Kohmeat kaupunkilajit

Ylös, ulos ja avantoon!

Joka kymmenes suomalainen kärsii vakavasta kaamosmasennuksesta. Mieliala kohenee liikkumalla talviauringossa. Monelle ei riitä pelkkä tasamaalaskettelu pururadalla tai tossulätkä ulkojäällä. Nousuvarjoja näkee päivittäin Karhusaaren edustalla ja umpihankifutiksessa järjestetään jo 50 joukkueen MM-kisojakin. Ja tälläkin viikolla yli satatuhatta suomalaista pulahtaa vähintään kerran avantoon. Keräsimme kohmeimmat extreme-lajit karaistuneelle kuntoilijalle.

Avantouinti

Mitä: Avantouinti nopeuttaa verenkiertoa, tehostaa aineenvaihduntaa ja erittää paljon endorfiineja. Avantoon liu’utaan hitaasti ja siellä viivytään, mikäli keho kestää, noin 40 sekuntia. Lyhyemmästä dippauksestakin seuraa euforinen olo. Vesi on avannossa useimmiten 2-4- asteista, päätä ei kastella.

Missä: Rastilan leirintäalueella on Helsingin ainoa kertamaksullinen talviuintipaikka. Paljon seuroja myös keskustassa. Kaikki hinnat ja hoidetut avannot www.hel.fi/liv/lajit/talvi.html.

Varusteet: Uimapuku, pipo. Jotkut käyttävät myös villasukkia.

Erikoista: Maailman karaistuneimmat talviuimarit löytyvät Venäjältä, jossa uintiajat saattavat olla kymmeniä minuutteja.

Jääkiipeily

Mitä: Jääputouskiipeilyssä kamppaillaan ylös pystysuoraa jäätynyttä vesiputousseinää hakkujen ja jäärautojen avulla. Jääkiipeilyä ei voi harrastaa ilman aiempaa kiipeilykokemusta.

Missä: Suomen paras paikka on Posion yli 70 m korkeilla jäämassaseinillä. Helsingissä kiipeilyä järjestää Kiipeilykeskus. Kurssiaikataulut www.kiipeilykeskus.com, www.climbing.fi.

Varusteet: Kursseille riittävät lämpimät vaatteet, muu varustearsenaali sisältyy 120 euron kurssimaksuun. Oikeaoppinen varustepaketti maksaa kiipeilyliikkeissä 1 000 e.

Erikoista: Jääkiipeily on ainoa vaarallinen kiipeilylaji, jota voi harrastaa Suomessa. Kymmenen hengen kurssiporukoista usein ainakin yksi lähtee kotiin sairaalan kautta.

Jääsurffaus

Mitä: Suomessa 1980-luvun alussa kehitetty jääsurffaus on vauhtilaji, jossa lautailijan nopeus nousee helposti yli 80 kilometriin tunnissa. Harrastajien uusi villitys on Kite Surfing. Siinä surffaajaan kiinnitetään valjailla leija ja jalkaan puetaan sukset, lumilauta tai luistimet.

Missä: Missä tahansa aukealla meren tai järven jäällä. Ihanne 5 cm pakkaslunta.

Varusteet: Jääsurffilauta rakennetaan kahdesta 30 asteen kulmassa olevasta nopeuslaskusuksesta, joiden keskelle tulee mäkihyppysuksi. Lautaan kiinnitetään surffipurje. Leijoja saa purjehdusliikkeistä à 500-1 000 e.

Erikoista: Leijalautailu vaatii paljon tilaa, koska jopa 80 km/h kiitävä naru tekee ohikulkijasta pahaa jälkeä.

Nousuvarjolento

Mitä: Nousuvarjo on ilmailulajeista leppoisin eikä vaadi harjoittelua. Laskuvarjon tyyppistä leijaa vedetään auton tai moottorikelkan perässä, ja siihen kiinnitetty lennätettävä nousee n. 75 m:n korkeuteen. Nopeus on 10-30 km/h. Lennätyslupaan tarvitaan koulutus.

Missä: Helsingissä Malmin lentokentällä tai Karhusaaren edustan jäätiellä. Lennätystä järjestää Helsingin seudun Rättisorsat, p. 050 5747830. Päiväkurssit 8-10 hlön porukoille maksavat 120 e.

Varusteet: Lämpimät vaatteet. Varjoja (2 500 e/kpl) myydään vain koulutetuille lennättäjille, koulutustiedot www.vetovarjo.com.

Erikoista: Lajin korkeusennätys tehtiin vuonna 2000 Lahdessa 900 metrin köydellä. Nousuvarjosta hypätään myös benji-hyppyjä.

Umpihankifutis

Mitä: Suojalkapallosta vuonna 1999 kehitetty talvilaji. Kentällä viisi pelaajaa ja maalivahti. Paitsiosääntöä ei ole. Rangaistus- ja kulmapotkut sekä rajaheitot potkaistaan käsistä. Taklaukset ovat kiellettyjä.

Missä: Kentäksi kelpaa luminen tasamaa tai järven jää. Virallinen kenttä on 35 metriä leveä ja 60 metriä pitkä.

Varusteet: Oranssi jalkapallo, kevyet talvivaatteet ja pitävät kengät. Vaihtonappulakenkien käyttö on kielletty. Virallisissa peleissä asuksi kelpuutetaan kaikki paitsi susiturkki.

Erikoista: Järjestyksessään toiset umpihankifutiksen MM-kisat järjestetään Ukkohallan matkailukeskuksessa Hyrynsalmella 7.-9.2. MM-tittelistä kamppailee 40 mies- ja 10 naisjoukkuetta.

Retkiluistelu

Mitä: Ohjattuja 20-60 kilometrin luisteluretkiä luonnonjäällä. Retkiluistelukausi alkaa lokakuun lopulla ja kestää vappuun asti. Retken hinta yleensä muutama euro.

Missä: Retkiä tehdään yleensä viikonloppuisin ja pääasiassa Etelä-Suomessa. Niitä järjestää muun muassa Suomen Retkiluistelijat. Lisätiedot: www2.fimnet.fi/skrinnari.

Varusteet: Jään epätasaisuus ei haittaa luistelua, jos käyttää 40-55 cm pitkiä retkiluistimia, jotka kiinnitetään joko telemark- tai SNS-monoihin. Retkiluistelijalla tulee olla mukanaan aina jäänaskalit, jääpiikki, heittoköysi sekä lannevyöllä varustettu reppu, jossa on ilmatiiviisti pakattu vaatekerta. Reppu toimii kellukkeena. Suomen Ladun Töölönlahden ulkoilukeskus (Mäntyniementie 1) vuokraa retkiluisteluvarusteita.

Erikoista: Töölönlahdella on aurattu luistinrata, jossa voi harjoitella retkiluistelua. Ilman pakollisia varusteita luistelija ei pääse mukaan retkelle. Maria Guzeninan juontama extreme-ohjelma Kova laji alkaa TV2:lla 14.2.

1 kommentti

Afrodiziak

1.2.2003 21:20

Heiiijjj

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi