Tietotekniikasta mitään tajuamattomat jäärät yrittävät jälleen sovittaa vanhakantaisia käsityksiään uudenlaiseen maailmaan. Heille ei riittänyt 10-vuotiaan pikkutytön tietokoneen takavarikointi. Nyt samat verenimijät janoavat lisää. Alustavasti hyväksytyn lain mukaan tekijänoikeusjärjestön näkemys riittää nettisivuston sensuroimiseksi. Samaa logiikkaa hyödyntävät jo nykyään tekijänoikeusjärjestöjen epäilemilleen tiedostonjakajille lähettämät kiristyskirjeet: maksa suojeluraha tai haastamme sinut oikeuteen. Ja moni maksaa, pelosta.
Digitaalisen tiedon olemukseen kuuluu helppo kopioitavuus: aina siirrettäessä tietoa se käytännössä kopioidaan. Tiedon poistaminen on erillinen toimenpide. Kun tiedosto poistetaan, vain viittaus sen sijaintiin katoaa. Itse tiedosto jää jäljelle, kunnes vapautunut tila tarvitaan uusiokäyttöön.
On kehitetty erilaisia teknisiä tapoja rajoittaa tiedon kopioitavuutta. Nämä rajoitteet ovat kuitenkin ristiriidassa tiedon kopioituvan luonteen ja erityisesti kuluttajan oikeuksien kanssa. Onko mielekästä, että DVD-levyn varmuuskopiointi kovalevylle on laitonta? Kenellekään alaa tuntevalle ei liene yllätys, että nämä rajoitteet murretaan ennen pitkää. Jos laite pystyy esittämään sisällön, sijaitsee sen salaava salausavain laitteella ja keinotekoinen sisällön käyttörajoite on siten murrettavissa.
Oikea tapa suitsia piratismia on tehdä kaupallisista palveluista kilpailukykyisiä kaikin puolin - myös helppouden ja valikoiman suhteen. Spotifyn ja Netflixin kaltaiset palvelut osoittavat, että tämä on mahdollista ilman viranomaisille kuuluvan lain toimeenpanovallan edes osittaista luovuttamista tekijänoikeusjärjestöille. Piratismia on niin kauan kuin TV-sarjojen uusimmat jaksot ovat vain vertaisverkkojen valikoimissa.
Yksityisestä tiedostonjaosta ei pidä rangaista, eikä tekijänoikeusjärjestöillä tule olla oikeutta ottaa lakia omiin käsiinsä oman voitontavoittelunsa nimissä. Lain tulee aina pitää pienen ihmisen puolta. Ideoiden ja ajatusten luominen ja uudelleenesittäminen ilman sensuurin pelkoa on koko länsimaalaisen sivistyksen, tietotaidon ja kulttuurin perusta. Internet ja digitaalisen tiedon helppo kopioitavuus avaavat ennennäkemättömiä mahdollisuuksia. Seisokaamme jättiläisten olkapäillä!
4 kommenttia
Juuso Raitala
31.3.2015 19:00
Otso Kivekäs tarkentaa blogissaan http://otsokivekas.fi/2015/03/mita-tapahtui-estolain-kanssa/ miten uuden lain mukainen sensurointimekanismi mahdollistaa "liikenteen sulkemisen kategorisesti ja ilman osoitettua rikosta". Päätöksen tekee kuitenkin viime kädessä tuomioistuin. Täten pelkkä tekijänoikeusjärjestön näkemys ei riitä. En hyväksy Internetin sensurointia, varsinkaan kaupallisin perustein. Jään seuraamaan, miten keskustelu lain tulkinnasta etenee.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
ch0pp3r
1.4.2015 17:19
"Piratismia on niin kauan kuin TV-sarjojen uusimmat jaksot ovat vain vertaisverkkojen valikoimissa."
Toi on muuten varmaan yks suurimpiin syihin varsinkin suomessa. Jenkeissä leffat ilmestyy huomattavasti aimmin kuin suomessa. Ja jos haluat katsella elokuvan kotona menee vielä pitkä aika teatterissa näyttämisestä ennen kuin sen saa ostettua itselle tai katseltua jostakin nettipalvelusta. Veikkaanpa että piratismi olis aika vähäistä jos samat elokuvat ja sarjat olisi katsottavissa vaikkapa netflixistä tai vastaavasta laillisesta paikasta. Ja enpä oikein jaksa uskoa että se vähäntäisi ihmisten elokuvissa käymistä. Onhan elokuvateatterissa kuitenkin ihan eriasia käydä katsomassa isolta kankaalta kunnon äänentoistolla.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Juuso Raitala
2.4.2015 03:38
Leffateatterikokemuksen luoma lisäarvo on melkoinen. Silti huonolaatuisia teatterissa filmattuja kopioita on Internet pullollaan. Joka tapauksessa Hollywood lienee laskenut, että nykyinen julkaisutapa (teatteriin muutama kuukausi ennen dvd/blu-ray/internet-julkaisua) on heille toistaiseksi kannattavin. Tämä aikaväli on kuitenkin lyhentynyt.
piraattipoika
1.4.2015 21:05
chopper, ulkomaiset sarjat sentään tulevat jotakin kanavaa pitkin katsottavaksi. Suomessa on paljon omaa tuotantoa, johon YLE ostaa oikeudet ja antaa 30 päivää esitysaikaa tv-esityksen jälkeen. Olet vaikkapa kipeänä esitysaikana ja sen jälkeen 3 viikon työmatkalla. Paska juttu, mutta et pysty enää ikinä välttämättä näkemään näitä. Ei tule dvd/bluray-myyntiin, ei latauspalveluihin, ei suoratoistopalveluihin. Ainoastaan piratismi voi auttaa. Suomalaisilla sisällöntuottajilla on ideologiana, että aivan jumalattomat korvaukset tai GTFO. Yhtään ei tingitä. Sekin on parempi, että tekijä ei saa elinaikanaan mitään korvauksia tuotannostaan kuin saisi liian vähän.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin