Eikä minua kiinnosta naistenkaan oikeudet.
Rakastan Facebookin Naistenhuone-ryhmää, sillä sieltä saa aina jonkin idean seuraavaan postaukseen. Tällä kertaa osallistuin itse keskusteluun, jonka aloitin erään kommentin alle. Kyse oli matkustelusta. Kommentteihin oli listattu maita, jonne ryhmän jäsenet ei missään nimessä enää matkustaisi. Kysyin nätisti perusteluja nähtyäni ensimmäisen "Dubai" kommentin, sillä olen suunnitellut viikon lomaa kyseiseen kaupunkiin. Vaatimuksena halvat ja lyhyehköt lennot, takuuvarma aurinko ja uima-allas. En ole kiinnostunut ostoskeskuksista, en kameleista enkä mistään nähtävyyksistä. Halusin kuitenkin kuulla muiden kokemuksia paikasta. Tämä kysymys käynnisti sen kuuluisan kakka ja tuuletin -efektin.
Jos välität ihmisoikeuksista, niin mene pliis jonnekin muualle, kirjoitti joku kolmas osapuoli.
Kysyin, että enkö minä välitä ihmisoikeuksista jos matkustan Dubaihin? Aivan oikein, en kuulemma välitä. Totesin, että en sitten ilmeiseti välitä ilmastonmuutoksestakaan, sillä matkustan lentokoneilla, enkä liioin eläimistäkään, koska syön lihaa ja toden totta: orjatyövoimalla tuotettu pikamuoti - syyllistyn. Tämä meni toisen mielestä aivan överiksi. Miten? Eikö hän juuri tehnyt minusta olettamuksen sen perusteella, että ajattelin matkustaa Dubaihin? Miten se eroaa siitä, että joku tekee olettamuksen näiden jälkimmäisten perusteella?
Jos matkustat Dubaihin kannatat orjatyövoimaa, kommentoi neljäs osapuoli.
Keskustelu oli kerrassaan naurettava, mutta päätin jatkaa vielä listaamalla alle maita, joissa esimerkiksi naisten oikeuksista ei vielä niinkään välitetä ja, jotka ovat silti suosittuja matkakohteita. Intiassa 15-vuotiaan raiskaus ei ole rikos, jos kyseessä on vaimo. Kiinassa naiset ovat kauppatavaraa, sillä morsiamia on liian vähän. Brasiliassa naisten tappamisesta ei välttämättä saa rangaistusta. Miltei 2 800 naista murhattiin sukupuolensa vuoksi (vuonna 2017) Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen maissa. Entä USA:n tuloerot? Osa ihmisistä asuu slummeissa, toiset jättimäisissä kartanoissaan. Thaimassa rehottaa lapsiprostituuio enkä edes viitsinyt aloittaa Afrikan maista, joissa naisten silpominen on ok ja raiskatuksi tuleminen rikos (avioliiton ulkopuolinen seksi on kriminalisoitu muun muassa Mauritaniassa). Minne voimme matkustaa täysin puhtaalla omatunnolla? Tähän mennessä ensimmäisen kommentin kirjoittanut daami oli ehtinyt todeta, että olen täysin tietämätön ja erittäin naiivi. Olin hämmentynyt ja mietin, että tällainenkö minäkin vielä taannoin olin? Harrastin nimittäin oman pahan olon oksentamista muiden päälle. Luulin jotenkin olevani vähän muita parempi. Sellaista tekee ihminen, jolla on paha olla.
Ei meillä suotta käytetä sanontaa "matkustaminen avartaa". Oma näkemykseni asiaan on, että ihmisten tulisi nimenomaan matkustaa tällaisiin maihin, jotta saisimme hieman perspektiiviä suomalaiseen lintukotoelämään. Minulla ei ollut hajuakaan Aasian jäteongelmista ennen kuin todistin sitä paikan päällä itse. En ymmärtänyt, kuinka vähän naisia arvostetaan muun muassa Indonesiassa ennen kuin olin seksuaalisen häirinnän ja potentiaalisen joukkoraiskauksen kohteena eräällä lautalla, ainoana naisena ja valkoisena turistina. Meidän on todella vaikea asettua toisten ihmisten asemaan Suomesta käsin, varsinkin Lähi-idän naisten, sillä elämme itse maassa, jossa meitä suorastaan palvotaan heihin verrattuna.
Lisäksi en näe, että ongelma poistuu näin. Ihmisoikeuksia voi puolustaa esimerkiksi tekemällä lahjoituksia ja hyväntekeväisyystyötä. Se auttaa paljon enemmän kuin loman väliin jättäminen. Jopa Amnesty International -järjestön kanta on, että boikottia ei suositella (Yle).
Joka tapauksessa: mukavaa maanantaita!
1 kommentti
Anonyymi
5.12.2021 10:27
Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me
Vastaa kommenttiin