Kuvataideakatemialaiset marssivat ulos homeongelman takia

Yhteisön sietokyvyn rajat paukkuvat.

Helsingin Kuvataideakatemian sisäilmaongelmista on käyty keskustelua jo pitkään. Asian etenemättömyys on kuitenkin saanut kuvataideakatemialaisten mitan täyteen ja mieltä ilmaistaan ulosmarssilla huomenna torstaina.

"Ihmiset eri puolelta Kuvataideakatemiaa ovat ottaneet koppia tästä, eikä ulosmarssia vedä mikään aktivistiporukka", kertoo Kuvataideakatemian toisen vuoden maisteriopiskelija Henna Tanskanen.

Kuvataideakatemia lähtee mielenilmaukseen yhtenä rintamana. Opiskelijoiden lisäksi ulosmarssiin osallistuu työmestareita, opettajia, lehtoreita, professoreita ja kahvilahenkilökunta. Mukaan on lupautunut myös koko Taideyliopiston rehtori Tiina Rosenberg.

"Ongelman vaikeaselkoisuudesta johtuen koulu ei ole aiemmin tehnyt yhteistä reaktiota asiaan. Enää emme keskity syyttelemään toisiamme sisäisesti, vaan vaadimme yhtenä rintamana ratkaisua ulkopuolelta", Tanskanen sanoo.

Kun Helsingin Sanomat kirjoitti ja kuvasi ongelmaa viime kesänä, tiivistettiin jutussa monen suomalaisen sisäilmaongelmista kärsivän laitoksen perustavanlaatuinen ongelma. Jutun mukaan ongelmaa ratkomaan kootaan sisäilmaryhmä, johon kuuluvat laitoksen johto, kiinteistön omistaja, työterveyslääkäri ja ulkopuolinen asiantuntija. Mittaukset näyttävät suhteellisen hyvältä ja kyselyiden perusteella ongelma koskee pientä vähemmistöä. Kun asiasta syntyy napinaa, johto siirtää vastuun ryhmälle, joka puolestaan vetoaa siihen, että juuri ollaan tekemässä toimenpiteitä, jotka poistavat ongelman.

Ongelmat saattavat jatkua vuosia, eikä kukaan ota vastuuta kokonaisuudesta.

Hesarin jutun jälkeen ongelmat sisäilman kanssa ovat jatkuneet.

"Sairastumiset ovat jatkuneet. Joukossa on muutama vakava, leikkaushoitoa vaativa tapaus, joissa kroonisen nieluntulehduksen jälkeen lääkäri on antanut kiellon rakennukseen palaamisesta", Tanskanen valaisee.

Sisäilmanongelmat saastuttavat paitsi hengitysilman, myös mielen.

"Itselläni kävi niin, että vaikka minulla ei ole vielä diagnoosia, tajusin, etten viihdy enää työhuoneella ja välttelen siellä olemista. Moni muukin niin sanotusti terve kokee mielensaastumista. Epäilyt ja pelot ovat kasvaneet suureksi", Tanskanen kuvailee.

Työmestari Gabriel de la Cruz on paininut Kuvataideakatemian sisäilmaongelmien kanssa jo pitkään. Matkan varrella mukaan on tarttunut astma ja kasa huonoja kokemuksia. Hän kertoo muun muassa siitä, kuinka vuosina 2006-2008 toteutettu 12 miljoonan remontti tehtiin huonosti.

"He yrittivät vain sulkea ongelman sisään eivätkä mennä sen lähteelle. He eivät koskeneet talon teknisiin osiin, kuten hissikuiluihin tai tuuletusjärjestelmiin", de la Cruz moittii remonttia.

Rakennuksen remontointiin on käytetty tällä hetkellä jo noin 35 miljoonaa euroa, eivätkä ongelmat ole poistuneet. de la Cruz näkee ainoana vaihtoehtona, että Kuvataideakatemia muuttaa kokonaan uusiin tiloihin.

"Yhteisön kannalta voisi olla todella paha juttu, jos meidät siirrettäisiin ensin muualle ja sitten tuotaisiin vielä takaisin."

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi