Ollako vai eikö olla?

Ollako vai eikö olla, siinäpä pulma, kun pari on eronnut ja palannut taas yhteen useamman kerran. Miten jotkut jaksavat jatkuvia comebackeja?

Perusasiat ensin. Millainen on on-off-suhde? Ja kuka niihin ajautuu? Parisuhdeharjoittelijat? Taitamattomat ihmissuhderäpeltäjät?

"Laskimme, kuinka moni meistä Sexpossa on jossain elämänsä vaiheessa ollut tällaisessa suhteessa. Päädyimme 75 prosenttiin. Uskon, että lähes jokainen törmää jossain elämänsä vaiheessa on-off-suhteeseen", kertoo pari- ja seksiasioiden asiantuntijayhdistyksen, Sexpon johtaja Tapio Moilasheimo. "Rakkauden ammattilainenkin" siis erehtyy.

Sexpon (seksuaalipoliittinen yhdistys) tavoitteena on edistää suomalaisten seksuaalista hyvinvointia. Yhdistys pyörittää pari- ja seksuaaliterapiatoimintaa, kirjastoa, erilaisia projekteja ja seksuaalieettistä lautakuntaa. Henkilökunnassa on seksuaalineuvojia ja psykoterapeutteja.

"Vuosikymmeniä kestävästä eipäsjoopastelusta meillä ei ollut kokemusta. Tuntuu, että erot ja yhteenpalaamiset liittyivät nuoruuteen", Moilasheimo sanoo.

Moilasheimon mukaan on-off -suhteet kuuluvat parisuhteen opetteluun; asiat eivät ole loksahtaneet kohdalleen. Nuorempana ei osata tai haluta sitoutua. Jos vanhana vielä haksahtaa eipäsjuupas-leikkiin, syy saattaa olla huono kommunikaatio: aina ongelman tullessa päätetään erota tai uhataan erolla.

Halutaan käyttää valtaa.

"Jos saa toisen juoksemaan perässään, se kutkuttaa itsetuntoa; ai toi on musta noin kiinnostunut."

Siis pariterapiaan mars? Toimii, jos molemmat tulevat vapaasta tahdostaan. Entä kaveri-interventio? Se kavereiden ystävälleen antama "etkö sä ikinä opi" -luento?

"Syyt, miksi ihmiset eroavat ja palaavat yhteen, jäävät ulkopuolisilta havaitsematta. Neuvojen antamiselta on vaikea välttyä. Ja miksei muka voisi antaa neuvoja, sillä on tilanteita, joissa on ihan viisasta erotakin? Esimerkiksi väkivaltaisista suhteista pitäisi aina lähteä pois."

On-off-suhde on väsytystaistelu: loppu tulee, kun kumpikaan ei enää jaksa.

Turhaudutaan ainaiseen yhteenmuuttamiseen ja eroamiseen. Lopullisessa erossa on tärkeää, ettei haikaile vanhan perään.

"Hyvä nyrkkisääntö on, että jos todella haluaa päästä toisesta eroon, pohtii toisen ikäviä puolia. Mitä enemmän muistelee vittumaisia piirteitä, sen helpompi on päästä toisesta eroon."

www.health.fi/sexpo

Asiantuntijan neuvo

"Minulla on maallikkoasiantuntemusta asiasta, eikä vain ihmissuhteistani, vaan olen tehnyt työtä alkoholisti- ja huumenuorten kanssa," toteaa taiteilija Juhani Palmu, kun tivaamme neuvoa on-off-suhteessa oleville pareille.

"Yhteenpalaamisen ratkaisevat tunne ja aika. Jos kipinä on, ei kannata erota, vaan antaa ajan näyttää. Voi asua puoli vuotta tai vuoden erossa ja pohtia tunteitaan."

Eli pariskunta päättää, eivät ulkopuoliset besserwisserit. Ja hätiköityjä ratkaisuja ei saa Palmun mielestä tehdä.

"Suhteeseen saattaa tulla kriisejä muistakin syistä kuin suhteesta johtuvista. On typerää erota vain henkilökohtaisen kriisin vuoksi."

Palmu inhoaa amerikkalaisia ihmissuhdepoppakonsteja. Ne lietsovat vain tyytymättömyyttä ja innostavat pikaeroon.

"Kaikki leimataan aina läheisriippuvaisiksi. Ei myönnetä, että ihminen ihan oikeasti tarvitsee toista ihmistä."

Alan oppaita

Aina on toivoa. Katso tämä lohdukkeeksi.

Frendit. Frendien Ross & Rachel ovat ikuinen ollako vai eikö olla? -pari. Parin tarina lyhyesti: Rachel ja Ross seurustelevat, Rachel haluaa erota. Ross ei, ja harrastaa lohdutusseksiä toisen kanssa. Rachel suuttuu, koska ero ei ollut muka lopullinen. Tosin nyt se ainakin on.

Ross löytää toisen naisen, Rachel haluaa Rossin takaisin: taas yhteen. Ross ei suostu pitämään edellistä eroa vikanaan (se syrjähyppy!), Rachelhan halusi erota. Pariskunta eroaa taas.

Ross löytää taas toisen naisen ja on menossa hänen kanssaan naimisiin. Rachel yrittää estää häät. Rachel kertoo häiden jälkeen Rossille rakastavansa tätä, mutta minkäs teet, Ross on naimisissa. Ross saa eron, Rachel ja Ross menevät humalassa naimisiin. Tilanne nyt: avioliitto on juuri mitätöity.

2 kommenttia

joow

20.4.2002 21:53

moi

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

drkeittio

6.10.2011 01:01

Toista voi haluta ja pelätä. Ei se pois lähteminen silloin mitään suoranaista vallankäyttöä ole, joskaan ei myöskään oikea tapa toimia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi