Vuoden Barista 2011 Lauri Pipinen, kuinka usein kahvihammastasi kolottaa?
"Ei sitä ehdi juuri kolottaa, kun juon joka päivä niin paljon kahvia. Kun teen asiakkaalle kahvia, maistan, että se on hyvää. Maistamiskertoja kertyy useita, ja niiden lisäksi juon päivässä pari täyttä kupillista. Lempikahvini on hyvin valmistettu suodatinkahvi."
Barista tarkoittaa italian kielessä baarimestaria, muualla espressopohjaisten juomien asiantuntijaa. Kuinka usein barista käy baarissa?
"En enää niin usein. Tykkään käydä paikoissa, joissa saa laadukkaita viinejä ja oluita."
Opiskelet ravintolakokiksi. Asteikolla 1–10, kuinka seksikäs ammatti kokki on?
"Aika seksikäs, sanon 9. Seksikkyys ei kuitenkaan ole pelkästään sitä, miltä näyttää, vaan myös sitä, millainen tyyppi on."
Miksi lattea saa jossain paikoissa vain yhdellä espressolla?
"Sellaisissa paikoissa työntekijät eivät tiedä, mitä tekevät, vaan heille työ on vain työtä. Kunnon barista on paneutunut työhönsä ja tietää, että latteen kuuluu kaksi. Kahvi on pahaa vasta sitten, kun sen tekee väärin."
Mistä maasta tulevat parhaat kahvipavut?
"Keniasta tulee yleensä hyviä. Kun ne paahdetaan hyvin, kahvi on kuin joisi mehua. Maku on niin marjaisa."
Mitä mieltä olet Reilun kaupan kahvista?
"On parempiakin tapoja kuin Reilu kauppa, mutta se on parempi kuin ei-reilu kauppa. Me suosimme mahdollisimman suoria väyliä ja laatukahvia, joten kahvimme ovat jossain määrin jopa enemmän kuin reilua kauppaa. Tarkoitus olisi joskus ostaa pavut suoraan tilalta."
Ostatko kahvia huoltoasemalta?
"Jos on kova kofeiinin tarve, niin kyllä."
Mitä tehdä, jos pää on pipinen?
"Kannattaa tulla kahville."
Oletko maistanut maailman kalleinta kahvia, sivettikissan ulosteesta poimituista pavuista tehtyä Kopi Luwakia?
"En ole, mutta haluaisin. Eräässä konferenssissa yksi kollega tosin sanoi, että se on: "Coffee from asshole for assholes." Eli maku ei ole erityinen, mutta hankintatapa tekee siitä hintavan ja siksi sitä hypetetään."
Kaunistaako kylmä kahvi?
"Kaunistaa, jos se on hyvää. Huonoa kaljaa juodaan kylmänä, jotta se maistuisi paremmalle. Huonoa kahvia taas kuumana. Jos kahvi maistuu kylmänäkin hyvälle, se on todella hyvää. Mieluummin juon hyvän kahvin kylmänä."
Kaffa Roastery, Pursimiehenkatu 29
Uraputki
- 1985 Syntyy.
- 7 v Haluaa kokiksi. "Ruoka on kiinnostanut jo pienestä pitäen."
- 18 v Aloittaa kahvin juonnin. "Aluksi join pakosta, koska tarvitsin piristystä."
- 20 v Tapaa nykyisen avovaimonsa. "Junan vessassa matkalla Ruisrockiin."
- 22 v Tajuaa, että on myös hyvää kahvia.
- 24 v Valmistuu restonomiksi ja aloittaa baristana.
1 kommentti
MAgrippa
1.5.2011 14:25
Extremekulinaristinen, näädänkakkainen Kopi Luwak oli antikliimaksi odotuksiini nähden. Kertaalleen syöty ei kelpaa ihmisravinnoksi, miljoona kärpästä voi olla väärässäkin.
Massojen tuntemista nimikahveista Jamaican Blue Mountain oli taas korkean hintansa arvoista.
Mutta suomalainen Kaffa -brändi on kovaa tasoa! Heillä on potentiaalia yltää esim. Mokaflorin Rosson tasolle.
Alttarini:
http://www.city.fi/kuvagalleria/kuva/1261068/
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin