Joka neljäs 15-34-vuotias voisi harkita työskentelyä pimeästi. Yhtä moni oli sitä mieltä, etteivät harmaan talouden vaikutukset kosketa heitä tai heidän elämäänsä ylipäätään. Nuorten asenne harmaata taloutta kohtaan tuli ilmi syyskuussa 2012 tehdyssä kyselytutkimuksessa, johon osallistui noin 1 000 henkilöä.
Nuorimmasta ikäryhmästä 70 % tiesi, että harmaata taloutta voi torjua vaatimalla ostoksesta kuitin ja 52 % nuorista vastaajista piti epäilyttävänä nettikaupassa myytäviä merkkituotteita, joiden hinta on yli puolet halvempi kuin Suomessa kaupassa.
Syyskuussa 2011 käynnistynyt tiedotuskampanja on kuluvan vuoden aikana näkynyt katukuvassa ja kuulunut radiossa "harmaan talouden välistävetäjä ottaa aina enemmän kuin antaa" -teemalla.
Osana kampanjaa on järjestetty oppilaitoskiertue, jossa poliisin, tullin ja Verohallinnon edustajat ovat kiertäneet puhumassa harmaan talouden ja talousrikollisuuden haitoista lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa ja ammattikorkeakouluissa. Nuorille on kerrottu harmaan talouden arkisista ilmenemismuodoista ja siitä, että jokainen voi omilla valinnoillaan ja ostoskäyttäytymisellään torjua harmaan talouden leviämistä ja talousrikollisuutta.
Tiedotuskampanja tavoitti
Syksyn 2012 aikana toteutettu harmaan talouden torjunnan radio- ja ulkokampanja toimi hyvin tavoittaen yhteensä 64 % 15-64-vuotiaasta väestöstä. Kampanjaa pidettiin hyödyllisenä ja aihetta ehdottomasti kampanjoinnin arvoisena.
Tutkimuksen tulokset osoittavat, että nuoret aikuiset ovat harmaan talouden torjunnan kannalta tärkeä kohderyhmä. Heihin voidaan vaikuttaa kohdennetulla viestinnällä. Pitkäjänteisellä ja johdonmukaisella toiminnalla pystytään vaikuttamaan asenteisiin, vaikka harmaan talouden ongelma on laaja ja monitahoinen.
Harmaan talouden torjunta on yksi hallituksen kärkihankkeista. Tiedotuskampanja on osa hallituksen harmaan talouden ja talousrikostorjunnan kuudetta toimintaohjelmaa. Vuosina 2012-2015 toteutettavan toimintaohjelman toimenpiteistä jo yli kaksikymmentä on käynnissä. Toimenpiteillä tavoitellaan varovaisen arvion mukaan 300-400 miljoonan euron vuosittaisia verojen ja sosiaalivakuutusmaksujen lisäyksiä sekä takaisinsaatuja rikoshyötyjä.
10 kommenttia
Nimimerkki12
24.11.2012 14:58
Voisiko johtua siitä, että samalla neljänneksellä on maksuhäiriö ja ulosottovelkaa, niin se on oikeastaan se ja sama. Henkilökohtainen taloudenpito on murroksessa ja hälläväliä asennoituminen alkaa juurtumaan koko ajan syvemmälle.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
zrnekacle
24.11.2012 18:20
Tuosta ikäryhmästä löytyvät myös ne, jotka äänekkäimmin vaativat yhteiskuntaa tekemään ja maksamaan sitä ja tätä.
Vastaa kommenttiinJotenkin on kadonnut ymmärrys siitä, mistä tämän "yhteiskunnan" tulot muodostuvat (=veroista, joista osa menetetään harmaan talouden vuoksi).
Ja sitten ne puhuvat jostakin solidaarisuudesta samalla, kun karttavat veroja ja lataavat piraattimusiikkia.
Ahneita ja itsekeskeisiä ne ovat.
Vastaa kommenttiin
naisnimimerkki
24.11.2012 21:52
Tämän päivän nuoret tuntuvat suhtautuvan kaikkeen välinpitämättömästi, paitsi tietysti omiin oikeuksiinsa. Ja harva alle 20-vuotias ostaa mitä tahansa tuotteita itse ansaituilla rahoillaan, joten kun pappa betalar niin mitä sillä on muka väliä mistä ostaa.
Kuten näissä mainoksissakin on sanottu, niin eläkettähän ei kerry pimeistä töistä. Mutta kuinka moni alle 25-vuotias ajattelee eläkkeitään, siis ne tämän ikäiset jotka eivät jo itse ole eläkkeellä?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Tjaa-a
25.11.2012 01:59
Vastuu on myös näiden nuorten vanhemmilla. Lapsista kasvaa ahneita ja itsekeskeisiä, kun kotona annetaan kaikki suoraan käteen.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Kubrick
25.11.2012 14:48
Vanhat pierut ne taas nuorisoa haukkuvat vaikka itse saivat elää parasta nousukautta Suomessa ja töitä oli vaikka kenelle,ilman koulutusta ja 10 vuoden työkokemusta. Merkonomin papereilla pystyi pääsemään pankinjohtajaksi.
Tämän päivän nuoret eivät tule eläkkeitä saamaan, kuten te vanhat jarrut jotka olette niitä imeneet parhaimmillaan noin 30 vuotta. Ei siis ihme ettei nuoria kiinnosta paskaakaan.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
25.11.2012 18:51
sitä saa mitä tilaa: miksi nuorten pitäisi välittää työantajista kun työnantajat lähinnä vain pyyhkivät perseensä nuorilla - palkat hemmetin pieniä (jos edes palkkatöihin otetaan), työoloista ei juurikaan välitetä (suhtaudutaan vähän väheksyvästi nuoriin ja epämiellyttävimmät työtehtävät annetaan nuorille) ja työajatkin aika perseestä (nuoret saavat huonoimmat vuorot ja heitä pidetään ylitöissä jne) ja työsopimuksetkin ovat lyhyitä määräaikaisuus pätkiä taikka sitten osa-aikaisia pätkiä!?
miksi hemmetissä nuoren pitäisi välittää yhteiskunnasta, kun heille jää vain se pohjimmainen paska käteen?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Masa190
27.11.2012 10:30
Suuret ikäluokat lakkautti suomalaisen rehellisyyden 90-luvulla. Moraalia ei enää ole. Turha uskotella itselleen muuta. Kun näkee poliitikkojen ja menestyvien liikemiesten rikkovan kaikkia lakeja joita ei tarpeeksi tiukasti valvota, niin miten nuoren olisi edes mahdollista kasvaa rehelliseksi? Ympäröivä yhteiskunta kasvattaa moraalittomia narsisteja.
Tätä asiaa suuret ikäluokat voivat pohtia sitten jossain vanhainkodissa jossa on kalliit hoitomaksut ja huono hoito ja vanhainkodin omistava firma jakelee miljoonabonuksia. Sitä saa mitä tilaa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Masa190
27.11.2012 10:38
Itse olen esim. varastanut rahaa ja tavaraa työpaikalta. Miksi ei? Työnantajillani ei ollut moraali yhtään sen parempi. Lakia yrittivät rikkoa minkä kerkesivät. Olisin vienyt seinätkin jos olisin mukaani saanut.
Nykyiseltä työpaikalta en pöllisi mutta se nykyinen on vähän erikoistapaus. Se on voittoa tavoittelematon säätiö.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Esko2478
27.11.2012 14:56
No kenen mielestä valtio käyttää verotulonsa viisaasti? Ei kai kukaan halua maksaa veroja jos sen voi jotenkin välttää kun miettii miten ne rahat valtio käyttää.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Motivointi_Valtion_vastuulla
30.11.2012 11:40
Esko puhuu vähintäänkin asiaa. Jollei valtion vastuulliseen toimintaan, oikeudenmukaiseen verojen ja maksujen perintään, sekä yhteisten rahojemme asianmukaiseen käyttöön ja hoitoon voi luottaa, niin miksi olisi halua rahoittaa ei toivotuksi ja epäoikeuden mukaiseksi koettua järjestelmää?
Jos taas kokee saavansa maksamilleen veroille vastinetta ja oivaltaa harmaantalouden haitallisuuden näiden palveluiden rahoitukselle, löytynee se into ja halu myös verojen maksuun ja harmaantalouden torjuntaan. Kun järjestyksenpito ja turvallisuuden tunne pitää hankkia yksityistetyiltä turvapalveluilta, ja toivomansalaista terveydenhoitoa joutuu hakemaan yksityissairaaloista, jopa ulkomailta saakka, niin miksi haluaisi rahoittaa epäystävällistä, tuloksetonta ja ammattitaidotonta palveluverkostoa maksamalla veroja? Kun vielä tie-, rata- ja tietoliikenneverkostojenkin kehittäminen ja ylläpito on pahasti laiminlyöty, ja yhä huononevat palvelut hankitaan kaveripohjalta valituilta veronkiertoa harjoittavilta ulkomaisilta ja kotimaisilta yrittäjiltä yms. konserneilta, niin miksi ihmeessä halutaan maksaa veroja, jos siltä suinkin välttyä voi?
Joidenkin oppien mukaan jopa vaalituloksia on vääristelty, eikä vaalien jälkeinen politiikka ilmennä vaaleissa ilmitullutta äänestäjien tahtoa, niin ei ole ihme, ettei voimassaolevaa lakia ja yhteiskuntajärjestystä kunnioiteta tai pidetä arvossa ja haluta ylläpitää. Kyllä tässä nyt on vallanahneet (anastaneet???) politikot kusseet pahasti omaan ateriaan.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin