Täällä Kimmo Laakso, Lontoo. Lähes kahdeksan miljoonan asukkaan Lontoossa asuu pienen pieni, mutta jatkuvasti kasvava suomalaisväestö. Englantiin muuttaa enemmän suomalaisia kuin Pohjois-Suomeen, ja Englanti on toiseksi suosituin muuttomaa, heti Ruotsin jälkeen. Miksi pankkiiri, timanttikauppias, tarjoilija ja garagebändin kitaristi vastasivat Lontoon kutsuun?
Etsin kotoista tunnelmaa ja mahdollista Lontoossa riutuvaa Suomi-veljeä tai -siskoa Nordic Barista Sohosta. Juon Lapin Kullan ja totean paikan olevan täynnä englantilaismiehiä, joita on houkutellut paikalle myyttinen skandinaavinen naiskauneus. Ketään ei kuitenkaan näytä häiritsevän se, ettei baarissa ole yhtään naista. Leicester Squaren homobaarista saan ruotsalaisen kirkon osoitteen. Sitten kuulen Finsbury Parkissa asuvasta suomalaisesta, joka vapaa-aikanaan vastustaa terrorismin vastaista sotaa.
Myöhemmin löydän muitakin: timanttikauppiaan, pankkiirin, garagebändin kitaristin sekä tamperelaisen tarjoilijan.
Kaikkiaan suomalaisia on Briteissä 30 000. Varovaisten arvioiden mukaan vajaa kymmenentuhatta asuu Lontoossa. Se tarkoittaa, että meitä on asettunut tänne yksi tuhatta lontoolaista kohden, joten etsintä voi alkaa...
Matkallani Parliament Hillin poikki kohtaan oudon näyn: sadoittain ryyppääviä valkolakkeja kerääntyneenä puun juurelle. Paikka on tunnettu näköalastaan, joka tarjoaa 360 astetta Lontoon kattoja. Puuhun ripustetun Suomen lipun kohdalla pari brittiä tsekkaa puskaan virtsaavia hahmoja tokaisten: “A lot of Scandinavians here today”. Tammenoksiin ripustettujen sinivalkoisten ilmapallojen lisäksi yhdellä juhlijalla on jalaissaan lenkkitossut, joihin on kirjailtu Suomi-Finland. Young Finnish Professionalsin vuosittainen vappupiknik sai alkunsa pankkiirien kerran kuussa pidetyistä pubi-illasta, johon otti osaa kymmenen henkeä. Nyt sähköpostilistalla on yli 500 henkilöä kaikista ammattiryhmistä. Joka syksy, kun Cityn pankeissa alkavat analyst training -ohjelmat, jäseniä ripsuu lisää. Pankkiirit arvioivat maanmiehiään olevan lontoolaisissa pankeissa kymmeniä, mutta kuitenkin alle 100, eivätkä kaikki todellakaan tunne toisiaan.
Kaikkia YFP:n eksklusiivinen nimi ei houkuttele. Esimerkiksi sairaanhoitajat ovat päätyneet muualle vapunviettoon, lukuun ottamatta yhtä, joka kehuu parhaillaan investointipankiiri Z:n vaatepartta.
30-vuotiaalla 185-senttisellä miehellä on yllään sinivalkoruudullinen kauluspaita sekä farkut. Muodikkaan koulupoikamaista olemusta täydentää slipoveri. Z sanoo, ettei Lontoo ole vaikuttanut hänen tyyliinsä.
Kauppakorkeakoulusta valmistunut Z nautti Suomessa ollessankin jo alan töissä huippupalkkaa, eikä syy tuloon ensisijaisesti ollut raha, vaikka Lontoossa hän ansaitseekin 100 000 euroa vuodessa.
Kerma liksakakkuun tulee bonareista, jotka voivat muutaman vuoden työkokemuksella yltää 100–400 prosenttiin vuodessa. Pankkiirin vuosiliksa ilman bonuksia kohoaa neljässä vuodessa 300 000 euron tietämiin.
Lontoon pankit kutsuvat suomalaisia, koska vastaavanlaisia työmahdollisuuksia ei Suomessa ole. Maailmassa on alle kymmenen pankkia, jotka käyvät kauppaa osakkeilla globaalisti, eikä yhdenkään konttori sijaitse Suomessa. Lontoo on Euroopan pankkikeskus. Karkeasti ottaen maailman hc-pankkikaupungit ovat New York, Hong Kong ja Singapore. Mutta lontoonsuomalaisille New York ei ole edes vaihtoehto.
“Kollegani Nykissä on kahden vuoden aikana saanut pitää yhteensä viikon lomaa, itse olen saanut pitää nelisen viikkoa. Nykissä juniorin pitää todella todistaa halukkuutensa alalle”, toteaa Z:n kanssa samalla viltillä lekotteleva 25-vuotias Krisse, joka on työskennellyt neljä vuotta sijoitusneuvojana Lontoossa. Krisse sanoo olevansa tyytyväinen 12-tuntisiin päiviinsä.
“Mergers and Acquisitions -pankkiirit, jotka hoitaa maailman isoimmat fuusiot, tulee kahdeksaksi ja lähtee kotiin kolmen maissa yöllä. Mun 60 tunnin työviikko niiden 90 tuntiin verrattuna on vähän. M&A-puolella ei ole viikonloputkaan vapaana.”
Pankkiireiden keski-ikä on 28 vuoden tietämillä. Eläkkeellesiirtymisikä taas on noin 40 vuotta. Siinä vaiheessa tienestit ovat likvidoineet loppuelämän saldovaikeudet.
Muutama huikka lisää, ja tunnelma puun alla alkaa imeä juurimehua tarinoiden tammesta. Z suuntaa katseensa 1980-lukuun, oikeistolaisiin latteuksiin, kokaiiniin, Blank Generationiin, Reaganiin ja Tom Wolfeen, joka on Z:n mielestä paras, erityisesti Turhuuksien rovio. Sekä Krisse että että Z ovat lukeneet koko Ellisin tuotannon. Z paljastaa kirjalliset intohimonsa, ja että sai helsinkiläisessä lukiossa äidinkielestä ällän.
Jälkeen päin hän antaa ymmärtää, ettei hänen kirjallinen makunsa tai vappuinen hupailunsa anna pankin työntekijöistä oikeaa kuvaa. Suurin osa pankkiireista on vain tavallisia kauppiksen nörttejä.
“Tämä näyttää keskimäärin jännemmaltä, kun on paljon ruutuja ja kiire, mutta ajoittain tämä on niin tylsää, että miettii, miten tätä itsekään jaksaa tehdä.”
Ennen noita katuvia sanoja palaamme kuitenkin puistoon, jossa jo hieman päihtynyt sairaanhoitaja nakuttaa kynsillään Krissen ranteessa olevaa titaanista kronografia ja sanoo:
“Hieno tiuku”, johon Krisse vastaa: “Halpa”, ja lisää, että vekkari maksoi 6 000 dollaria New Yorkissa. Vaikkei kukaan hullu tulisi Lontooseen tekemään pitkiä päiviä pankissa, jollei siitä saisi paalua, alamme pohtia puun alla rahan suhdetta onnellisuuteen. Treidaaja Mikko, 31, kertoo tarinan, kun 500 hengen avotoimistossa joku kollega oli kesken päivän alkanut huutaa täyttä kurkkua.
“Nauratti kipeenä. Jos olisin tuntenut tyypin, olisin varmaan säälinytkin. Nyt ajattelin lähinnä, että mikäs sille Johnnylle nyt. Treidaaminen on vastuullista. Jos tulos menee negatiivisen puolelle pari vuotta, saa varmasti kenkää. Voi hermot mennä.”
Lontoossa pankkiduunissa paine tehdä rahaa on kova. Z:n mukaan pankkiirina olo Lontoossa on selvästi tiukempaa: siinä missä Suomessa saattoi tulla krapulassa töihin, Lontoossa saldolla ei ole yhtäkään darra-aamua.
“Suomalaisissa pankkiiriliikkeissä on paljon leppoisampaa. Täällä pomot sanoo ‘Show me the money’.”
Elintason lasku
Hampstead Heathin vappupastoraalin jälkeen ajan hiostavassa metrovaunussa kohti Pohjois-Lontoota, jossa minulla on tapaaminen partaradikaali Teron, 29, kanssa.
Hän saapuu kassissaan city-univormu: kravatti ja kaksirivinen blazeri joita hän on kiikuttamassa pesulaan. Leuassa hänellä on 60-lukulainen parta. Tupakka-askissa on varoitustekstit puolaksi. Tero ostaa savukkeet kaksionsa lähisupermarketista tiskin alta halvemmalla. Tultuaan puoli vuotta sitten kansalaisjärjestössä työskentelevän juristiavovaimonsa kanssa kaupunkiin itäsuomalaisesta yliopistosta hyvin arvosanoin valmistunut filosofi oli varma hyvästä työpaikasta. Cv:t kansalaisjärjestöihin ja jopa kirjastoihin kuitenkin nykivät tyhjää.
“Kun tulin tänne, en ajatellut, että päätyisin tekemään just niitä duuneja, joita en haluaisi tehdä.”
Tällä hetkellä Tero hoitaa brittiläisen yrityksen Suomea koskevaa rekrytointiprojektia. Sitä ennen hän joutui erehdyksessä töihin asiakaspalveluyritykseen, joka toimi promootiokanavana eri yrityksille tyyliin asiakas Jurpo Suomessa ostaa taulutv:n ja kuvittelee pääsevänsä ilmaiseksi Kyprokselle.
“Allekirjoitin ‘confidentialin’. Mulle sanottiin, että työ on asiakaspalvelua. Sanoin ok, olen ollut Soneralla. Suomessa ne oli ilmeisesti mokanneet, ja ihmiset eivät saaneet mitä ne halusivat. Vihaiset finnjävelit soitteli mulle Lontooseen, että missä mun ilmainen matka viipyy.”
Teron nykyisiin kollegoihin lukeutuu ruotsalainen valtiotieteen maisteri, ruotsalainen ekonomi, romanialainen psykologi, tanskalainen sosiaaliantropologi ja ranskalainen biologi.
“Heitä yhdistää usko, että Lontoo on täynnä mahdollisuuksia. Voi se olla tottakin. Lontoossa ratkaisee työkokemus enemmän kuin koulutus. Filosofin papereilla pystyy aivan hyvin pääsemään analyytikoksi, jos on vain tietoa alasta ja pystyy markkinoimaan itseään oikein. Mutta jos haluaa tehdä filosofiaan kytköksissä olevaa työtä, se on hyvin hankalaa.”
Uudessa työssään Tero joutui tutustumaan brittiläiseen pesulakulttuuriin. Pesulareissu pitää tehdä kerran viikossa, Terolla on seitsemän punnan tuntiliksa ja hänellä on varaa vain yhteen pukuun.
“Suomessa en ikinä käynyt pesulassa. Menin töihin mielestäni siisteissä vetimissä, mutta työnantajani ilmoitti ensimmäisen työpäivän jälkeen kohteliaasti sähköpostissa koodin ‘smart professional’, ei farkkuja”
Tero asuu talossa, jonka pihalla on valvontakamera. Myös Mobile CCTV:n valvontakamera-autot kiertävät korttelia.
Aluetta kuvataan oletetun terroriuhan vuoksi.
Yli tuhannen punnan kuukausivuokra boheemin sekamelskan keskellä “huonomaineisella” (lue paljon maahanmuuttajia ja hyviä baareja) alueella metroaseman tuntumassa on kuitenkin stressaavaa. Kaikki tuntuvat haluavan Lontooseen huolimatta siitä, että asiat tuntuvat sujuvan siellä huonommin.
Tero, jonka kanssa asetumme välimerellisen viinibaarin klubituoleihin, on kimpaantunut Lontoon orwellilaisesta sädekehästä. Ja tekee Tero muutakin kuin vain puhisee. Hän on mukana Space Hijackers -ryhmän toiminnassa.
Julkisen tilan puolesta taistelevien kaupunkipiraattien hyökkäysten kohteena on liikkumista kaupungilla rajoittava terroristilainsäädäntö. Ns. SOCPA-alueella Lontoon ydinkeskustassa poliittiset mielenilmaukset eivät ole toivottuja. SOCPA on Lontoossa jokapuolella: Busseissa olevissa julisteissa lukee: Luota aisteihisi, raportoi jos näet tai kuulet “jotakin epäillyttävää.” Kuvituksena iso korva ja pahaenteisesti tuijottava silmä.
Jokin aika sitten Tero highjackasi tovereineen metrolinjaa joka kulkee SOCPA:n läpi. Saapuessaan SOCPA:n sektroriin hallituksen agenteiksi pukeutuneet Space Highjackersit ilmoittivat matkustajille kuuluvansa ryhmään “citizens supporting the government”. Kaikille junassaolijoita muistutettiin spontaanien poliittisten mielenilmausten kriminaaliudesta.
“Kävimme läpi ihmisten iPodeja ja näytimme listan bändeistä, jotka eivät käy. Sallitut olivat Westlife ja kansallishymni.”
Kiven metsästys
Pankkijargonissa puhutaan HNWI -henkilöistä, High Net Worth Income Individuals. Varallisuusverotietojen mukaan yli 500 000 punnan vuosituloihin yltävien lontoolaisten määrä on kohonnut yli kymmenellä tuhannella henkilöllä viimeisen neljän vuoden aikana. Brittiläinen keskitulo on 23 800 puntaa eli noin 29 000 euroa vuodessa.
Knightsbridgessä, rikkaiden suosimassa kaupunginosassa, asuva gemmologi Heidi Karell tuli Lontooseen työn perässä. Suomessa jalokivikauppa tarkoittaa etupäässä kulta ja -kelloliikettä ostarilla. Chanel Fine Jewelryllä työskentelevä 31-vuotias Heidi suoritti Gemmological Institute of Americanin Lontoon kampuksella tutkinnon, ja keskittyy nyt intohimoonsa: jalokiviin. Heidillä on moitteeton yönsininen työpaikkavaate, Chanelin leninki, korvissa killuu kaksi rusinankokoista timanttia. Erilaisten koppalakkiin sonnustautuneiden portieerien esiintymistiheys osoittaa että olemme HNWI-alueella.
Seisoskellessani New Bond Streetillä, joka on samansuuntainen Savile Row’n kanssa, käy ilmi, että timanttiliikkeiden, kuten Cartierin ja Graffin, ovien edustalla seisoo passissa miehiä, jotka eivät kaikki näytä ystävällisiltä. Graffin edustalla seisova välimerellinen lihaskimppu näyttää puhuvan agenttipuhelua hihaansa. Liian pitkä hengailu nurkilla saa turvamiehet tuijottamaan. Karellin mukaan Graffille tehtiin hiljattain ryöstö, jossa vietiin miljoonien edestä jalokiviä, mikä selittää vartijan viileyden.
Asiakkaat ovat pääasiassa arabeja: Kuwaitista, Jordaniasta Arabiemiraateista sekä Bahrainista. Myös venäläisiä ja brittejä näkyy. Liikkeisiin ei mennä noin vain sisälle: ne ovat jonkinlainen julkisen ja yksityisen tilan välimaasto, ovella on soittokello jota painamalla vartija avaa oven.
Slogan “Believe in your lucky star, without it there will be no great destiny” antaa vaikutelman, että timantit ovat uskonasia, mutta kätkee sen (vitriineissä ei ole hintoja), että ne ovat kalliita. Kalleimmat kivet kaupassa ovat 600 000 punnan paremmalla puolella.
Suurimmat timanttikaivokset ovat Etelä-Afrikassa, Botswanassa sekä Siperiassa. Kivet hiotaan 95-prosenttisesti Intiassa. Isot ja parempilaatuiset kivet hiotaan Nykissä ja Israelissa. Sen jälkeen ne saapuvat Lontooseen.
Hatton Gardenissa toimii timanttien “heinontukku” jossa myös Karell asioi. Mainstream-asiakkaat kuitenkin välttävät paikkaa, jossa kivet eivät ole selkeästi brändättyjä, vaikka ne täältä irtoisivatkin huokeammalla. Karellin kokemus alalla on kuitenkin rohkaissut häntä myymään sivubisneksenä timantteja jotka hän valitsee Hattonista.
“Lähinnä palveluksena tutuille.”
Ampumaradalla
Lontoon Monopolin halvimmalla kadulla (60£, Whitechapel Road) sarit heiluvat tangoissa,
“Duracell Duracell, fiver only”, kaikuu Uk:n suurimman muslimipopulaation keskellä, kun nistit koettavat saada kaupaksi varastettuja pattereita.
Riina Sihvonen, 24, vuokraa huonetta vierestä, Shelliä vastapäätä. Vuokra on seitsemänkymppiä viikossa. Päivisin hän tarjoilee Cityssä. Tamperelainen aksentti kuullostaa eksoottiselta Bar 1001:ssä jonne olemme saapuneet Brick Lanen boheemin rapsodian imussa.
“Minua luullaan usein puolalaiseksi”, kertoo Riina, jolla on Pradan sangat ja vaaleat hiukset.
Kaksi viikkoa Liverpool Streetin eväskahvilassa on takana. Mutta eikö hanttihommia voi tehdä Vantaallakin?
“Toisin kuin ne, jotka aikaisin päätti mitä niistä tulee, en vieläkään tiedä mitä haluan”, Riina toteaa ja haukkaa muffinssia.
Oikeastaan Riina oli jo valmistautunut pääsemään eroon Lontoosta. Lentoemäntäkurssin Pisassa hän kuitenkin reputti, palasi Lontooseen ja teki jonkun aikaa töitä.
Nyt ongelmana on asunnon oven rikkinäinen lukko.
“Saas nähdä milloin läppäri lähtee”, hän huokaisee ja maistaa taas pöydällä lojuvaa kuivanutta kirsikkamuffinssia.
Riina paljastaa, mitä hän ei paljastanut äidilleen. Vähän aikaa sitten Sihvonen käveli kohti vanhan asuntonsa ovea St Andrews Roadia kesken jengien välisen yhteenoton Länsi-Lontoon Actonissa.
“Kuulin neljä kertaa pum pum pum pum. Luulin että kyseessä on ilotulitus. Mutta sitten mies mun edellä yhtäkkiä kääntyi ja alkoi juosta kohti huutaen “Fuck off don’t come closer.”
Riina kertoo olevansa tottunut väkivaltaan. Viimevuoden aikana 26 teiniä sai surmansa Lontoon jengitappeluissa.
“Seuraavat kolme päivää oli vähän outo olo sen nuoren miehen ampumisen takia. Ajattelin, että ei kai ne minua ammu. Teki mieli kertoa äidille, mutten mä viitsinyt huolestuttaa sitä.”
Ex-bedsittaaja
Jätettyäni Sihvosen huijareiden, sikhien ja aasialaisten maustekauppiaiden pariin ryntään tapaamisen pohjoislontoolaiseen “The Drumiin” lontoolaistuneen kuopiolaisen garagekitaristin kanssa. Cockfostersissa kuuluttajan lausuessa aseman nimen teini-ikäiset tytöt vekkihameessa alkavat kikattaa. Drumissa track-suiteihin ja Reebokeihin sonnustauneet alkuasukkaat aloittavat yhteislaulun samalla kun nälkäisen näköinen mastiffi pyörii jaloissamme. J.P:n asennekalju ja biker-saappaat luovat lievitystä äijien keitävittujanoion-ilmeeseen.
J.P. kuvailee kokemuksiaan suurlontoolaisissa asuinnoissa, joissa hän tekee takkojen asennustöitä. Takkoja asennuttavat lähinnä työläistaloudet. Takat simuloivat liekkiä, mutta ovat halvempia ja syttyvät näppärästi kaukosäätimellä. Keinotekoisen liekin camp ei kuitenkaan naurata.
“Kokaiini on yleensä duunareiden listalla. Matkalla himaan työkaverin sulkijalihas alkoi yhtäkkiä toimia. Kai se kokis jotenkin rentouttaa sen. Toinen kaveri jolla on viikonlopun jälkeen comedown on töissä tosi aggressiviinen. Sille ei uskalla mennä juttelemaan.”
J.P. harkitseekin työpaikan vaihtamista. Nykyinen ansiotaso on reilusti brittiläistä keskipalkkaa huonompi, 16 000 puntaa vuodessa.
Muuttaessaan Lontooseen 1990-luvun lopulla J.P. aloitti historianopinnot Kings Collegessa ja haaveili paremmista töistä, mutta reputtaminen yliopistossa ja kaupungin korkea vuokrataso pakottivat hanttihommiin. J.P. oli silloin Suomesta Britteihin suuntautuvan muuttoliikkeen aallonharjalla, vuoden 1995 EU-jäsenyyden myötä ojan toiselle puollelle hyppijöiden määrä tuplaantui viidessä vuodessa noin 11 000:een.
Garageorkesterinsa kera J.P. on kuuden vuoden ajan kiertänyt Lontoon indiebaareja: Bull & Gate Kentish Townissa, Dublin Castle, BarFly ja 12Bar Club. Tottenham Court Roadilla on Astoria, Mean Fiddler on kuin Tavastia.
Vaikka useimmat työpaikat sisältävät “Lontoo-lisän”, joka voi olla tuhatkin puntaa vuodessa, on toimeentulo tiukalla. Englantilaisen tyttöystävän kanssa jaetun kaksion vuokra on tuhannen punnan tietämillä. Ennen Barnetiin tuloaan J.P. bedsittasi Wood Greenissä. Bedsit-instituutio yhdistetään yleensä köyhyyteen, huoneissa on varustuksena keittolevy ja vedenkeitin, ja tilaa on kirjaimellisesti vain istumiseen ja makaamiseen. Keskustan bedsiteistä pyydetään kalleimmillaan live simply co.uk-sivustoilla jopa 130 puntaa viikossa. Se on tavallinen tavallisuuden näyttämö teatterin ja tv:n tiskipöytädraamoissa. Stereoiden, taulutv:iden ja muun materiaalisen hyvän kielellä käännettynä elämisen taso näyttäytyy Lontoon asukeille muita Euroopan kaupunkeja huonompana.
“Jos kymmenen miljoonaa survoutuu samaan läjään, niin se tarkoittaa, että monilla ei ole varaa hyvään asuntoon. Järviä täältä on turha hakea. Suomalaisen perusolettamus on, että metsä on lähellä, mutta täällä on leikkipuistossakin hienona päivänä tungosta.”
Täällä Kimmo Laakso, Lontoo.
Lontoon-suomalaisten kohtauspaikat
Nordic Bakery, Golden Square
Korvapuusteja, kossua ja muutama suomalaisasiakas Piccadilly Circus -metroaseman kupeessa.
The Finnish Church in London, 33 Albion Street
Sauna, kahvila, Suomi-kauppa ja suomenkielisiä juttukavereita.
Scandinavian Kitchen, Oxford Circus
Näkkileipää sekä henkilökunta joka haluaa jutella kanssasi euroviisuista.
Young Finnish Professional’s Pub evening Tao Bar, Bow Lane
Eri ammattialat kohtaavat naamatusten joka kuun ensimmäisenä perjantaina.
Scandinavian Party, www.scandinavianparty.com
Skandinaavista klubbailua sarvet päässä.
Nordic Bar, 25 Newman Street
Pyt y panna, swedish all-day breadfast sekä Lapin Kulta.
Grayz Inn Wine Bar, 14 Fulwood Place
The Finnish Student society of Great Britainin Pubi-illat joka kuukauden ensimmäinen keskiviikko.
Suomalaiset Lontoossa
Heini Wathén
Harrodsin omistajan Mohamed Al Fayedin vaimo.
Antti Niemi
Fulhamin maalivahti.
Jari Litmanen
Fulham-futari asuu Hammersmithissa.
Esa-Pekka Salonen
Kapellimestari johtaa London Philharmonic Orchestraa 2008/2009.
Aki Choklat
Kenkäsuunnittelija, työhuone Shoreditchissa. Merkki AC.
Julia Lundsten
Kenkäsuunnittelija. Suunnitellut Topshopille.
Paavo Siljamäki
31-vuotias kolmannes Above&Beyond -trancetriosta.
Klaus Haapaniemi
Suunnittelija, jonka asiakkaina Levi’s, Diesel, Iittala.
Vielä kerran, Lontoo
Näitä Lontoosta Suomeen palanneet kaipaavat:
- All day breakfastia
- Scottish Eggseja
- Kieltä
- Pubeja
- Levy- ja kirjakauppoja
- Alaluokkaa ja sähinää, jota stiff upper lip synnyttää.
- Cheddarjuustoa
- Monikulttuurisuutta
- Portobello Roadin markkinoita
- Ihanan halpoja ravintoloita
- Ilmaisia museoita
- Hikisiä metroja
- Runsasta sanomalehtivalikoimaa
- Cockneytä
- Arsenalin kotikenttää
- Ihmisvilinää
- Puistoja joka nurkassa
- Jamie Oliver -tyyppisiä tuoretoreja
- Kaksikerroksisia busseja
- Vapaana juoksevia koiria
36 kommenttia
Zortek
9.5.2008 03:14
"Suurin osa pankkiireista on vain tavallisia kauppiksen nörttejä".
No tama nyt oli ainoa mika piti 100% paikkansa artikkelin YFP pelleja koskevassa osassa. Itse lontoossa yli 10 vuotta olleena ja investointipankki & konsulttimaailmaa tuntevana olen aina ihmetellyt, miten ammattikunnassa, jossa on valtava joukko fiksuja tyyppeja ympari maailman, mahtuu Suomesta niin monta kapeakatseista polvastia. Ihan oikeasti fiksut ja omilla aivoillaan ajattelevat suomalaiset kylla kiertaa kaukaa taman omahyvaisten 'lapsinerojen' ma-olen-cityssa-toissa-ja-olen-menestyja' team meetingit, joka oman kokemuksen perusteella on todellisuudessa paljon lahempana 'this-will-boost-my-low-self-awareness' terapiakerhotoimintaa kun paasee taputtamaan kasia ja leikkimaan yhdessa samanhenkisessa seurassa. Lontoossa on niin paljon nahtavaa ja hemmetin hienoa porukkaa ympari maailmaa, joiden kanssa voi tehda tuttavuutta, etta on suorastaan rikollista, etta joku edes viitsii tuhlata arvokasta kortilla olevaa vapaa-aikaansa tallaisten kosteusvoiteita itseensa sukivien ja 'ismeja' toitottavien myohaisteinien seurassa.
Artikkeli on aikalailla 'lame'. Mistahan kirjoittaja on tamakin toteamuksen saanut paahansa, etta 'Maailmassa on alle kymmenen pankkia, jotka käyvät kauppaa osakkeilla globaalisti'. Just, joo eihan niita sen enempaa sitten olekaan. Varmasti joku kauppiksen rahoitusta paa-aineenaan tankannut ja entinen KY finance kerhoaktivistifinniturpa osasi tamankin viisauden siella Hamstead Heathilla ilmoille laukoa.
Jos kerran vaivautuu kirjoittamaan jotain Lontoon investointipankkikuvioista - mista kylla irtoaa mielenkiintoista jutun juurta vaikka kuinka tiedoksi vaan - niin miksi kuitata parilla erittain yleispatevalla ja jo kaikkien tiedossa olevalla lattealla totemuksella, etta 'hei M&A:ssa vaannetaan 90 tuntista duuniviikkoa'. Aha, joo, enpa olisi ikina arvannut, aika jannaa, yes, yes. Olisi voinut ainakin edes lisata siihen, etta ensimmaiset kaksi vuotta analystin perse - olipa se sitten suomalainen tai ei - hikoilee tuskaisena ruudun aarella kuin vaannetaan power point pitsaa ja Excelin simple DCF:ia tuntitolkulla ja todellinen analyyttinen puoli jaa siihen, etta sukelletaan pankin databasen mielenkiintoiseen maailmaan tai etta askarrellaan mielenkiintoinen value growth kappyra.
"Suomalaisissa pankkiiriliikkeissä on paljon leppoisampaa. Täällä pomot sanoo ‘Show me the money’." just, just, mitahan nain hienon core frasen jalkeen voisi kommentoida muutakuin etta koetakaahan nyt YFP pitsinnyplajat viettaa vahan enemman aikaa ulkoilmassa ja vahemman toistenne nurkkakuntaisessa seurassa. Tuulettu naas noi ajatukset hyvalla tuurilla ja nakeekin vahan enemman kaikkea mielenkiintoista.
Vastaa kommenttiinKylla se siita lahtee.
Vastaa kommenttiin
Kuntero
9.5.2008 10:22
Hei viisastelija huomasitko että siinä jutussa haastateltiin muitakin kuin Pankkiireja?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Pauliina*
9.5.2008 11:36
Itsekin Lontoossa asuvana suomalaisena ihmettelin artikkelin "laimeutta". Eraalle ystavalleni tuli haastattelupyynto mailitse em. toimittajalta ja me yhdessa naureskeltiin tovi personoimattomalle sahkopostille.
Artikkelin ongelma lienee, ettei silla ole kunnollista konseptia.
Uskaltaisin myos todeta, ettei se 100000 juroa nyt viela "niin" paljoa ole cityssa..
Toimittajan mukaan Lontoosta jaa kaipaamaan runsasta sanomaehtivalikoimaa. Krohm. Asiahan on niin, etta varteenotettavia lehtia ei ole monta, mutta niiden taso on huomattavasti Suomea parempi. Ja "Vapaana juoksevia koiria", missa ihmeessa niita nakee? Onkohan mennyt intia ja britannia nyt sekaisin?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Lontoolainen
9.5.2008 12:20
Joo Luin taman tekstin ja Itse myoskin taalla yli 10 vuotta olleena rupesi enimmakseen naurattamaan tama "tutkimus" Tama Young professionals on enimmakseen taynna sihteereita ja kotirouvia jotka hakevat muuttofirmoja. Taman Nuoren kollin tarinat olivat aivan hukkaanheitettyja ja enimmakseen naurettavia. Tama kymmenen pankkia oli aivan loistava kommentti varsinkin kun talla hetkella naista pankeista heitetaan porukkaa pihalle kuin viimeista paivaa :D
Toimittaja oli tehnyt aika kehnon tutkimuksen ja annetaan nyt vaan talouslehtien kirjoittaa talousjutuista. Ja tuo palkka oli muuten aika heikko ;)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
lontoolainen
9.5.2008 12:40
Ja laitetaanpas nyt viela tahan kun aika paljon reissaan nykia ja lontoota. Tyotahti Nykissa pankkialalla huomattavasti rennompi kuin Lontoossa. Wall Street pojat lahtee jo kotiin kuuden pintaan
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Tiinaanen
9.5.2008 12:42
Hä, en nyt ymmärrä näitä kommentoijia. Eihän toimittaja ole vastuussa siitä, että mitä joku hölisee tai mitkä jonkun tulot ovat...On sitä paitsi outoa ja noloa snobismia nauraa jonkun ansioille. Jos joku haluaa brassailla omilla rahoillaan ja sitä on omasta mielestä riittävästi, niin siitä vaan. Ja tiedoksi: kyllä tienaan vähemmän kuin jutussa haastatellut ja ilmeisesti myös te.
Vastaa kommenttiinTuntuu, että kaikki keskittyvät näihin pankkiireihin. Tämä oli nyt yksi otos sitä tyyppiä.
Ja kuka viittaa juttuun muka tutkimuksena? Ihan perustietona: artikkelit ovat artikkeleja, tutkimukset tutkimuksia.
Vastaa kommenttiin
HauskaWRÅOwprohW
9.5.2008 12:53
Musta tää oli hauska: oli erilaisia ihmisiä esitelty. Mutta en asukaan Lontoossa ja silti osasin lukea, ettei toi kainalo ollut toimittajan mielipide vaan Lontoosta Suomeen muuttaneiden kaipauslista.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Lontoolainen
9.5.2008 12:56
Siis toimittaja on vaan tehnyt erittain pinnallisen artikkelin erittain mielenkiintoisesta aiheesta. Ja loytanyt yhden nuoren nulikan kertomaan tyhjyyksia. Kommentteja jotka ovat ylimielisia ja epatotuuksia. Todellisuudessa uskon etta tama poikanen enimmakseen hermoilee onko hanella viela toita 6 kuukauden kuluttua. Yksi hyva juttu muuten. Pankit lontoossa maksavat suurin osan isoita bonareista yritysten osakkeilla joita pankkiirin pitaa pitaa omistuksessa taitaa olla kaksi vuotta. FSA kieltaa position hedging joten pojat ovat naked long omassa bookissa. Ja nyt kun kattoo naitten isojen pankkien osakekayria viimeiset 4 kuukautta niin :D Ja sinulle kommentti. Tienaan huomattavasti enemman kuin nuo lukemat ;)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Tiinaanen
9.5.2008 13:02
Lontoolainen, mutta siinähän se pointti just on. Nulikaksi kutsumasi henkilö kuuluu yhtä lailla tuohon todellisuuteen Lontoon suomalaiset kuin sinä. Ja voi olla jopa standardimpi tapaus kuin sinä. Uskoisin, että heidän kaltaisiaan nuoria suomalaisia on siellä enemmän kuin sinun kaltaisiasi. Enpä tiedä, kun en siis Lontoossa asu ja tienaan siis yhä vähemmän kuin te kumpikin;) Myös yhteensä (huomatkaa, osaan matikkaa;))
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Jarifharhet
9.5.2008 13:26
Lontoon investointipankkikuvioista - mista kylla irtoaa mielenkiintoista jutun juurta vaikka kuinka tiedoksi vaan - niin miksi kuitata parilla erittain yleispatevalla ja jo kaikkien tiedossa olevalla lattealla totemuksella, etta 'hei M&A:ssa vaannetaan 90 tuntista duuniviikkoa'.
Yksi viisastelija lisää: juttu käsitteli Lontoon suomalaisia, ei Lontoon investointipankkikuvioita. Ja kaikk? Hei edes 10 prosenttia suomalaisista ei tiedä mikä on M&A. Voisin lyödä vaikka vetoa.
Vastaa kommenttiinEivätkä kaikki Cityn lukijatkaan ole kauppatieteiden (vai onko se tieteen what ever) ylioppilaita.
Vastaa kommenttiin
Kansainvälinen ja rikas
9.5.2008 15:01
Joo mäkin oon asunut 100 vuotta Espanjassa ja 67 vuotta Kiinassa ja tienaan paljon enemmän kun noi jotka tossa jutussa olleet ja tekin. Sen lisäksi musta on kiva hihittellä epämääräiselle sähköpostille, koska mä oon niin kansainvälinen. Koska kaikkihan on jo ihan väsyneitä siihen, mitä oikeustoimilain 33 §:ssä sanotaan.
Vastaa kommenttiinJippii!
Vastaa kommenttiin
Hämmästelijä
9.5.2008 15:24
Saanenpa epäillä, että tämä juttu olisi todella tehty Lontoolaisista suomalaisista. Viimeksi kun kävin Lontoossa en nimittäin törmännyt yhteenkään näistä jutun nk. "Lontoon-suomalaista". Herättää epäilyksiä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Hämmästelijä2
9.5.2008 15:26
Tarkkanäköinen hämmästelijä, eivät tulleet minuakaan vastaan.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
lodenius
9.5.2008 16:00
Hmm... Lontoossa 5 vuotta asuttuani ajattelin että kun nyt jo niin monta vuotta olen tietoisesti välttänyt näitä hei-mä-muutinkin-isoon-kaupunkiin-ja-olen-maailman-kiinnostavin-ihminen tyyppejä, ehkä olisi aika yrittää saada selville löytyykö täältä jostain ihan normaalejakin Suomalaisia. Tämä artikkeli vaikuttaa löytäneen juuri ne ärsyttävät omaa hyvyyttään hehkuttavat idiootit, toivottavasti he eivät kuvaa koko Lontoon suomalaiskantaa. Mutta kyllä ne tyypit Suomalaisen merimieskirkon myyjäisilläkin vaikutti aika sisäänpäinlämpeneviltä, mitäköhän tämä kaupunki teettää suomalaiselle mielentilalle? Ehkä kaikki ihan tavalliset Suomalaiset yksinkertaisesti vaan sulautuu Lontoon ihmismassaan eivätkä tunne tarvetta ryhmittyä omiin Suomi-seuroihinsa tai ilomielin pällistellä omaa napaansa ja korkeaa palkkaansa City lehden featurissa, ja sen takia he eivät näy eika kuulu, ja vain nämä erikoistapaukset pistää silmään.... Huhhu.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Lontoolainen
9.5.2008 16:11
Joo nyt kun olen provosoinut tarpeeksi. Hyvin tyypillinen perus suomalaisuus briteissa. Kun noihin "tapaamisiin menee" niin yleensa kun pankkipojat tapaa tulee ne tyypilliset 3 kysymysta. Kauan olet ollut taalla. Mista pain Suomea. ja sitten varsinkin finanssi puolen kysymys . Mita teet tyoksesi. Sitten titteleita mielessa verrataan kumpi on naista kahdesta tyypista omassa mielessaan parempi. Eli ei se suomalainen kateus karkaa ulkomaillakaan.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
ISOPÄÄ
9.5.2008 16:13
HEI LODENIUS: MITEN SITAATTI "Kun tulin tänne, en ajatellut, että päätyisin tekemään just niitä duuneja, joita en haluaisi tehdä."
Vastaa kommenttiinMIELESTÄSI HEHKUTTAA HAASTATELTAVAN OMAHYVÄISYYTTÄ?
Vastaa kommenttiin
Lodenius
9.5.2008 16:24
hei ISOPÄÄ ISOILLA KIRJAIMILLA, ehkä olet oikeassa ja minä hypin liian nopeasti johtopäätöksiin. Pakko myöntää että kommenttini oli pääasiassa suunnattu vappupiknikillä hehkuttavien £3000 halpojen kellojen omistajille... Mutta mielestäni kyllä useimmista haastatteluista huokui läpi tietty pätemisen halu, pakonomanien tarve kommunikoida että ihan kuka tahansa ei kyllä pystyisi tähän Lontoossa asumiseen.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Haastis
9.5.2008 16:29
Kaipa ihmisillä on muitakin motiiveja haastattelun antamiseen kuin omahyväisyys ja päteminen. Oikeasti ihmiset voivat kertoa kokemuksistaan myös kannustaakseen muita tai hyvää hyvyyttään. Näistä jutuista sai musta hyvän kuvan siitä kuinka erilaista elämää suomalaiset Lontoossa viettävät ja ymmärtääkseni se oli jutun tarkoituskin.
Vastaa kommenttiinJa muistattehan toisten halveksiminen on myös yksi pätemisen tapa.
Vastaa kommenttiin
Zortek
9.5.2008 18:00
"Yksi viisastelija lisää: juttu käsitteli Lontoon suomalaisia, ei Lontoon investointipankkikuvioita. Ja kaikk? Hei edes 10 prosenttia suomalaisista ei tiedä mikä on M&A. Voisin lyödä vaikka vetoa."
Pitaa paikkansa, myonnetaan... Mutta halusinkin vain kommentoida vain tata osaa tasta artikkelista kun se kerran oli niin taytta huuhaa bullshittia kun olla ja voi. Ehka olisi pitanyt tuoda tama vain spesifimmin esille. Itse luin mielenkiinnolla taman J.P:n stoorin kun en naista rock-vaen kuvioista tieda yhtaan mitaan. However, yleisesti ottaen artikkelin palaset nivoutuivat aika huonosti yhteen (aivan liikaa irrallisia lauseita) ja siita johtuen jutun 'punainen lanka' oli hukassa....
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Silliaperunaa
9.5.2008 23:15
Hehheh mika itsekeskeinen apinalauma on saatu ekonomeista liikkeelle. Voi jumatsukka jos ei erota City-lehtea Financial Timesta tai huomaa etta jutusta oli 3/4 jossain ihan muualla kuin ekonomian ihmeellisessa maailmassa. Tammosen jutun idea kai on, etta jos joku kertoo tarinan niin toimittaja kertoo sen tyypin tarinan eika talla kertaa tee faktareportaasia. Se siis oli vaan yks tyyppi ja yks tarina monen tarinan jutussa (joka oli muuten superhauska kuvaus jokaikisesta haastatellusta tyypista!!!) eika mikaan pankkitoiminnan vuosikatsaus. Ihme ettei yksikaan tarjoilija tai basisti ole viela tullu kommentoimaan mika olisi "oikea nakemys" lontoolaisuudesta niiden genressa! Sita odotellessa
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Pauliina**
10.5.2008 17:19
Olen samaa mielta edellisen kanssa etta yksittaiset jutut eivat tassa "tarinassa" oikein sovi yhteen.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Pauliina**
10.5.2008 17:27
Mielestani useimmat kundit jotka tekevat taalla 15 tuntii paivassa duunia on kylla paikkansa ansainneet ja saavat mun puolesta ostaa vaik 50000 punnan kellon jos haluavat. Eri asia on, kiinnostaako ketaan kuunnella brassailua.
Luin juuri jutun lapi uudestaan jametsaan on mennyt. Toimittajalta on myos varmasti paassyt juttuun pieni valhe. En sitten millaan uskoisi, etta toimittaja sattumalata "eksyi" YFP:n piknikille. Eikohan tasta ole aiemmin otettu selvaa. Jotain tasoa, mate..
Ja todella, suomalainen kateus ei kuole lentomatkalla!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
engkerro
11.5.2008 19:40
Zortek,
Jai pilkunnussijana (juristina) mietityttamaan; ei niita _globaalisti_ kauppaakayvia tosiaan ole kovin montaa - ei meidankaan firma Etela-Amerikassa tai Afrikassa (ymmarrettavista syista, mutta kuitenkin).
Mutta itse artikkeliin ja tahan keskusteluun kommentoisin etta UK:ssa tosiaan asuu lajapain suomalaisia jotka (suomalaiseen tapaan?) yrittavat patea silla etta asuvat Ulkomailla. Suuri osa on alunperin 'suurelle ja hienolle persoonalle riittamattomia ita-suomalaisia piireja ulkomaille paenneita' jotka ovat jaaneet miehen perassa tanne. Ihan samaa paskaduunia he taalla vaantavat kuin Suomessakin olisivat, joten pakko paikata ulkosuomalaisuudella itsetuntovajetta. Mikas siina, ei ole multa pois.
Tama pateminen muuten loppuu samalla sekunnilla kuin Suomessa jengi lopettaa sen ansaitsemattoman ihastelun.
Taalla on niin paljon enemman mahdollisuuksia ettei tarvitse olla (suomalaiseksi) poikkeuksellinen etta paasee hyvalle uralle - toisin kuin patkatyohelvettisuomessa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Maariaenkeli
12.5.2008 10:41
Punaisen langan kyllä jutusta löysin: kuinka eri tavalla (siis nuoret) suomalaiset Lontoossa elävät. Musta tää oli avartava juttu. Mielenkiintoista lukea eri syistä tulla ja asua Lontoossa. Olisin vain toivonut, että juttu olisi vähän pidempi.
Vastaa kommenttiinEhkä tää ei sitten paikallisille antanut niin paljon, mutta ymmärtääkseni City ilmestyy Suomessa, ei Lontoon Cityss';)
Yhden jutun olisin vain toivonut: opiskelijan tarinan. Käsittääkseni heitäkin on Lontoossa paljon.
Ja voitte vaikka kuinka ilkkua halvasta kellosta tai pienestä palkasta. Tilastollisesti jos katsotaan 100 000 euroa on Lontoossakin hyvä palkka. Ja niin mielestäni yleisessä puheessa pitää palkkoja arvoioida.
Vrt. En ansaitse mielestäni hyvin, mutta tilastollisesti olen hyvätuloinen.
Vastaa kommenttiin
puukkoa naamaan
14.5.2008 11:08
uutinen noista teinimurhista:http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Lontoon+poliisi+alkaa+ker%C3%A4t%C3%A4+ter%C3%A4aseita+teineilt%C3%A4/1135236322702
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
juupasjaapas
14.5.2008 16:36
Ha? Siis miten ihmeessa kukaan tienaa 100 000? Oikeesti? Ma oon ollu taalla jo viis vuotta ja tienaan vaan 20 000 ja opintovelkaa on 16 000. Ihan perseesta. Ma en tunne ketaan joka tienaa 40 000 enempaa, miten joku nuori kolli voi hehkutella tommosolla suursummilla?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
googlamalla loytyy
14.5.2008 17:58
Average Salaries in the UK and London....18 Oct 2006 ... the average salary in the UK is £28941 - the average salary in London is £41759 - the average salary in the City of London is £73587 ...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Lodmaster
15.5.2008 00:21
Haha, J.P.n kuvan kuvatekstiin viitaten, itse kuljen N29 joka viikonloppu (yleensä jopa kahdesti) useimmiten Camdenista Palmers Greeniin eikä itelle oo tullu kohdalle vielä mitään pahamaineista. Hassua.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
442074764000
15.5.2008 12:42
Huonosti kirjoitettu artikkeli mielenkiintoisesta aiheesta.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
lontoon leidi
15.5.2008 18:28
JUUPASJAAPAS: sulle tiedoksi, etta kylla noi palkkaluvut ihan todellisia on. Itse en siihen ryhmaan kuulu, mutta puoliso on siella £500K+ paremmalla puolella ja hurjaltahan se kuulostaa, mutta on totta. Mutta todellakaan ei kiinnostaisi saada nimea ja parstaa lehteen, heh heh antaa mieluummin naiden pikkumiesten royhistella rintaansa toimittajalle ihan kaikessa rauhassa.
Jotta artikkeli olisi ollut hyva, siihen olisi pitanyt loytaa kattavampi kirjo Lontoonsuomalaisia. Nama olivat aika aaripaita, kuten tama Tero/Antero tapaus vaikkapa. Suurin osa meista kay taalla tavallisessa tyossa, asuu tavallisella alueella ja seurustelee tavallisten ihmisten kanssa. Ehka se ei sitten ole tarpeeksi rock City-lehden lukijalle.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
syp
18.5.2008 11:42
Olen itsekin kulkenut entistä työmatkaa tuolla N29:llä, enkä ymmärrä miksi se on muka pahamaineinen:)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
mie vain
19.5.2008 01:17
Lontoosta on ollut City lehdessä jo niin monta juttua että alkaa vähitellen oksettaa...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Kriitikko!
19.5.2008 04:40
"Olen itsekin kulkenut entistä työmatkaa tuolla N29:llä, enkä ymmärrä miksi se on muka pahamaineinen:)"
Siitä yksinkertaisesta syystä, että joku "rock-heebo" yrittää hakea katu-uskottavuutta kertomalla asuvansa "karulla alueella"
"jos puhut French Frieseista tulee pataan"
Syvä huokaus......
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
juujuujuu
19.5.2008 14:26
On jotenkin tosi hassua et niin monet hermostuu tästä "ne lontoossa asuvat niin luulee olevansa jotain" artikkelista. It's all in your head.
Olivatpa sitten jotain tai vain luulivat olleensa, miten sen asian pitäisi teitä vaivata pätkän vertaa. Jos on oma itsetunto kohdillaan niin ei tarvitse sortua sellaiseen vertailuun että "niin varmaan tuon elämä on antoisampaa kuin mun oma".
Et relatkaa hyvät ihmiset. Kateellisuus on aika säälittävää.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Tarjoilija ja ylpeä sellainen
20.5.2008 13:37
Olisipa mielenkiintoista tietää, miten Cityn toimitus määrittelee "hanttihommat". Asiakaspalvelun ammattilaisena on loukkaavaa lukea tarjoilijan työn kuuluvan tähän kategoriaan.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
paskahomma
20.5.2008 14:33
Nykysuomen sanakirja määrittelee hanttityön: "vähäarvoinen työ, aputyö." Jos toimittajan mielestä tarjoilijan työ on tätä, tervetuloa asiakkaaksi...kuka tietää, mitä annoksestasi tai drinkistäsi seuraavan kerran löytyykään;)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin