Globaali pörssikriisi ja kulta - kannattaako kultaan nyt sijoittaa?

  • Reponiemi

Viime ajat ovat olleet harvinaisen ahdistavia monen sijoittajan kannalta. Maailmanlaajuinen talouskriisi väijyy nurkan takana ja sijoittajat hakevat peloissaan turvaa varmoista sijoituskohteista. Vain muutama harva ala on selvinnyt ja jopa saanut koronaviruksen aiheuttamasta taantumasta uutta nostetta.

Yksi varma ilmiö on toistunut synkkien talousnäkymien koittaessa myös menneinä vuosikymmeninä, nimittäin lisääntynyt kiinnostus kultaan sijoittamista kohtaan. Esimerkiksi vuoden 2011 eurokriisissä kullan hinta nousi ennätyslukemiin.

Nyt moni asiantuntija ja tavallinen sijoittaja pohtiikin kuumeisesti, mitä vuoden 2020 koronaviruksen aiheuttama taloudellinen kriisi merkitsee kullan markkina-arvon kehitykselle? Eli toisin sanoen kannattaako kultaan nyt sijoittaa?

Kulta ei ole valuutta

Yhdenkään valtion valuutta ei ole enää virallisesti sidottu kultaan. Silti kulta mielletään jossain määrin edelleen valuutaksi. Tämä on tietenkin ymmärrettävää, sillä kultaa on käytetty maksuvälineenä vuosituhansien ajan.

Nykyään kullasta tehdään kolikoita, koruja, kultaharkkoja sekä -laattoja. Kulta on mukautunut myös osaksi joka päiväistä puhettamme. Kalliiden asioiden sanotaan olevan ”kullanarvoisia” ja erityisen hienosti toimivan ihmisen ”sydän on täynnä kultaa”.

Kullan hinnan kehitys

Kullan hinta on vaihdellut vuosien varrella. Viimeksi pohjalukemissa käytiin vuonna 2014, kun kullan hinta oli 880 euroa unssilta. Kullan hinta mitataan yleisesti unsseina. Yksi unssi on noin 31,1 grammaa. Tätä kirjoitettaessa kullan hinta on 1473 euroa unssilta. Joten ainakaan kultaa ei voi sanoa aivan tasaiseksi sijoituskohteeksi, vaikka se siltä saattaa äkkiseltään vaikuttaa.

Kulta nykytilanteessa

Helsingin sanomat uutisoi, kuinka kultaharkkomyymälä joutui sulkemaan ovensa Helsingissä. Kultaa ei yksinkertaisesti riittänyt kaikille halukkaille. Lisäksi ihmisten ahtautuminen pieneen kivijalkamyymälän tilaan loi otollisen tartuntariskin ja uhan koronaviruksen leviämiselle.

”Yleensä fyysisten kultaharkkojen hinta on muutaman prosentin yli virallisen maailmanmarkkinahinnan, mutta nyt eroa on noin 17 prosenttia”, kirjoittaa Helsingin sanomat.

Epävarmat ajat maailmantaloudessa saavat ihmiset ostamaan turvallisina pidettyjä sijoituskohteita. Kullan menekki on aina kasvanut, kun markkinoille on hiipinyt epävarmuus ja pörssiyhtiöt ovat antaneet tulosvaroituksiaan. Kultaan sijoittaminen tuntuu nopeasti ajateltuna hyvin varmalta sijoitukselta, mutta onko se sitä?

Kulta vs. osakesijoittaminen

Fyysiseen kultaan sijoittaminen on tehty Suomessa verovapaaksi vuodesta 2000 lähtien. Tämä on varmasti lisännyt osaltaan fyysisen kullan suosiota sijoituskohteena.
Sijoitusmielessä kultaa voi verrata muihin mahdollisiin sijoituksiin, otetaan esimerkiksi yleiset sijoituskohteet osakkeet. Osakkeiden tuotot riippuvat täysin siitä, mitä osakkeita osakkeenomistaja on ostanut kuinka paljon niitä on.

Jos esimerkiksi joku olisi ostanut unssin kultaa sen hinnan ollessa alhaalla vuonna 2014, saisi hän nyt sen myydessään tuplahinnan. Eli voittoa tulisi sata prosenttia, mikä on todella hyvä tuotto.

Toisaalta monet muut yhtiöt ja samalla niiden osakkeet ovat voineet tässä samassa ajassa nostaa arvoaan paljon enemmänkin.

Otetaan esimerkiksi kaikkien tuntema Tesla, Elon Muskin perustama menestystarina. Vuonna 2014 Teslan osakkeen on saanut ostettua 146 dollarilla. Helmikuussa 2020 Teslan osake rikkoi huiman 900 dollarin rajan. Eli oikealla hetkellä ostettaessa ja myytäessä Teslan osakkeesta olisi saanut yli 600 prosentin tuoton.

Tietenkin monet muut yritykset ovat ajautuneet tällä välillä konkurssiin ja niiden osakkeet ovat menettäneet arvonsa täysin. Näin ajatellen kulta olisi ollut paljon viisaampi tapa sijoittaa.

Lopputulema

Kaikki on siis suhteutettava toisiinsa. Kullan arvo heilahtelee samalla tavoin kuin kaikki muukin markkinoilla oleva valuutta tai raha. Sijoittaja ei voi siis varmasti ajatella kullan markkina-arvon kasvavan lineaarisesti aina vain ylöspäin.

Jo kauan ennen koronakriisin aiheuttamaa markkinatalouden kriisiä kullan ostamisesta on ollut montaa mielipidettä. Toiset ovat pitäneet sitä tuotto-odotusten kannalta liian matalana. Monet ovat ottaneet kullan ainakin pieneksi osaksi sijoituksiaan, tai niiden rinnalle. Joka tapauksessa voitaisiin kai olla yhtä mieltä siitä, ettei ketään kultaan ostavaa sijoittajaa voi täysin tyhjäpääksi haukkua.

Kulta tulee mitä luultavammin säilyttämään arvostetun asemansa markkinoilla. Sitä pidetään turvasatamana vaikeiden aikojen koittaessa tai uhatessa. Kullan arvo tulee heilahtelemaan yhdessä maailmantalouden kanssa, ja sen tulevaisuutta ei osaa kukaan varmasti ennustaa.

Pitkällä tähtäimellä kultaa voidaan kuitenkin pitää melko tasaisena sijoituskohteena. Se kukoistaa silloin, kuin suurin osa perinteisistä osakkeista menettää suuresti arvoaan. Minua ei ainakaan haittaisi pitää paria kultaunssia talletuslokerossa pahan päivä varalle.

1 kommentti

Anonyymi

5.12.2021 10:27

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus