Suomalaisen poliisin pyssy paukkuu todella harvoin kuolettavasti

Jokainen kuolettava laukaus on liikaa, mutta seitsemän ruumista poliisin luodeista kymmenessä vuodessa ei ole paljon.

Lahdentien ampumatapaus sai jotkut vouhottamaan Suomen poliisin siirtyneen vaarallisesti kohti USA:n liipasinherkkää meininkiä. Lahdentien tapauksessa sekavien ensitietojen jälkeen kävi nopeasti selväksi, että väkivaltarikoksen luodillaan estänyt poliisi oli enemmän sankari kuin taipuvainen liioiteltuun väkivaltaan. Poliisiammattikorkeakoulun selvityksen mukaan suomalaisen poliisin ampuma-aseiden käyttö on varsin maltillista. 

Poliisiammattikorkeakoulu kysyi tutkimuksessaan, kuinka usein ja millaisissa tilanteissa poliisi joutuu käyttämään voimakeinoja. Tulokset ovat helpottavat: Suomen poliisin on tarvinnut ampua kymmenen vuoden aikana kuolettavasti ainoastaan seitsemän kertaa.

Tiedot perustuvat Poliisihallituksen toimeksiannosta kehitettyyn uuteen voimankäytön seurantajärjestelmään, jonka tietoja käytetään muun muassa koulutuksen kehittämiseen. Omassa tiedottamisessaan poliisi hehkuttaa uuden mittarin tarkkuutta.

“Tällaisen systemaattisen aineiston kerääminen ja hyödyntäminen on poikkeuksellista pohjoismaisittainkin”, selvityshankkeen tehnyt komisario Henri Rikander sanoo.

Poliisin miljoonasta vuosittaisesta tehtävästä hieman alle kolmannes liittyy lupa-asioihin ja 15 prosenttia liikenteeseen. Kiinniottoja poliisi tekee vuodessa noin satatuhatta ja keskimäärin kahdessa kiinniotossa sadasta joudutaan turvautumaan voimakeinoihin.

Kansainvälistä vertailua on hankala tehdä, sillä edes Pohjoismaissa ei mitata toimintaa samalla tavalla. USA:n Seattlessakin käytetään kiinniottotapauksissa suhteellisen harvoin voimakeinoja, mutta tilastot eivät kerro koko totuutta.

“Yhdysvaltojen Seattlessa kerätyssä aineistoissa poliisi käytti voimakeinoja keskimäärin 2,4 kiinniottotapauksessa sadasta. Suomessa luku on voimankäyttöselvitysten perusteella 1,7. Yhdysvaltoihin vertaaminen on kuitenkin monessa mielessä hankalaa, koska voiman- ja erityisesti aseenkäyttö on siellä hyvin erilaista kuin Suomessa”, Rikander huomauttaa.

Kuolemaanjohtaneiden tapausten määrän ja uutisiin nousevien tapausten perusteella yhdysvaltalainen poliisi toimii erilaisessa ympäristössä erilaisilla pelisäännöillä, mitä meillä on totuttu. Toivottavasti Suomessa voi jatkossakin luottaa poliisiin ystävänä. On kiva ajatella, että New Yorkin metrossa sankaritekoihin yltäneet poliisit olisivat voineet olla suomalaisia.

Suomalaiset poliisit ovat saaneet vuosien varrella uusia ohjeita aseenkäyttöön ja se onkin vähentynyt viimeisten kolmenkymmenen vuoden aikana rajusti. Vielä vuosina 1982-86 poliisi ampui 550 varoituslaukausta ja 155 kohtilaukausta. Vuosina 2003-2013 poliisi ampui yhteensä vain 122 laukausta.

Poliisiin kohdistuu jonkin verran väkivaltaa. Tuula Leinon 2013 valmistuneessa väitöskirjassa kerrotaan, kuinka lähes puolet poliiseista joutuu työssään kohtaamaan väkivaltaa kuukausittain, päälle uhkaukset ja solvaukset. Poliisin kuolemat ovat harvinaisia, mutta viimeisin löytyy tältä vuodelta, kun poliisimies kuoli kesäkuussa Vihdissä ampujan luoteihin.

“Poliisiin kohdistuva väkivalta on monimuotoistunut. Keinoja on puremisesta yliajamiseen. Voimankäyttöselvitysten mukaan 25 prosentissa tilanteista asiakas oli varustautunut teräaseella, aseella tai muulla välineellä”, Rikander kertoo.

1 kommentti

shiwan8

7.10.2016 18:42

Njoo. Näistä nykyisistä kiihkoiluista selviää hyvin, ettei omien ajatusten esittäminen julkisuudessa ole asia jonka pitäisi olla ihan kaikkien oikeus. Joidenkin kapasiteetti ei yksinkertaisesti riitä julkiseen keskusteluun.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi