Kalifornialaisen startupin Local Rootsin tyypit uskovat, että uudella teknologialla on erinomainen mahdollisuus kehittää ruokajärjestelmä, joka palvelee kestävästi koko ihmiskuntaa. Tämän hetkinen systeemi ei sitä ole.
Yhdysvalloissa salaatti matkustaa keskimäärin 3000 kilometriä ennen kuin päätyy kohteeseensa. Jos päätyy, sillä maailmanlaajuisesti kolmasosa tuotetusta ruoasta ei päädy ihmisten käyttöön vaan menee hukkaan. Kuten Uproxxin videossa kerrotaan, tehtaat kyllä paukuttavat tehokkaasti isoja määriä ruokaa, mutta se ei jakaudu tasaisesti sitä tarvitsevien välillä.
Local Rootsin ratkaisu on rakentaa vanhat varastokontit täyteen uusinta kasvatusteknologiaa, jolla pystyy tuottamaan ravinnerikasta ruokaa millaisissa sääolosuhteissa tahansa vuoden ympäri. Optimoidusta ympäristöstä pukkaa neljän päivän välein yli 250 kilon satsi viherkasveja.
Muun muassa Tesla-automerkistään tutun Elon Muskin veli Kimbal Musk häärii myös ruokavallankumouksen parissa. Hän on yli vuosikymmenen ajan pyörittänyt The Kitchen ja Next Door -ravintoloita, jotka tarjoilevat vain lähituotteita. 2011 hän aloitti Learning Gardens -nimisen ohjelman, jonka kautta lapsille opetetaan maanviljelyksestä yli 300 koulussa. Nyt hän on hypännyt Local Rootsin kaltaiseen konttifarmibisnekseen tarkoituksenaan kehittää malli, jossa hän etsii kontteihin franchise-yrittäjiä. Square Roots lähtee liikkeelle kymmenellä kontilla, mutta ideaa on tarkoitus levittää jatkossa laajalle.
Suomessakin on tarvetta ruokaan liittyvän logistiikan järkeistämiselle, eikä pohjoisissa sääolosuhteissa olla pahoillaan ympärivuotisesta kasvatusinnovaatiosta. Meilläkin salaattipakkaus saattaa liikahtaa lähitilalta keskusvarastoon ja sieltä takaisin tilan läheiseen kaupunkiin tekemällä satojen kilometrien mutkan käytännössä turhan takia. Ympäristö kiittää.
Sekä Local Roots että Square Roots edustavat vertikaalista viljelyä. Uutta suuntausta, jonka ympärille on kehittymässä kokonainen teollisuuden ala. Aiheeseen voi tutustua esimerkiksi The New Yorkerin uudessa artikkelissa tai Kauppalehden artikkelissa viime vuodelta.