Valtaajat-hanke rohkaisee nuoria helsinkiläisiä työttömiä tarttumaan toimeen

Hanke tarjoaa nuorille kanavan vaikuttaa itselleen tärkeisiin asioihin.

Kuva: underdogstudios / Fotolia

Syksyllä 2015 helsinkiläiset nuoret tarttuvat valtaan vastaiskuna syrjäyttämiselle. Tatsi ry:n ja Yhteismaa ry:n toteuttaman Valtaajat-hankkeen tavoitteena on innostaa alle 30-vuotiaita työttömiä, helsinkiläisiä nuoria omaehtoiseen toimeliaisuuteen.

Valtaaminen on konkreettiseen toimintaan perustuva yhdessä tekemisen tapa. Oma valtaus -kurssilla nuoret suunnittelevat ja toteuttavat omat pienimuotoiset yhteiskunnalliset projektinsa. Better Prints -kurssilla osallistujat suunnittelevat ja painavat käyttämättömäksi jääneisiin tekstiileihin uudet makeat printit. Social Kitchen -kurssilla nuoret kokeilevat ammattikokin opastamana oman ravintolan perustamista ja pyörittämistä. Ote Valtaajien nettisivuilta kertoo: 

Valtaajana voit tehdä arkeasi näkyväksi päättäjille pitämällä vlogia, kirjoittamalla yhteiskunnallisista epäkohdista blogissasi. Voit kierrättää. Tehdä vastamainoksia. Kokeilla poliittista valokuvaa. Tai voit kerätä lahjoituksia löytökissoille ja ottaa kantaa eläinten oikeuksien puolesta. Lukea satuja vanhuksille. Perustaa kaupunkiviljelmän. Ripustaa neulegraffiteja sillankaiteeseen. Katutaiteilla. Mitä ikinä tuleekaan mieleesi. Tehdä ympäristöstäsi enemmän sinun ja kavereidesi näköisen. Valtaa tilasi takaisin ja ideoi oma juttusi!

Valtaajaksi voi ryhtyä kuka tahansa alle 30-vuotias toimeentulotuella tai kuntoutustuella elävä helsinkiläinen nuori. Hanke tarjoaa nuorille työttömille kanavan vaikuttaa itselleen tärkeissä asioissa ja saada tunnustusta yhteiseen hyvään panostavina ihmisinä.

“Ajatus Valtaajista kehittyi nuoria työttömiä kuuntelemalla ja sosiaalitieteelliseen tutkimukseen tutustumalla. Haluamme synnyttää hyvän kierteen nuoren elämässä ja tarjota kokemuksia, joiden avulla nuoria autetaan tunnistamaan omia vahvuuksiaan ja ammatillisia mahdollisuuksiaan”, kertoo projektipäällikkö Anna-Maria Isola.

“Kuka tahansa voi vaikuttaa ympäristöönsä ja tehdä juttuja, joilla on merkitystä. Ei haittaa, vaikka matkalla epäonnistuisi. Pääasia on, että uskaltaa ryhtyä tekemään ja kokeilemaan. Se auttaa myös näkemään mahdollisuuksia”, jatkaa Jaakko Blomberg.

Valtaajanuori voi itse kehitellä yhteiskunnallisen idean tai projektin. Valtaajakummit auttavat häntä sen toteuttamisessa: suunnittelussa, tiedottamisessa, dokumentoinnissa, valokuvaamisessa, nettisivuissa, taiteilussa ja lupien hakemisessa. Valtaajakummeja ovat muun muassa näyttelijät Armi Toivanen ja Krista Kosonen, kokki Jyrki Tsutsunen, graafikko Maria Niemi, katutaitelija Jesse Pasanen sekä liuta erilaisten alojen ammattilaisia. Valtaajia jeesataan myös työn, koulutuksen ja opintojen kanssa. Valtaajakummiksi voi ryhtyä kuka tahansa, joka on kiinnostunut auttamaan ja opastamaan nuoria valtauksien tekemisessä. Hanke etsii myös yhteistyökumppaneita, jotka voivat tarjota materiaalista tai taloudellista tukea kursseille. Näin esimerkiksi Social Kitchenin kehittämisen pysyvämmäksi toimintamalliksi olisi mahdollista.

Tatsi ry eli Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys järjestää tukitoimintaa ja koulutusta työttömille sekä  julkaisee työttömille suunnattua TATSI-lehteä. Yhteismaa ry suunnittelee ja toteuttaa yhteiskunnallisesti merkityksellisiä projekteja, tapahtumia ja palveluja.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi