Siirryitkö taas huonosta suhteesta toiseen uskotellen itsellesi, että kaikki vika on kumppanissasi? Iso este parisuhteen syvenemiselle on hyvä ihminen -syndrooma. Jos ajattelee olevansa hyvä ja rakastava, ei kehity. Herätys.
Itsekeskeisyys
Maailma pyörii yhden ihmisen ympärillä. Minä itse. Aiheutuu informaatiokatkoksia, kun ei muisteta tarkistaa toisen toivomuksia eikä oteta niitä huomioon.
Projektio
Syy nähdään vain toisessa. Ihminen pitää itseään viattomana uhrina. Omat virheet väitetään toisen ominaisuuksiksi.
Lapsellisuus
Monet parit käyttäytyvät kuin kaksi pikkukakaraa, eivätkä käytä apunaan järkeä ja rakkautta. Esimerkiksi rahariita voi johtua jomman kumman tai molempien lapsenomaisesta halusta saada jotain, mitä tekee mieli. Samasta ongelmasta voi kertoa riitely siivousvuoroista: ollaan itse vielä kehitystasolla, jolla asetetaan omat halut ja tarpeet vastuun ottamisen edelle.
Liittoutuminen
Liittyminen toiseen voi pohjautua rakkauteen, kunnioitukseen ja vastuuseen, mutta usein ihmiset liittoutuvat pahassa. Synkkämielisen pessimistin on helpompi pysyä kielteisenä, jos hänellä on samanlainen kumppani vahvistamassa omaa huonoa asennetta.
Epärehellisyys
Kaikenlainen itsepetos ja kumppanin huijaaminen syövät suhdetta. Epärehellinen saa hyvällä omallatunnolla vetää kotiinpäin, jos kumppani tukee toimintaa. Jotkut ovat sodassa koko maailmaa vastaan ja välttelevät kohtaamasta totuutta.
Inversio
Arvot asetetaan ylösalaisin. Toimitaan kuin huono olisi hyvää: riidellään, pidetään välimatkaa, menetetään oma ja toisten kunnioitus itseä kohtaan. Teeskentelevä epäaito ihminen näkee ominaisuutensa viehättävänä. Rahanahne uskoo menestyksensä johtuvan juuri itsekkäästä asenteesta, "fiksuudesta" ja "taitavuudesta". Veltto löhöilijä on mielestään onnellisin laiskotellessaan.
Hyvän toiminnan vastustaminen
Työ nähdään väsyttävänä pakkona ja rangaistuksena: toiminnassa korostuu sen raskaus ja vastuun ottaminen tuntuu taakalta. Hyödyllinen toiminta tuo oikeasti mielihyvää, tyydytystä ja ilahduttavia tuloksia. Hyvä toiminta on rakkautta.
Kateus
Kateellinen ihminen ei tahdo hyvää itselleen, eikä muille. Hän haluaa kehittää riitaa ja pahaa mieltä, eikä osaa iloita tehdystä työstä.
Vallanhalu
Halutaan kontrolloida muita. Ilo ja hauskuus sallitaan vain silloin ja siinä muodossa kuin itselle sopii.
Pelaaminen
Parit pelaavat pelejä, joissa kummallakin on oma roolinsa. Itsensä vähättelijä, valittaja tai seksiä pihtaava laittaa toisen tekemään likaisen työn puolestaan (syntipukki). Peli jatkuu tuttuun umpikujaan, koska molemmat tekevät samat huonot siirrot yhä uudelleen. Normaali vuorovaikutus alkaa, kun jompi kumpi muuttaa sääntöjä ja pakottaa toisen pois poterostaan.
Idealisointi
Parin jatkuva idealisointi on kuin vankila. Toinen alkaa esittää ihannekuvaa, vaikka hyvää vaimoa. Itseidealisointi tekee elämästä raskaan ja vaikean taakan sekä johtaa pettymyksiin. Idealisoijien välillä on usein paljon peiteltyä vihaa.
Fantasioissa eläminen
Mielikuvitusta käytetään elämästä pakenemiseen sen sijaan että tehtäisiin jotain konkreettista oikeiden ihmissuhteiden parantamiseksi. Haavesuhteet saavat todellisuuden näyttämään harmaalta. Aidot ihmissuhteet eivät ole täydellisiä, mutta vain niitä voi kehittää.
Toisen yläpuolelle asettuminen
Oikeanlaisella, paremmalla ihmisellä on taipumus asettua muiden yläpuolelle, mikä aiheuttaa ongelmia parisuhteessa. Marttyyriuskin voi olla toisen yläpuolelle asettumista: "hyvä ihminen" on toisen kohtuuttomuuden uhri.
Mitä minä saan
Rakkaus ymmärretään tilana, jossa minä saan toisen kautta jotain hyvää. Näin tapahtuukin, mutta molemmilla on sama vastavuoroinen tehtävä. "Minä en saa mitään" -valittaja voi kysyä, mitä on itse viime aikoina antanut – tai onko ehkä itse lakannut vastaanottamasta rakkautta. Aito antamisen ilo on niin suuri, ettei antaja tunne jääneensä mistään paitsi.
Vaikeus käsitellä ongelmiaan
Ihmisillä on aina ongelmia. Jotkut osaavat käsitellä niitä muita paremmin. He tiedostavat, mitkä ongelmat voi hoitaa pois ja millaisten kanssa on opittava elämään. Ongelmat kasvavat, jos niitä ei tiedosta. Vaikeinta on myöntää ja havaita omat virheensä, mikä taas on ainoa keino toimia käytännön tasolla paremmin.
Kirjoittaja on helsinkiläinen keittiöpsykologiaan / sosiaalipsykologiaan erikoistunut toimittaja. Hän on toipumassa olutaiheisten lasinalustojen keräilyvimmastaan.
14 kommenttia
Anonyymi
27.10.2011 14:56
Ykköseen ja erityisesti kakkoseen on tullut törmättyä useaan otteeseen, valitettavasti, ja olen toki myös itse syyllistynyt niihin.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
ToimHuom
27.10.2011 17:08
Uups, jutusta on lähde pudonnut pois! Artikkeli perustuu FM, kouluttaja Kristiina Alajan kirjaan Mahdollisuuksien parisuhde.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
ZOMQandBarbieQ
27.10.2011 20:55
niin jos jostain läittää oikein paljon, menee ostamaan kieskille se kuuluisan röökiaskin ja vaihtaa maisemaa ja anataa näin etäisyyttä. ihmiset syövät toistensa tilaa myös -kyllähän s tuossakin rivien välissä tais olla, mutta kyllä näitä kämmejä on tullut harrastettua montaakin ja kumppanit myös. mut jos pystyy ihan vaikka olis noi kaikki ongelmat samassa suhteessa, niin tiedostaan ja korjaan asian , se olisi suoranainen ihme ja ei pidä ajatella, että ihmine ei muuttuisi matkan varrella. oon ollut naimissa ja avioliitoissa ihan onnellisenakun mul on ollut harvinaisen fiksuja naisia täytyy sanoo ja he eivät ole olleet mua köyttämässä mihinkään liekaan tms. saanut olla oma itsensäenkä mäkään oo ku sit vittuuntunut kun mua on loukattu ja valehdeltu tai petetty.
ihmettelen ,et omaan holtittomuuteen vittuuntuneita naisia ei juuri oo kuin ihasn muutama -ja herää kysymys, et tykkääkö naiset holtittomuudesta ja onx se sit niin piristävää. ja kyllä holtiton elämä yhdessä krapuloineen koettuna voi toimia jonkin aikaa -nykyään sit kelaa, ettei oo liian kiltti ja nosta heti naista jalustalle ja toimi hieromakoneena sun muuna ja tykkää olla tossun alla -sekin on koettu, myönnetään. yksinäisenä sutena kumminkin on omat etunsa ja sitä voi alkaa pelkään, et rakastuu ihan tosisaaan ja menettää kontrollin -niin se oli se lapsellisuuus ja onni ja muu häämenys kun laskee voi huomata tympiintyvänsä johonkin ihmiseen josta on luonut illuuusion joka ei vastaa todellisuutta eikä toimi todellisuudessa:D
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
shiwan8
31.10.2011 17:22
Hyvää tekstiä. 1 tai useampi tuntuisi olevan läsnä suurimmassa osassa parisuhteista
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Sepuy
31.10.2011 17:35
Onneks tuollasia ei tarvi miettiä.. Ainakaan tässä elämäntilanteessa :)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
shiwan8
31.10.2011 19:26
Naiset: Epärehellisyys, inversio, kateus, vallanhalu, toisen yläpuolelle asettuminen, mitä minä saan.
Muuten menee kai paskan määrä aika tasan.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
aave_
1.11.2011 22:05
Haaveilija näyttää ainakin itse uskovan vaikka kuolemaan asti pelkän haaveilun optimaaliseen voimaan.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
MahdotonMieheksi75
1.11.2011 22:36
En kaikkia noista tunnistanut itsestäni, mutta "Toisen yläpuolelle asettuminen" osui ja upposi. Kun on vaatimattomista lähtökohdista noussut korkealle ja ylittänyt kaikki tavoitteensa nopeammin kuin kukaan lähipiirin ihminen, on vaikea olla nöyrä. Ja on julkeaa sanoa tässä maassa että olen oikeasti aika hyvä. Saavutuksista yritän olla yleensä hiljaa ettei joku vedä hernettä nenäänsä. Jos kuitenkin olen keskiasteen koulutuksella päässyt 10:ssä vuodessa asemaan, jossa tienaan enemmän kuin 90% suomalaisista, olen ollut tilastojen mukaan kovimmassa 10%:ssa, mitä tällä maalla on tarjota. Pitäisikö minun oikeasti olla nöyrä ja vaatimaton? Kuinka moni teidän tuttunne on pystynyt samaan?... I rest my case.
Minusta on tullut ylimielinen paskiainen, joka pärjää maailmassa paremmin kuin moni muu... enkä kadu sitä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
_alakerta_
2.11.2011 17:07
Toisten yläpuolelle asettujat kykenevät yleensä ymmärtämään ainakin sen, että jos jotain rikkoo sata kertaa, mutta ei ole valmis korjaamaan asiaa edes yhtä kertaa, ei sitä silloin oikeasti edes halua korjattavan.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Bruahahaa
5.11.2011 11:29
Siwankassa on ehkä kaikkein paskin puhumaan "naisten "sukupuolesta johtuvista huonoista puolista"
Vastaa kommenttiinite omaa niistä 110% ==D=D=D=D=DD
Vastaa kommenttiin
Masa190
7.11.2011 10:10
MahdotonMieheksi75:
Hae vaimo jostain köyhästä maasta niin akka osaa arvostaa vaurauttasi.
Suomalaiset naiset kyllä tuhlaavat rahasi mielellään mutta turha odottaa että ne vastineeksi pesee pyykkisi tai pitävät sinua jotenkin kovinkin erinomaisena. Suominaiselle se rahasi ei ole etu vaan itsestäänselvyys.
Kuten jo sanoin, sinulla on vain yksi vaihtoehto: vaimo ulkomailta. Niin ne muutkin tekee.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Masa190
7.11.2011 10:15
Se ulkomainen vaimo myös sietää pidempään luonnettasi joka on varmastikin juuri niin vastenmielinen kuin kuvailit.
Suomessa ei vaan arvosteta rahaa niin kovin paljoa. Hyvinvointi ja hyvä työllisyys antaa ihmisille vaihtoehtoja, eikä tarvi roikkua kenessäkään rahan takia. Suomessa rikkaus on ihan kiva muttei välttämättömyys.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
harounelpullah
7.11.2011 10:46
MahdotonMieheksi75: menestyminen yhdellä elämän osa-alueella ei tarkoita, että olisi yhtä menestyksekäs kaikessa muussakin. Puolison tuoma taloudellinen vakaus ja elintason nousu ovat tietysti hyviä juttuja, mutta kun näitä riittävän varakkaita miesehdokkaita on riittävästi, alkavat muut seikat saada painoarvoa. Onneksesi maailma on kuitenkin pullollaan naisia, jotka juoksevat juuri sen rahan perässä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
shiwan8
8.11.2011 12:55
What harounelpullah said. Jonkun teorian mukaan miehen markkina-arvo on yhdistelmä sosiaalisia taitoja, mitä nyt selvästikin puuttuu jos pitää erikseen pidättäytyä elvistelemästä rahoillaan ja saavutuksillaan, oletettua terveyttä (käytännössä ulkonäkö) joka tässä tapauksessa jää arvoitukseksi ja resurssien määrästä (sosiaalista valtaa, rahaa, omaisuutta) joka ilmeisesti on hallussa.
Arpojan tappioksi, maissa joissa jokaisella on kyky elättää itsensä kohtuullisesti, tuo resurssiosa on pienimmässä arvossa pitkässä juoksussa. Vastaavasti tällaisessa ruumiillisten ääripäitten ihannointikulttuurissa se ulkonäkö on aika tärkeä. Siitä huolimatta, jos ei pärjää sosiaalisesti syystä tai toisesta, niin vituiksi menee, aina.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin