Sopii kysyä, miksi.
“Psykologinen tekijä on tärkeä, itsensä voittamisen tunne. Toisaalta äärimmäisissä oloissa tapahtuvat ilmiöt ovat jo itsessään elämyksiä. Fysiologinen syy saattaa olla niin sanottu endorfiinimyrsky, joka saa aikaan ihmisessä mielihyvän tunteen ja voi aiheuttaa addiktoitumista. Sama tunne valtaa, jos selviytyy ‘hengenlähtö lähellä’ -tilanteesta, kuten autokolarista", sanoo HYKSin neurologian professori Seppo Soinila.
Itseaiheutetut vaaratilanteet eivät aiheuta traumaattisia kokemuksia.
“Elimistö toimii hetken 150 prosentin teholla. Aivot ovat täynnä hapekasta verta ja eri hormoneja. Aistit toimivat ylikierroksilla, joten sekunnit tuntuvat todella pitkiltä. Telomiset johtuvat pitkälti omasta ahneudesta. Yhtäkään hyppyä en jättäisi pois", sanoo base-hyppääjä Petteri Evilampi, 29 vuotta. Hän on harrastanut base-hyppyä viisi vuotta.
Osa extreme-lajien viehätyksestä perustuu pelon tunteeseen. Mutta kuka täysijärkinen kiipeää ilman turvavälineitä neljäkymmentä metriä pystysuoraa seinää tai radiomastoon hypätäkseen sieltä alas?
“Hyppääminen on äärettömän terapeuttista. Jokaisella kerralla henki on vaakalaudalla, joten ennen hyppyä pelottaa mielettömästi. Tilanteen hallitseminen vaatii mielenlujuutta. Hypyn jälkeinen tunnetila on taivaallinen", kertoo Evilampi.
“Poikkeuksellisen kovassa pelko- ja stressitilassa sekä kovassa fyysisessä rasituksessa keho tuottaa adrenaliinia ja endorfiinihormoneita. Endorfiinihormonit ovat kiputiloissa kehon omia lääkkeitä. Hermosto muuntuu viritystilaan ja elimistö varmistaa energiansaannin glukoosilla", kertoo professori Soinila.
Base eli rakennelmista hyppiminen varjolla on kiellettyä Suomessa, joten osa jännityksestä syntyy ihan muusta kuin hypystä.
“Tuulensuunnan ja sähkölinjojen tutkimisen lisäksi täytyy tietää esimerkiksi, kuinka usein vartijat liikkuvat teollisuusalueilla", jatkaa Evilampi.
“Pari vuotta sitten hyppäsin sunnuntai-iltapäivänä Sörnäisissä 55 metriä korkeasta rakennusnosturista. Hyppy epäonnistui. Tömähdin juuri avautuneella ja kääntymään pakotetulla varjolla suoraan sepelikasaan. Molemmat kantapääluuni murtuivat. Lisäksi sain syytteen luvattomasta tunkeutumisesta yksityisalueelle", muistelee Evilampi.
Linkkivinkit
home.anet.ee/~outrager/
Legendaarisen base-hyppääjä Yuri Kuznetsovin kotisivut, joissa on kuvia ja videoita hypyistä sekä base-linkkejä.
www.rocsport.com
Extreme-urheilulle omistautuneet sivut, joilla tietoa, keskustelua, välineitä ja linkkejä kiipeilystä, sukelluksesta, varjoliidosta, freestyle- ja koskimelonnasta.
www.vesatolppa.com
Varjoliitopioneerin kotisivut. Kuvia ja matkakertomuksia.
www.playak.com
Suuri eurooppalainen freestylemelontaportaali, jossa kuvia, välinetietoutta sekä maakohtaiset sivut.
www.xcmag.com
Englantilainen varjo- ja riippuliitolehti. Välinearvosteluita, kuvia, kertomuksia ja lajitapahtumia.
www.deeperblue.net/freediving
Vapaasukellukseen keskittynyt verkkojulkaisu. Hengitys- ja tekniikkaohjeita, sukelluspäiväkirjoja, kuvia ja juttuja maailmalta.