Mieti kahdesti, ennen kuin seuraavan kerran painat "jaa" söpön etsintäilmoituksen kohdalla

Hellyyttävä etsintäilmoitus somessa voi kätkeä pahat tarkoitusperät.

Kuva: Paolese/Fotolia.com

Nuori mies etsii somen ryhmissä ohimennen tapaamaansa naista, joka oli sytyttänyt mielenkiinnon, mutta rahkeet eivät olleet riittäneet puhelinnumeron pyytämiseen ensi istumalta. Postaus täyttyy sydämistä ja ihastuneista kommenteista, kuinka rohkea ja ihanan romanttinen mies onkaan.

Loppu ei kuitenkaan ole niin ruusuinen. Todellisuudessa nainen on päättänyt orastavan suhteen mustasukkaisen miehen kanssa ja muuttanut pois paikkakunnalta. Miehen eronaikaiset yhteydenotot olivat jo viestineet mahdollisesta vainoajaluonteesta. Postaus leviää kulovalkean tavoin ja mies löytää lopulta etsimänsä.

Näin tapahtui oikeasti Seuran haastattelemalle Hannalle (nimi muutettu). Someryhmien kautta mies löysi Hannan uuden asuntonsa kotiovelta saakka. Onneksi tilanteessa vältyttiin jatko-ongelmilta, sillä paikalla samanaikaisesti ollut huoltomies karkotti miehen pois läsnäolollaan.

Some kaksiteräinen miekka

Hannan tapaus ei ole ainutlaatuinen. Ruotsissa väkivaltainen isä löysi häneltä piilotelleen perheenäidin lapsineen tunteisiin vetoavalla somepostauksellaan. Tuhannet kierrättivät Facebook-postausta isästä, joka kaipaa lapsiaan. Todellisuudessa tilanne oli ollut niin paha, että äiti oli joutunut hankkimaan uuden henkilöllisyyden.

Kuten hyvää medialukutaitoa tarvitaan nykyään tarkkaa somelukutaitoa. Päälle päin herttaiselta vaikuttava somepostaus voi kätkeä sisälleen synkät tarkoitusperät. Seuran haastattelema poliisitarkajasta Matti Högman kehottaakin suhtautumaan somen etsintäkuulutuksiin varauksella. Högmanin mukaan aikuisella ihmisellä on myös oikeus kadota.

Toisaalta sosiaalinen media on mullistanut oikeasti kadonneiden ihmisten etsintäprosessia. Myös kriisitilanteissa tieto kulkee vilkkaasti somealustoilla, kuten kesäisten Kreikan tulipalojen aikainen somepostailu osoitti ihmisten kaivatessa tietoja kadoksissa olevista läheisistään.

Moni turvautuu somen voimaan jopa ennen kuin ottavat yhteyttä viranomaisiin. Högman kuitenkin korostaa, että viranomaiselle kuuluvat tehtävät hoidetaan viranomaisten kautta. Myös Helsingin uutisten haastatteleman Helsingin poliisin rikosylikomisario Jari Kosken mukaan some-ilmoitukset saattavat lisätä turhien yhteydenottojenkin määrää.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi