Kesäkuussa tapahtuu..

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on ruoka.

Ruoka kallistunut !  1

Nyt sen minäkin olen alkanut tajuamaan ! Viikonloppuna huomasin Lidlessä että maito on vähän kallistunut(tosin yhä melkoisen halpaa), mutta jos näin käy melkein kaikille tuotteille niin mites lidln iskumainos "Pysyvästi halvempaa" ! oikein mahtaa toteutua jatkossa !?

Ja nyt maanantaina käytyäni S-Marketissa ostamassa makutonnikaloja huomasin että ne olivat 1.29 euroa/kpl kun aiemmin ne olivat vain nippa nappa yli euron ja jossain vaiheessa kävivät alle eurossakin.. nyt on sitten hintaluokka kuten jossain ABC:llä jossa tosin on varmaan myös hintoja nostettu.. !?


Boniitti !  1

Ajattelin eilen katsoa mitä suuhuni laitan kun söin ison tonnikalapizzan & yleensäkin syön paljon tonnikalaa ! Eli kyse on boniitista..

Boniitti (Katsuwonus pelamis) on keskikokoinen tonnikalansukuinen, kautta maailman lämpimissä merissä elävä kala. Boniitti on tärkeä saaliskala, jota käytetään varsinkin japanilaisessa keittiössä. Boniitti tunnetaan Havaijissa nimellä Aku. Boniitti liikkuu suurissa, jopa 50 000 yksilön parvissa.

Koko ja ulkonäkö
Boniitti kasvaa suurimmillaan metrin pituiseksi ja noin 32 kilon painoiseksi; keskimäräinen paino on 9 kg. Kala voi elää 12 vuoden ikäiseksi. Boniitti muistuttaa paljon aitoja tonnikaloja muttei kuulu samaan sukuun, vaan luokitellaan oman sukunsa ainoaksi lajiksi. Boniitti on lähes kaikkialta hopean ja harmaan eri sävyjen värinen. Sen tunnistaa helpoiten raidoista vatsassa ja kyljissä lähempänä pyrstöä kuin päätä. Boniitin liha on raakana punaista, aivan kuten aidoilla tonnikaloilla.

Levinneisyys
Boniittia tavataan yleisenä kaikissa maailman lämpimissä merissä paitsi itäisestä Välimerestä ja Mustastamerestä. Pohjanmerestä sitä on saatu vain harvoin, sillä se pysyttelee yleensä vesissä, joiden lämpötila on yli 15 C.

Kalastus ja käyttö
Boniittia kalastetaan pitkälläsiimalla, troolilla, nuotalla ja ongella urheilukalastuksessa.

Suurin osa purkkitonnikalasta on boniittia. Sen lihan elohopeapitoisuus on pieni, vaikka se on ravintoketjun loppuosassa. Japanissa boniitista tehdään hyvin monia erilaisia ruokia, esim sushia ja sashimia.

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Alalahko: Scombroidei
Heimo: Makrillit Scombridae
Alaheimo: Scombrinae
Suku: Katsuwonus
Laji: pelamis

Kaksiosainen nimi
Katsuwonus pelamis
(Linnaeus, 1758)