Tämä juttu on toteutettu yhteistyössä Sports Bar Casino Helsingin kanssa.
Tässä videossa fiilistellään Suomen ja USA:n kohtaamista ensi lauantaina koripallon MM-kisoissa. Suomella ei ole mitään hätää, sillä kukaan videolla riehuvista amerikkalaisista supertähdistä ei ole USA:n riveissä, kun joukkueet pelaavat avausottelunsa. On turha väittää, että ottelu tulee olemaan helppo ja on kaukaa haettua sanoa, että Suomella on edes mahdollisuuksia. Mutta pidetään toivon liekki yllä.
Suuri osa jenkkien tähdistä ei uskaltautunut MM-parketeille loukkaantumisten ja rahakkaiden NBA-sopimusten kariutumisen pelossa. Ne, jotka uskalsivat, joutuvat Bilbaossa ihmeelliseen paikkaan, kun arviolta 8 000 suomalaista ulvoo katsomossa susihuutoa. Mikä Suomi? Eikös näiden pitänyt olla Espanjan kotikisat?
Suomalainen koripalloyleisö on rakentanut ilmiön joka hakee vertaistaan suomalaisessa urheilukentässä. Lentopallomaajoukkue aloittaa samaan aikaan omat MM-kisat Puolan Varsovassa, mutta niiden saama huomio on jäänyt auttamatta koripallon jalkoihin. Lentopalloväki saisi olla milloin tahansa tyytyväinen pariin tuhanteen paikan päälle lähtevään kisaturistiin, mutta kun vertailukohtana on koriksen kymppitonni, saattaa lajin markkinointi-ihmiset miettiä, mikä koripallossa on niin paljon paremmin?
Lentopallomaajoukkue on ollut pidempään ja lähempänä maailman huippua kuin korismaajoukkue, mutta siinä missä koripalloa on saatu brändättyä uusien yleisöjen eteen, on lentopallo polkenut paikallaan. Koris on nauttinut mediaseksikkäästä nousukiidosta räpin soidessa, kun lentopallo on jumittunut pukukopin hajuiseen menneisyyteen. Silti joukkueiden menestys kisoissa ratkaisee, kumpaan suuntaan suurten massojen kiinnostus jatkossa kohdistuu.
Susijengi-hehkutusta on YouTubessa paljon. Löytyy Timo Pieni Huijauksen, Brädin ja Uniikin Susijengi 2.0 -biisi, jota on soitettu ennen Suomen kotimatseja, Susijengin ja tuhannen fanin kohtaaminen Koperissa ja Finnish Wolfpack is hungry for FIBA World Cup -hekumointi, Yksi hauskimmista herkkupaloista on aina yhtä vaatimattoman Aleksi Valavuoren “vetoomus yritysjohtajille”, jotta charter-koneellinen faneja saatiin liikahtamaan Susijengin tueksi Koperiin. Joukkueen otteista EM-kisoissa kuvattiin dokumentti, joka on nähtävissä Yle Areenassa.
Toivottavasti Valavuori pääsee postaamaan pelipaikalta vastaavia videoita näistäkin kisoissa:
Rap ja koripallo ovat kulkeneet aina käsi kädessä. Näiden kisojen räppitunnarista kilpailevat tällä hetkellä Särren fiilistely Leikkaa Sukkaa sekä juuri julkaistu helsinkiläisen Freepoint Crew’n Wolfpack, jonka riimeissä käydään yksi kerrallaan läpi joukkueeseen mahtuneet pelaajat.
Tiedotus koripallon ympärillä toimii erinomaisesti. MM-kisoja Suomesta käsin seuraaville faktat ja tunnelmat tarjoavat koripalloliiton Basket.fi-sivusto, Susijengin Facebook-ryhmä ja Suomen Koripallomaajoukkueen Kannattajat ry:n sivu.
Koripallon kattojärjestö FIBA on uutisoinut Suomesta ahkerasti. Tuoreimpana kertomus “suomalaisesta fiestasta”, jota Bilbaossa tullaan viettämään. Suomen pelitapaan ja Henrik Dettmanin ajatuksiin pääsee tutustumaan FIBA:n yksityiskohtaisesta artikkelista.
Ylimielinen USA?
Mikään ei olisi ihanampaa kuin antaa perisuomalainen opetus ylimielisyydestä USA:lle, jonka ainoa tähtäin koriskisoissa on isäntämaa Espanjan kukistaminen finaalissa. Espanjaa jenkit saattavat pitää uhkana, mutta Suomi on heille mitätön pohjoinen maa, jolle ei suurta arvoa anneta. Ja juuri siinä piilee hiuksenhieno toivon hiven.
Tosielämässä olisi mahtavaa, jos Suomi pystyisi haastamaan edes ottelun alussa USA:ta, jonka kirkkain tähti taitaa olla tällä hetkellä kahden vuoden loukkaantumisten jälkeen paluuta tekevä Derrick Rose. Chicagon ylpeys oli maailman viiden parhaimman pelaajan joukossa, mutta sitten napsahti polvi. Väkevää paluuta parketeille tekevä Rose on kisojen paras yksittäinen pelaaja.
USA:n joukkueesta voi Rosen lisäksi ihailla esimerkiksi Stephen Curryn uskomatonta kolmen pisteen heittotarkkuutta, James Hardenin räjähtäviä ajoja korille tai DeMarcus Cousinsin, Andre Drummondin, Kenneth Fariedin ja Anthony Davisin puhdasta voimaa.
USA:n kohtaaminen on jokaisen koripalloilijan unelma. Suomessa monet seuraavat NBA-korista, mutta todellisen tasoeron tajuaminen meidän poikien ja miljoonatähtien valillä on mahdotonta, muun muassa siksi, että NBA-säännöt muokkaavat pelistä hieman erilaisen. Suomi väänsi viimeisessä harjoitusottelussaan Euroopan mestari Ranskan kanssa tasaisesti loppuhetkille saakka. Kuinka paljon parempi USA voi olla?
Tasoeroa tuskin tietävät edes pelaajat itse. Petteri Koposta se varmasti kiinnostaa. Suomen paras pelaaja oli jo saavuttaa NBA-kentät, mutta kutsua Dallasiin ei kuulunut. Toistaiseksi. Lauantaina on Koposen henkilökohtaisen uran ehkä tärkein ottelu: väkevä suoritus jenkkejä vastaan saattaisi riittää kiinnittämään oikeiden ihmisten huomion. Sama juttu Suomen ainoan NBA-pelaajan Erik Murphyn kohdalla. Yhdysvaltalais-suomalaiselle Murphylle vahvat MM-kisanäytöt saattavat tuoda minuutteja LeBron Jamesin johtamassa Cleveland Cavaliersissa.
Tärkeintä olisi päästä napauttamaan jenkkilehdistöä. Harvat siellä jaksavat edes mainita Suomea ja ne, jotka mainitsevat sortuvat vähättelyyn. NBC:n ProBasketballTalk huhuili laukaalaisia sukujuuria omaavan Drew Goodenin mahdollisuudesta liittyä Susijengiin ja samalla osoitti vähättelevän asenteensa Suomea kohtaan. Maailman rankingin 39:nneksi sijoitettu Suomi sai villin kortin Kiinan, Venäjän ja Saksan edestä.
“Miten noin matalan sijoituksen maa voi hypätä kaikkien noiden joukkueiden yli ja saada paikan? No, voittivathan he neljä peliä EM-kisoissa. Oikeasti on kyse siitä, että he matkustavat ja heillä oli Rovion tuki takanaan – käytännössä, he tulevat tekemään rahaa FIBAlle pelipaikalla”, Kurt Helin kirjoitti NBC:lle.
Juttu syyttää koripallon kattojärjestö FIBA:a “fifamaisuudesta” eli rahanahneudesta, jota jalkapallon vastaavan järjestön osalta on totuttu näkemään. Se, että Suomen maajoukkueella on poikkeuksellisen kova kannustus takanaan, on helppo kääntää rahanahneudeksi. Vakuuttavat otteet kentällä ja katsomossa muuttavat tuon näkemyksen ja jenkkilehdet saavat toisenlaista kirjoiteltavaa.
4 kommenttia
Ei-tullattavaa
27.8.2014 07:37
Pääsisivätpä ensin ilman mitään "villejäkortteja" kisoihin, niin voidaan alkaa puhumaan muiden joukkueiden ylimielisyyksistä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Koripallisti
27.8.2014 23:52
Jos villi kortti -järjestelmää ei olisi ollut ja kaikki paikat olisi jaettu EM-kisojen sijoitusten perusteella, Suomi olisi kaiketi saanut silti paikan.
Ei-tullattavaa
9.9.2014 12:42
6 parasta 2013 EuroBasketista, viime vuonna 7 parasta, koska yksi kuudesta oli Espanja, jolla jo varma paikka menestyksen ansiosta. Suomi jaetulla 9. sijalla Belgian kanssa.... = Ei kisoihin ilman jokeria.
jer3n
29.8.2014 14:19
Suurin peli Suomen korishistoriassa vs. pienin dreamteamin. Mahikset kunniakkaaseen tappioon!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin