Opintotuki ei ole indeksille valmis

  • Tomi Sandström

Opiskelijajärjestöt ovat viime aikoina kampanjoineet voimakkaasti opintotuen indeksiin sitomisen puolesta . Kannatan itsekin indeksiin sitomista, jos muut opintotuen tarpeelliset uudistukset tehdään sitä ennen.

Opintotuen sitominen indeksiin on poliittisesti melko helppoa. Paljon helpompaa kuin opintotuen uudistaminen kannustavampaan suuntaan . Indeksit edellä kuljettaessa uhkana on, että indeksiin sitomisen jälkeen opintotuen muut kehittämistarpeet saattavat unohtua, kun päättäjillä on jo indeksit, millä brassailla äänestäjille.

Täytyy muistaa myös, että indeksiin sitomisen jälkeen voi olla hankalampaa pyytää opintorahaan normaalia suurempia korotuksia, kun vastaus voi helposti olla: “Miksi opintotukeen tulisi tehdä korotus, jos muutkin indeksiin sidotut tuet nousevat vain sen indeksin verran?”

Indeksin tulee olla loppusilaus, eikä alkusoittoa

Nykyisin opintotuki muodostuu opintorahasta, asumislisästä, opintolainan valtiontakauksesta sekä opiskelijoiden ateriatuesta, jota maksetaan suoraan yrittäjille. Opintorahaa maksetaan enintään 70 kuukaudelta, riippumatta siitä, valmistuuko 35:ssä vai sadassa kuukaudessa.

Ensinnäkin byrokratian ja paperinpyörittämisen vähentämiseksi, opintoraha ja asumistuki on yhdistettävä yhdeksi, yleiseksi opintotueksi.

Toiseksi, tuen suuruuden on riiputtava opiskelutahdista. Tämä voitaisiin toteuttaa vaikka siten, että nykyisen 70 kuukauden tuen voisi saada käyttöön siinä ajassa, kuin sen tarpeelliseksi näkee. Ne, jotka eivät valmistu lainkaan, maksaisivat saamansa tuen takaisin.

Jos siis haluaisin valmistua nopeasti ja ahkeroisin opintoni 35:ssä kuukaudessa, opintotukeni suuruus olisi nykyiseen verrattuna kaksinkertainen.

Tällöin he, jotka haluavat työskennellä opintojen lomassa ja valmistua kenties hitaammin, voisivat nostaa nykyistä vähemmän tukea kuukaudessa, mutta työskennellä samalla.

Kuten totesin on ihan jees, jos nykyiset opiskeluajan opintorahat ja asumistuet (yhteensä noin 34 000 euroa per opiskelija) sidotaan indeksiin, kunhan tuon summan voi saada käyttöön lyhyemmässä ajassa kuin 70 kuukaudessa. Näin ahkerammille opiskelijoille voitaisiin taata mahdollisuus täysipäiväiseen opiskeluun, opintotuki olisi kannustava ja samalla vieläpä indeksissä.
Indeksiin sitominen on varsin hyvä tavoite, jos se tehdään opintotuen kehittämisen viimeisenä vaiheena, ikään kuin loppusilauksena.

Jotain tulee tapahtumaan, vain se on varmaa…

Opintotukijärjestelmä tulee varmasti vaalien jälkeen uudistumaan ainakin jossain laajuudessa. Kukaan ei vaan vielä varmuudella tiedä mihin suuntaan tuki muuttuu. Vaalien lopputulos ja valituksi tulevat kansanedustajat vaikuttavat paljolti siihen, millainen ja minkä tasoinen opintotuki tulevaisuudessa on.

Näissä vaaleissa ja monissa näitä seuraavissa vaaleissa, ikäihmiset tulevat käyttämään aikaisempaa enemmän äänivaltaa. Monille heistä opintotuen kehittäminen ei ole ensimmäinen huolenaihe. On siis äärimmäisen tärkeää laittaa opintotuki nyt kerralla kuntoon ja sitoa lopuksi vaikka indeksiin, jotta se on turvattu niinäkin aikoina kun kaikki puhuvat vain eläkkeistä.

15 kommenttia

Anonyymi

8.3.2011 00:45

Enpä olisin ikinä ajatellut sitä noin. piristävää!

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

8.3.2011 05:51

Erittäin hyviä ideoita. Pyrin juuri itse kouluihin, ja kyllä tutkinnon motivoisi suorittamaan nopeasti erittäin paljon se, jos opintorahaa saisi enemmän, mtä pikemmin valmistuisi. Siten ei tarvitsis välttämättä käydä töissäkään ja näin aikaa jäisi enemmän opiskeluun keskittymiseen. (Opiskelu muutenkin on jo kokopäivätyö, joka vie paljon aikaa ja paneutumista.)

Myös se ajatus, että opintorahan joutuu maksamaan takaisin, jos ei valmistu, kuulostaa ihan järkeenkäyvältä. Näin valtiontukien hyväksikäyttäminen saataisiin kuriin ja rahoille myös saataisiin ns. vastinetta. Tähän pitäisi kyllä tehdä jonkin näköiset ehdot, sillä jos ei esimerkiksi vammautumisen tai raskauden vuoksi pysty palaamaan koulun penkille, saattaa opintorahojen takasin pyynti vaikeuttaa vielä enemmän henkilön elämää. Eli tätä kohtaa pitäisi vielä tutkia mielestäni.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

8.3.2011 09:35

"Jos siis haluaisin valmistua nopeasti ja ahkeroisin opintoni 35:ssä kuukaudessa, opintotukeni suuruus olisi nykyiseen verrattuna kaksinkertainen."

Jokainen opinahjo on erilainen. Jos esimerkiksi taloustieteitä opiskeleva suorittaisi opintonsa 35 kuukaudessa, voi se toiselle opiskelijalle olla täysin mahdoton tehtävä, johtuen opintojen suunnittelusta. Esim. opettajaharjoittelu on humanistisella puolella monesti rakennettu niin, että alle viiden vuoden on lähes mahdotonta päästä ulos koulusta. Olisiko tällainen rakenne silloin tasapuolinen?

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

8.3.2011 12:30

Mites noi asumislisät kun pienemmilllä paikkakunnilla (muualla kuin Helsingissä) asuminen on huomattavasti halvempaa, ja kyllä. On helsingissäkin opiskelija-asuntoja (jotka eivät kuitenkaan kaikille riitä)

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

8.3.2011 16:29

Mun mielestä parhaiten toimisi opintotuki, jossa tuen saisi aina suoritettuihin opintoihin nähden. Tämä olisi reilua kaikille opiskelijoille.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Cait-

8.3.2011 19:42

Komppaan edellistä viestiä aiempaa, pk-seudulla asuminen ja eläminen ylipäätään aika monin verroin kalliimpaa kuin muualla Suomessa, tämä tulisi ottaa huomioon tuen suuruudessa.

Käytännössä en tiedä miten sen toteuttaisi, mutta huomionarvoinen ajatus jos mietitään tasa-arvoisuutta ja "reiluutta kaikille opiskelijoille". Indeksiin sitomisen puolella olen vähintään ja toki suoritusperusteinen maksaminen teoriassa (tietyin poikkeuksin) hyvä tapa.

Ehdottomasti jotain muutosta kuitenkin saatava, toivon todella ettei
kirjoittajan lausunto:

- "Opintotukijärjestelmä tulee varmasti vaalien jälkeen uudistumaan ainakin jossain laajuudessa."

...ole pelkkä perätön vaalilause :)

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

8.3.2011 21:34

Selvää lienee, että myös opintotuen tason korottaminen muiden vähimmäisetuuksien tasolle nykyisilläkin kuukausimäärillä olisi vähintäänkin inhimillistä kuten myös huoltajakorotuksen korottaminen ja ympärivuotisen asumistuen myöntäminen.

Olen vaan eri mieltä tuosta korotuksen mahdottomuudesta indeksiin sitomisen jälkeen. Eläkkeet ovat olleet ties kuinka pitkään indeksissä (tosin tuota indeksiä on muuteltu jonkin verran). Siitä huolimatta takuueläke oli mahdollista säätää eikä kukaan tainnut vastustaa takuueläkettä sillä perustein, että eläkkeet ovat jo indeksissä.

Jussi Airaksinen
Kansanedustajaehdokas (vihr.)
Pohjois-Karjala

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

8.3.2011 21:52

Jostain syystä kenellekään ei tässä maassa olla niin kateellisia kuin opiskelijalle. Opintotuki jää alle köyhyysrajan ja se on pienempi kuin yksikään toinen sosiaalituki, mutta silti näitä kauluspaitakauppakamarikokoomusnuoria löytyy kertomaan, kuinka siitä pitäisi tehdä kannustavampi.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

8.3.2011 22:18

Eikö tässä ole vaarana nyt se, että kannustetaan opiskelijaa vetämään itsensä mahdollisimman nopeasti (ja kenties huonoin/keskinkertaisin arvosanoin) opintoputkesta läpi vasemmalla kädellä kirjoitetun gradun kanssa...ja mitäs sitten? Rahaa tuli jonkin verran ylimääräistä, mutta ei sillä pitkälle pötkitä. Eikö sitä mielummin käyttäisi opiskeluun vaikka sen vuoden tai pari ekstraa, panostaisi niihin opintoihin kunnolla ajan kanssa ja loisi ympärilleen verkoston työelämään? Entä jos parin vuoden opintojen jälkeen haluaakin vaihtaa alaa? Opiskelutahtiin sidottu tukijärjestelmä luo entistä enemmän painetta esim. vielä valintojaan puntaroivalle abille.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tomi Sandström

9.3.2011 01:05

Kiitoksia kommenteista, paljon hyviä pointteja!

On toki totta, että esimerkiksi kauppatieteiden maisteriksi voi valmistua huomattavasti nopeammin kuin vaikkapa lääkäriksi tai arkkitehdiksi. Täytyy muistaa, että myös eri yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen välillä on eroja opiskelutahdin joustavuudessa jopa samojen koulutusalojen sisällä.

Voisiko jonkinlainen ratkaisu esimerkiksi lääkäreiden opintotukeen tälläisessä mallissa olla jokin säätiöpohjainen tai vastaava tukisysteemi täydentämään opiskelutahdista riippuvaa opintotukea? Ehkä. Malli ei todellakaan ole täysin aukoton.

Tuo asumiskustannusten epäsuhta eri kaupunkien välillä on kyllä tärkeä pointti ja mielestäni se tulisi ottaa paremmin huomioon opintotuessa.

Mitä tuohon opintotukijärjestelmän uudistamiseen tulee, niin puolueet tuntuvat nyt olevan varsin motivoituneita tekemään uudistuksia. Tämä näkyy ainakin vaaliohjelmissa ja vaalitoreilla, mutta uudistusten suunnasta ei taida löytyä yksimielisyyttä :)

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

10.3.2011 02:48

Niin kauan kun työtön saa enemmän tukia kuin opiskelija ei todellakaan ole perusteltua ruveta perimään maksettuja tukia takaisin opintojen keskeydyttyä. Ko. skenaario kuulostaa muutenkin kauhistuttavalta, rankaisisi esim. koulutusohjelman vaihtamisesta ankarasti eikä tunnusta lainkaan keskeneräisen tutkinnon arvoa työmarkkinoilla.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

23.3.2011 16:51

Itse olen kannattanut ja ehdotellut vastaavaa mallia jo pitkään. Takaisinmaksu, jos ei saa suoritettua tutkintoa, ei mielestäni kuitenkaan voi mennä noin yksinkertaisesti. Pikemminkin ensimmäiset 20 prosenttia tuesta voitaisiin antaa vastikkeetta kaikille opinnot aloittaneille (kuukausi kerrallallaan). Ja jatkot siitä opintojen edistymisen myötä jaoteltuna kuukauden mittaisiin eriin. Tällöin takaisinperintää ei tarvitsisi olla lainkaan systeemissä, ainoastaan lisäksi pitäisi huomioida, että tuen saannille olisi jokin kohtuullinen maksimi aika (esim. 8 vuotta) riippumatta siitä, kuinka monta prosenttia tuuesta on ehtinyt nostamaan.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

23.3.2011 16:57

Eiköhän nopeammin opiskelleiden keskiarvot ole todellisuudessa parempia kuin pitempään opiskelleiden? Ja heidän valitsemien kurssien taso taitaa myös olla keskimääräistä vaativampi. Käytännössä siis tuskin toteutuisi skenaario, että opiskelijat menisivät sieltä, mistä aita on matalin. Tai toki tietty pieni määrä opiskelijoita tekee sen jo nytkin! Mutta kyllä se sitten työelämässä kostautuu!

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

23.3.2011 19:42

Varsin mielen kiintoista, on se, että jos on asuttava henkilökohtaisista syistä vuokralla keskustassa tarpeeksi lähellä kolua niin vuokra on mm. 543 € / kk ja opintotuki plus asumislisä vain 468 € / kk :-(.. Eli miten elämä on mahdollista ilman koulun ohjella tehtävää palkka työtä, koka puolestaan hidastaa opintojen edistymistä kun joutuu olemaan koulusta pois työpaikan armoilla joka sitten johtaa siihen, että opintotuki ja asumislisä katkaistaan kun opinnot eivät etene =D.. Eli tapetaaan ihminen nälkään.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.12.2021 10:39

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus