Akseli Hemminki

Lääketieteen supermies taistelee syöpää vastaan.

Suomalainen basisti Akseli Hemminki, 35, aikoo selättää syövän. Basson soiton lisäksi Hemmingillä ei ole juuri vapaa-aikaa, sillä Suomen nuorin lääketieteen professori kehittää jatkuvasti uusia radikaaleja hoitoja syöpään. Mutta miksi ne eivät kelpaa perinteisen tyylin edustajille?

Biomedicumin aulassa parveilee kaljuuntuvia, kumararyhtisiä miehiä, jotka puhuvat hiljaisilla äänillä varpaitaan tuijotellen. Lääketieteen nuori lupaus on varmaankin yksi heistä. Ovatko kaikki nerot nörttejä?

Mutta miksi minua lähestyy tuo pitkätukkainen, hyvävartaloinen, rokkitähden näköinen jätkä?

"En mä kovin mielelläni tätä lääkärintakkia pidä", Akseli Hemminki esittäytyy.

Akseli Hemminki kehittää lääkkeitä syöpiin, joita muut eivät osaa parantaa. 35-vuotias professori on tänä vuonna aloittanut hoidot, joiden ansiosta kuolemantuomion saaneilla potilailla on vielä yksi mahdollisuus. Hoidot ovat samalla ihmiskoe uusille lääkkeille. Onko kyseessä suuruudenhullu tiedemies vai oikeinymmärretty nero?

Lääketieteen Rokka

Katsotaanpa tilastoja. Suomessa sairastuu vuosittain erilaisiin syöpiin noin 27 000 ihmistä. 11 000 ihmistä kuolee syöpään joka vuosi. Tällä hetkellä elossa olevista suomalaisista puolet sairastuu syöpään ja kolmannes kuolee siihen. Sisäelimiin levinnyttä syöpää ei osata parantaa. Hemminki on päättänyt yrittää.

"Vuoden lääkiksessä oltuani mä tajusin, että syöpä on kaikkein isoin haaste. Mä pidän haasteista. Miljoonat potilaat voivat yhden ihmisen keksinnön ansiosta saada avun." Hemminki päätti vastata haasteeseen. Hän tiesi olevansa lääketieteen alalla poikkeuksellinen lahjakkuus.

"Mulla on velvollisuus käyttää lahjojani ja taitojani. Mis sie tarviit oikein hyvää miestä, täs siul o sellanen. Mä menin sinne, missä lääketieteen rintama on heikoin."

Hemminki väitteli periytyvistä syövistä 24-vuotiaana, vuotta ennen kuin valmistui lääkäriksi. Helsinkiläispojan vanhemmat olivat lääketieteen tutkijoita, joten ura oli lukiosta asti selvä: mikä tahansa paitsi tutkija. Toisin kävi, terveyskeskustyö ei tyydyttänyt.

"Aina kun vastaanotolle tuli mielenkiintoinen tapaus, vaikka syöpäpotilas, se piti lähettää eteenpäin. Ei sopinut mun luonteenlaadulleni." Hemminki palasi tutkimuksen pariin. Hän muutti Birminghamin kaupunkiin Alabamaan, jossa tutkittiin kiinnostavaa hoitomuotoa, geeniterapiaa.

Geeniterapiassa ei peukaloida ihmisten geenejä, vaan kehitetään uusia syöpälääkkeitä. Perinteiset suun kautta otettavat tai suoneen pistettävät lääkkeet vaikuttavat koko kehossa: ne parantavat sairaan osan, mutta niistä voi olla haittaa muualla elimistössä.

Geeniterapiassa yritetään lääkitä vain sairasta osaa, esimerkiksi kasvainta, täsmäiskuna. Aseena käytetään virusta, joka tunkeutuu suoraan syöpäsoluun ja tuhoaa sen. Virusten tehoa syövän hoidossa on tutkittu jo vuosisata. Hemmingin virusta on muunneltu niin, ettei siitä ole haittaa terveille soluille.

Päätyökseen Hemminki johtaa Helsingin yliopistolla ja HUS:ssa 30 hengen tutkimusryhmää, joka kehittää näitä uusia syöpälääkkeitä, onkolyyttisiä viruksia. Toisessa työssään yksityisen syöpäklinikan lääkärinä hän hoitaa potilaita tutkimusryhmänsä kehittämillä lääkkeillä.

Työpäivät venyvät. Ensimmäinen burn out iski 25-vuotiaana.

"Mä taiteilen koko ajan burn outin reunalla. Täytyy saada itsestä kaikki irti putoamatta kuitenkaan työkyvyttömyyden puolelle."

Epäsosiaalinen basisti

Hemmingin vapaa-aika on kortilla. Perheessä on kaksi lasta, kolmevuotias Artturi ja kolmekuinen Auri.

"Voisihan niiden kanssa olla enemmän. Vaimo yrittää puolustaa perheen etua ja tekee kaikkensa että mä tekisin mahdollisimman vähän töitä. Mä puhun töissä 12 tuntia päivässä ja vaimo valittaa, että mä en himassa sano muuta kun ’mmm’. En jaksa enää vapaa-ajalla puhua. Joidenkin kavereiden mielestä olen tosi epäsosiaalinen."

Basistien älykkyydestä voidaan olla montaa mieltä. Hemminki soittaa raskasta rokkia ja metallia kahdessa bändissä.

"Mä rentoudun soittamalla bassoa. Vaikea työpäivä nollaantuu kun pääsee soittamaan kovaa."

Bändit treenaavat säännöllisesti, levyttävät ja keikkailevat pääkaupunkiseudulla. Hemminki soittaa yhtyeissään salanimillä.

"Mun kauhukuva on se, että keikan jälkeen joku tulee kysymään että pääsisikö onkolyyttisiin virushoitoihin."

Viimeinen toivo

Kliininen tutkimus tarkoittaa sitä, että uudet lääkkeet ja hoitomuodot testataan potilailla ennen kuin ne tulevat yleiseen käyttöön. Testaus tapahtuu esimerkiksi siten, että puolet kokeeseen osallistuvista potilaista saa testattavaa lääkettä, puolet lumelääkettä. Kun uusi lääke on todettu turvalliseksi ja tehokkaaksi, se päästetään myyntiin.

Hemmingin rakentamilla viruksilla ei ole vielä tehty kliinistä tutkimusta eikä niillä ole myyntilupaa, minkä vuoksi ne annetaan ilmaiseksi. Yksityisessä syöpäsairaalassa annettava hoito, joka ei ole kliinistä, saattaa tuntua epäilyttävältä.

Useimmille klinikalla hoidettaville potilaille hoito on kuitenkin viimeinen toivo. Kun elinaikaa on annettu parhaimmillaankin kuukausia, potilas ei kysele kliinisten tutkimusten perään.

"Me tiedetään parissa kuukaudessa tepsiikö hoito. Jollei tepsi, potilas on kuollut. Jos tepsii, potilas on elossa."

Hemmingin vastaanotolle valitaan potilaita, joihin on kokeiltu jo kaikkia tarjolla olevia syöpähoitoja.

"Kuulostaa karulta, mutta jos syöpä on levinnyt ja lähettänyt etäpesäkkeitä sisäelimiin, sitä ei voida parantaa nykymetodein. Kun työskentelin HYKSin syöpäklinikalla, 37-vuotias kolmen lapsen äiti kuoli käsiin. Se oli epäreilua."

Yksityisellä syöpäklinikalla Hemminki hoitaa uusin keinoin laajalle levinneitä, aggressiivisia loppuvaiheen syöpiä.

"On uskomattoman rohkaisevaa kun toivottomat tapaukset saakin avun. 6-vuotias kundi oli tuomittu kuolemaan ja meidän hoidot tehosivat siihen."

Ei enää hiiriä

Hemminki on uusien virushoitojen aloittamisesta innoissaan.

"Tuntuu hienolta päästä antamaan itse kehittämäänsä lääkettä sen sijaan että antaisi lääkettä, jonka joku muu on keksinyt."

Hoitojen aloittamista edelsi yhdeksän vuoden laboratoriotutkimus.

"Voimme hoitaa solulinjoja ja tuhansittain hiiriä, mutta se on turhauttavaa. Kokeilemme hoitoja ihmisillä vaikka niiden teho ja turvallisuus on osin tuntematon. Rohkeutta tarvitaan aina kun tehdään jotain uutta. To boldly go where no man has gone before."

Hemmingin potilaat ovat saaneet kunnallisesta sairaalasta kuolemantuomion. Yksityisklinikalle saapuu koko Suomesta ja ulkomaita myöten potilaita, jotka uskovat, että on olemassa vielä yksi hoito, viimeinen oljenkorsi, joka pelastaa heidät. Joskus toivo muuttuu todeksi. Yleensä kuitenkaan ei.

"Meille tulevat syövät ovat todella järeitä tapauksia. On henkisesti hyvin raskasta työskennellä vakavasti sairaiden potilaiden kanssa. Yritän olla ajattelematta kuolemia henkilökohtaisina epäonnistumisina. Ei se oo mun vika jos joku kuolee. Usein on kyse sattumasta, huonosta onnesta tai Jumalan tahdosta. En ole mikään kuoleman portinvartija."

Hemmingillä on velvollisuuksia paitsi potilaita, myös rahoittajia, tiedemaailmaa ja tukijoita kohtaan. Hän on riskeerannut maineensa tiedepiireissä aloittamalla hoidot ilman tutkimuksia. Potilaiden hoitaminen on kuitenkin ainoa keino virusten kehittämiseksi edelleen, sillä ne eivät toimi kunnolla hiirissä. Koska onkolyyttisillä viruksilla ei ole menossa kliinisiä tutkimuksia EU:ssa, hoidot ovat potilaiden ainoa mahdollisuus päästä kokeilemaan lupaavaa teknologiaa.

"Mun täytyy onnistua potilaiden hoidossa. Poliitikot ja formulakuskit saavat mokailla ihan rauhassa, mutta lääkäreille ei anneta anteeksi. Mutta ei mulle sopisi helppo työ. Harva ihminen pystyy siihen mihin mä pystyn. Mä olen aina ollut fiksu. Olisi mun lahjojen alikäyttöä jos mä tekisin jotain helppoa."

Hemminkiä ärsyttää ihmisten kateus.

"Terveydenhuollon tasapäistävässä järjestelmässä kukaan ei saa olla parempi, tienata enemmän tai tehdä enemmän töitä. Erityisesti HUSissa oli paljon kateellisia kollegoja, jotka puhui selän takana pahaa ja heitti kapuloita rattaisiin. Entinen esimies valitti Lääkelaitokselle, että Hemminki antaa syöpähoitoja vaikkei ole saanut lupaa tutkimuksiin. Suomalainen on kateellinen ja korkeakoulutettu suomalainen erityisen kateellinen."

The Outstanding Person of the World

Meilahden Biomedicumissa Hemmingin työhuoneen seiniä peittävät kunniakirjat. Hemmingin väitöskirja on näemmä ollut ansiokas. Suomalainen lääkäriseura, Euroopan geeni- ja soluterapiayhdistys ja Amerikan geeniterapiayhdistys ovat palkinneet Hemmingin menestyneenä nuorena tutkijana. Onpa joukossa myös Nuorkauppakamarin kunniakirja, joka kertoo Hemmingin olevan The Outstanding Person of the World.

Kunniaa sataa, rahaa ei. Suuret lääkefirmat ovat kilvan houkutelleet nuorta lahjakkuutta riveihinsä.

"Kun työ on tosi raskasta ja potilaat tulevat uniin, mua auttaa ajatus siitä, että mä en tee tätä henkilökohtaisen hyödyn vuoksi. Ja onhan mulla ihan hyvä palkka, ei tässä nälässä eletä."

Useimmat tutkijat eivät saa huomiota tai edes halua sitä. Uusien hoitojen myötä Hemminki on sekä päätynyt että hakeutunut julkisuuteen. Mitä enemmän hän on esillä, sitä enemmän tutkimusryhmä saa näkyvyyttä, joka toivottavasti johtaa apurahojen lisääntymiseen.

"Mä olen antautunut julkisuuden raadeltavaksi koska siitä on hyötyä hoidoille. Artturi saattaa huutaa että ‘Isi on telkkarissa, miksi isi on nyt lehdessä? Ei mulla muita faneja olekaan."

Suomalaisiin tiedepiireihin ei istu fanitus. Ihailu ilmenee muilla tavoin.

"Välillä on ärsyttävää kun tuntemattomat ihmiset tulee juttelemaan kuin vanhalle tutulle. Jos mä yritän lähteä Biomedicumista niin että olisin kerrankin kotona ruoka-aikaan, aina tulee tyyppejä käytävällä vastaan. Mä en edes tunnista niitä. Jos ei jää juttelemaan, antaa tylyn vaikutelman, ‘kuka toi luulee olevansa’. Mä myöhästyn illalliselta melkein joka päivä."

Oikolukija

Tay:n Säde- ja kasvainhoidon professori Pirkko Kellokumpu-Lehtinen esiluki artikkelin.

"Olen tutustunut professori Akseli Hemmingin tutkimuksia ja hoitoja koskevaan artikkeliin ja olen myös kuunnellut hänen esitelmiään aiheesta. Suomessa syövän hoitotulokset ovat 5-vuotiselossaololla mitattuna maailman huippuluokkaa, mikä perustuu valistukseen, seulontoihin ja hyvään, keskitettyyn hoitoon sekä hoitotulosten seurantaan. Suomessa tehdään syöpätautien yksiköissä paljon kliinisiä tutkimuksia uusilla lääkeaineilla ja yhdistelmillä muun muassa rintasyövän liitännäishoitotutkimuksia, joiden tulokset on julkaistu arvostetuissa kansainvälisissä lääketieteen lehdissä. Näitä tutkimuksia säätelevät hyvän kliinisen tutkimuksen periaatteet, jolloin sekä eettinen toimikunta että Lääkelaitos seuraavat tutkimuksen kulkua ja vaativat sivuvaikutusten ja tulosten raportoinnin. Kaikille syöpäpotilaille nykyhoito ei kuitenkaan tehoa ja professori Akseli Hemminki testaa uusia virushoitojaan näillä potilailla. Mielestäni on valitettavaa, että potilashoidot ovat akateemisen sairaalan ulkopuolella ja aika näyttää, ketkä potilaat hoidoista mahdollisesti hyötyvät ja mitkä ovat sivuvaikutukset."

Junnuproffat

Selvitimme, ketkä muodostavat professorien Tupu, Hupu, Lupu –ketjun.

Jaakko Aspara, s. 1981

Helsingin kauppakorkeakoulu, markkinointi. Tutkii mm. myynnin johtamista, design managementia sekä markkinoinnin, rahoituksen ja strategian rajapintoja. Harrastaa pyöräilyä kaupunkiympäristössä ja kirjoittaa yleisönosastoihin.

Anna-Liisa Lindholm, s. 1979

Teknillinen korkeakoulu, kiinteistöjohtaminen. Tutkii kiinteistöliiketoimintaa, toimitilajohtamista ja yritysten kiinteistöjohtamista. Katsoo Lostia ja Pakoa ja sukeltaa Norjassa. 

Peter Hästö, s. 1978

Oulun yliopisto, matematiikka. Tutkii mm. funktioavaruuksia ja osittaisdifferentiaaliyhtälöita, ja kombinatoriikkaa. 

Sasu Tarkoma, s. 1976

Teknillinen korkeakoulu, tietotekniikka. Tutkii liikkuvaa tietojenkäsittelyä sekä hajautettuja sovelluksia ja palveluita. Lukee Michael Crichtonin novelleja. 

Timo Kuosmanen, s. 1974

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus, taloustiede. Tutkii mm. tuottavuuden ja tehokkuuden mittaamista. Kuuntelee heviä ja harrastaa lätkää. Nuoruuden jääkiekkosankari Jari Kurri. 

Maija Nissinen, s. 1974

Jyväskylän yliopisto, orgaaninen kemia. Tutkii mm. supramolekylaarista kemiaa, röntgenkristallografiaa, resorsinareeneja ja polymorfeja. Harrastaa vinttikoiria. 

Matti Turtiainen, s. 1974

Joensuun yliopisto, rahoitus ja laskentatoimi. Tutkii rahoitusmarkkinoiden sääntelyä. Kuuntelee Neljää ruusua, Metallicaa ja Don Huonoja. 

Riku Jäntti, s. 1973

Teknillinen korkeakoulu, radiotietoliikennetekniikka. Tutkii radioverkkoja ja radioresurssien hallintaa. Juoksee maratoneja ja pitää ruisleivästä. 

Jussi Ryynänen, s. 1973

Teknillinen korkeakoulu, mikroelektroniikkasuunnittelu. Tutkii telekommunikaatiolaitteiden mikropiirejä. Katsoo telkkarista sarjaa American Hot Rod. 

Senja Svahn, s. 1973

Tampereen teknillinen yliopisto, teollisuustalous. Tutkii verkostojohtamista, innovaatioverkostoja ja B-to-B markkinointia. Harrastaa surffausta, golfia ja nyrkkeilyä. Paras ranta surffata löytyy Dominikaanisesta tasavallasta.

17 kommenttia

Kiza1

17.10.2008 00:34

Voi hitto mitä liirumlaarumia toi kellokumpu-lehtisen kommetti. Vedetään niin kotiin päin että haisee. Tosiasiassa suomen terveydenhoito on heikompaa kun esim keski-Euroopassa, ja tutkimusta tehdään vähän. Mutta milläs rahalla täällä tutkittaisi kun väestö on niin pieni..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Reteetä meininkiä

17.10.2008 04:26

"Puolet elossaolevista suomalaisista sairastuu syöpään ...". Ja höpsistä! Muuten hyvä juttu, muuta tuollaiset sammakot ällöttävät!!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

nakkipaketti

17.10.2008 20:24

"Puolet sairastuu" - en ihmettele ottaen huomioon että tämänhetkisillä suurilla ikäluokilla ja sitä nuoremmilla on huomattavan pitkä eliniän odote. Lisäksi monia syöpätapauksia ei ikinä diagnosoida, kun kuollaan johonkin muuhun.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Doc Norton

18.10.2008 13:55

Pitkasta aikaa erittain hyva juttu Citylta poislukien "Puolet elossaolevista suomalaisista sairastuu syöpään ...". sammakkoa.

Hattua taytyy nostaa talle Aksellille. Tassa sita on esikuva todellisesta osaajasta.

Toivottavasti Akseli ei polta itseaan loppuun liialla tyotahdilla, jos tasapainoillaan on the edge jo nyt. Ei ole kenenkaan etu - ei potilaiden, ei oman perheen - jos alan huippuspesisti palaa karelle nain nuorena.

Noista HUS:in kateellisista voisi kommentoida enemmankin mita nyt on kuultu/koettu (valitettava fakta tama kateellisuus-kampittamismeininki joidenkin yksiloiden kohdalla, mika artikkelissa mainitaan), mutta jatetaan nyt enempi mollaaminen, josko vaikka siella joskus nakovinkkeli vaikka avartuisi....

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ei kukaan

18.10.2008 19:24

Vai että ihmeidentekijä...olisin jäänyt kaipaamaan hiukan enemmän faktatietoa parantuneiden potilaiden määrästä. Artikkelissa mainittiin ainoastaan 6-vuotias poika, johon "hoidot tehosivat". Tarkoittaako tämä nyt, että poika sai jotain 4kk lisäaikaa vai kenties parani kokonaan? Tietääkseni Hemminki aloitti hoitonsa vasta viime vuoden lopulla,eikä silloin vielä ainakaan mullistettu maailmaa, joten kovin paljon faktatietoa ei ole vielä olemassa. Hemming on tottakai hyvällä asialla, mutta tuntuu hiukan epäammattimaiselta puffata itseään jossain lehdessä ennen kuin on oikeasti saanut merkittäviä tuloksia. Ja kenties antaa ihmisille turhaa toivoa. Jäin vähän miettimään haluaako Hemminki "selättää syövän" itsensä vuoksi vai siksi, että haluaa auttaa ihmisiä. Ehkäpä sillä ei ole väliä. Näissä hoidoissahan ihminen muuttuu koe-eläimeksi, mutta saako ihmistä kuitenkaan kohdella kuin koe-eläintä? Hemminkillä tuntuu olevan sellainen toimintatapa, että "hups ei toiminut, seuraava!"

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ihmeet

21.10.2008 12:47

sillä että Hemminki pidentää joidenkin kymmenien potilaiden elinikää muutamilla kuukausilla ei ole mitään tekemistä hänen touhottamansa ihmiskunnan pelastamisen kanssa. Jos virukset vietäisiin normaalia reittiä potilaskokeisiin ja sitä kautta todennattaisiin niiden todellinen teho, voisi jopa miljoonat potilaat hyötyä. Siinä on tietenkin se riski että joutuu pitkäjänteisesti sitoutumaan yhden asian eteenpäin viemiseen eikä saa niin paljon mainetta ihmeidentekijänä. Kuvatulla toimintatavalla näyttö virusten tehosta jää luontaistuotteiden tasolle, luulisi että omien sanojensa mukaan erityisen älykkäänä ja lahjakkaana tutkijana tämä huolettaisi Hemminkiäkin

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Antti Alien

21.10.2008 14:26

Onkohan professori Hemminki, tai muukaan suomalainen syöpätutkija tutustunut lainkaan THC:n syöpäkasvaimia tuhoavaan mekanismiin. Useiden tutkimusten mukaan tetrahydrokannabinoli edistää sairaiden solujen luontaista itsemurhaa, jolloin solut eivät pääse kehittymään syöpäsoluiksi, ja jo syöpäsoluiksi kehittyneet solut kuolevat nekin pois.

Lähteitä, ettei kukaan pääse huutelemaan harhaiseksi kannabiksen piikittäjäksi:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18339876?ordinalpos=2&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17952650?ordinalpos=3&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16818650?ordinalpos=5&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum
http://www.nature.com/bjc/journal/v95/n2/abs/6603236a.html
http://www.drugpolicycentral.com/bot/pg/cancer/THC_cancer_sep_1975.htm
http://www.sciencedaily.com/releases/2007/04/070417193338.htm

Perään vielä kanadalainen, vapaaehtoisvoimin suomennettu dokumentti. Älkäät warepapit huoliko, tämä on vapaasti levitettäväksi julkaistua materiaalia, ei syntiä.
http://www.youtube.com/view_play_list?p=6D2E58C1A7181E90

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

dok1

23.10.2008 06:23

- Kannabis lisää huomattavasti riskiä sairastua skitsofreniaan
- Kannabis heikentää kognitiivisia taitoja
- Kannabis tekee ihmisestä välinpitämättömän ja varomattoman, usein lopulta työttömän pummin
- Kannabis on riippuvuutta aiheuttava aine
- Kannabiksen polttaminen altistaa keuhkoahtaumataudille ja -syövälle

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

mami76

7.11.2013 17:43

Kannabis syötynä pysäyttää syövän kasvun, mutta ei poista sitä eikä paranna. Pysäyttää vaan. Polttamisesta ei ole mitään hyötyä.

l3isp

23.10.2008 18:06

:D työtön pummi :D 7 vuotta tullu polteltua. Työelämä hivenen stressaavaa ja kannabis on hyvä työpäivän jälkeinen rentotus.Ei enää ens vuoden budjettirakenteet enää päätä askarruta.Pitää sanoa että on tässä tietty jonkun näköinen henkinen riippuuvuus iskenyt päälle mutta mikäs siinä ku tekee 100 tonnia vuodessa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ekonomisti

24.10.2008 01:02

^Niin varmaan. Satasia olet saanut korkeintaan soskun luukulta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

TUOMARI(KKO)

24.10.2008 03:44

HUUMETESTIT LAKISÄÄTEISESTI KAIKILLE TYÖNTEKIJÖILLE! RIKOLLISET VANKILAAN!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Antti Alien

3.11.2008 17:14

Vai ihan keuhkoahtaumasyövälle. Sepä onkin ihan uusi tauti. Ensin kannattaa opetella lukemaan, sitten kirjoittamaan ja vasta sitten yrittää uudelleen.

Vastaan silti väitteisiin:
- Kannabis lisää huomattavasti riskiä sairastua skitsofreniaan
Kannabis ei lisää riskiä sairastua skitsofreniaan (Allentuck S, Bowman KM. The psychiatric aspects of marihuana intoxication.) Kannabiksen käyttö on lisääntynyt räjähdysmäisesti ja skitsofrenia sen sijaan vähentynyt. Kannabis "saattaa ehkä mahdollisesti" laukaista piilevän psykoosin aiemmin, mutta tämänkään kausaliteettia ei ole pystynyt mikään tutkimus löytämään. Ainoastaan korrelaatiota ilmenee. Korrelaation selittää todennäköisimmin sama tekijä kuin tupakassa; 90% skitsofreniaa sairastavista tupakoi - se tuntuu helpottavan oloa.
Alkoholi taasen - kyllä, yleisimmin käytettyyn päihteeseen ja työikäisten suurimpaan kuolinsyyhyn tulee verrata - 8-kertaistaa psykoosiriskin.

- Kannabis heikentää kognitiivisia taitoja
Vain vaikutuksen alaisena, kuten moni muukin päihde.

- Kannabis tekee ihmisestä välinpitämättömän ja varomattoman, usein lopulta työttömän pummin
:D (vinkkipinkki: työttömyys aiheuttaa päihteiden käyttöä, päihteiden käyttö ei aiheuta työttömyyttä). Toisaalta kannabis vähentää riskinottoa. Olen silti otettu mielikuvituksesi kyvystä kehittää mitä omituisempia väitteitä.

- Kannabis on riippuvuutta aiheuttava aine
Psyykkinen riippuvuus ei ole aineen ominaisuus. Fyysistä riippuvuutta kannabis ei aiheuta.

- Kannabiksen polttaminen altistaa keuhkoahtaumataudille ja -syövälle
Kannabis, toisin kuin nikotiini, estää soluja kehittymästä syöpäasteelle. Nikotiini estää solujen apoptoosia ja näin altistaa syövälle. Toisaalta polttamisen haitat eivät liity asiaan mitenkään, silllä polttamalla ei riittävää annostusta pystyisi edes ottamaan. Kannabisöljyn syöminen on yksi turvallinen tapa annostella THC:tä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hellevinen

9.11.2008 17:02

Professori Akseli Hemminki on hoitanut potilaita uudella menetelmällä jo n. vuoden. Yli 70 potilasta on saanut hoidon ja n. 50% on saanut jokinasteisen positiivisen hoitovasteen.Tuo 6-vuotias poika oli vuosi sitten saattohoitokunnossa ja on nyt esikoulussa.

Itselläni on takana 6 vuotta levinnyttä syöpää. Sain ns. viimeisenä vaihtoehtona virushoidot tämän vuoden alussa ja toisen kerran syyskuun lopussa. Voin varsin hyvin. Tulin juuri 5 km lenkiltä. Perheemme on onnellinen , että on saanut pitää toistaiseksi äitinsä ( siis minut). Vuosi lisäaikaa ( tähän asti )ilman sytostaatteja on ollut lahja!

Noita kateellisia riittää. Akseli Hemminkiä on kampitettu mennen tullen. Kauheinta on, että toiset syöpälääkärit laittavat kapuloita rattaisiin, vaikka hoitoja annataan vain potilaille, joiden kuolevuus ilaman hoitoa on 100%.

Lääkelaitos on uhkaillut hoitojrn loperttamisella uusiessaan lääkelakeja. Hoidon hinta nousisi taivaisiin ja se lopettaisi hoidot. Olemme keränneet adrersssin jo yli 8000 nimeä hoitojen puolesta. Pikkupojan äiti on laittanut adressin nettiin www.adressit.com/virushoito.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Orpo76

27.12.2009 11:27

Vähän toisenlainen kommentti Hemmingistä.... Väittää että potilaita ei oteta hoitoon jos syöpä on levinnyt pitkälle, ei pidä paikkaansa. Läheiselläni syöpä oli levinnyt maksaan mutta raha kelpasi ja hoitoa jatkettiin. Kunto romahti ja kontrollikäynnillä ilmeni tarve verensiirtoon ym. ja potilas lähetettiin terveyskeskukseen saamaan hoitoa... (Luulisi kymmeniä tuhansia euroja maksavalla hoidolla saavan edes terveyskeskuksen palvelut) Kuukauden sisällä rakkaamme oli nukkunut pois, viimeiset viikot häntä hoidettiin Meilahdessa. Voitte kuvitella lääkäreiden kommentit virushoidosta ja Hemmingistä, heille jää hoidettavaksi Hemmingin koekaniinit. Joten en yhtään ihmettele että eripuraa lääkäreiden kesken ilmenee. Meille olisi riittänyt edes joulu rakkaamme kanssa, mutta kiitos "vaihtoehtoisen" hoidon rakkaamme on poissa ja turha kai mainita että mitään valitusta emme Hemmingistä voi tehdä. Hän on suojannut selustansa hyvin.
Tässä tarinan toinen puoli.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Esmeralda78

13.7.2010 16:13

Orpo76: Olen todella pahoillani, että menetit rakkaan läheisen. Sanattomaksi vetää. Kommentoin kuitenki tekstiäsi sen verran, että hoitoonhan juuri otetaan niitä, joiden syöpä on levinnyt pitkälle, joilla ei muuta toivoa ole. Eikä Hemminki ole luvannut, että kaikki parantuvat, vaan että jotkut, mutta suurin osa ei (tässäkin jutussa mainitaan, että yleensä ei). Hän ei vielä tiedä mistä syystä hoito tehoaa joihinkin ja joihinkin ei. Joka tapauksessa edes osa saa avun - he ovat niitä, jotka perinteisillä hoidoilla varmasti menehtyisivät. Olen lukenut tästä muualtakin ja joidenkin potilaiden kasvaimet häviävät jopa kokonaan, mutta toisia ei voida auttaa - yritetty kuitenkin on. Kovasti voimia raskaaseen aikaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Citykani

21.9.2010 10:00

Minulla laajalle levinnyt syöpä. Jos olisin jatkanut perushoidoilla, olisi se vain huonontanut kuntoani ja taistelu olisi ollut vain sitä vastaan, että tauti saadaan pysähtymään - ei pienenemään. Eli 100% varmuudella tulos olisi ollut taattu.
Päätin mennä Hemmingin hoitoihin. Mitä siitä jos elän niillä vain hetken ja ne eivät tehoa?! Ainakin kärsimykset eivät jatku pitkään. Mutta hauan olla se koekani Hemmingin listalla, josta saadaan uutta tietoa tähän virushoitomuotoon ja joka saattaa pelastaa jonkun toisen hengen myöhemmin. Mutta tällä hetkellä uskon tähän hoitomuotoon. Ensimmäistä kertaa nukuin enemmän kuin 3 h kipujen vuoksi ja hoitojen avulla. Se oli kuin taivaan lahja.
Ne jotka jäävät jälkeeni, kantavat tuskan. Minä joka lähden, vapaudun siitä. On helppo kirjoittaa asiasta, jos sitä ei ole itse kokenut. Se on vain sanahelinää.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi