City sai oman nimikko-oluen Bruuverin Social Brewing Labissa

Sin City Urban Pale Ale on tarjolla nyt rajatun ajan Bruuverin hanassa.

Kasper Villa tietää paljon oluesta ja oppii tekemällä lisää päivittäin.
Kasper Villa tietää paljon oluesta ja oppii tekemällä lisää päivittäin.

Panimoravintola Bruuverissa on pantu olutta baarin perustamisesta eli vuodesta 2006 lähtien. Uusi Social Brewing Lab -konsepti avaa oluenpanon prosessia myös harrastajille.

Ravintolan uudistuksen yhteydessä panimo on tuotu ravintolan toiminnan keskiöön, ja nyt panimokattilat erottaa salista vain läpinäkyvä lasiseinä, jonka takaa voi seurata panimon arkea ja oluen valmistusprosessia.

Social Brewing Lab -konseptillaan Bruuveri haluaa tarjota olutharrastajille kokonaisvaltaisia olutelämyksiä. Panimoravintola järjestää esimerkiksi kuukausittain erilaisia olutpruuveja. Bruuverissa järjestetään myös kotiolutklinikoita, joissa kotioluesta kiinnostuneet harrastajat saavat oppia alan ammattilaisilta.

“Aiemmin kotioluiden panijat ovat saaneet tietonsa lähinnä toisiltaan vertaistukena, mutta me haluamme tuoda ammattilaisten tiedot ja osaamisen myös harrastajien ulottuville. Haluamme siis antaa oman panoksemme olutkulttuurin kehittämiseen ja samalla osallistaa harrastajia mukaan”, Bruuverin toimitusjohtaja Markku Niveri sanoo.

City pääsi kurkistamaan panimon puolelle ja seuraamaan oman nimikko-oluensa Sin Cityn syntyä Bruuverin panimopäällikkö Kasper Villan opastamana.

Itse oluen keittäminen vie aikaa noin yhden työpäivän verran. Prosessi alkaa mäskäyksellä, jolloin ohramaltaista uutetaan sokerit talteen. Tämän jälkeen maltaista jäljelle jäänyt mäski siivilöidään erilleen nestemäisestä vierteestä, josta itse olut valmistetaan.

Vierteen väri antaa jo osviittaa tulevan oluen väristä, mutta maku on vielä kaukana lopullisesta. Vierre maistuu sellaisenaan lähinnä makealta sokeriliemeltä, sillä katkeruutta ja aromeja antavat humalat lisätään vasta myöhemmässä vaiheessa.

Seuraavaksi vierre siirretään suureen keittokattilaan, johon lisätään myös humalapelletit. Tällä kertaa kattilaan sujahtaa amerikkalaista Columbus-humalaa sekä sitruksista ja mustaherukkaista aromia antavaa uusiseelantilaista humalaa.

Kun vierre on kiehunut riittävän pitkään, humalapelletit erotellaan nesteestä, joka jäähdytetään ja siirretään käymisastiaan. Siellä se saa käydä oluttyypistä riippuen noin 2–3 viikkoa. Pisimpään kypsytellään viileämmässä käymislämpötilassa viihtyviä lagereita, joita saatetaan kypsyttää kellareissa jopa kuukausien ajan.

Bruuverin panimokattilat on tuotu ravintolaan Mikkelistä, jossa Bruuverin perustaja Pertti Oksa käynnisteli aikanaan Saimaan Panimon toimintaa. Nykyinen Saimaa Brewing Company on edelleen tiiviissä yhteistyössä Bruuverin kanssa, ja Bruuverin panimo toimii heidän sekä Malmgårdin panimon koelaboratoriona.

Bruuverissa myytävien testierien avulla saadaan asiakaspalautetta, joka on panimoille korvaamattoman tärkeää.

Tuotekehittelyä tehdään puolisen vuotta ennen oluen ilmestymistä kauppoihin, ja se saattaa johtaa joskus erikoisiin tilanteisiin.

“Välilllä saattaa käydä niin, että tuotekehittelen kesällä jotain jouluolutta, ja sitten meillä on heinäkuussa hanassa joku maltainen ruokaisa jouluolut”, Villa kertoo.

Social Brewing Labissa keitellään oluita myös asiakkaiden toiveiden mukaan. Viimeisimmän Facebook-äänestyksen voitti karpalo gose, johon käytettiin runsaasti soseutettua karpaloa.

Mutta kuinka kävi Cityn nimikko-oluen? Muutaman viikon kuluttua panoreissusta odotus palkittiin, ja olut oli valmista nautittavaksi. 6,3-prosenttinen Sin City Urban Pale Ale on saatavilla rajoitetun ajan suoraan Bruuverin hanasta.

1 kommentti

SweetCandy

31.10.2019 22:44

Super!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi