja sitten kun totuus lyö korville, niin syytetään asiakkaita tai verottajaa, mutta ei tule mieleen katsoa suoraan peiliin?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

pienituloinen

1.12.2003 15:56

Ja miksi taas jankutetaan vain trendiravintoloista? Itse kaipaan siistiä (ei siis metsien miehiä ryystämässä alestobea)"rauhallista" paikkaa jossa voisi jopa jutella kavereitten kanssa ja ottaa kohtuuhintaista huikkaa. Jotain tuntuu olevan pielessä siinä että monella paikkakunnalla (elämää on Hgin keskustan ulkopuolellakin) on erittäin hinnakas "jonota tissit törröllä tunti ineen" ja halpa "varo ettet liukastu yrjöön" paikka. Eli sitten jos sitä hintaa lasketaan niin sinne ryömivät puskien örveltäjämöröt, joille myydään tajuttomuuteen asti tiskiltä. Tässä välillä saisi olla paikka tavallisille pienituloisille ihmisille, jotka eivät pukeudu tuulipukuun ja mainoslippahattuun, mutta joilla ei myöskään ole varaa panostaa silikoneihin ja trendiputiikkikuteiisiin. Hemingway-meisinki mutta huomattavasti alemmilla hinnoilla. Tämä keskustelun linja jossa katsotaan että heti kapakat menevät konkurssiin jos hintoja lasketaan on outo. Eikö siis olekaan mahdollista että myynti lisääntyy? Ja että tuoppibisse on jotenkin skeidaa, sen varattoman puskajengin litkua? Ja ihankuin Suomessa ei olisi aivan normaaleja ihmisiä joiden elämän tavoite ei ole juoda itseään hengiltä mahdollisimman nopeasti? Valtaosassa euroopan sivistysvaltioita jää palkasta enemmän käteen kuin täällä. Ihan turha rutista että 20 euroa drinkistä ei ole liikaa, kun muuallakin on niin. Hei ei se kaupankassa änkeä trendikuppilan tiskille pilaamaan maisemaa ja ilmapiiriä vaikka hinnat laskisivatkin, se tahtoisi vaan ehkä istua siinä halvassa siistissä kuppilassa joskus kavereittensa kanssa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kaikkea_vastaa

4.12.2003 02:02

oonko nyt ihan blondi kun en tajua miks kuppilat on menossa nurin halventuvan viinan vuoks..? siis onhan viina nykyäänkin jo alkossa ja kaupassa halvempaa kun baarissa, mut jengi menee silti viihteelle pe ja la-iltasin ja dokaa siellä. jos bissen hinta kaupassa laskee pari prossaa niin mulle se ainakin tarkottaa vaan sitä, että säästyneellä fyrkalla voin ostaa tuopin pari enemmän baarista! ja jos baarit painostetaan laskeen viinan hintaa, niin onks ne saamassa takkiinsa vai eiks se veroale koske niitäkin - siis eiks baaritkin saa viinansa kohta halvemmalla? tottakai ne voi sillon myydäkin pikkasen kohtuullisempaan hintaan. korjatkaa jos en oo ymmärtäny pelin henkee..
mun utopiani olis, että viinan halventuessa puliherrat viimein sais työnsä päätökseen eli maksat sanois poks ja ruumiit haravoitais kaikessa hiljasuudessa parina kevätaamuna puistoista. sitten jäljelle jääneet "kunnon ihmiset" sais vähän luksusta elämäänsä.. hyvä viskipaukku sillon tällön, punkkua päivällisellä ihan tavallisena päivänä, bisselle duunikavereiden kanssa keskellä viikkoo, pari drinksua enemmän viikonloppuna ettei hauskanpito baarissa loppuis kesken.
jotkut näyttää ajattelevan, et kun mennään dokaan niin sillon pitää elää kun viimestä päivää.. ne on tylsimyksiä jotka miettii, riittääkö massit. tohon tyyliin kai liittyy myös suurieleinen skumppapullon tilaaminen, taksilla suhaaminen ja muu elostelu, jolla halutaan näyttää suuren maailman mallia karvalakkisuomalaisille.
mun näkökulmasta toi on vähän naurettavaa.. oikeille ystäville ei tarvi esittää rikkaampaa kun on. muiden silmissä taas ootte aika nollia. en tiedä saaks pesää paremmin joltain opportunisteilta - multa ei ainakaan.
sit vielä pari sanaa häpeästä.. joku aina (yleensä nainen) ilmottaa häpeävänsä suomalaisten puolesta, kun meillä on niin kauheet juomatavat. mitä hittoo!? miks hävetä toisten puolesta, jos ite juo asiallisesti? kyllä mullekin paikalliset (täällä eräässä eurooppalaisessa suurkaupungissa) vittuilee suomalaisten viehtymyksestä koskenkorvaan, mut en MÄ siitä vedä hernettä sieraimeen. ei kaikkee pidä ottaa niin kovin vakavasti, ihmiset hyvät!
juokaa, humaltukaa, nauttikaa viinin jumalan suosiosta ja ottakaa nöyränä vastaan krapula ja huonovointisuus. skool!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi