Taivas+helvetti-blogi on samaa nimeä kantavan, Mika Mäkeläisen ja Terho Puustisen kirjoittaman, kirjan pohjalta luotu kirjoitusalusta yrittäjyydestä sekä omien unelmien sekä vahvuuksien etsimisestä ja toteuttamisesta. Blogissa esittelemme otteita kirjan 21 yrittäjän tarinoista, minkä toivomme herättävän keskustelua yrittämisestä ja työnteosta myös täällä Cityn blogimaailmassa. Tarinat voit lukea kokonaisuudessaan Taivas+helvetti-kirjasta.
Tämä toinen osa on kertomus Ola Kukkasniemen, puusepänliike Wooden Oy:n perustajan, unelmista ja työfilosofiasta.
+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +
Teet mitä haluat. Valitset alan ja tuotteet. Mietit mittakaavan, joka on sopiva: kasvat, kutistut tai poljet paikoillaan. Määrittelet tavoitteet, kellonajat ja lomat. Teet työtä niiden kanssa, joiden seura antaa enemmän kuin ottaa.
Yrittäjän rooli tarjoaa ylivoimaiset edut helsinkiläiselle puusepälle Ola Kukkasniemelle.
”Jos olisin missä tahansa muussa työssä, kaikki rajoittuisi siihen, mitä työpöydälleni putkahtaa. Yrittäjänä minulla on valtava mahdollisuus itseni ilmaisemiseen.”
Kukkasniemi sanoo, että jokainen uusi yrittäjä nostaa itsensä tavallaan jalustalle. Hän ei tarkoita sitä, että yrittäjä olisi muita parempi ihminen vaan sitä, että yrittäjänä jokaisen on oltava vähän enemmän. Yrittäjä ottaa enemmän vastuuta ja saa enemmän vapautta – ja rahaakin, jos hyvin käy. Kenellä tahansa on mahdollisuus tehdä se: nousta rivistä ja kasvaa oman elämän toimitusjohtajaksi.
Kukkasniemen yritys Wooden valmistaa muun muassa massiivipuisia uniikkikalusteita, joiden suunniteltu käyttöaika on ihmisen ikä tai enemmän. Puuseppä-yrittäjä saa suurta tyydytystä siitä, kun voi antaa oman nimensä takeeksi tuotteiden laadusta. Omassa firmassa kunnianhimon reunoja voi kokeilla lähes rajattomasti.
”Olen tosi ylpeä omasta työstäni. Jos haluan, voin antaa sille sadan vuoden takuun.”
Kukkasniemi pitää aidon puun ulkonäöstä, tuoksusta ja pinnasta. Hän rakastaa huolellisesti valmistettuja esineitä ja vihaa kaikkea roskaa niin paljon, että alkaa voida pahoin:
”En aina pysty olemaan sellaisen tavaran kanssa samassa tilassa. Tarkoitan esimerkiksi huonekaluja, jotka on tehty niin huonosti, että ne loukkaavat sekä käyttäjää että tilaa.”
Puu on Kukkasniemen intohimo varsinkin siksi, että sitä voidaan muokata lähes rajattomasti. Puu elää ikuisesti, vaikka se olisi revitty irti juuristaan – hengittää, imee kosteutta ja kuivuu. Mutta jos puu elää liian kiihkeästi, se halkeaa ja suurella vai-valla tehty työ tuhoutuu. Herkkyytensä ja yksilöllisyytensä vuoksi puu vaatii jalostajaltaan poikkeuksellisen paljon tietoa, viisautta ja silmää. Puusepän tärkein aisti on Kukkasniemen mielestä tunto.
”Kaikkein tarkin mitta tulee sormesta. Yhdellä kosketuksella tuntee, onko pöydän reunan pyöristys juuri niin tasainen kuin sen pitäisi olla.”
Kukkasniemi tuntee tarkasti useiden kymmenien puulajien ominaisuudet. Kaikkein sileintä jälkeä syntyy suurista omenapuista, joiden pinta on äärimmilleen hiottuna luumaisen hieno. Kukkasniemi sanoo, että hän on loputtoman kiinnostunut puukalusteiden salaisuuksista, vanhanaikaisesta tekniikasta ja liitosten koruttomasta kauneudesta.
”Jokainen liitos on pieni saavutus”, yrittäjä sanoo lempeästi, niin kuin puhuisi pienestä lapsesta.
Ola Kukkasniemi on veistänyt puuta niin pitkään kuin muistaa. Urakka alkoi kaarnalaivoista isoisän kesämökillä. Siellä syntyi rakkaus puuhun, talttoihin, höyliin ja liiterin tuoksuun.
Kodin kasvualustakin veti luovaan ammattiin. Isä Arto Kukkasniemellä oli takavuosina pohjoismaiden suurin sisustusarkkitehtuuriin erikoistunut toimisto, jossa myös äiti työskenteli. Suunnittelu, työt ja taide olivat aina läsnä kodin arjessa. Ola saattoi viettää lukemattomia iltoja talon pannuhuoneeseen raivaamassaan verstaassa vanhan jääkiekkomailan vartta veistellen. Olennaista ei ollut se, mitä sai aikaan, vaan se että sai itse päättää ja toteuttaa.
Kaikki säästönsä nuori Kukkasniemi käytti työkaluihin. Kesät kuluivat kesätöissä oikeissa verstaissa. Ola katseli, tutki ja opetteli. Puun muotoileminen veti puoleensa niin voimakkaasti, että ammattikoulu oli ylivoimaisesti kiinnostavampi vaihtoehto kuin lukio. Hän pääsi koulun jälkeen nopeasti töihin, mutta halusi silti opiskella lisää.
”Tiesin olevani luonteeltani jotain muuta kuin työntekijä. Kaipasin vastuuta, haasteita ja ehkä myös vapautta. Siksi suuntasin Seinäjoen tekniseen oppilaitokseen.”
Päätös omasta yrityksestä syntyi vuonna 1992 pakettiautossa, kun Kukkasniemi oli viemässä roskia kaatopaikalle. Hän vuokrasi Lauttasaaresta 57 neliön tilan, osti Teknillisen korkeakoulun puutyöpajan vanhat koneet ja tulosti ensimmäisen käyntikorttinsa.
”Olin niin ylpeä yrityksestäni. Tunsin ihan naiivia ja posketonta ylpeyttä siitä.”
Toinen unelma toteutui vuosia myöhemmin, kun Arto Kukkasniemi katsoi ensimmäisen kerran Woodenin tilinpäätöstä.
”Isä oli pitkään hiljaa ja sanoi sitten, ettei hän ollut tiennyt, että meillä menee näin hyvin. Hän oli ilmeisesti ajatellut, että tämä on jotakin tulitikun veistelyä.”
Isän palautteen jälkeen Woodenista on kasvanut yksi Suomen arvostetuimmista puusepänliikkeistä. Firma toimii Helsingin Suutarilassa 500 neliön tiloissa ja tarjoaa työtä Ola Kukkasniemen lisäksi viidelle puualan ammattilaiselle.
Parhaimmillaan firma on yltänyt 650 000 euron liikevaihtoon ja tuottanut 80 000 euron voiton ennen veroja. Hyvinä vuosina Kukkasniemi kuittaa kuukausipalkan päälle mukavat bonukset osinkoina. Huonoina vuosina hän saattaa kituuttaa useita kuukausia ilman palkkaa, jotta hänen ei tarvitsisi lomauttaa työntekijöitä, potkuista puhumattakaan.
Kukkasniemen mielestä yrittäjän ja työntekijöiden suhde on kuin avioliitto. Suhteen rakentamiseen kannattaa nähdä vaivaa ja siitä kannattaa pitää kiinni. Yritykseen liittyvistä asioista on hyvä puhua yhtä avoimesti työntekijöille kuin omalle vaimolle. Yrittäjä ja työntekijät menestyvät yhdessä, kun tilannekuva, tavoitteet ja arvot ovat yhteisiä.
”Sain yhden urani hienoimmista palautteista, kun eräs entinen pintakäsittelijä tuli puheilleni ja sanoi: ’Kiitos kun annoit minun tehdä työni hyvin. Joissakin aiemmissa paikoissa työ piti vain tehdä, saada se valmiiksi’.”
+ + + + + + + + + + + + + + + + + +
Miten tarina jatkuu? Ola Kukkasniemen ja 20 muun suomalaisen yrittäjän tarinat löydät Taivas+helvetti-kirjasta.
1 kommentti
Helge Keitel
18.11.2013 15:18
Puualan yrittäjyys kaipaa huomiota osakseen. Pelkällä pelaamisella Suomea ei saada nousuun.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin