Tekes puuhaa kiinnostavan Fiksu kaupunki -hankkeen parissa. Tarkoituksena on haastaa kaupungit ja yritykset keksimään uusia ratkaisuja älykkäisiin ympäristöihin. Ensimmäisenä tulee mieleen, että miksi uusia ratkaisuja tarvitaan juuri älykkäisiin ympäristöihin eikä tyhmiin ympäristöihin, mutta siitä tässä ei taida olla kyse.
Kyse on siitä, että kaupunkirakentamisessa otetaan käyttöön avointa dataa ja erilaisia kokeiluja. Ensimmäiseksi kokeilun kohteeksi pääsee Helsingin Kalasataman alue, josta on tarkoitus rakentaa ”kokonaisvaltaisesti fiksu kaupunginosa”. Kalasatamaan puuhataan älykkäitä energiajärjestelmiä, jätejärjestelmään satsataan ja älyliikenteeseen satsataan erityisesti.
Kalasataman alueen rakentaminen jatkuu 2030-luvulla. Alueelle muuttaa 20 000 asukasta ja sinne kaavaillaan 8 000 työpaikkaa. Tällä hetkellä siellä asuu noin 1 500 asukasta.
Fiksu kaupunki -ohjelmassa käynnistetään 3-6 pilottia eri puolilla Suomea. Kaupungin jargonin mukaan niissä ”kehitetään kaupunkilaisten tarpeista lähteviä, digitaalisia ja ympäristöön sulautuvia sovelluksia ja palveluja asumiseen, työntekoon, liikkumiseen ja vapaa-aikaan.”
Parhaimmillaan tulokset voivat olla häikäiseviä. Kalasatamassa pitää kuitenkin olla tarkkana, ettei uudisrakennukset tuhoa Suomen tärkeintä skedeparkkia tai sitä kuplivaa kulttuuria, jota alueelle on päässyt syntymään. Pelottaa, ettei näiden asioiden älykkyys näy suunnittelijoiden avoimen datan exceleissä.