Annettiinko opiskelijoille mielenosoituksessa tyhjiä lupauksia?

Vihreiden Touko Aallon mukaan opintotuen suhteen saadut lupaukset ovat ympäripyöreitä ja helposti kierrettävissä.

Opiskelijajärjestöjen masinoima mielenosoitus aurinkoisessa Helsingissä sai eilen keskiviikkona positiivista vastakaikua, kun kaikkien hallituspuolueiden edustajat ilmoittivat kannattavansa niin opintotuen säilyttämistä opintorahapainotteisena, vanhempien tulojen vaikutuksen poistamista vaiheittain kuin opintotuen sitomista indeksiin 1. syyskuuta 2014 alkaen.

Vihreiden Touko Aalto huvittui paikan päällä, kun edustajat nostivat käpäliään paremman opintotuen puolesta.

"Nauratti se homma. Aloin heti miettimään, miten noita juttuja kierretään, kun aikaa menee eteenpäin."

"Mielenosoitus- ja mediapuheiden ja kabinettipuheiden välillä on iso ero. Kehysriihen jälkeen voi lähteä esimerkiksi puhumaan, että nämä olivat vain henkilökohtaisia kantoja ja kokonaisuuteen oli mahdotonta vaikuttaa. Tähän voi kuvitella tuhat ja yksi kiemurtelukeinoa."

Ensinnäkin luvattiin opintotuen säilyttäminen opintorahapainotteisena.

"Mitä jos opintoraha rajataan viiteen vuoteen? Tai jos opintoraha, asumislisä ja opintolaina kytketään samaan pakkolainapakettiin, voidaan silti edelleen sanoa, että kyseessä on opintorahapainotteinen malli", Jani Toivolan eduskunta-avustajana toimiva Aalto kritisoi.

Entäs vanhempien tulojen vaikutus yksin asuvien, täysi-ikäisten toisen asteen opiskelijoiden opintotukeen?

"Siitä saatetaan päästä asteittain, todella pikku hiljaa pois. En usko, että tähän saadaan kohdennettua riittävää rahoitusta", Aalto pohtii.

Aallon mukaan hallitus on jakaantunut kahtia opintotuen järjestymisen suhteen. Vihreiden Ville Niinistö ja vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki muodostavat opintotuen puolesta taistelevan rintaman, jota on vastassa kokoomuksen ja demareiden juntta.

Opintotuen sitominen indeksiin tulee syyskuussa 2014 toteutumaan, Aalto uskoo. Siinäkin asiassa on kyseessä hänen mukaansa jo alun alkaen vesitetty malli, koska indeksiin sitominen on työnnetty tulevaisuuteen.

Aallon kritiikin kohteeksi joutuu Suomen ylioppilaiden liitto, joka oli rientänyt tekemään tekemään liittokokouksen ohi mallin, jossa jo valmiiksi nöyrrytään vastapuolen vaatimuksiin.

"He tietävät valtionvarainministeriön kannat ja mukailevat niitä. Ilmeisesti tässä pedataan suhteita isoihin ministeriöihin ja taivutaan turhaan kompromisseihin. Tämä osoittaa SYL:n neuvottelutaitojen totaalista heikkoutta ja pelisilmän heikkoutta."

Iltalehti nosti uutisoinnin kärjekseen sen, että mielenilmaus ei sujunut häiriöttä, kun joku oli erehtynyt sytyttämään kulkueessa hätäsoihdun. Miltä ilmaus näytti sivusta seuranneen Aallon silmään?

"Näytti äärimmäisen rauhalliselta mielenosoitukselta, vaikka en tietenkään nähnyt kuin yhden kulman siitä."

"Poliitikkojen grillaus opiskelijoiden toimesta oli aika show-painotteista, mutta vielä löysemmät olivat poliitikkojen vastaukset."

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi