Villiruokaan hurahtanut keittiömestari Ossi Paloneva tuo suositut villiruokaillallisensa toukokuussa ensimmäistä kertaa Helsinkiin.
Pääosin Palonevan itse keräämistä luonnon raaka-aineista koostuva neljän ruokalajin illallinen tarjoillaan kahtena peräkkäisenä iltana Väinö Kalliossa, joka avattiin huhtikuussa Elannon vanhan pääkonttorin tiloihin Hämeentielle.
Keväinen menu on luontaisesti vegaaninen ja tulee sisältämään ainakin maitohorsmaa, pihkaa, voikukkaa, takiaisenjuurta ja koivua useassa eri muodossa. Raaka-aineet Paloneva kerää itse Helsingin lähialueilta, joten edessä on vielä melkoinen urakka.
“Voisi kuvitella, että ne ovat periaatteessa ilmaisia raaka-aineita, kun niitä saa ilmaiseksi luonnosta hakea, mutta työmäärään nähden ei se ilmaiseksi tule. Olen varmaan aika lailla luonnossa koko sen edeltävän viikon”, Paloneva sanoo.
Mummolan sienimetsästä huippukeittiöön
Kasvien keräily on Palonevalle mielekästä puuhaa. Luonnossa samoilu on kuulunut hänen elämäänsä pienestä asti.
“Mummolassa olen pyörinyt metsässä keräämässä sieniä ja faijan kanssa merellä kalassa koko nuoruuteni. Luonnossa liikkuminen on aina ollut tärkeää.”
Varsinainen kipinä villiruokaa kohtaan syttyi Palonevan työskennellessä Ravintola A21:ssä, jossa käytettiin paljon villiyrttejä. Paloneva innostui keräilemään villiraaka-aineita itsekin ja huomasi oppivansa jatkuvasti uutta.
“Luontohan on älyttömän monipuolinen, kun siellä on niin paljon kaikkea. Kasveilla on eri kasvuvaiheet, ja sitten vielä eri valmistusmetodit eri kasvuvaiheille, niin se on ihan älyttömän monipuolinen valikoima mitä kaikkea siellä on ja mitä kaikkea voi käyttää.”
Yksi Palonevan suosikkiraaka-aineista on voikukka, nimenomaan sen monipuolisuuden takia. Sitä tarjoillaan myös Väinö Kallion illallisilla.
“Voikukkaa tulee tosi monessa muodossa. On vähän nuppuja, lehtiä ja kukkia ja näin. Kuulostaa aika simppeliltä, mutta kun sitä on monessa eri muodossa, niin saadaan syvyyttä ja ulottuvuutta siihen annokseen.”
Villiruokaa videoilla
Paloneva järjesti ensimmäiset villiruokaillallisensa Vaasassa vuosina 2015 ja 2016. Tuolloin hän pyöritti illalliskonseptiaan ystävänsä kahvilassa kolmena päivänä viikossa muutaman kuukauden kerrallaan. Asiakkaat tykästyivät konseptiin ja illalliset olivat usein loppuunmyytyjä.
Viime vuonna illalliset olivat tauolla, sillä Paloneva keskittyi tekemään Youtubessa pyörivää Villd-nettisarjaansa yhdessä Kemikaalicocktail-bloggari Noora Shinglerin kanssa. Sarjassa Paloneva ja Shingler keräävät luonnonantimia ja valmistavat niistä lopuksi aterian. Shingler on mukana Väinö Kallion illallisilla ja perjantaina kuvataan materiaalia myös Villdiä varten.
Paloneva odottaa illallisia jo innolla, vaikka urakka onkin haastava.
“Raaka-aineiden puolesta on totta kai aikamoista könyämistä tuolla luonnossa, että sen määrän saa kasaan. Toivotaan että tulee lämmintä jaksoa tässä ennen sitä, niin kasvit ehtivät kasvaa.”
Jos kaikki sujuu hyvin, vastaavanlaisia tempauksia saattaa olla luvassa jatkossakin. Haaveissa siintää myös oma ravintola Helsingissä, mutta sellaisen perustaminen ei vielä ole ajankohtaista. Palonevalla riittää toistaiseksi tekemistä muiden projektiensa parissa.
“Tykkään vähän sellaisista mielipuolisista ja hulluista projekteista ja tämä on ehdottomasti yksi niistä.”
VILLD-villiruokaillalliset järjestetään 11. ja 12. toukokuuta Väinö Kalliossa osoitteessa Hämeentie 11.
Liput: TableOnline.