Maailmalla hiv-estolääkitys on niittänyt jo varsin hyviä tuloksia: esimerkiksi Lontoossa hiv-tartunnat miestenvälisessä seksissä ovat laskeneet 44 prosenttia prepin, hiv-lääkityksen sekä matalan kynnyksen seksitauti- ja hiv-testauksen ansiosta.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tietojen mukaan vuonna 2017 Suomessa todettiin 158 uutta hiv-tartuntaa. Lukumäärä pieneni 22:lla verrattuna vuoteen 2016 verrattuna. Tapaukset painottuvat Helsingin ja Uudemaan sairaanhoitopiiriin.
Hiv-tartunnoista 56 prosenttia todettiin ulkomaalaisilla ja 64 prosenttia miehillä. Heteroseksin kautta saatujen tartuntojen osuus oli 43 prosenttia, miesten välisen seksin 20 prosenttia, huumeiden pistoskäytön 6 prosenttia ja verituotteiden 1 prosenttia.
Prep-lääkitys PrEP (pre-exposure prophylaxis) on ennen mahdollista altistumista hi-virukselle otettava ennaltaehkäisevä lääke, jonka tarkoituksena on estää hivin tarttuminen. Yleisimmin lääkehoito toteutetaan ottamalla yksi pilleri joka päivä.
Suomessa ei ole ollut virallista ohjeistusta prep-lääkitykseen liittyen. Sellainen on kuitenkin tulossa, kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtama kansallinen hiv- ja hepatiittiasiantuntijaryhmä julkaisee ohjeistuksen prep-lääkityksestä vuoden 2019 alussa.
”Jokaisen lääkärin pitää tietää, mikä prep on ja kenelle se soveltuu. Se on tärkeä hivin ennaltaehkäisykeino korkeassa hiv-riskissä oleville henkilöille,” kertoo Hivpointin hankekoordinaattori, seksuaalineuvoja Sami Tuunainen tiedotteessa.
Prep-lääkityksen tehosta on vahva näyttö miehillä, joilla on miesten välistä seksiä. Prepiä tulee harkita myös muihin ryhmiin kuuluville, jos tartunnan riski on erityisen suuri.
Prep-lääkkeen saaminen Suomeen on herättänyt erityisesti kiinnostusta bi- ja homo-miesten keskuudessa. Hivpointin teettämässä tutkimuksessa 42 prosenttia vastaajista oli kiinnostuneita prep-lääkityksestä.
“Prepin käytöstä kiinnostuneiden mukaan lääkkeen tulisi olla käyttäjälle ilmainen tai se saisi maksaa käyttäjälle enimmillään 50 euroa kuukaudessa”, Tuunainen sanoo.
Nykyisellään lääkkeet tilataan lähes poikkeuksetta ulkomailta, sillä kohtuuhintaiset rinnakkaisvalmisteet puuttuvat. Useissa Länsi-Euroopan maissa prep-lääkitys on joko maksutonta tai edullista.
”Nykyinen tilanne ohjaa lääkityksen tarvitsijat terveydenhuollon virallisten kanavien ulkopuolelle. Prep on tehokas vain oikein käytettynä, ja valvomattomana sen käyttöön voi liittyä terveysriskejä sekä käyttäjälle itselleen että hänen seksikumppaneilleen”, Tuunainen kertoo.
Tuunaisen mukaan Suomeen on nyt varmistettava prepin oikea, terveydenhuollon ammattilaisten seurassa tapahtuva käyttö.
Hivpointin asiantuntijat keskustelevat hiv-estolääkityksen mahdollisuuksista ja riskeistä osana Lääkäri 2019 -tapahtumaa 9.-11 tammikuuta. Lisäksi tapahtumassa käsitellään uutta terveydenhuollon henkilökunnan ohjetta.