Lasiset Ladyt

Ja eiku viinaa.

“Hei, olen Tanja, alkoholisti.”
“Hei, olen Tanja, alkoholisti.”
Ikävöitkö viinaa, Tanja?

“Hahhah. Olen iloinen jokaisesta päivästä raittiina. Olisi hirveää, jos pitäisi ajatella, että helvetti, tääkin päivä ilman viinaa.”

Tammikuussa 1996 lähihoitaja Tanja, nyt 32 vuotta, lausui klassiset sanat:

“Olen Tanja, alkoholisti.”

Takana oli sydänkohtaus, visiittejä psykiatriselle osastolle, vatsahuuhtelu ja 13-vuotiaana alkanut ryyppykierre.

Kun Tanja aloitti 16-vuotiaana opiskelut, bilejuominen karkasi käsistä. Repussa oli viinaa ja lääkkeitä, tunnit kuluivat useammin baaritiskin kuin pulpetin kupeessa.

“Lähes kaikki suomalaiset nuoret juovat jossain vaiheessa. Sehän kuuluu yhteen elämänvaiheeseen, että laukataan ravintoloissa ja vietetään kosteita juhlia. Alkoholisti ei kuitenkaan osaa lopettaa”, Tanja sanoo.

Hän raitistui Minnesota-hoidossa. Hoito lähtee ajatuksesta, että alkoholismi on sairaus, jonka aihiota toiset kantavat geeneissään. Tanja väittää, ettei viinan saatavuudella, hintojen laskulla tai asenteiden höltymisellä ole mitään tekemistä alkoholismin kanssa.

“Vaikka viinaa saisi ilmaiseksi, niin kaikista ei tulisi alkoholisteja. Juomista ei voi myöskään selittää masennuksella tai lapsuuden vaikeuksilla. Kaikilla on joskus vaikeaa, mutta eivät he silti ala juoda”, Tanja sanoo.

Tanja ei halua tehdä eroa mies- tai naisalkoholistien välille. Juominen on syvältä riippumatta siitä, kuka juo. Läheiset kärsivät yhtä paljon.

“Juoppohan ei juo kotona pullon suusta, vaan kätkee viinat.”

Naisten ja tyttöjen juominen on edelleen kasvussa. Hyvä jätkä -kulttuuriin kuuluu, että nainen juo siinä missä mieskin. Naisista, jotka juovat miehen pöydän alle, puhutaan jopa ihaillen.

Viina ei kuitenkaan kohtele sukupuolia tasa-arvoisesti.

Naisen riippuvuus ja elimistövauriot kehittyvät nopeammin kuin miehen. Naisen elimistön vesipitoisuus on pienempi kuin miehen, ja koska alkoholi on vesiliukoista, sama määrä alkoholia nostaa naisen veren alkoholipitoisuuden suuremmaksi kuin miehen.

Alkoholi vaikuttaa naisen hormonitasapainoon, jolloin testosteronitaso voi nousta jopa 270 prosenttia. Tästä aiheutuu hedelmättömyyttä, aggressiivisuutta ja maskuliinisuutta.

Alkoholi lisää myös vaaraa sairastua eräisiin syöpiin, erityisesti rintasyöpään. Kaksi prosenttia naisten kuolemista liittyy pitkäaikaiseen alkoholinkäyttöön tai humalatilaan.

Yhä useampi nainen juo raskausaikanaan ja altistaa näin syntymättömän lapsensa FAS-syndroomalle, laajalle hermoston kehittymisen häiriölle.

13-vuotiaista tytöistä neljännes on ollut jo ainakin kertaalleen humalassa.

“Mitä nuorempana alkoholin käytön aloittaa, sitä todennäköisemmin siihen kehittyy riippuvuus”, sanoo Tytöt, naiset ja alkoholi -projektin päällikkö Hannele Nykänen.

Päihderiippuvuuteen luisuva ihminen kadottaa realiteettien tajunsa. Aiemmin paheksuttu käyttäytyminen ja suuret käyttömäärät muuttuvat “normaaleiksi”.

Sosiaalinen ympäristö muuttuu: paljon juova nainen etsii kaltaistaan seuraa, jotta voisi tuntea alkoholinkäyttönsä “tavalliseksi”. Hän saattaa myös vetäytyä täydelliseen yksinäisyyteen juodakseen rauhassa ja salaa, aina salaa.

Riippuvuuden vaiheesta ja elämäntilanteesta riippuen vieroitushoidoksi voi valita avo- tai laitoshoidon. Jotkut toipuvat myös ilman varsinaista hoitoa tukeutumalla keskinäisen avun ryhmiin, kuten AA:han.

“Mikään vieroitus ei onnistu, jos alkoholisti ei itse halua”, Tanja huomauttaa.

Kolmannen itsemurhayrityksensä jälkeen Tanja makasi jälleen sairaalassa.

“Uskoin itsekin, että olin hullu. Sitten pääsin Lapualle Minnesota-hoitoon ja sain ensimmäistä kertaa sanottua ääneen, että olen alkoholisti.”

Sen jälkeen Tanja ei ole ottanut yhtäkään ryyppyä tai pilleriä.

Lukijoilta

“Olen aina juonut liikaa. Perjantaina töistä lähtiessä kannoin ulos 3 tyhjää viinipulloa, jotka olin sen viikon työpäivien aikana huomaamattani kaatanut kurkustani alas. Oma työhuone mahdollistaa työskentelyn myös humalassa.”
Nainen, 38

“Juomisen olen aloittanut 14-vuotiaana. Hieman vanhemmaksi tultuani minulla oli useamman päivän ryyppyputkia ja olin myös alkoholin vaikutuksen alaisena koulussa, ettei kukaan alkaisi ihmettelemään poissaolojani. Tuo aika oli vielä aika rauhallista, nykyään juon itseni humalaan lähes joka päivä. Aina on aihe, jota juhlistaa alkoholin kera.”
Nainen, 19

“Juon usein viiniä tai jotain vodkamikserilitkua sekä poltan sisällä. Aina keskellä viikkoa. Samaan aikaan juttelen mesessä myöskin yksinäisiä kalsarikännejä vetävän ystäväni kanssa. On minulla elämäkin, mutta välillä olen liian laiska raahautuakseni ihmisten ilmoille juomaan.”
Nainen, 22

“Toissa syksynä alkoholinkäyttöni ryöstäytyi hallinnastani. Aiemmin join usein, mutta vain muutaman. Useiden asioiden kaaduttua niskaani en kuitenkaan enää jaksanut välittää. Olen aina ollut selviytyjätyyppiä, joten kukaan ei huolestunut ennen kuin rankat raivokohtaus ja filmi poikki -tyyppiset humalatilat lisääntyivät viikottaisiksi. Join suruuni, ilooni, vitutukseen, huvikseen. Käytin alkoholia nukahtamiseen. Minulla on laaja kaveripiiri, joten samassa porukassa ei tarvinut useampaa iltaa perätysten istua. Lähipiirillä kesti jonkin aikaa päästä perille siitä, etten ollut päivääkään täysin selvinpäin. Viime vuodenvaihteessa päätin kuitenkin, että nyt saa riittää. Aion selviytyä takaisin kohtuukäyttäjäksi, vaikka absolutismi olisi ainoa keino. Minulla ei ole mitään käsitystä siitä, miksi olen elänyt puolitoista vuotta humalassa. Ei minulla kännissä ole edes hauskempaa, olenpahan vain kovaäänisempi.”
Nainen, 24

Kysymys: Luulosairas

Äitini on alkoholisti. Tuleeko minustakin?

“Alkoholistiperheiden lapsilla on todettu jopa nelinkertainen riski tulla itse alkoholisteiksi. Liika- ja ongelmajuomisen sekä riippuvuuden riski on aina syytä ottaa huomioon. Alkoholinkäyttöään kannattaa tarkkailla. Jos pulmia ilmenee, juomista on syytä vähentää, tai lopettaa kokonaan. Biologisesta periytyvyydestä huolimatta ihmisen elimistössä ei kuitenkaan ole mitään erityistä "viinageeniä", joka vääjäämättömästi jo ennalta määräisi jonkun alkoholisoitumaan. Kyse on alttiudesta, joka vasta yhdessä muiden tekijöiden kanssa voi johtaa alkoholiongelmaan. Tällainen kehityskulku on monin tavoin ennaltaehkäistävissä ja korjattavissa.”

VTM Ari Saarto kehittämispäällikkö, A-klinikkasäätiö

TJEU = Tsekkaa jos et usko

  • John O´Brien: Leaving Las Vegas
    Traaginen, rumankaunis alkoholistin joutsenlaulu, sekä kirjana että Nicolas Cagen tähdittämän elokuvana.
  • www.paihdelinkki.fi
    Neuvoja ja linkkejä alkoholismin syövereihin, myös muita riippuvuuksia käsitellään ansiokkaasti. Jos oma juominen huolestuttaa, sivulta löytyy myös juomista mittaavia testejä. Erinomainen promillelaskuri.
  • Karin Fossum: Jonas Eckel
    Taitavasti kirjoitetussa psykologisessa trillerissä varastopäällikkö Eckel seuraa vierestä, kun vaimo Lillian kehittää rakkaussuhteen likööriin.

2 kommenttia

juhlahumu

14.2.2005 13:00

Eikö alkoholisti ole semmoinen kuin isä oli ennen? Joka juo äijäporukassa ittensä änkyräkänniin ja saapuu aamulla kotiin huulipunaa paidankauluksissa?
Tai työtön luuseri jonka koti haisee paskalle ja päivä lähtee käyntiin brenkulla!?

Eihän nuori, menestyvä ja hyvännäköinen, iloinen ja sosiaalinen ole alkoholisti.eihän ole.eihän.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Timonttinen

24.11.2010 09:33

Tanjan pitäisi saada seurakseen Timo, joka on vielä pahempi juoppo ja juo Tanjankin juomat pois sellaisella vauhdilla että Tanjalle ei jää enää mitään juotavaa ja näin Tanja raitistuu väkisinkin. Juoppo on Juopon paras ystävä, tuki ja toveri!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi