Extreme-urheilija

Vakuutusyhtiön vihollinen nro 1

Adrenaliiniaddiktoituneet hurjapäät kehittelevät jatkuvasti uusia tapoja harrastaa extreme-urheilua. Vaara on osa extreme-lajien viehätystä.

"Leukani on murtunut ja yhdeksän hammasta mennyt poikki temppuillessa. Lisäksi selkäni on murtunut muutamasta kohtaa ja nivelsiteitä venähtänyt. Onneksi vakuutus on korvannut kaiken", kertoo Jukka Extreme Duud-soneista.

Extreme-lajien harrastajamäärien kasvu on aiheuttanut vakuutusyhtiöille ylimääräisiä korvausriskejä.

"Tapaturmavakuutuksen vakuutusehdoissa on eritelty vaaralliset lajit, kuten laskuvarjo- ja benjihyppy, riippuliito, kiipeilylajit ja laitesukellus", kertoo Arja Pöllänen Pohjola-yhtiöstä.

Vaaralliseksi luokiteltuihin lajeihin pitää ottaa erillinen tapaturmavakuutus, jokaiseen lajiin erikseen. Ja kaikkiin ei vakuutusta edes myönnetä.

"Benjihyppyihin, jäätikkökiipeilyyn ja voimamieskilpailuihin vakuutusyhtiömme ei myönnä vakuutuksia lainkaan", jatkaa Pöllänen.

Vakuutus extreme-tapaturman varalle ei ole halpa. Kotivakuutuksen yhteydessä otettu tapaturmavakuutus maksaa vuodessa noin kolmekymmentä euroa, mutta pelkästään seinäkiipeilyä varten otettu vakuutus kustantaa jopa 1 500 euroa vuodessa. Lajiseurat ovat tosin alkaneet ottaa jäsenilleen lisenssivakuutuksia, jotka tulevat harrastajille halvemmiksi.

Suomessa benjihypyillä on vastuuvakuutus hyppyjärjestäjien puolesta.

"Maksamme 3 500 euroa vuodessa tapaturmavakuutuksesta. Yhtiö vaihtui, kun edellinen ei suostunut jatkamaan vakuutustamme", kertoo Markku Eklund benji-hyppyjä järjestävästä Sky Breakerista.

"Tapaturmavakuutukseni maksaa vuodessa viitisen tuhatta euroa. Ollessani taikurina sormeni oli vakuutettu englantilaisen vakuutusyhtiön toimesta. Maksoin siitä noin 2 000 euroa vuodessa", kertoo taiteilija Iiro Seppänen. Suomessa ei voi vakuuttaa yksittäisiä kehonosia.

Iiro Seppänen.
Iiro Seppänen.
Kovahintaisille extreme-lajien vakuutuksille on ollut tarvetta. Luunmurtumat, venähdykset ja aivotärähdykset ovat yleisiä tapaturmia.

"Vaaratilanne syntyy, jos käsi kääriytyy köyden ympärille. Naisilla on polven nivelsiteet venähtäneet. Yksi hyppääjä sai mustan silmän, kun hän osui veteen liian kovaa", kertoo Eklund.

"Base-hypyssä jalat kärsivät huonoista laskeutumisalustoista. Molemmista nilkoista on nivelsiteet revenneet. Viimeksi meinasi lähteä koko jalka irti. Häntäluu ja kaksi kylkiluuta ovat myös murtuneet", jatkaa Seppänen.

Vakuutusehdot kannattaa selvittää tarkkaan, jottei tapaturma jää korvaamatta.

"Jouduin viimeksi itse maksamaan kymmeniä tuhansia euroja hoitokulujani. Vakuutusyhtiö jätti maksamatta, koska loukkaannuin autiomaassa ja tietyssä korkeudessa", toteaa Seppänen.

25.5.2002 City Alive Auroran kentällä klo 12-20.30. Tapahtumassa voi kokeilla muun muassa vaijeri- ja benjihyppyä, seinäkiipeilyä ja melontaa.

3 kommenttia

pommi-tommi

2.8.2005 14:53

Aivan hullu ja ihana toi Duudson jukka

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jouh

21.6.2006 17:26

härskiä toi extreme

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ei hullu

7.3.2009 20:24

Meikäläinen teloi niskan töissä, vakuutusyhtiö ei korvannut. Liian vanha, hauraat luut 41v. Ja nää teloo itteensä tahallaan tehdäkseen hyviä temppuja, jotka on mun mielestä helevetin huonoja... Tee Iiro jotain kivvaa, vaikka taikatemppu. Ja Duutsonit peukut pystyyn, jos on.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi