Blogi

Edellinen

Lastenohjelmien tekstittäminen  5

Näin joulun aikaan varmasti jokainen on nähnyt, vahingossa tai ei, niin ainakin yhden lastenohjelman, enemmän tai vähemmän kokonaisena. Monissa niissä on kuitenkin tekstit. Mutta mitä järkeä siinä on?

Mietitäänpä kenelle ne ohjelmat ovat tarkoitettu. Aivan, lapsille. Iältään parivuotiaasta aina parikymppiseen. Mitä järkeä laittaa siis tekstitystä, kun suuri osa katselijoista on lukutaidottomia? Ohjelmathan on tehty loppujen lopuksi katsojille.

Ehkä tässä on taas mukana tämä kanavien ahneus. Oikeastaan ainoana poikkeuksena pinteestä voi päästää YLE:n, jonka lastenohjelmissa on poikkeuksetta ammattitaidolla tuotettua suomenkieltä. Mutta entäpä vaikka MTV3? Esimerkiksi jouluaattona sieltä tuli useampikin lastenohjelma tekstien kanssa. Malliksi voisin mainita Samu Sirkan joulutervehdyksen, joka oli lähes kokonaan englanniksi puhuttu ja suomeksi tekstitetty. Lapsilta varmasti meni paljon ohi. Mutta tuleehan tuo halvemmaksi. Nimittäin näin säästetään ääninäyttelijöille maksettava palkka.

Mutta kuten sanottua: lastenohjelmien kohteenahan on lapset. Näin ollen ohjelmista pitäisi tehdä kaikin tavoin lapsille ymmärrettävämpiä. Tekstityksillä myös aikuiset pakotetaan katsomaan ohjelmaa. Ei tunnu ihan oikealta, minun mielestäni. Joten toivotaanpa, että ahneet kanavat (maksukanavien sukulaiset) alkavat laittaa tekstien sijaan puhetta ohjelmiinsa, jotta lapset saavat katsoa ohjelmia ja samalla ymmärtää niitä.


Presidentin valtaoikeudet pidettävä!  1

Viime aikoina on noussut esiin kiistoja siitä, mikä on presidentin asema Suomessa, ja onko presidentti-instituutio ylipäätään tarpeellinen. Viimeisimpänä esimerkkinä taistelusta on ns. lautaskiista, jossa pääministeri Matti Vanhanen (oikein hyvä tarinankertoja muuten) ja tasavallan presidentti Tarja Halonen kiistelevät kovasti paikasta EU:ssa.

Mutta mennään asiaan. Fakta on se, että Suomen kaltaisessa valtiossa, jossa asukkaita ei ole paljoa eikä sijainti ole ihan Euroopan keskellä, ei ole varaa pitää heikkoa hallitusta, joka johtaa koko maata. Suomi tarvitsee vakaan ja kansan valitseman johtajan. Tässä tapauksessa presidentin.

Aikojen saatossa on huomattu, että eri maat ovat kokeneet nopeasti vallankumouksia tai elintason laskua kun maata on hallinnut pelkkä hallitus. Sellainen muoto ei anna millään muotoa vahvaa kuvaa kansalle: kotimaassa kansa ei tiedä kuka varsinaisesti maata johtaa, ja valtioon on hankala luottaa. Vastaavasti ulkomaille tulee kuva hajanaisesta instituutiosta, jonka johdossa saattaa olla henkilö, jonka auktoriteetti ei riitä tekemään päätöksiä. Tällaisessa tapauksessa Suomen asema maailmalla heikkenisi selkeästi.

Eli presidentin vallan on säilyttävä. Emme saa antaa heikkoa kuvaa maailmalle. Ja minun mielestäni Suomen korkea-arvoisimmalla henkilöllä tulisi olla myös oikeus osallistua EU:n huippukokouksiin. Siellä hänen auktoriteettiaan tarvitaan. Sehän olisi sama asia, kuin jos Barack Obama olisi lähettänyt ilmastokokoukseensa pelkän vaimonsa. Eihän sen tapaisella auktoriteetilla loppujen lopuksi voida saavuttaa mitään, joka hyödyttäisi omaa kansaa, eihän?

Santeri Kärki, 18.12.2009


Kuinka pitkälle pelleily voi mennä?  1

Tänään tuli taas katsottua MTV3:n (tulos)ruutua. Varmaan moni tietääkin, että siellä oli joku Linkku, vanha selostaja, vieraana. Heräsi vain yksi kysymys, tai oikeastaan kaksi: Mitä v*ttuu, ja se, kuinka alas MTV3 voi mennä?

Lähetyksessä ei ollut yhtään tulosta, joten mtv3:n ohjelmaa voi pitää harhaanjohtavana. Ja se oli myös epäkiinnostava. Ketä oikeasti kiinnostaa katsoa 15minuuttia sitä, kun maikkari näyttää jonkin unohtuneen miehen ikimuistoisia hetkiä ja onnittelee häntä? Ohjelmahan oli jopa kauheampi kuin ne, missä Porttilalla on ns. "kohu".

Tämän päivän lähetys oli täysi pohjanoteeraus. Alan saamaan jo pikkuhiljaa tarpeekseni tästä MTV3:n touhusta. Ensin ns. "pellet", ts. "jääkiekkoasiantuntijat", sitten Porttila, Mtv3:n mäkihyppylähetykset jotka muuttuvat kesken kaiken suorasta jälkilähetykseksi, tyhjät tulosruudut ja nyt kaikkien aikojen tylsin ruutu. Ilman asiaa. Ilman mitään. Ja minä kun luulin että näiden ruutujen tarkoitus on se, että niistä nähdään tulokset ilman että pitää katsoa ne netistä tai teksti-tv:ltä.

Täytyy toivoa, että saadaan maikkarilta pikkuhiljaa vaikkapa urheilutapahtumia pois. Se ei ole ala, joka sopii heille.Uudistuksia täytyy saada. Ja ne saadaan sillä, että ohjelmia siirretään kanaville, joilla ihmiset voivat katsoa niitä, ilman pelkoa jatkuvasta mainostamisesta tai epäpätevistä työntekijöistä. YLE kunniaan, ja myöhemmin vaikka SuomiTV!

Santeri Kärki, 18.12.2009


Varsinainen rakkauden ammattilainen!  2

Juu, eli tämä ei ole nyt mikään mielipideteksti tai kannanotto eri yhteiskunnallisiin aiheisiin, vaan ihan katsaus omaan elämääni, tai oikeastaan kaverin...

Tässä on viime aikoina saanut auttaa monenlaisia ihmisiä teini-iän tunnemyrskyissä, lähinnä naispuolisia. Samalla on alkanut itse ymmärtää myös(hyvin vähän kyllä) naisten ajatusmaailmaa. Ja konkreettinen esimerkki omien neuvojen hyödystä saatiin, kun yksi kaverini päätyi yhteen erään pojan kanssa, kun kerroin mitä hän todennäköisesti ajattelee/tuntee.. Että on minustakin joskus hyötyä :). Erilaisten tapausten kautta olen myös saanut mieleeni jotai tulevaisuuden suunnitelmia, joita ovat mm. terapeutti, psykologi, Kauppias, markkinointipäällikkö, kansanedustaja.. Että siitä sitten vain valitsemaan!


Ihanat tunnelmat!  1

Jesh, tässähän tää.. Ulkona sataa vettä ja itellä päällä flunssa, ja tiistaina pitäisi mennä takaisin kouluun (ja en kaipaa sitten huomautuksia iästäni), mutta mitäs tässä muuta..

Tosiaan, tuli käytyä lauantaina 8.8 Nurmifestareilla. Suuremmalle yleisölle nämä lienevät melko tuntemattomia, eli selvennän vähän; Nurmifestarit on päihteetön musatapahtuma Nastolassa, johon kuuluu myös muutakin oheisohjelmaa. Se pidetään aina Männistön koululla, ja tänä vuonna tapahtuma alkoi kello 16. Paikalla oli mm. bändit "Pain remains", "Donkey ride" ja "pilvinen sää", sekä oheistapahtumana mr.viiksi-kilpailu.

Omalta osaltani tapahtuma jäi vähän puolimatkaan, kun nosti vähän lämpöä. Mutta muuten oli mukavaa, sää oli hyvät ja oli hyvät naisemat. Suosittelen tätä ensi vuodeksi monille musiikin ystäville!


He's back! Or is he..  2

Kyllä.. Saimme kuulla uutisen, että Michael Schumacher palaa kilparadoille! Jes! Se on se hetki jota itse olen toivonut ja odottanut jo hänen lopettamisestaan saakka.. Lapsuuden idolini, elävä legenda.. Takaisin kilparadoille!

Mutta tässä on pari muttaa.. Ensimmäisenä tämä kaikkien "rakastama", eli oikeasti inhoama Mtv3:n systeemi. Vieläkään en tajua, että miten Bernie-parka saattoi antaa oikeudet maksulliselle kanavalle.. Se pilaa monen nuoren ja köyhän katselut, kuningasluokasta. Muutenkin mtv3:n tapa kohdella asiakkaita, eli katsojia on tyly. Voipi olla että itse paluun näkeminen jää siis ylen URHEILUruudun katsomisen varaan. Mtv3:n "tulos"ruuduistahan ei ikinä näe tuloksia, sillä niitä käsketään katsomaan netistä.. Tyhmää.

Toinen mutta on mestarin niska. Mutta meidän on nyt vain luotettava siihen, että se kestää, koska muuten kaikkien aikojen ajajan paluu ei tule toteutumaan. Se on nyt tai ei koskaan.
Mutta toivottavasti tämä tyhmä "tuloksiatarjoava" kanava avaisi vähän enempi tätä Schumin ajoa.. Näyttäisi vaikka kerranki elämässään kisan- Suorana!


Turhaa peliä  1

Maailman tämän hetken varmasti odotetuin urheilutapahtuma, Berliinin MM-kisat (yleisurheilu) lähestyvät koko aika. Samalla myös kilpailujen kuningaslajissa, 100metrin juoksulla, on menossa kova peli. Ja turha peli.
Usain Bolt vs. Tyson Gay. Tätä odotetaan Berliinistä. Mutta miksi he eivät voi kohdata aiemmin? Kilpailevathan Pitkämäki ja Thorkildsenkin lähes jatkuvasti samoissa kilpailuissa.
Pelleily on aika turhaa, etenkin tässä tapauksessa. Hyvin voisivat pojat mitellä samoissa kisoissa ja samalla kehittyä urheilijana, ja saada tsemppiä päihittää toinen uudelleen. Hommaa voisi verrata siihen, että Lewis Hamilton ja Kimi Räikkönen kohtaisivat formuloissa vasta kauden päättävässä kilpailussa.
Mutta eiköhän Bolt vs Gay ole tulossa vielä. Sääli, että sitä pitää vain odottaa niin kauan.



Turha ikäraja.  2

Kaikkihan tietävät(?), että veikkaus teki kaikista peleistään K-18 ja estää näin ollen alaikäisiä tuhlaamasta rahojaan peleihin. Sinänsä ihan fiksua, mutta toisaalta..

Päätin lainata suoraan tekstin veikkauksen sivuilta:

"Miksi K18?

Veikkaus ennakoi tulevan arpajaislain vaatimuksia. Ikärajoilla halutaan varjella lapsia ja nuoria pelaamisen mahdollisilta haitoilta.

Vaikka tietyt pelit tutkitusti aiheuttavatkin enemmän riippuvuutta kuin toiset, kaikkiin rahapeleihin liittyy sosiaalisten haittojen vaara. Asiakkaiden näkökulmasta on myös selkeämpää, että kaikilla peleillä ja kaikilla pelaamisen kanavilla on sama ikäraja. "

K-15 ikäraja varjelisi nuoria mainiosti vaikkapa loton pelaamiselta. Kovinkaan moni nuori ei sitä pelaa, ja ne ketkä pelaavat syytävät siihen rahaa pahimmillaan 1,60euroa viikossa. Ei paha, mielestäni.
Samaan gategoriaan kuuluvat mielestäni raaputusarvat ja pitkäveto sun muut. Raaputusarpojakaan ei tule kovin paljoa kulutettua nuorten toimesta, joten ikärajaksi sopisi hyvin 15, tai 16, minkä ikäisenä saa jo tehdä kesätöitäkin laillisesti.
Toisaalta onhan Veikkauksella jotain, johon saa mielestäni aiheesta laittaa k-18merkinnän, nimittäin pelikoneet ja nettipelit veikkauksen sivuilla. Nettipeleissä nuoret eivät välttämättä hahmota rahamääräänsä, ja vanhemmille voisi tulla todellinen yllätys seuraavan laskun aikoihin.. Pelikoneiden ikärajat ymmärrän, sillä monesti näkee nuorten pelaavan niitä yhdessä. Sosiaaliseksi haitaksi en sitä kuitenkaan lukisi, sillä nuoret pelaavat niitä kaveriporukan kanssa, eivät yksin. Ehkä heitä toisaalta yllytetään pelaamaan.

Ikäraja K-18 voitaisiin hyvin siirtää, todellakin. Kohta on kaikki alaikäiset antamassa ohikulkijoille rahaa ja kuiskimassa "pst, tuos mulle yksi lotto." Ja samalla ikärajan asettaminen tuo nuorille lisää haluja pelata, kokeilla rajojaan, hakea jännitystä. Rajojen nostoa oltaisiin siis voitu miettiä vähän pidemmälle kuin mitä nyt pohdittiin.

S.K


Elämä on epäreilua.  1

Näinhän sitä sanotaan, että elämä on epäreilua. Ja näinhän se on, mutta tarvitseeko sen olla?

Elämä on täynnä erilaisia mietelauseita: "Niin metsä vastaa kuin sille huudetaan" ja "elämä on sellaista miksi sen tekee", ja niin pois päin. Nämä nyt eivät pidä paikkaansa, mikä on huomattu varmaan kaikkien ihmisten toimesta. Olet saattanu auttaa jotakuta vaikka nostamaan lusikan maasta, ja vastaukseksi on voinut tulla tyly "olisin voinut tehdä sen itsekin." Tai olet voinut olla avulias ja ystävällinen muille ja olet silti voinut jäädä ulkopuolelle tapahtumista tai kaveripiireistä. Eihän se ole kivaa.

Mutta mistä tämä epäreiluus johtuu? Meistä ihmisistä ja meidän ahneista pyrkimyksistämme, tietenkin. Ihmiset eivät kohtele toisiaan tasavertaisesti, vaan vieläkin on havaittavissa rippeet yhteiskunta jaosta, ja siitä, että erilaisuutta ei arvosteta. Sen takia maailmassa on olemassa myös rasismia.

Jokainen meistä voi vaikuttaa maailmaan, omalla tavallaan. Olemalla kohtelias ja reilu toisille voit piristää jonkun päivän tai pelastaa jonkun koko elämän jopa. Jos kaikki ihmiset olisivat mukavia, ei pahuutta olisi. Kaikkien hyvyyttä emme voi odottaa aivan pian, joten tehdään maailmasta parempi paikka parantamalla omia tapojamme!

S.K, 16.7.2009

Edellinen