Peliteollisuuden monitoimimiestä polttaa liekit Rovion, mutta hän pitää pään kylmänä ja nollaa aivonsa pelaamalla pitkien lentomatkojen aikana Angry Birdsin kaikki tasot läpi. Perillä hän paasaa saman pelin ilosanomaa. Mutta onko Angry Birds yhden miehen overnight success story? Miten siitä tuli menestys? Ja miten Peter Vesterbacka päätyi Timen 100 vaikutusvaltaisimman ihmisen listalle?
"My wife doesn’t play any games. She plays Angry Birds."
Kertoo Peter Vesterbacka. Ja ei, hän ei puhu vaimostaan, vaan kehittämänsä Angry Birds -pelin suosiosta. Sen, jota sinäkin pelaat, kun olisi parempaa tekemistä.
Lause tiivistää olennaisen. Angry Birdsiä pelaavat kaikki kaksivuotiaista eläkeläisiin. Myös he, jotka eivät ole aiemmin pelanneet mitään.
Peter Vesterbacka on mies pelin takana, Rovio-peliyhtiön Mighty Eagle, titteli, joka käyntikortissakin lukee. Hän sujauttaa sen rutiininomaisesti taskustaan pöydälle eteeni.
Aloitan haastattelun paljastamalla, että olen myöhäisherännäinen ja latasin vasta eilen Angry Birdsin. Pelasin sitä tuntikaupalla ennen nukkumaanmenoa. Istuuko edessäni nyt syypää neljän tunnin yöuniin?
"Hyvä päätös! Joo, tavallaan. Voit syyttää tai kiittää, mutta tervetuloa kerhoon."
Operaatio Angry Birds oli kahdeksan kuukauden prokkis, Peterin mukaan analyyttisen työn tulos. Angry Birdsissä kiteytyvät hittipelin ominaisuudet yksinkertaisemmin kuin missään muussa: se on naurettavan helppo aloittaa, mutta vaikeaa lopettaa.
Pelin suunnittelussa hetken mielijohdetta ovat ainoastaan lintuhahmot, jotka Rovio Mobilen, Angry Birdsin taustalla olevan peliyhtiön, pelisuunnittelija Jaakko Iisalo luonnosteli paperille. Niiden ympärille lähti pelin kehittäminen, ja joulukuussa 2009 pamahti.
"Angry Birdsissä poikkeuksellista on se, että se pysyi listaykkösenä. Aplikaatiobisnes on helvetin kilpailtua. Ykkösenä pysyminen siellä on paljon kovempi juttu kuin bändin pysyminen listaykkösenä."
Rovio Mobile perustettiin jo vuonna 2003. Peter oli silloin Hewlett Packardilla töissä. Hän järjesti Assemblyn yhteydessä kilpailun, jonka Rovion nykyinen toimitusjohtaja Niklas Hed ystävineen voitti. Tavoitteena oli rakentaa paras mahdollinen mobiilimonipelattava peli, ja Niklaksen joukkue rakensi myyräpelin.
Kaverukset kysyivät voiton jälkeen Peteriltä, mitä heidän kannattaa tehdä. Peterin neuvo oli laittaa oma firma pystyyn. Syntyi Rovio.
Kuulostaa menestystarinalta jo alkaessaan. Ennen Angry Birdsiä Roviolla kuitenkin meni huonosti. Vuodesta 2003 vuoteen 2009.
"Oltaisiin varmaan ennemmin tai myöhemmin jouduttu laittamaan lappu luukulle."
Plan B:tä ei ollut. Ei suunnitelmaa, mitä tehdä, jos niin olisi todella käynyt.
"Ei elämässä kannata kauheasti mitään varasuunnitelmia lähteä kehittelemään. Sen mitä tekee, pitää tehdä täysillä."
Peter on ollut Roviolla täysipäiväisesti vasta vuoden.
"Lupasin ruveta tekemään tätä full-time, jos sovitaan, ettei myydä Roviota heti ekalle jenkkifirmalle, joka tarjoaa vähän rahaa."
Hän korostaa useampaan otteeseen, ettei Angry Birds ole mikään onnenkantamoinen, eikä Rovio pelkkä Angry Birds.
"Me tiedetään ihan oikeasti pelien tekemisestä ja osataan tämä homma helvetin hyvin. Angry Birds on meidän 52. peli."
Hän vie minut hissillä ylös Rovion toimistoon Espoon Keilaniemessä. Tilat kiiltävät kuin vastapuhallettu kastemalja. Vilskettä riittää, työpukeutuminen näyttää olevan vapaamuotoista. Ihmiset ovat tyylikkäitä. Angry Birds -pehmoleluja on joka puolella, myös seinällä maalauksina.
"Me ollaan saatu vuodessa aikaan tällainen house hold -brändi Jenkeissä ja Kiinassa. Kun Kiinassa kävelee kauppaan, siellä on tyypillisesti rivissä kopioituna Disney, Hello Kitty ja Angry Birds."
Roviolle lähetetään päivittäin kymmeniä työhakemuksia, mutta firma toivoo niitä vielä enemmän.
"Meillä on kymmeniä avoimia positioita. Haluamme, että täällä on maailman parhaat tyypit tekemässä tätä."
Kuulostaapa kunnianhimoiselta.
Kun koulu kesken jäi
City-lehti kirjoitti helmikuussa menestyneistä drop-outeista. Heistä, joilla opinnot jäivät kesken, kun ura vei mukanaan huipulle asti.
Peter Vesterbacka on tässä menestyksen stereotypiassa malliesimerkki.
"En usko, että käyn koulua loppuun. Opiskelin pakolliset opinnot, 160 opintoviikkoa, Åbo Akademissa Turussa. En jaksanut tehdä enää gradua kun siinä vaiheessa pyydettiin jo Hewlett Packardille duuniin."
Kun Time-lehti keväällä valitsi Peterin maailman sadan vaikutusvaltaisimman ihmisen joukkoon, hän oli Kiinassa eikä ehtinyt pysähtyä miettimään asiaa. Gaalaillallinen jäi välistä, kun Peter ei työkiireiltään ehtinyt hengailemaan muiden vaikutusvaltaisten kanssa.
"Kun on keskellä kaikkea, pystyy positiivisella tavalla vetämään eteenpäin niin, että mikään ei tunnu miltään. Saa hommat hoidettua, eikä ikään kuin nouse päähän."
Rovion lisäksi Peter on perustanut Mobile Mondayn, maailman suurimman mobiiliyhteisön ja HP:n Bazaarin. Hän arvioi yhteisten päällekkäisten prokkisten nostaneen hänet vaikutusvaltaisimpien ihmisten joukkoon. Angry Birds on niistä vain yksi.
Se on noteerattu muuallakin maailmassa. Zeelandin Saa rikkoa -blogin Peteriä ja Rovion menestystä käsittelevää bloggausta Tommi Hietavuo kommentoi näin:
"Yli kymmenen vuotta Peterin työtä hyvin läheltä seuranneena voi sanoa sen, että tuo Rovion menestys on vain pieni osa hänen kokonaistyötään. Hän on auttanut, ja auttaa kaiken aikaa, lukemattomia yrityksiä, suuria ja pieniä. Kyse on ehkä eniten mahdollisuuksien ymmärtämisestä ja niiden toteuttamisesta uusilla ja ennakkoluulottomilla tavoilla. Markkinoiden ymmärrys + ennakkoluuloton rohkeus = uusia menestystarinoita Suomeenkin."
Kysyn Peteriltä, millainen hän oli koulussa. Mies menee vaikeaksi kuin pullataikina.
"En ole koskaan pelännyt tuoda mielipiteitäni äänekkäästi julki. Pärjäsin hyvin reaaliaineissa ja kielissä, matikkaan en koskaan jaksanut panostaa, mutta pärjäsin."
Hänet kasvatettiin "tavallisesti". Anteeksi? Pyydän avaamaan.
"Kysymys on luovuudesta – siitä, että annetaan lasten olla lapsia. Kunnianhimon pitää tulla itsestä. Esimerkiksi kiinalaiset osaavat teoriat parhaiten maailmassa, mutta niillä ei ole mitään käytännön osaamista. Ei pisaraakaan luovuutta. Siksi Kiina tulee pistämään maailmalle puoli miljoonaa opiskelijaa vuosittain opettelemaan näitä juttuja."
Kysytään joltain muulta kuin Peteriltä itseltään. Lukiotoveri Ninja Lang muistaa hänet yhtenä luokan johtohahmoista.
"Totta kai muistan Peterin, vaikkei olla vuosiin nähty. Hän tuli luokallemme oltuaan vaihto-oppilaana Jenkeissä. Kirjoitimme samana vuonna, 1988. Muistan Peterin aktiivisena kaverina. Hän veti penkkareidenkin suunnittelua abivuonna. Luokallamme oli kaksi tietokonenörttiä, Peter oli toinen niistä."
Onko yllättävää löytää vanha lukiokaverinsa maailman vaikutusvaltaisimpien ihmisten listalta?
"En ole ollenkaan yllättynyt työstä, jota hän tekee tai asemasta, jonka hän on saavuttanut. Mutta siitä vaikutusvaltaisuudesta olen. On hankala tajuta mittakaavaa."
Peter oli pienen lukion kasvatti. Lukioluokalla oli seitsemän oppilasta.
Peterin ja Ninjan luokanvalvoja, nykyisin eläkkeellä oleva suomen kielen opettaja Lisi Dahl muistaa hänet Ninjan tavoin keskeisenä oppilaana, joka halusi pärjätä.
"Se oli hirveän aktiivinen luokka, missä Peter oli. Luulen, että paljon on tullut siitä. Pieni ryhmä, jossa oli hyvä henki. Peter oli siinä näkyvä ja vilkas, myönteisellä tavalla."
"Niin ja hän rupesi lukiossa seurustelemaan luokkatoverinsa kanssa. He ovat edelleen naimisissa."
Nokia roviolle?
Keväällä 2011 Nokialla on mennyt ennätyksellisen huonosti. Kesäkuun alussa Danske Bank asetti osakkeen tavoitehinnaksi hikiset kaksi euroa.
Uutta Nokiaa on arvailtu niin suomalaisesta biopolttoaineesta, sähköstä kuin – kyllä, peliteollisuudesta. Siis Roviosta, jonka yhteydessä aina mainitaan Angry Birds. Siitä Peter ei pääse eroon ennen kuin uusi hittipeli ponnistaa markkinoille.
Olisiko Roviosta uudeksi Nokiaksi? Tähän kysymykseen Peter törmää huomattavan usein. Katse kiristyy, hän ei uskalla lähteä arvailemaan. Lopulta hän tyrmää väitteen yksikantaan.
"Nokia on ilmiönä globaalisti ainutlaatuinen. Vastaavia ilmiöitä ei ole ollut montaa, eikä toista sellaista tule hetkessä. Kaikki tapaukset ovat omanlaisiaan. Suomen pitää saada lisää menestystarinoita, olivat ne Nokiaa, Roviota tai mitä tahansa."
Kun pyydän häntä vertaamaan kylmästi Applea, Nokiaa, Androidia ja Palmia, vastaus tulee niin ikään vaisusti.
"Sille on syynsä, miksi Applella on mennyt viime aikoina niin hyvin ja Nokialla, no, vähemmän hyvin."
Usko Suomeen itää kuitenkin vahvana.
"Kun katsotaan mitä tahansa Suomesta lähtenyttä menestystarinaa, niin jos ei muuta, ainakin se todistaa, että me ollaan helvetin hyviä globaalikilpailijoita."
Roviolla on vielä pitkä matka Nokiaan, mutta toisaalta peliyhtiön tähtäin ei ole siinä.
"Ei meistä helposti saada uutta Nokiaa, mutta sen sanon, että me tullaan tekemään vielä helvetin kovia juttuja. Me rakennetaan viihdebrändiä. Ei ole rajaa sille, mitä Rovio voi tehdä."
Yritän vielä kysyä asiantuntijalta, mutta hän kavahtaa siinä missä Peterkin. Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulun professori Rebecca Piekkari ei niin ikään halua lähteä arvailemaan peliyhtiön mahdollisuuksia äityä seuraavaksi Nokiaksi. Sinänsä estettä hän ei asialle näe.
Meidän on laskettava yksi yhteen ja tehtävä itse päätelmämme.
Vihaisia lukuja
- Angry Birdsiä pelataan yli 200 miljoonaa minuuttia päivässä.
- Jos aikaa verrataan Yhdysvalloissa television katseluun käytettyyn aikaan, osuus siitä olisi jo 1%.
- Viime vuoden liikevaihto 6,5 miljoonaa euroa, tämän vuoden 1. vuosineljännes 14 miljoonaa euroa.
- Voittoa viimeiseltä 12 kuukauden tilikaudelta kertyi 224 000 euroa, kun edellisellä 18 kuukauden tilikaudella tappio oli 504 000 euroa.
- Henkilöstöä vuosi sitten 12, nyt 120.
Lähteet: Rovio, Balance Consulting / PRH Kaupparekisteri
Mikä Angry Birds?
Angry Birdsin sympatiaa herättävien hahmojen takana on yksinkertainen tarina. Vihreät possut ovat nälkäisiä, eikä niiden ympäristössä ole juuri muuta syötävää kuin lintujen munat. Linnut suuttuvat tästä. Niistä tulee vihaisia. Siksi pelaajan tulee yrittää tuhota possuja linnuilla.
File: Peter
- Syntynyt: 12.3.1968
- Paino: 80 kg
- Siviilisääty: Naimisissa
- Auto: Volkswagen Passat
- Nukkumaanmeno: Puolenyön jälkeen
- Koti: Espoo, Nöykkiö
2 kommenttia
tittelit
6.7.2011 13:26
Kyseisessä artikkelissa mainitun Jaakko Iisalon käyntikortissa lukee etusivullenne lätkäisty Mr. Angry Birds. Vaikkakin Vesterbackalla on ollut iso rooli pelin promoamisessa, niin hän tuli Roviolle tosiaan 2010 ja peli julkaistiin jo 2009, joten aika metsään mennään jos häntä tituleerataan pelin "kehittäjäksi".
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
FrustratedBirds
7.12.2011 18:23
Hieno ja maailmalla huomattu asu Vesterbackan vaimolla linnassa. Kuinkahan usein pelifirman edustaja on saanut kutsun juhliin?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin