Rakastettu luonnonkosmetiikkabrändi Dr. Hauschka täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi lanseerataan uusi, 83 tuotteen meikkisarja, joka toteuttaa Dr. Hauschkan periaatteita puhtaiden luonnon raaka-aineiden, rytmisten rohdosuutteiden, luomukosmetiikan ja laadun suhteen.
Merkki tunnetaan parhaiten ihonhoitotuotteiden valmistajana. Seerumit, voiteet ja öljyt ovat löytäneet tiensä vakkareiksi suomalaistenkin peilikaappeihin, mutta vaikka Dr. Hauschkan värikosmetiikkaa on valmistettu jo vuodesta 1999, ovat meikit brändin vähemmän tunnettuja tuotteita. Turhaan – sillä kuten voiteet, ne toimivat, ja ovat hintansa väärtejä.
Juhlavuoden uudet meikkituotteet ovat saaneet myös uudenlaisen ilmeen: tummat, dramaattiset pakkaukset henkivät korkeaa laatua ja luksusta. Poissa on kliininen apteekki-look, mutta korkea laatu on tallella.
Dr. Hauschkan tuotteet valmistetaan lähes poikkeuksetta sertifioiduilta luomuviljelmiltä saaduista raaka-aineista, ja ne ovat biodynaamisen ja reilun kaupan standardin mukaisia aina, kun mahdollista. Valmistuksessa hyödynnetään luonnon rytmisyyttä: valon ja pimeyden, lämpimän ja kylmän sekä liikkeen ja levon rytmejä. Kuulostaa hämärältä, mutta mielenkiintoiselta, ja ennen kaikkea se tuntuu toimivan. Lisää rytmisestä prosessista Dr. Hauschkan sivuilla. Lisäksi luonnollisten mineraalipigmenttien ansiosta meikki mukautuu käyttäjän omaan ihoon niin, että väri näyttää kullakin käyttäjällä erilaiselta.
Jos popkulttuurin maailmassa tapahtuu jotakin, se löytyy hyvin pian meikkitutoriaaleista. Fifty Shades -elokuvat eivät ole mikään poikkeus. Kas näin syntyy pikkutuhma, elokuvainspiroitunut meikki:
Kreikkalainen Miss Thalia tekee harmaan naamiaismeikin Fifty Shades -tyyliin. Tämän videon ehdoton etu on lähikuvaus: videolta todella näkee, miten meikki tehdään.
Elokuvan päähenkilö Anastasia ei suinkaan ole jatkuvasti gaalameikissä. Tubettaja Tori Sterling luo videolla Anastasian kevyen, seksikkään päivälookin (ensimmäisestä elokuvasta):
Aina hauska, maailmankuulu hollantilaissyntyinen huipputubettaja Nikkie näyttää, miten dramaattinen, huulia myöten harmaa meikki luonnistuu (ja on fierce):
Elokuvasta inspiroitunut, dramaattinen, masquerade-naamion kanssa (tai ilman) sopiva meikki Julia Grafin tapaan syntyy näin:
Belgiassa asuva tubettaja Audrey Marshmaloo luottaa vaaleanharmaaseen, jopa hopeiseen meikkiin ja dramaattiseen mustaan naamioon masquerade-inspiroituneessa meikkivideossaan.
Yliopiston Apteekin omistama hyvinvointiin, kauneuteen ja urheiluravinteisiin erikoistunut Ego-ketju laajenee. Ketjun ensimmäinen liike avattiin kauppakeskus Jumboon viime vuonna, ja nyt on toisen myymälän vuoro. Se avataan kauppakeskus Forumiin maaliskuussa.
”Egon tavoitteena on auttaa ja rohkaista asiakkaita toteuttamaan itsensä ja voimaan kokonaisvaltaisesti hyvin”, Egon toimitusjohtaja Mirka Korhonen toteaa.
Egon tuotevalikoimaan kuuluu laaja spektri hyvinvointiin ja kauneuteen liittyviä tuotteita, kuten luonnonkosmetiikkaa ja jopa vegaanimeikkejä. Valikoimissa on myös urheilutuotteita kuten superfoodeja ja urheiluravinteita.
Egon valikoimassa on yli 4000 tuotetta, ja koko valikoima löytyy myös verkkokaupasta.
Monet lasten pesu- ja kosteustuotteet ovat tavallista hellävaraisempia ja hoitavampia (ja edullisempia), koska ne on suunniteltu lapsille. Mikseivät ne siis sopisi aikuisellekin?
Vauvaöljy
Ravitsevia vauvaöljyjä voi levittää iholle kylvyn jälkeen tai lisätä suoraan vauvan kylpyveteen. Öljyä lisäämällä syntyy myös aikuiselle ylellinen kylpy, kunhan muistaa olla varovainen liukkaassa ammeessa. Öljyä voi käyttää myös meikinpoistoon, kuivien hiusten hoitoon sekä tietenkin ihon kosteutukseen.
Kosteuspyyhkeet
Intiimi- tai kasvopyyhkeet ovat erityisen hyviä matkustettaessa, vaikkeivät yleisesti tuotteena ole siitä kaikkein tehokkaimmasta tai ekologisemmasta päästä. Kaupan hyllyllä on helppo huomata, että vauvojen kosteuspyyhkeet maksavat murto-osan siitä, mitä aikuisten, ja ovat yleensä myös hellävaraisempia. Valitse hajusteeton vaihtoehto sekä itselle että vauvalle.
Kosteusvoide
Vauvojen ja lasten ihoa tulee kosteuttaa hellävaraisesti, mutta tehokkaasti. Lasten rasvojen eduista hyötyy myös aikuisen iho. Jämäkämpiä peppurasvoja voi käyttää kyynerpäiden, käsien ja jalkapohjien kosteuttamiseen ja hoitoon, kevyempiä rasvoja vartalon ihon kosteutukseen. (Ja ne ovat usein varsin edullisia!)
Saippua
Lapsen iho on herkkä, ja se vaatii vain hellävaraista pesua. Todellisuudessa aikuisetkin pesevät itseään liian usein ja liian voimakkailla pesunesteillä. Peseydy siis mieluummin vain vedellä, ja kun tarvitset saippuaa, valitse mieto, pienten lasten pesuneste tai -saippua.
Talkki
Talkki pitää kuivana ja pehmeänä paitsi vauvan pepun, myös aikuisen ihmisen kainalot, taipeet ja sisäreidet. Talkki imee kosteuden ja hien myös lakanoista ja kengistä, ja sitä voi käyttää apuna kotivahauksessa tai -sokeroinnissa.
Maa, jonka parhaat luonnonvarat löytyvät ravinnerikkaista marjoista suoraan luonnonmetsistä. Jossa neljä eri vuodenaikaa tuovat nautintoa kaikille asukkaille ja vierailijoille. Jonka luonnetta kuvaavat parhaiten mustikat, puolukat ja tyrnimarjat – metsän parhaat superfoodit.
Ei, tässä ei puhuta Suomesta. Maa on Latvia, ja puhumme latvialaisesta luonnonkosmetiikkamerkki Kivvistä.
Kivvi perustettiin vuonna 2011, ja se on kasvanut viime vuosina hurjasti. Kuudesta tuotteesta ja kahdesta työntekijästä kasvoi menestyksekäs, runsaasti kansainvälistäkin huomiota saanut brändi. Suomessa Kivvi sai enemmän huomiota vuonna 2015, mutta merkki on jostakin syystä jäänyt Cityn toimitukselta pimentoon. Tähän asti.
Kivvin tuotteet ovat käsintehtyjä, ja suuri osa niistä on Ecocert-sertifioituja, vegaaneillekin sopivia tuotteita, joissa on ylellinen tuntu ja miellyttävät tuoksut. Kaikki tuotteet sisältävät kiivinsiemenöljyä (ei liene yllätys, kun katsoo brändin nimeä), jonka on todettu olevan arvokas ja tehokas öljy ihonhoidossa. Pääosa kivvin tuotteista on tehty sataprosenttisesti luonnollisista raaka-aineista, ja niistäkin suuri osa on luomua. Jokaisen tuotteen merkinnät kannattaa kuitenkin tarkistaa erikseen – sertifikaatit ja luomuprosentit on painettu paketin kylkeen.
Kivvin filosofiana on, että yksi tuote on niin hyvä, että se auttaa moniin iho-ongelmiin. Silloin kaappeja ja pussukoita ei tarvitse täyttää tuubeilla ja purnukoilla, vaan yhdellä tuotteella pärjää pitkälle. Ihovoiteet sekä kosteuttavat, hoitavat että ravitsevat ihoa, edistävät solujen uudistumista ja vähentävät tulehdusriskiä.
Erityistä iloa tuottaa Kivvi-tuotteiden design: vesivärimaalaukset purkkien kyljessä ovat niin kauniita, että niitä laittaa mielellään esille. Eivätkä itse tuotteet tietenkään jää varjoon: täällä on jo jääty koukkuun Kivvin ravitsevaan silmänympärysvoiteeseen. Suosittelemme lämpimästi!
(P.S. Latviassa muuten osataan nämä luonnonkosmetiikkahommat. Sieltä tulee nimittäin myös maailmanlaajuiseen suosioon noussut Madara, kosmetiikkamerkki, jonka tuotteita on löytynyt jo pitkään myös tavarataloista erikoisliikkeiden lisäksi.)
Cityn toimituksen Woke up Like This -blogissa testataan kiinteyttävää kasvohoitoa.
Ekokosmetologi Satu-Aamu Kangas, 40, katsoi itseään peilistä erään pitkän päivän jälkeen kaksi vuotta sitten. Peilistä katsoi takaisin väsynyt nainen, jonka uupumus näkyi kasvojen jokaisessa rypyssä ja uurteessa. Ayurvedan parissa kasvanut sekä erilaisiin hierontamenerelmiin ja kiinteytyshoitoihin erikoistunut Kangas päätti luoda kaikille sopivan, kohottavan hierontatekniikan. Syntyi Soma Uplifting, kasvojen hierontatekniikka, jonka nimeen vannoo muun muassa upeasta ihostaan tunnettu laulaja Helena Lindgren.
“Soma on sanskriittia ja tarkoittaa elämän eliksiiriä. Uskon, että hieronta aktivoi sitä, elämän energiaa”, Kangas sanoo.
Soma Uplifting -hierontamenetelmä julkaistiin viime vuonna, ja yksi toisensa jälkeen hoitoon palaavia asiakkaita on kertynyt runsaasti. Mihin hieronnan voima sitten perustuu?
“Se kiinteyttää kasvojen lihaksia, joihin ihmisillä tulee paljon jumeja ja kireyttä. Hieronta lisää aineenvaihduntaa, jolloin iho kirkastuu ja energisoituu. Lisäksi kosketus rentouttaa, samalla tavalla kuin mikä tahansa hieronta.”
Hieronnassa kasvot, kaula, rinta ja pää käydään läpi sormiliikkeillä. Kankaan luoma liike on kahdella sormella tehtävä napakka pyöräytys, jonka liike muistuttaa S-kirjainta. Hoidon selkeä etu on luonnollisuus ja se, että sitä voi tehdä sellaisillekin ihmisille, joille koneella tehtävä lifting-hoito ei sovi.
“Kasvojen lihasten stimuloinnin on todettu lisäävän endorfiinihormonia samalla tavalla kuin naurujooga. Hieronnassa painellaan naurulihaksia, joten kroppa tulkitsee ihmisen nauravan ja olevan onnellinen.”
Kokeillaanpa. Asetun Kruununhaassa sijaitsevan Ekohoitola Balanzan perällä olevan huoneen hoitopöydälle. Kangas puhdistaa kasvoni ja levittää iholleni seerumin, joka napakoittaa ihoa ja tekee siihen tarttumisen vaivattomammaksi. Hän aloittaa kulmakarvoistani ja nipistelee ihoani kahdella sormella ensin kulmakarvoista, sitten silmien ympäriltä, otsasta, leukaperistä – kaikkialta.
Hieronta tuntuu nimenomaan nipistelyltä. Eikä oikeastaan edes siltä. Kasvojen lihakset nykivät hoitajan sormien alla kuin itsestään. Jollen tietäisi, että joku nipistelee naamaani, kuvittelisin, että siihen johdetaan sähköimpulsseja, jotka saavat lihakset värähtelemään. Kasvot tekevät eräänlaisen treenin.
Kahdenkymmenen minuutin hieronnan jälkeen Kangas levittää kasvoille öljyn ja tekee vielä elvyttävän hieronnan. Hieronta ulottuu kasvoista myös kaulalle, niskaan, rintakehään ja päänahkaan.
Hierontojen jälkeen hoidossa kuoritaan kasvot ja kosteutetaan ne vielä lopuksi ihotyypin mukaisella naamiolla ja hoitovoiteella.
Hoito on uskomattoman rentouttava, ja toisen kosketus omilla kasvoilla on kaikessa harvinaisuudessaan varsin miellyttävä tunne. Iho tuntuu napakalta ja näyttää hehkuvan terveyttä. Mutta miten samanlaisen efektin saisi kotioloissa?
“Maan vetovoima vetää meitä alaspäin. Jos voisimme seistä päällämme puoli minuuttia silloin tällöin, se auttaisi, mutta harva pystyy siihen”, Kangas sanoo nauraen.
Soma Uplifting -hierontaa on mahdollista opetella myös itse: Kangas aloittaa koulutukset ensi vuonna. Mutta vaikkei hallitsisi tekniikkaa, voi omia kasvoja kyllä hieroa ja nipistellä aina, kun ehtii. Kasvoseerumin, -voiteen tai -öljyn levittämisestä voi tehdä hemmottelurutiinin, joka hieroo kasvot samalla kiinteiksi. Voiteet voi myös naputella sormilla iholle. Se vilkastuttaa pintaverenkiertoa.
“Ihoa voi aina taputella hellästi sormin. Aamuisin suosittelen myös pientä hiusten tukistamista, se saa verenkierron liikkeelle ja herättelee hellästi.”
Soma-kasvohoidossa Kangas suosittelee käymään aina, kun kasvot näyttävät siltä, että ne kaipaavat lisää elämän eliksiiriä. Pelkän hieronnan voi tehdä meikin päälle, joten käydä voi vaikka kesken työpäivän. Suositeltu hoitoväli on 4-5 viikkoa.
“Itse nipistelen silmänympärysalueitani yleensä auton ratissa reilun minuutin ajan, jos koen kaipaavani pikaista kohennusta", Kangas kertoo.
“En ole ehtinyt Soma Uplifting -kasvohoitoon kuukausiin, mutta teen minihoidon itselleni aina, kun kasvoissani näkyy väsymystä.”
Lisäksi Kangas suosittelee kaulan ja niskan kevyttä venyttelyä päivittäin. Kun hoidon tarve yltyy, ajan voi varata ekohoitola Balanzasta tai muilta Soma Uplifting -kasvohieronta -koulutetuilta hoitajilta. Hoidon hinta 48 € (pelkkä hieronta), 108 € (koko hoito, n. 1,5h).
Maailma on vastannut kiireisten ihmisten hätähuutoon ja kehittänyt lyhyessä ajassa huomattavia tuloksia aikaansaavan kasvohoidon: lunchtime peel.
Jenkeissä huippusuosittu Lunchtime Peel on puolen tunnin happohoito eli kemiallinen kuorinta, joka on niin lyhyt ja hellävarainen, että sen voi tehdä ruokatunnin aikana, mutta niin tehokas, että se kannattaa tehdä. Hoito ei vaadi toipumisaikaa, eikä iho ole sen jälkeen näkyvästi ärtynyt - tai niin ainakin luvataan. Jokaisen iho reagoi kuitenkin eri tavoin, joten kaikkeen kannattaa varautua.
Lunchtime Peel -hoidossa ihoa kuoritaan miedoilla orgaanisilla hapoilla, joten ihossa saattaa tuntua pistelyä tai kirvelyä, joka hoidon lopussa neutraloidaan. Hoidon jälkeen iho saattaa punoittaa hiukan, ja joillakin saattaa esiintyä hilseilyä. Kaiken voi kuitenkin peittää meikillä, joten töihin voi kiiruhtaa heti hoidon jälkeen.
Happohoidon luvataan kirkastavan ihoa. Lisäksi se poistaa ja ehkäisee epäpuhtauksia ja tasoittaa ihon hienoja juonteita ja ryppyjä.
Testasimme DMK:n Lunchtime Peeliä. Hoito on hellävarainen ja varsin miellyttävä pienestä pistelystä huolimatta. Ihoa ei nypitä tai painella, sillä koko hoito tapahtuu aineita levittelemällä ja poistamalla. Koko prosessi on puolessa tunnissa ohi, ja vaikka kasvot punoittavat hoidon jälkeen hiukan, on iho selkeästi kirkkaampi ja puhtaampi, ja se tuntuu hyvin kosteutetulta ja ravitulta. Kasvoihin on pakko laittaa hiukan meikkiä, jos joutuu töissään kohtaamaan asiakkaita. Se on sääli, sillä iho tuntuu meikittömänä täysin virheettömältä. Olo on upea!
Kaikkein eniten tietysti kiinnostaa, mitä upea olo sitten maksaa. Hoito ei ole halvimmasta päästä, mutta tulokset ovat rohkaisevia. Puolen tunnin kuorinta maksaa DMK-kosmetologeilta 110 euroa.
Luonnonkosmetiikan suosio on kasvanut viime aikoina huimasti, eikä ihme. Kemikaaleihin, lisäaineisiin ja syntettiisiin ainesosiin kyllästyneet ihmiset kaipaavat lähemmäksi luontoa ja luonnollisuutta kaikessa kulutuksessa: ruoassa, käyttötavaroissa, asumisessa ja tietenkin myös kosmetiikassa.
Pro Luonnonkosmetiikka ry on luonnonkosmetiikan yhdistys, joka täyttää tänä vuonna 10 vuotta. Sen perusti neljä luonnonkosmetiikan maahantuojaa, jotka halusivat lisätä tietoisuutta ja tunnettuutta. Nykyisin Pro luonnonkosmetiikka ry:n jäsenet edustavat jo yli viittäkymmentä Suomessa myytävää tuotesarjaa.
Luonnonkosmetiikka-ala on siis kasvanut huimasti Suomessa viime vuosien aikana. Pro Luonnonkosmetiikka ry:n tiedotteessa kerrotaan, että luonnontuotteiden markkinointi- ja tietopalveluyritys Organic Monitor arvioi luonnonkosmetikkamarkkinan tuplaantuvan vuoteen 2021 mennessä: vuoden 2014 14 miljoonasta eurosta ja 29 miljoonaan euroon.
Syynä on luonnonkosmetiikan suosion kasvu. Siinä, missä luonnonmukaisia tuotteita sai ennen metsästää hampuntuoksuisista erikoisliikkeistä, on valikoima nykyisin jo markettien hyllyillä melko kattava.
"Luonnonkosmetiikan viherpiiperrysmaineesta on 2010-luvulla päästy eroon. Luonnonkosmetiikka kuuluu nykyään kaikille ja on valtavirtaa. Markkinoilla on myös laaja valikoima tuotteita, joista jokainen löytää varmasti tarvitsemansa", kertoo Pro luonnonkosmetiikka ry:n puheenjohtaja Ann-Mari Patshijew.
Luonnonkosmetiikka siis on täällä pysyäkseen - ja hyvä niin. Tykkäämme!
Instagram tuntuu olevan yhtäkkiä tulvillaan kuvia tuuheista, skarpeista kulmakarvoista. Kuvia, joihin on liitetty hashtag microblading. Microblading on hoitolatekniikka, jolla kulmakarvojen tyhjät kohdat voidaan täyttää - tai koko kulmat voidaan tuuheuttaa - niin, etteivät kulmat näytä piirretyiltä.
Ilmiö ei sinänsä ole uusi (kulmia on piirretty jo iät ja ajat), mutta microbladingissa joka ikinen karva piirretään yksitellen niin, että tekniikka muistuttaa meikkaamisen sijasta jopa kirjontaa tai taidetta.
Trendikkäästä nimestä huolimatta kyse on "yksinkertaisesti" kestopigmentoinnista. Huolellisen neulatekniikan avulla se tehdään niin tarkasti, että pigmentit todella muistuttavat oikeita karvoja, ja lopputulos on uskomattoman luonnollinen.
Karvat "tatuoidaan" ihoon käytännössä melko samalla tavalla kuin tavallisetkin tatuoinnit. Neulat ovat ohuempia ja sekä jälki että kipu siten hellävaraisempaa. Usein kulmakarvojen alue myös turrutetaan hoitolassa niin, ettei kivusta juuri joudu kärsimään. Kun kulmat ovat valmiit, niitä voi hieroa mielin määrin, pestä kasvojaan ja käydä uimassa ilman, että ne sotkeentuvat tai haihtuvat. Ajan myötä ne haalistuvat kyllä.
Yksitellen piirrettävät kulmakarvat vievät aikaa, varsinkin jos aluetta on paljon. Lopputulos on kuitenkin semipysyvä: uudet kulmat pysyvät ainakin vuoden, toisinaan jopa kolme vuotta. Pidempään ne pysyvät, jos niitä käy hoitolassa parantelemassa silloin tällöin. Kerta vuoteen pitäisi riittää.
Mitä täydelliset kulmat sitten maksavat? Hinta riippuu luonnollisesti hoitolasta ja tehtävän työn määrästä. Microbladingista saa yleensä maksaa muutama sata euroa - mutta kenties lopputulos on sen arvoinen.
Kosmetiikka on usein kallista, ja siksi monikäyttöiset tuotteet tulevat tarpeen. Sellaisia ovat öljyt, jotka käyvät hiusten ja kynsien hoitoon, ja sekä meikin poistoon että ihon kosteutukseen - niin kasvoille kuin vartalollekin. Yhden tuotteen monipuolisuus on myös matkustavalle mieleen, kun purnukoita ja tuubeja ei tarvitse pakata kilokaupalla.
Hajusteettomista hiustuotteistaan tunnetun suomalaisen Simin Argan Care- sarja on kehitetty pohjoismaisten hiusten rikastusta ja ravitsemista varten. Sarja uudistettiin tänä syksynä ja se on saanut tyylikkään, ylellisen ilmeen. Sarjan Organic Oil -öljy sisältää viittä arvokasta öljyä: argan-, chia-, macadamia-, monoi- ja kvinoa-siemenöljyt uudistavat ja kosteuttavat hiusta, ja ravitsevat myös ihoa. Ne sisältävät A-, E- ja B-vitamiineja, rasvahappoja ja antioksidantteja.
Öljyt kosteuttavat, pehmentävät ja ravitsevat sekä hiusta että ihoa. Öljyä kannattaa hieroa aamuin illoin muutama tippa iholle (samalla voi tehdä itselleen pienen kasvohieronnan) tai levittää vaikkapa naamioksi kuiviin, käsiteltyihin hiuksiin. Älä anna naamion vaikuttaa ensimmäisellä kerralla liian pitkään, vaan pidennä vaikutusaikaa vähitellen ja testaa, miten öljy toimii omissa hiuksissasi. Jos iho tuntuu öljyn levittämisen jälkeen liian öljyiseltä, painele liika rasva kasvopaperiin ja käytä öljyä seuraavalla kerralla vähemmän.
Argan Care Organic Oilissa on luksuksen tuntua pakkausta myöten. Musta, kullalla koristeltu pakkaus on kalliin näköinen ja tuntuinen, ja öljyn pipettiotin tuntuu sekin arvokkaalta - kallisarvoisella öljyllä kun ei kannata kuitenkaan läträtä. Öljy tuntuu iholla kosteuttavalta ja ravitsevalta - sekä etenkin riittoisalta: pari tippaakin riittää. Hiuksiin sillä saa upeaa kiiltoa ja kosteutta, ja hiukset saavat elinvoimaa ja pehmeyttä. Suosittelemme!