Haista sinä syöpä v***u!

Fuck Cancer -kampanja rohkaisee syöpään sairastuneita nuoria aikuisia ja vaatii heille parempaa tukea.

Kuva: Fuck Cancer Suomi / Facebook

Suomen syöpäsairaiden lasten, nuorten ja heidän perheidensä järjestö Sylva ry tuo kansainvälisen Fuck Cancer -kampanjan ensimmäistä kertaa Suomeen huhtikuussa. Viesti on selkeä ja oppi pätee muihinkin elämän kirouksiin: syöpä on vaikea vastus, mutta siitä voi selvitä eteenpäin entistä vahvempana.

Fuck Cancer -kampanjaan kuuluu seminaari toimittajille ja sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille siitä, miten nuorten aikuisten syöpään sairastuneiden hoitoa ja tukea tulee kehittää. Vähintään yhtä tärkeä osa kokonaisuutta ovat tarinat, jotka tuovat syöpäsairaiden nuorten aikuisten kokemukset kuuluviin.

Suomessa sairastuu syöpään vuosittain noin 600 nuorta aikuista. Vakava sairaus voi viedä terveyden lisäksi toimeentulon ja kodin, sekoittaa ihmissuhteet ja varastaa identiteetin. Pelkkä sairaalahoito ei riitä, kun koko elämä menee uusiksi.

Syöpäsairaiden parissa työskennellyt ja omakohtaista kokemusta syövän sairastamisesta omaava Anna-Elina Rahikainen kertoo Facebookissa Fuck Cancer -kamppiksesta ja syistään olla mukana järjestämässä sitä.

“Syövän sairastaminen on ollut ehdottomasti mun elämän veemäisin mutta samalla parhain kokemus, niin hullulta kuin se ehkä kuulostaakiin. Sairaus otti paljon, mutta antoi sitäkin enemmän.”

 
Ajatuksia syövästä - Sanja

Matilda kuvasi puoli vuotta sitten videon Syöpätautien klinikan edustalla. Näytimme sen Sanjalle.Mitä ajatuksia video herättää Sinussa?

Julkaissut Fuck Cancer Suomi 7. maaliskuuta 2016

 

Fuck Cancer jakaa Facebook-sivuillaan koskettavia tarinoita syöpäsairaiden elämästä. Yksi oleellisimpia viestejä on se, että apua saa pyytää, jos sille on tarve. Yllä olevalla videolla Matilda kertoo hetkestä, jolloin hän sai kuulla olevansa terve.

22-vuotiaana Hodgkinin lymfoomaan sairastunut Matilda kertoo Fuckcancer.fin tarinassaan ajatelleensa sairastuttuaan, että hänen pitää olla iloinen ja reipas taistelija.

“Sairauteni aikana vetäydyin paljon, enkä halunnut tavata läheisiäni muuta kuin energisenä ja hyvinvoivana. Sairaudesta tuli suorittamista, ja tavoittelin yhteiskunnalta kympin todistusta.”

Sairaus jätti nollasopimuksella matkailualalla työskennelleen Matildan ikävään rakoon taloudellisesti. Hän muun muassa kulki bussilla hoitoihin Meilahteen, koska hänellä ei ollut varaa Kela-taksin yhdeksän euron omavastuuosuuteen. Hoidot onneksi tehosivat, mutta niiden jälkeen iski masennus.

“Hoitojen loputtua koin jääneeni täysin tyhjän päälle ja romahdin. Vuoden lopussa oli ensimmäinen kerta kun ehdin pysähtyä ja kohtasin tilanteeni. Mietin, olinko tosiaan sairastanut syövän, mihin viisi kuukautta elämästäni on kadonnut, ja olin paniikissa.”

Matilda löysi elämänilon uudestaan matkatessaan Australiaan. Yksin reissaaminen toi takaisin johonkin paenneen kiinnostuksen nauttia elämästä.

2015 Matilda sai terveen paperit. Sen jälkeen hän on keskittynyt toteuttamaan unelmiaan.

“Siihen asti pelkäsin syövän uusivan ja ajatukseni pyörivät säännöllisesti pelkoni ympärillä. Lopputarkastuksen jälkeen pelko on ollut poissa.”

“Jos syöpä olisi voitettavissa ajatuksen voimalla, ei siihen kukaan kuolisi. Salli kaikki tunteesi, äläkä jää yksin. Syöpä on osa elämää, vaikka sen sairastaminen on kurjaa.”

“Sen ei tarvitse tuntua parhaalta asialta, mikä kohdallesi on osunut, mutta jos se auttaa sinua hahmottamaan oman suhteesi maailmankaikkeuteen uudelleen, voit saada siitä paljon hyvää”, Matilda kirjoittaa.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi