Fyre-festarin meemileivän kaltainen annos myynnissä 25 dollarin hintaan pizzaketjussa Yhdysvalloissa

Eeppisesti epäonnistuneen Fyre-festivaalin tarina on liian uskomaton ollakseen totta – ja siksi loistava dokumentin aihe.

Melko esikuvansa näköinen herkkulautanen.
Melko esikuvansa näköinen herkkulautanen. Kuva: Villa Restaurant/Facebook

Jos et vielä ole nähnyt Netflixin Fyre: The Greatest Party That Never Happened -dokumenttia, niin katso se. Dokkari kertoo totaalisesti pieleen menneen Fyre-festivaalin vaiheista aina alun häikäilemättömästä vaikuttajamarkkinoinnista festariviikonlopun fiaskoon saakka. Festivaalin piti tapahtua Bahaman Great Exuma -saarella upeissa puitteissa ja tarjota edelläkävijäyleisölleen eeppinen kokemus. Toisin kuitenkin kävi.

Fyre-festivaalin taustalla operoineet Fyre Media Incorporatedin toimitusjohtaja Billy McFarland ja räppäri Ja Rule satsasivat jäätäviä summia festarin promoamiseen somemallien kuten Kendall Jennerin ja Bella Hadidin avulla.

Lopulta aika itse festarin aikaansaamiseksi hupeni, eikä lähes mitään ollut valmiina festariviikonlopun saapuessa. McFarland tuomittiin petoksesta viime lokakuussa kuudeksi vuodeksi vankilaan ja 26 miljoonan dollarin korvauksiin. 

Fyre-festivaalin kävijäkunta koostui pääosin rikkaista somepersoonista tai muutoin vain varakkaista massikeisareista. Festari meni kiville huolella ja yllätys luksukseen tottuneelle festarivierailijalle oli melkoinen, kun unelmasaarelle ei vienytkään upea, kullattu lentokone, majoitus koostui vetisistä teltoista eikä, hupsista vain, huippuluokan esiintyjiä ollut missään.

McFarlandin tapaus kertoo omaa tarinaansa aikamme kiiltokuvamaailmasta. Kun tärkeintä on vain päälle päin näyttää hyvältä, häviää itse "tuotteelta" merkitys. Luvattiin mahdollisimman immersiivistä musiikkifestivaalikokemusta unelmien kohteessa eli juuri sitä, mitä kokemushaluinen milleniaali janoaa. Toteutus kosahti pahasti, kun kaikki panos meni mahdollisimman kovaan etukäteissomehypeen.

Munchies kertoo New Jerseystä lähtöisin olevasta pizzaketjusta, joka on päättänyt hyödyntää Fyrestä aiheutunutta kohinaa omassa markkinoinnissaan. Yhtenä festariviikonlopun ikonisena kuvana voidaan pitää kuuluisaa juustoleipää, jonka eräs vierailija julkaisi Twitterissä. Kuva kertoo kaiken muonituksen tasosta.

 

 

 

 

Fyre-festivaalin kohtalo sinetöitiin, kun somevaikuttajat alkoivat postailla saaren tapahtumista. Karu juustoleipä jäi elämään meemeissä ja keskustelupalstoilla. Siksipä ei ihmetytä, että Villa Italian Kitchen julkaisi oman versionsa Fyren juustoleivästä. 

 

 

“Halusimme tuoda korkealaatuisen, bahamalaisen festivaalikokemuksen asiakkaillemme, jotka ovat saattaneet missata viimekeväisen aidon kokemuksen,” Villa Italian Kitchenin viestintäjohtaja Mimi Wunderlich kommentoi Munchiesille.

Käpäistä pizza-annosta tarjoilaan ketjun ravintoloissa helmikuun alusta. Sitä ei kuitenkaan ole saatavilla kaikissa ketjun 250 ravintolassa, joten jos joku todella haluaa maksaa annoksesta 25 dollaria niin ravintolaan kannattaa olla yhteydessä etukäteen.

Toisin kuin Fyre-festarin järjestäjät, Villa Italian Kitchen ei odota Jennerin postaavan annoksestaan.

“Kun on näin hyvä tuote, ei tarvita somevaikuttajia valehtelemaan puolestasi ja myymään sitä,” sanoo ravintolan operatiivinen johtaja Andrew Steinberg.

Festarin jälkimaininkeja

Fyre Festival oli paskamyrsky, joka ei ollut lähellekään onnistua, vaikka sinne matkannut festarikansa niin loppuun asti kuvitteli. Rikkaan festariväen kärsimykset tuskin liikuttavat monia, mutta paikallisen bahamalaisen väestön kokemat ongelmat saavat dokumentin katsojan hermostumaan. Yötä päivää töitä paiskineet rakennusmiehet jäivät ilman rahojaan, samoin festariväkeä ja järjestäjiä muonittanut ravintola.

Ravintolan pyörittäjä Maryann Rolle kertoo dokkarissa satsanneensa säästönsä, peräti 50 000 dollaria, työntekijöille maksamiseen. Kun yhdysvaltalaiset festarisäätäjät karkasivat saarelta häntä koipien välissä, Rolle jäi omiensa joukkoon, eikä kestänyt häpeää, vaan päätyi maksamaan kulut omasta pussistaan. Onneksi dokumentilla on vaikutusta ja internetin joukkovoima hyökkäsi apuun, sillä dokumentin julkaisun jälkeen Rollelle on kerätty yli 200 000 dollarin joukkorahoitus GoFundMe-palvelussa. 22 päivässä yli 8000 ihmistä päätti auttaa vääryyksiä kokenutta ravintoloitsijaa.

Monet miettivät, millaisia seurauksia Fyrestä koitui toiselle tunnetulle keulamiehelle, räppäri Ja Rulelle? Ainakin kaveri keikkailee edelleen ja haluaa päästä yli sekoiluistaan Fyren kanssa. Siksipä hän tammikuisessa konsertissaan pyysi yleisöä päästämään pahan olon ulos huudattamalla heitä "Fuck You, Ja Rule" -huudoilla. Muita seuraamuksia räppäri ei ole vielä kohdannutkaan.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi